Connect with us

Magyar foci

Az Eagles mindent bele akar adni, hogy megfogja a nagyokat

Óriási változáson ment keresztül a Budapest (illetve immáron TD Store) Eagles az elmúlt két évben, hiszen 2016-ban még a Divízió II-ben kellett hadba vonulniuk, idén pedig már a HFL küzdelmei várnak rájuk. Az nem is kell hangsúlyozni, hogy mekkora különbség van a két osztály között, de a kevés tapasztalat sem riasztja vissza a fővárosi Sasokat, hogy maradandót alkossanak a magyar foci krémje között.

Fotó: az Eagles Facebook oldala

Miben változott meg a csapat?

Minden kezdet nehéz, tartja a mondás, és ez az Eaglesszel kapcsolatban sincs másképp, már ami az első HFL-es idényük indulását illeti. Tavaly még arról szóltak a híradások, hogy a csapatnak sikerül Budapesten egy olyan pályát megkaparintania, ami szabvány méretű és méltó az első osztályhoz, azonban ez a projekt megrekedt. De nem csak a pálya körül voltak érdekes történések, hanem a csapat neve körül is, ami volt már Budapest Eages, Eagles Brotherhood is, jelenleg pedig a főszponzoruk után, a TD Store Eagles nevet viselik. Ha a szezonjuk is ennyi változást, mozgalmat fog eredményezni, akkor egészen biztosan nem fognak unatkozni, de ők igyekeznek a feladatukra koncentrálni és minél többet tenni azért, hogy maradandó és egyben pozitív emlék legyen a HFL-es bemutatkozásuk.

Nincs csapat a bajnokságban, ahol ne történtek volna kisebb-nagyobb változások a keretben, és ha az Eaglest tekintjük, akkor róluk elmondható, hogy számos játékos cserélődött ki, sok új arc jött, akik minőségi erősítésnek számítanak. Kezdjük a legfontosabb pozícióval, az irányító poszttal, ahova Wágner Olivért, a Wolves ex-irányítóját sikerült leigazolniuk. Wágner sokat látott játékos, nem újdonság neki az első osztály, nyugodtan rá lehet bízni a passzjátékot, főleg akkor, ha minőségi célpontjai vannak. Ezekben pedig ugyancsak nem lesz hiány, mert egyrészről sikerült Storcz Andrást visszacsábítani a pályára, másrészt érkezett AJ Benson is, akit tavaly a Steelers mezében láthattunk parádézni. Vannak jó nevű elkapó tandemek a HFL-ben, az Eagles pedig abban reménykedik, hogy ezt a kettőst is közöttük lehet majd emlegetni.

Fotó: az Eagles Facebook oldala

Maradva a támadóknál, Boda Gábor kiemelte még, hogy fontos lesz Roczkó Iván beszállása is center posztra, illetve a tavaly már kipróbált Lamarco Crawfordra is komoly feladat fog hárulni a futójátékok során. Crawfordnál a csapat nagy előnye az lehet, hogy a Gorillazzal ellentétben, nekik van releváns tapasztalatuk, hogy kell a futót hatékonyan alkalmazni, erre mindenképp tudott építeni a csapat a playbook összeállításánál.

Védelmi oldalon sem maradt el az erősítés, a keret HFL-szintre való felzárkóztatása, hiszen ettől a szezontól kezdve Oláh Richárd és testvére, Dániel is teljes értékű tagjai lesznek a védelemnek. Őket fogja majd kiegészíteni Horváth Péter, aki eddig edzőként dolgozott a partvonal mellett, de 2018-ban kulcsszerepet szánnak neki a pályán is a védelemben. Idén is fontos lesz Victor Williams szereplése, aki tavaly a Dunaújváros színeiben már bizonyította, hogy HFL-szintű elkapókkal is fel tudja venni a versenyt, nem nagyon volt olyan receiver, aki fickándozni tudott mellette. Ahogy Crawford, úgy ő is az Eagles csapatát választotta 2018-ban, vele lett teljes a csapat import triója.

Sok fontos távozóról a csapat szerencséjére nem tudunk beszámolni, de ahogy a Gorillaznál, úgy náluk is meg kell említeni két nagy nevet: Papp Pétert és Mészáros Mártont. Ők mindketten a Cowbells mezét fogják magukra ölteni, és bár érkeztek emberek a pótlásukra, minden bizonnyal érzékenyen érintette őket is a két HFL-sztár eligazolása. Összességében viszont a “játékospiaci” mozgásokból győztesen jöttek ki az offseason során.

Mik az elvárások 2018-ban?

Első és talán leglátványosabb változás lesz a csapat játékában, hogy a futásorientált játékrendszerüket némileg úgy alakították át, hogy az jobban feküdjön Wágnernek és az újonnan igazolt elkapóknak. Ez mindenképp feltűnő lesz a tavalyi Eagleshöz képest, ami akár a győzelmek számában is megmutatkozhat. Ugyan Boda Gábor, a csapat vezetőedzője az általunk feltett kérdések megválaszolása során nem tért ki arra, hogy pontosan hány győzelmet vár a csapatától, de abban biztos, hogy ha 100%-ot fognak hozni a srácok a pályán, akkor nagyon nehéz lesz őket megverni. Úgy gondolja, hogy a 2018-as HFL-mezőnyben nincs verhetetlen csapat, bárki megfoghat bárkit, és bár minden csapatot nagyra tart, látja a faiban az előrelépés lehetőségét. Nem félnek a rutinosabb csapatoktól, sokkal inkább várják azt a kihívást, hogy mindenki ellen a legjobbjukat tudják kihozni.

Mikor láthatjuk őket a hazai pályákon?

Tekintve, hogy Budapesten jelenleg nincs olyan HFL-csapat, amelyiknek a pályája alkalmas lenne a tv-s közvetítésre, az Eagles is csak idegenbeli meccseken fog feltűnni a televíziók képernyőin:

  • 03.24: vs Cowbells
  • 04.06: @Sharks
  • 04.28: @Tigers (Digi)
  • 05.06: vs Gorillaz
  • 05.19: vs Steelers
  • 06.02: vs Wolves
  • 06.16: @ Enthroners (Digi)

Ahogy a többi fővárosi csapat, úgy ők is viszonylag kényelmes helyzetben vannak, utazniuk nem kell túlzottan sokat, az egész éves túrájuk nagyjából 830 kilométer lesz, ami a második legkevesebb a Cowbells után.

 

(A cikkben leírt információkért köszönet Boda Gábornak.)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!