Connect with us

Szabadügynök

Itt az NFC új királya? – Rams FA-értékelő

A 2017-es szezon egyik meglepetés csapata mindenképp a Los Angeles Rams volt, Sean McVay érkezésével rögtön megnyerték a csoportjukat a jó támadóegységnek köszönhetően. Az idei játékospiacon nagyon aktív volt a csapat és a védelem megerősítésével akár az NFC egyik nagy esélyese is lehet, de fenn áll az a veszély, hogy az új érkezők tönkreteszik az öltözői hangulatot. A mostani cikkükben a Rams utóbbi pár hetére tekintünk vissza.

Építsünk egy brutális védelmet! – az érkezők/visszatérők

Ha az előző idényt nézzük, akkor a Rams szerezte a legtöbb pontot a ligában, McVay rendszere bevált és Goff vezetésével szárnyalt a támadóegység. Ebben a holtidényben Wade Phillipsen van a sor, hogy egy átlagosnál jobb védelmet rakjon össze és akkor sikeres lehet a csapat. Az első jele annak, hogy elindult az offseason egy olyan trade volt, amire sokan felfigyeltek: a Rams megszerezte a Chiefs védelem egyik legjobbját, Marcus Peterst. A cornerback ára sem volt túl magas, hiszen egy 2019-es második és egy idei negyedik körbe került. Ezzel biztosítva lett Trumaine Johnson pótlása, és mehetett a franchise tag Lamarcus Joynerre. A CB posztra érkezett még egy nagyágyú, Aqib Talib, akit egy ötödik körös cetliért cserébe hagyta el a Broncost. Talib 11 milliót keres majd 2018-ban, még Peters 1,7 milliót foglal el a sapkából.

A két játékos érkezésével kétségtelen, hogy az egyik legjobb cornerback páros a Ramsnél lesz idén, de azért nagy kérdés, hogy mennyire lesznek képesek csapatjátékossá válni. Valószínű, hogy a Chiefs is azért engedte el Peterst, mert az öltözőben és a pályán a viselkedése már túl káros volt a csapategységet tekintve és Talib sem az a mintadiák stílusú játékos, hiszen ha Broncos meccsen balhé volt, ő biztos ott volt a középpontban. Phillips jól ismerheti a CB-t, hiszen két évig a Broncos védőkoordinátora volt. Azért arra is figyeltek, hogy ne csak hátul legyen félelmetes ez a védelem, ezért elhozták a Dolphinstól kivágott Ndamukong Suht is egy évre, ezalatt a játékos 14 milliót keres majd és Aaron Donald mellet keseríti meg az irányítók életét. Hatalmas bevásárlás volt a nagy nevek közül a védelembe és ha Phillips össze tud rakni (és már miért ne tudna) egy megfelelő game plant, akkor könnyen lehet, hogy a liga legjobb deffense-e lesz jövőre Los Angelesben.

Hogy miért gondoljuk, hogy a Rams secondary az egyik legjobb lehet a ligában? Mert sikerült megtartani Nickell Robey-Coleman és a Packers korábbi játékosát, a lassan két éve nem játszó Sam Shieldst is leigazolták. A védelembe még visszaszerződtették Troy Hillt egy tenderrel, valamint Matt Longacre is marad a csapatnál a 2018-as idényre.

Támadó oldalon nem volt ennyire aktív a Rams, a falba érkezett Michael Dunn és visszaigazolták az O line közepére John Sullivant. A veterán center két év alatt 15 milliót tesz zsebre, de lassan majd elkel gondolkodni a csapatnak, hogy ki pótolja majd őt a jövőben. Futó posztra Gurley mögé visszaigazolták még egy tenderrel Malcolm Brownt és szintén visszatért a rúgó Sam Ficken, aki ha Zuerlein felépül valószínűleg nem éli meg a keretszűkítést. A legnagyobb sikerélmény Tavon Austin nevetségesen drága szerződésének módosítása lett.

Nem csak érkeztek, távoztak is jó játékosok! – a távozók

Lehetett arról hallani, hogy a Chiefs bele akarta vonni a Peters üzletbe Robert Quinnt, aki végül a Dolphinsnál kötött ki, egy negyedik körös választást kaptak és a hatodik köröst pedig kicserélték a csapatok. Egy másik nagyobb nevű játékos, Alec Ogletree is távozott, a Giantsben folytatja pályafutását, akiért egy negyedik és egy hatodik körös választást küldtek Los Angelesbe. A két játékos távozásával tisztán látszik, hogy átalakítja az egységet Phillips, ehhez majd draftról vagy esetleg még piacról minimum két játékos kell a Ramsnek.

Ha a védelmet nézzük akkor még távozott Cody Davis, de azért az ő pótlása nem lesz olyan nagy feladat, a safety a Jaguarsnál kapott szerződést. Egy másik linebacker is elhagyta Los Angelest, Cameron Lynch tért vissza egy év után a Bucshoz. A legnagyobb név azonban kétségtelenül Trumaine Johnson volt, a cornerback a védelem egyik legjobbja volt a tavalyi idényben, de sejteni lehetett, hogy nem lesz maradása idén, végül a Jets vitte el. A pótlása már megvan oldva, hiszen erre a posztra három kezdő szintű játékos érkezett, Johnson hiánya valószínűleg nem érződik majd rajtuk.

A támadó oldalon is voltak távozók, a legnagyobb név itt Sammy Watkins, aki egy érthetetlenül nagy szerződést kapott a Chiefstől, amivel nem akart/nem tudott versenybe szállni Les Snead. Tight end posztról a Raidershez távozott Derek Carrier, akiért azért olyan sok könnycseppet nem hullajt majd a szakvezetés.

Összegzés

Mozgalmas volt március első fele a Rams háza táján, az érkezőket nézve egyértelmű, hogy a cél egy ütős védelem összerakása volt, ami a neveket tekintve sikerült is. A nagy mozgás is ott volt, hiszen több kezdő játékos is távozott, de inkább erősödött, mint sem gyengült a Rams. Wade Phillipsnek azért lesz dolga, hiszen nagy veszély lehet, hogy az érkezők ne rontsák az öltözői hangulatot, mert azzal sokkal többet veszíthetnek, mint amennyit Talib és Peters hozzá tud tenni a játékhoz. Azonban ha sikerül őket beépíteni és nem lesz velük magatartásbeli probléma, akkor szinte garantált, hogy a védelem a liga első felében lesz.

A támadósor tavaly jól szerepelt és a kemény mag meg is maradt, csak Watkins távozása említhető “veszteségként”, de azért az ő távozása után sem dőltek kardjukba. Amennyiben Goff és a többiek hozzák a tavaly látott formát és a védelem is előlép, akkor a Rams egy komoly esélyes lehet az NFC-ben, de azért figyelni kell, mert a csoporton belül is vannak jó csapatok, hiszen a 49ers is sokat erősödött. Összességében az eddigi lépések tetszenek és kíváncsian várom, hogy mit tudnak majd nyújtani a pályán szeptembertől.

Értékelés: A-

Azért nem a legjobb értékelést kapták, mert én azért nagy veszélynek tartom, hogy három olyan egyéniség (Peters, Talib, Suh) is érkezett, akik a pályán és azon kívül kártékonyak lehetnek az öltözői hangulatra tekintve.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!