Connect with us

Érdekességek

Mennyire is fontosak a sackek?

Mindig arról beszélünk, hogy egy passzsiettető játékos teljesítményét nem a sackek, hanem a nyomásgyakorlások alapján kell mérni. Ez mutat ugyanis nagyobb korrelációt évről évre, ez alapján sokkal jobban jósolható a jövőbeli teljesítmény. Ha valaki sok sacket szerez, de arányaiban kevesebb nyomást gyakorol, az jó eséllyel a következő évben vissza fog esni sackek számában. Viszont összességében a védelem számára hatalmas jelentősége van a sackeknek a meccsek közben. A sackek hátrább szorítják a támadósorokat, drive-okat állítanak meg és fumble-öket eredményezhetnek. A sackek a turnoverek után a leginkább meccset befolyásoló események a védelem részéről.

 

Ugyan a sackek az egyéni teljesítménymérésre nem olyan alkalmasak, a mérkőzések alakulásának szempontjából döntő jelentőségűek. Hatalmas értéket adnak ugyanis a védelemnek és az adott csapat nyerési esélyeinek. A “Várható Hozzáadott Pontok” (Expexted Points Added, EPA) modellje mutatja meg, hogy számszerűen mennyire is fontosak. A pozitív EPA a támadósor számára jelent hozzáadott értéket, míg a negatív a védelem számára.

 

 

Látható a fenti grafikonról (via PFF), hogy minden passzjátékot figyelembe véve a támadósornak van előnye (0.025 pontnyi), ami még fejlebb megy, ha nem tud nyomást generálni a védelem (0,233). Még akkor is a támadóknak van előnye, ha a defense csak sietteti az irányítót (0,019), viszont ha már sikerül megütni, átfordul a mérleg (-0,161). Ha minden nyomásgyakorlást figyelembe veszünk, akkor már elég nagy a védelem előnye (-0,397), viszont hatalmasat ugrik meg a védelem sikeressége, ha sacket tudnak elérni (-1,856).

 

Persze nem lepődünk meg, hogy a sackek nagyon is fontosak és meccset eldöntő szerepük lehet, de érdekes látni, hogy pontosan mennyire is fontosak egy mérkőzés alakulását tekintve.

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások