Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Josh Allen

Josh Allen a legmegosztóbb irányító az idei classban – ahol amúgy is megosztóak a QB-k -, egy igazi boom or bust prospect. Az NFL-ben imádják és akár 1/1-esélyesnek is gondolják, miközben a twitteren csak negatívumot olvasni róla szurkolóktól és elemzőktől egyaránt és rengetegen tartják mindössze harmadik napos tehetségnek. Allen a tökéletes példája a klasszikus vitának: eddigi teljesítmény és produktum, vagy jövőbeli potenciál? 

 

Miért utálják?

Leginkább, mert pontatlan és mert sokan túlhájpolják.

Mindössze 56,2%-kal dobált az egyetemen, ehhez hasonló mutatóval pedig nem vált be még senki az NFL-ben. Legközelebb Stafford lehet hozzá teljes egyetemi átlagot nézve, de utolsó évére azért ő is átlépte a mágikus 60 százalékos határt. Josh Allentől mindenki azt várta a nyáron, hogy utolsó évére robbantson, hiszen a potenciálja akkor is az egekben volt és látni akartuk, hogy fejlődik. Ez azonban nem jött össze neki és megragadt kvázi ugyanazon a szinten, ami nagy kérdőjeleket vet fel.

 

A pontatlansága rendkívül aggasztó, ahogy a legjobb ellenfelek ellen bemutatott teljesítménye is. A hat legerősebb csapat elleni meccsein mindössze 51%-kal passzolt 7 TD és 13 INT kíséretében. Egy másodosztályból érkező irányítónál pedig fontos lenne, hogy egy szinttel feljebbi csapatok ellen is tudjon jól játszani, Allennél viszont ezt nem láthattuk.

A lábmunkája borzasztó. Vagy inkább azt mondanám, hogy nagyon inkonzisztens, de általában borzasztó. Mert láttuk a szezonban is kiválóan beleállni labdákba, tökéletes mechanikával, de ez volt a ritkább eset. Nagyon össze-vissza volt a lábmunkája az egyetemen (amin láthatóan fejlesztett azóta), teljesen érthetetlen állásokból dobálta el a labdákat. Nézzük meg az alábbi játékot, ahol valami pocsék pozícióból dobja el a labdát az amúgy is jól fedezett elkapója felé, interception is lesz a vége:

 

A zsebérzetén is sokat kell javítania, hiszen rengetegszer látott szellemeket a támadófal mögött, teljesen tiszta zsebekből menekült ki, mert azt hitte, jön a nyomás. Ez persze részben visszavezethető a borzasztóan gyenge támadófalára, amiben egyáltalán nem bízott meg, de ettől függetlenül ez is aggodalomra ad okot az NFL-jövőjével kapcsolatban.

Mivel elképesztő a karereje, így sokszor túlzottan is megbízik abban. Ez oda vezet, hogy rossz pozícióból próbál dobni és nagyon pontatlan lesz, illetve oda, hogy olyan passzokat próbál meg, amiket esélytelen, hogy megcsináljon. Túl kicsi résekbe próbálja bedobni a labdát, mert azt hiszi, hogy a karjával meg tudja oldani (mondjuk sokszor meg is tudja). Ebben látszott egy fejlődés az idei évre, visszavett a túlzott erőltetésből, de még mindig fejlődnie kell ebben a tekintetben.

 

Miért imádják?

Mert prototípus méretekkel rendelkezik, tökéletes a felépítése, hatalmas karja van és emellé atletikus is és mert az edzők úgy hiszik, meg tudják munkálni a csiszolatlan gyémántot.

De tényleg, olyan karja van, amilyet még nem látott a világ. Szinte teleportálnak a labdái, ha teljes erőből megdobja őket. Olyan passzokra képes, amikre senki ezen a földön. Valószínűleg nem tudom eléggé hangoztatni, hogy mennyire különleges is Allen karja. Leginkább a futtából történt passzoknál esik le az állunk, itt a leglátványosabb, hogy egy pillanatra sem kell erőlködnie, hogy 60-70-80 yardos bombákat indítson el úgy, hogy bele sem áll a passzba.

