Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Saquon Barkley

Saquon Barkley egy szörnyeteg: 180 centi magas, 105 kiló és 4,40-es 40 yardot képes futni. Ez az egyik legjobb méret-sebesség kombináció evör, ezen felül pedig 41″-es verticalt ugrik. Annyira atletikus, mintha egy laborban hozták volna létre mesterséges körülmények között. Ja, és azt nem is mondtam még, hogy 240 kilóval guggol.

Azért ez elég durva, tekintve hogy gimiben majdnem abbahagyta a focit, mert nem volt elég erős – édesapjának kellett lebeszélnie róla, mondván ha egyszer abbahagy valamit, amit szeret, akkor a jövőben így lesz ez mindennel. Az apai jó tanácsok segítettek, Barkley pedig az egyetemi foci legjobb futója lett. Most pedig indul bevenni az NFL-t is. 

 

Erősségei

Barkley gyorsulása kiváló, a megállás-elindulási képessége pedig nem evilági. Az oldalirányú mozgása is utánozhatatlan, nem tudom, hogy az NFL-ben bárki képes-e ilyenekre. Szintén kiemelkedő az a képessége, hogy a line of scrimmage-hez érve egy erős “jump cut”-ot hajtson végre és a szél felé vágva lefusson mindenkit. Az alábbi játékban a draft második napjára várt Josey Jewellt ülteti nagyon csúnyán hintába.

 

 

Ilyen méretekkel nem lenne szabad ilyen agilisnak lennie, ilyen jól koordinálnia a mozgását és ilyen jó hosszú távú sebességgel rendelkeznie. Rendkívül laza a csípője, ami sokat segít a villámgyors mozgásában és a kis területen való irányváltásokban. Papírfecninyi területen képes szempillantás alatt megállni, majd újra indulni és felgyorsítani maximális sebességre. Eddig LeSean McCoyt gondoltuk a legjobbnak valaha ebben, de szeptembertől új királya lesz ennek a képességnek. Az alábbi játék egész egyszerűen nevetséges.

 

 

Barkley érti, hogyan működnek és nyílnak meg előtte a lyukak és útvonalak, nyílt terepen pedig lehetetlen megállítani. A sebessége a szélre való futásoknál rémálmokat fog okozni a védelmeknek. Barkley egy igazi playmaker, akinek ha a kezébe kerül a labda, bármikor csoda történhet és bármikor jöhet egy hatalmas játék. Rengeteg hosszú játéka volt az egyetemen és ha ilyen konzisztensen képes erre, akkor az NFL-ben sem fog ebből visszavenni. Barkley kiakasztotta a “Yards Created”, tehát a saját maga által kreált yardok mutatóját, futási kísérletenként második volt ebben az utóbbi 3 év draft classa közül, de tackle-ökön kívüli futásoknál első volt, illetve ő harcolta ki a legtöbb missed tackle-t is.

 

Barkley egyensúlyérzéke egész egyszerűen fenomenális. A bevágások közben tökéletesen tartja magát, nem lehet semmivel sem kibillenteni. Ha valaki csak egy kézzel próbálja szerelni, esélye sincsen. Kis ütések és kontaktok semmit nem használnak ellene, szinte lehetetlen kibillenteni egyensúlyából. Ha szerelni akarod, akkor nem elég megütni a lábát, mert vasból van és meg sem kottyan neki. Az irányváltások semmilyen problémát nem okoznak neki egyensúly szempontból, kifogástalan balance-ban van folyamatosan.

Tökéletes példa az egyensúlyérzékére a következő jelenet, ahol átugrik egy védő felett – már ez is lenyűgöző -, majd kap egy szerelési kísérletet oldalról, lenyomja a védőt a levegőben (!) és simán talpon marad földet érés után, majd megtesz még 7 yardot egy first downért. Ilyen tényleg csak a mesében van:

 

 

Barkley leginkább a fal, majd a pálya széle felé szeret futni és ebben tényleg párját ritkítja. Azonban azt is megmutatta, hogy középen is tud futni és keresztül tud menni védők szerelési kísérletein. Nagyon nehéz földre vinni, nagyon erősek a lábai és úgy összességében az alsóteste, így az egykezes gáncsolási kísérletek lepattannak róla, ezen felül pedig le tudja vinni a felsőtestét, jól bele tud állni az érkező védőkbe, majd robban is a következő szintre. Itt egy példa erre, Barkley könnyedén megy át a kontakton és gyorsít is, hogy simán lefusson egy DB-t:

 

 

És hogy mi különbözteti meg őt a többi futótól és miért ér tényleg top5-ös picket? Azért, mert kiváló elkapó, kiváló kezei vannak. Mert egyébként nem ő a legjobb “tiszta futó” a classban, ellenben ő a legsokoldalúbb és ő használható a legjobban a passzjátékban. Rendkívül jó route-okat fut, nagyon jól hiteti el, hogy az egyik irányba indul, miközben a másikba tervez menni. Az alábbi játék is mutatja, mennyire könnyed route runner, erőlködés nélkül vált irányt és csapja be a védőt, hogy aztán teljesen üresen kaphassa már a labdát:

 

A linebackereknek esélyük sincs vele szemben, ha nyílt területen kell lekövetniük. Egy jó támadókoordinátor rengetegszer fogja wheel route-ra küldeni Barkley-t, hiszen nincs LB, aki megfogná. Ezen kívül kifejezetten jó kezei vannak és nagyon jól tud alkalmazkodni a passzhoz, ha az nem tökéletes helyre jön. Igazából elkapóként is lehet, hogy egész magasan draftolnák.

 

 

Barkley egy olyan dimenziót hozhat egy támadósorba, mint amit Alvin Kamara vagy Todd Gurley is hozott a csapatába. Minden egyes játék során mismatcheket alakíthatsz ki vele. Berakhatod a slotba, vagy akár a szélre is kiviheted. Felvihetsz a pályára mellette egy tight endet, majd mindkettőt kirakhatod elkapónak és kihasználhatod, hogy a védelem base formationben jött fel a pályára. Vagy ha a védelem egy extra cornert rak fel, akkor simán futtathatod a labdát középen, ahol ismét előnyben leszel.

 

Passzblokkolásban nem egy Zeke Elliott, de ebben is jónak mondható. Sokat fejlődött ebben, egy évvel ezelőtt negatívumként említhettük volna ezt az elemet a játékában, de mára már ez sem igaz. Jól ismeri fel, kit kell felvenni, elég erős a feladat elvégzéséhez és nagyon jól bele tud állni a mozdulatba, amivel a teljes erejét ki tudja fejteni.

 

Az már csak ráadás, hogy Barkley elit visszahordó. Én mondjuk az NFL-ben nem használnám erre, megkímélve a többletütésektől, de tényleg zseniális dolgokra képes a játék ezen szegmensében is. Nem véletlen, hogy többször is megörvendeztette a szurkolókat a speciális egységben mutatott játéka miatt is.

 

És akkor még csak a pályán látható pozitívumairól beszéltünk. Barkley egy mintapolgár, sosem volt problémája a pályán kívül. Olyan hozzáállása és munkamorálja van, amilyet látni szeretnél a franchise-od arcaként. Nincs eltelve magától, nem partizik folyamatosan és mindenki úgy beszél róla, mint egy remek emberről, egy remek csapattársról. Ezen felül sérült sem volt soha, szóval a legnagyobb red flag nála az, hogy nincs semmilyen red flagje – mint Mariotánál.

 

Gyengeségei

Ezt a részt volt könnyebb megírnom, mert nincs túl sok. Ez persze nem meglepő, ha a draft class legjobb játékosáról írsz. Arról volt már szó, hogy passzblokkolásban még lehet fejlődnie, illetve a pályán is láthatna egy kicsit jobban, de ezek nem igazi negatívumok, hanem a nagyon jó tulajdonságok közt a kevésbé kiválóak.

Egyetlen igazi negatívumot tudok vele kapcsolatban felhozni, ez pedig az, hogy túl sokat táncol a line of scrimmage mögött és határozottabbnak kell lennie a lyukakba való berobbanásban. Jobban meg kell bíznia a támadófalában és tudnia kell, hogy mikor válassza az 1-2 yardos játékot a boom or bust, “60 yard vagy -5 yard” játék helyett. Néha a biztonságos játék a jobb.

Persze ezt a táncolását is visszavezethetjük arra, hogy borzasztó volt előtte a támadófal a Penn State-en, ezért magának kellett létrehoznia a yardjait. Szerintem ez alapvetően kinevelhető valakiből, ha nem lesz pocsék fal előtte és odafigyelnek erre az edzői. Ettől függetlenül ez egy aggasztó tulajdonság, az alábbi játékból szerintem jól leszűrhető a probléma. Elég lenne előremennie és kihozni 2-3 yardot a játékból, de ehelyett egyedül akarja megoldani és össze akar hozni egy hosszú játékot. Sokat akar a szarka…, mondhatnánk.

 

Sokan felhozzák ellene, hogy a Michigan és az Ohio State (ők voltak a legerősebb ellenfelei) ellen nem ért el még csak 100 yardot sem, én ennek viszont nem tulajdonítok semmiféle jelentőséget, mert nézze meg mindenki, hogy majdnem folyamatosan volt egy, de néha több védő is a backfielden, mikor Barkley megkapta a labdát. Így azért borzasztóan nehéz yardokat szerezni.

 

Összességében…

… Barkley a legjobb prospect az idei classban. Esetleg második, Quenton Nelson után. Tökéletesen illik a mai NFL-be, hiszen megvan benne minden: méretek, erő, sebesség, atletizmus, erőből való futás, sebességből való futás és nem csak a földön, hanem a levegőben is rendkívül veszélyes, szeptember elejétől neki lesznek talán a legjobb kezei a futók közt az NFL-ben.

Amikor a kezébe kerül a labda, bármikor csoda történhet. A legnagyobb gyengesége szerintem alapvetően kijavítható, viszont a képességeit, atletikusságát egyszerűen nem lehet tanítani. A méretéhez képest hihetetlen, milyen a gyorsulása és a sebessége, illetve hogy milyen hirtelen tud irányt váltani. Az atletikus képességeit a combine-on is megmutatta és egészen elképesztő eredményt ért el a SPARQ mutatón.

Barkley leginkább egy zónablokkoló fal mögött érzi otthon magát shotgun formációból, így lehet a leginkább maximalizálni képességeit. Egyetlen esetben tartom elképzelhetőnek, hogy nem lesz egy szupersztár: ha a jövőbeli csapata egy borzasztó támadófal mögött egy power run sémát szeretne vele futtatni. Ezen kívül viszont könnyedén All Pro potenciál van benne és az sem lepne meg, ha 15-20 év múlva Hall of Famer lenne. Ezek persze nagy szavak és elvárások valaki felé, aki egyetlen snapet sem játszott még az NFL-ben, de Barkley tényleg ekkora tehetség.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!