Connect with us

Szabadügynök

Az FA-piac győztesei és vesztesei

Több mint egy hét telt el azóta, hogy hivatalosan is kinyitott az FA-piac. Mostanáig már a legtöbb nagy név elkelt, aki akart, megszabadult a salaktól, lassan az FA-értékelő sorozatunkat is elkezdjük, előtte azonban nem mehetünk el szó nélkül a szabadügynök-piac nyertesei és vesztesei mellett. 

 

 

Nyertesek

 

Mitchell Trubisky: A Bears fiatal irányítójának olyan lehetett ez az FA, mintha egyszerre járt volna nála a Mikulás és a Jézuska, miközben a szülinapját ünnepli. Kapott a csapat vezetésétől egy Allen Robinsont, egy Trey Burtont és egy Taylor Gabrielt, Cameron Meredith is maradt, annyi játszótársa lett hirtelen, hogy elég lesz elosztani közöttük a passzait. Kevés irányítónak van ilyen kisegítő személyzete, innentől kezdve már csak rajta múlik, hogy patent legyen ez az offense.

 

Sammy Watkins: Sammy Watkins lett hivatalosan is a liga legtúlfizetettebb elkapója (eddig Tavon Austin volt, majd Kenny Britt: a Rams elkapókban lehet valami ellenállhatatlan báj). Három évre 48 millió dollárt ad neki a Chiefs, amiből 30 millió dollár teljesen garantált, amit nem is értek, hisz csak elvétve egészséges, a Bills is szabadult tőle, ahogy tudott, négy év alatt egyetlen 1000 yardos szezonja volt, ráadásul tavaly is szenvedett a liga egyik legjobb offense-ében. Ettől függetlenül ő nyilván nagyon boldog most.

 

 

Dontari Poe: Poe kockáztatott akkor, amikor csak egy egyéves szerződést írt alá a Falconsszal, de bejött neki. Évi 9,3 millió dollárt fog keresni a Panthersben, a 8. legjobban kereső játékos lett a posztján, pedig Atlantában is kvázi súlyadóval igazolták csak le (akkor kapott bónuszokat, ha nem volt túl kövér).

 

Támadófalemberek: Nate Solder az NFL valaha volt legjobban fizetett LT-je (és egyben támadófalembere) lett a maga 15,5 milliós átlagfizetésével. Évi 2,25 millióval keres többet a második Russell Okungnál, pedig még csak nem is top10-es játékos a posztján. Andrew Norwell a történelem második legjobban kereső támadófalembere lett guardként (13,3 millió/év, Jaguars), Ryan Jensen pedig a valaha volt legjobban kereső centerré vált (10,5 millió/év, Bucs). De Weston Richburg (C, 9,5 millió/év), Josh Sitton (G, 7,5 millió/év) és Justin Pugh (G, 9 millió/év) is elég szépen kaszált, nagyon megéri most támadófalembernek lenni szinte bármelyik poszton.

 

Linebackerek: A linebackerek is aranykorukat élik: Anthony Hitchens évi 9, Nigel Bradham évi 8, Avery Williamson évi 7,5, Demario Davis évi 8, de még egy Devon Kennard is évi 5,75 millió dollárért játszhat majd jövőre. Nem olyan drasztikus a növekedés, mint a falembereknél, de azért egy olyan 1,5-2 millió dollárral az ő értékük is rendesen felment.

 

Kirk Cousins: Minden idők legjobban kereső játékosa, miközben a szerződése teljesen garantált, pedig még a top10 végét is nehéz lenne rámondani. Ráadásul a liga egyik legjobb csapatában játszhat, az ölébe hullhat a Super Bowl, kevés ilyen szerencsés játékos van a világon.

 

Kyle Fuller: Azon lehet vitatkozni, hogy jól csinálta-e a Bears vagy nem, mindenesetre Fuller jól járt, hisz az 5. legjobban kereső corner lett a ligában.

 

Los Angeles Rams: A csapat megszerezte Aqib Talibot, Marcus Peterst, franchise taget tett a safety Lamarcus Joynerre és még Nickell Robey-Colemant is újraigazolták, mélyítésnek pedig érkezett Sam Shields, ezzel nagyjából összehozva a liga legjobb secondaryét. Illetve azért csak megtartották a center John Sullivant, hogy a remek támadófal is együtt maradjon, ráadásul állítólag még Ndamukong Suh-ra is jó esélyük van. Hosszú évek után lassan meghatározó csapat lesz a Rams.

 

 

Star Lotulelei: A korábbi első körös Lotulelei évek óta borzalmas, ennek ellenére a Billstől kapott egy 5 éves, 50 millió dolláros szerződést. A Bills Marcell Dareust egyszer már túlfizette, azóta apróért el is cserélte a Jaguarshoz, most megint indokolatlanul túlfizettek egy középszerű játékost. Lotulelei nagyjából az értéke duplájáért játszhat most Buffalóban.

 

Vesztesek

 

Ndamukong Suh: Hiába a liga legjobb DT-je Aaron Donald mellett, biztos nem lesz még egy olyan csapat, ami évi 19 milliót ad neki. Sőt, jelenleg sokkal nagyobb esélye van arra, hogy 10 millió dollár körül írjon alá. Persze ez sem rossz, hisz még így is többet keresne, mint például a győztes Poe, de hát akkor is felére csökkent a fizetése.

 

AJ McCarron: Ahhoz képest, hogy a Browns nagyon cserélt volna érte, a piacon kb. senkinek sem kellett. Case Keenum 20 millió dollárért lett Bronco, McCarron pedig két év alatt 8,1 millióért játszhat (+ ösztönzők). Aligha erre számított.

 

 

Bashaud Breeland: A Panthers három évre 24 milliót fizetett volna neki, azonban nem ment át a fizikai teszteken. Jelenleg nincs csapata és 3-4 milliós, rövidtávú szerződés lehet a max, amit ki tud harcolni magának.

 

Nick Foles: Igazából nincs vele semmi, de látva azt, hogy Case Keenum 20 millióért kezdő, ő pedig még jó eséllyel egy évet bagóért elszórakozik majd az Eaglesben csereként, azért nem lehet maradéktalanul boldog.

 

Ryan Grant: A Ravens egy gyenge pillanatában 4 évre 29 millióért vitte volna el az eddigi karrierje során összesen 1000 yardot sem szerző (négy év alatt) elkapót, azonban az orvosok ezt megfúrták. Így hát a korábbi ötödik körös WR a Coltsba igazolt egy évre 5 millióért.

 

 

New York Jets: Ők ajánlották a legtöbbet Kirk Cousinsért, az irányító azonban inkább a Vikingst választotta. Így maradt egy Josh McCownjuk és egy Teddy Bridgewaterjük, illetve el kellett lőniük egy első és három második körös picket egy újonc, lutri irányítóra. Sok okuk nincs örülni.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!