 

Allen egy atletikus, jól futó irányító, a lábával elég sok mindent meg tud oldani. Egyrészt jól menekül, ha összeomlik a zseb, másrészt ha elindul, akkor könnyedén first downokat is tud szerezni a lábaival. Carson Wentzhez is hasonlítható akár (azon felül is, hogy kis egyetemről érkeznek az NFL-be), pontosan ugyanolyan paraméterekkel rendelkeznek és mindketten veszélyesek lábon. Allennek 12 TD-je és 767 futott yardja volt egyetemi karrierje során, nagyon jól használja lábait és atletikusságát, sebességgel és testcselekkel is meg tud verni védőket.

A dobómozdulata egyébként felsőtestet nézve kiváló, gyors mozdulattal engedi el a labdát. A mechanikájával kapcsolatban ugyebár a lábmunkával vannak elég nagy gondok, viszont egyértelműen látszik a fejlődés a szezon óta. Igazából Allennek sosem volt irányító-edzője, most pedig szembe tűnő, hogy egy direkt vele foglalkozó, dedikáltan erre alkalmazott edzővel látványosan javult a lábmunkája.

Egy kijavított lábmunka pedig azt fogja eredményezni, hogy a pontossága is javulni fog. A Senior Bowlon és azt azt megelőző edzésen is látszott már a fejlődés és a Combine-on is észrevehető volt a javulás, ez pedig mindenképpen bizalomra ad okot a jövőjével kapcsolatban. Nyilván dolgozni kell még ezen, de ha ezt ki tudja javítani és konzisztenssé tud válni a lábmunkája, akkor a legnagyobb ellenérvet lehet is dobni a kukába nála. Hiszen ha tökéletesen működik a lábmunkája, akkor ilyen gyönyörűségekre képes. Play action, fellép a zsebben, hibátlanul áll bele a dobásba, majd a bivalyerős karjával szűk résbe két védő közé is tűpontosan dobja be a lasztit. Az ilyen játékok azok, amik után azt mondhatjuk, hogy ott a potenciál, meg tudja ezt csinálni, csak ki kell hozni belőle konzisztensen. Nézzük meg ezt a passzt két kameraállásból is:

 

 

Azt meg kell még említeni Allennél, hogy pocsék csapatban játszott Wyomingban, talán egyetlen egy NFL-tehetség sem volt a támadósorban idén. Ez nem dropokban mutatkozott meg az elkapók részéről, hanem abban, hogy nem tudtak szeparálódni, illetve a támadófalnál abban, hogy egy forgóajtóhoz volt hasonlítható. Én nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mire képes egy korrekt, vagy még inkább egy jó kisegítőszemélyzettel.

A tehetség hiánya a csapatnál akkor mutatkozott meg leginkább, amikor a San Jose State ellen játszottak, akik mindenkitől 30-50 pontokkal kaptak ki, majd könnyedén verték meg a Josh Allen nélküli Wyomingot. Szóval Allen hatalmasat dobott a megítélésén azzal, hogy pályára sem lépett – ritka az ilyen.

Mi lesz belőle?

Josh Allen potenciálja az egekben van és egy jó edzői stábbal simán top10 irányító is lehetne, azonban egyértelműen benne van a legnagyobb bust-faktor is az idei classban. Az NFL edzőtársadalma van olyan magabiztos és egoista, hogy úgy gondolják, egy csiszolatlan gyémántból kihozzák a szupersztárt, így szinte minden irányítóval foglalkozó coach szeretné megkaparaintani Allent, hogy dolgozhasson vele és kihozhassa belőle a benne rejlő maximumot.

A történelem persze azt mondatja velünk, hogy ez nem fog megtörténni, ugyanis nem volt még olyan irányító, aki 56%-os pontossággal meg tudott volna élni az NFL-ben. Egyértelműen nem kész jelenleg a profi ligára, ahogy nem volt kész Pat Mahomes sem tavaly. Allennek kérdés nélkül padoznia kell egy évet, tanulnia, kijavítania a lábmunkáját és majd 2019-ben lehet arról beszélni, hogy akkor mi is lakozik benne valójában. Ha rossz helyre kerül rossz edzők kezei alá, akkor nincs sok esélye, azonban ha jó környezetbe kerül egy támadó- és irányítóguru mellé, akkor könnyedén szupersztár válhat belőle.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!