Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Derwin James

A következő játékos egy újabb példája azoknak a változásoknak, amik az amerikai futballban az elmúlt évtizedben végbemennek. Derwin James ugyanis safety, de ha csak egy hagyományos safety lenne, akkor szerintem nem beszélhetnénk az esetében top10-ről. A Florida State üdvöskéje azonban félig hybrid játékosként könyvelhető el, így pedig már egyáltalán nem túlzás a legjobb prospectek között emlegetni.

 

James már az egyetemre is öt csillagos jelöltként érkezett és első egyetemi évében be is bizonyította, hogy ez miért is volt így. Már ekkor beverekedte magát a kezdőbe és az egyik legjobb safety lett, elsősorban sokoldalúságának köszönhetően. A story aztán szomorúan folytatódott, ugyanis második egyetemi évét csaknem teljes egészében ki kellett hagynia, mert sérülést szenvedett. Sokan ekkor tűnnek el a süllyesztőben, de ő nem hátrált meg. 2017-ben visszatért és ismét az egyik legjobb volt.

 

Közel tökéletes fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, 1.90 méter magas, majdnem száz kilogramm, de súlyához és termetéhez képest a gyorsasága is megvan a játékhoz. A Combine-on például egy 4.47-es 40 yardot produkált, ami az ő méreteivel hatalmas teljesítmény. Hosszú és erős kezei vannak, így a catch pointon nehéz jobbnak lenni nála, a fizikai ereje pedig bőven elég tight endek vagy nagyobb darab elkapók ellen is.

 

Derwin legnagyobb erénye, hogy a játék legtöbb aspektusában otthon van. Korrekt futás ellen, jó coverage játékos és defensive backhez képest hatékony pass rusher is. Ez a hármas egyveleg adja meg játékának az esszenciáját. Legjobban akkor érzi magát, ha közel játszhat a line of scrimmage-hez, feljön a boxba vagy egy slot elkapót vagy tight endet kell fedeznie. Fizikai paramétereinél említettem, hogy ereje bőven megvan a boxban dolgozni vagy TE-k ellen, de érdemes leszögezni azt is, hogy a lábai elég gyorsak, így a nagyobb termetű, kevésbé fürge slot elkapókkal is bátran szembe lehet állítani. Ezek pont olyan erények, amelyeket egy modern kori safetynek tudnia kell. Könnyedén lehet variálni, hogy nickel cornerként, box safetyként számítunk rá, de akár Cover 2-ben is lehet használni.

 

 

Ekkor azonban, mély safetyként kijön egy-két hiányosság a játékával kapcsolatban. Bőven nem borzasztó játékos, igaz nem is egy Eric Weddle féle ösztönös tehetség. Legnagyobb hibája, hogy általában az elkapóját vagy a zónáját figyeli, az irányító felé nem mindig néz, ezzel pedig lemarad a játékról. Ha nagy területet kell bejátszania, akkor azért könnyen összezavarható, single high safetyként kevésbé használható.

 

Egyik legnagyobb unikum a játékában, hogy képes valódi pass rusherként viselkedni, azaz nem szimplán blitzelni, hanem nekimenni egy az egybe a támadófalembereknek is. Az erejét sem kell félteni, de tökéletesen kapja el a pillanatot is a támadásra. Nem véletlen, hogy újonc évében például 6,5 sacket és 2 kiharcolt fumble-t írhattunk a neve mellé. Több szögből is képes támadni, közvetlenül a fal mellől vagy slot pozícióból is. Talán ez az egyik legnagyobb plusz játékában safetyként.

 

 

Sokoldalúsága azonban ezzel nem ér véget. Alkalmas spy szerepkörben is játszani, mobilis irányítók ellen kiváló fegyver, az egyik legjobb séma számára az úgynevezett robber, mikor a mély safety előtti területen pásztázza a játékot. A mobilis irányítók mellett az elkapni jól tudó futók ellen is használható, sebességben nem mindig veszi fel a versenyt, de okosan tompítja gyengeségét azzal, hogy tereli kifele az ellenfelét.

 

Coverage-ben erőteljesen támadja az elkapási pontot, nagyon labdaérzékeny, igyekszik megszerezni a játékszert, nem csak leütni. Ha nem sikerült meghiúsítani az elkapást, akkor is okosan közelíti meg az ellenfelét, fokozottan szűkíti a befutható területet és jó szögből szerel. Igazán akkor tündököl, ha nem nagy nyitott területen kell védekeznie, hanem a LoS-hoz közel kell megcsinálnia a játékot.

 

Futás ellen már több gond is akad a játékával, pedig ahogy említettem, a boxban jól érzi magát. Nekem talán az szúrt legjobban szemet, hogy a jól időzített blokkokkal nem tud mit kezdeni. Rengetegszer csak későn képes lejönni a blokkról, sokszor nem tud mit kezdeni a helyzettel. Ha okosak a támadójátékosok, akkor könnyedén kizárják a játékból. Néha ez ebből fakad, hogy túlzottan várja az érkező játékost, így nem ő uralja a kontaktot, hanem az ellenfele. Ez szintén gond akkor is, mikor szerelni próbál, mert a futók felöklelik szerelés közben. 160 szerelési kísérletéből mindössze 15 elrontott van, de annál több, mikor a futók plusz 2-3 yardokat hoztak még ki a találkozásból. Ez a profik között keményen visszaüthet.

 

 

Végszóra megemlíteném még, hogy James mentalitása is abszolút profi, igazi vezéregyéniség, akire minden védelemben szükség lehet. Tudja tüzelni a csapattársait és keményen is dolgozik. Mindig próbál újat tanulni és videózni sem lusta. Profi hozzáállása alapján egy olyan helyen tudom elképzelni, ahol egyelőre nincs igazán vezéregyéniség az öltözőben, defense oldalon. Még sok minden változik a draftig, de jelen állás szerint a Brownsba, a 49ersbe, a Chargersbe is elférne, de igazából legtöbb helyen, ahol még nincs egy sokoldalú hybrid, ott jó lehet. Sokan top10-be várják, bár a hiányosságai miatt talán kicsúszik onnan, de top20-ban biztosan el fog kelni.

 

Összességében James nem feltétlenül hagyományos safety erényeivel fogja meggyőzni a csapatokat, de az a sokoldalúság sokat érhet, amit tud. Leginkább a line of scrimmage közelében látványos, amit csinál, de robber szerepkörben is jó. A pass rusher tulajdonsága pedig egy óriási plusz fegyver a tarsolyában, ami megkülönbözteti sok más safetytől. A leginkább egyértelműen Landon Collinsra hasonlít a tudása, de tavalyról Peppers is félig-meddig hasonló hírnévnek örvendett. Néhány helyen olvastam Kam Chancellor összehasonlítást is, de James egy más, újfajta prototípusa a box safety játéknak. Egy Keanu Neal féle berobbanás várható tőle.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!