Connect with us

Szabadügynök

Most már tényleg jöhet a Super Bowl – Saints FA-kitekintő

Egy nagyon szerencsétlen, utolsó másodperces TD-vel kapott ki a Saints a Vikings otthonában az NFC-döntő küszöbén. Pedig ez lehetett volna Drew Breesék nagy esélye. Most már tényleg nem lehet más a cél, mint a Super Bowl győzelem, ehhez pedig tényleg csak egy-két kis apróság kell.

 

A Saints pénzügyileg alapvetően nem áll rosszul, 31 millióval a 14. legtöbb költőpénzük van. Ezt azonban borítja az, hogy Drew Breesnek új szerződést kell adni, ami elég komoly anyagi vonzatokkal, ami pedig komoly áldozatokkal járhat.

 

 

Én őszintén szólva nem hiszek abban, hogy Mark Ingram kivágása megtörténne. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy mégis csak 4,6 millió dollárt spórolhatna rajta a csapat, ami nem kis összeg és Alvin Kamara miatt egyáltalán nem nélkülözhetetlen. Thomas Monstead kivágása azonban nem kérdés, egy punter ne foglaljon már ennyit a sapkából, 4,1 milliót lazán megér a kivágása, aztán majd jön UDFA punter a draft után.

 

Coby Fleener kivágása sem lehet kérdés, ordas nagy bust, még Brees sem tudott belőle értelmes TE-t faragni. Persze őt nem olyan egyszerű elküldeni, hogy spóroljanak rajta, egy úgynevezett “június utáni” könyvelést kell alkalmazni rajta, ami 3 millió dollárt jelent. Nathan Stuparnak sincs helye a csapatban, nem is nagyon lép már pályára sem, az 1,7 millióját sokkal jobban el lehetne költeni, ahogy Josh Hill sem tudott semmit felmutatni.

 

A legnehezebb döntést azonban vélhetően Zach Strief maradása/távozása jelenti. Jelenleg Terron Armstead és Ryan Ramczyk a két, közel elit szintű kezdő a támadófalban, cserének pedig ott van a korábbi első körös Andrus Peat is, így hiába volt Strief évekig meghatározó szent, semmi sem indokolja a maradását. Vele és Ingrammel együtt pedig 18,25 millió dollár lenne felszabadítható, ami már nem csak Brees megtartására, de még a csapat megerősítésére is elég lenne.

 

Szabadügynökök

 

A Saints szerencséjére nincsenek igazán komoly szabadügynökük (már amennyiben Breest kötelezőnek vesszük), a 26 FA közül elég párat megtartani, hogy egy szemernyit se gyengüljön a franchise.

 

 

Drew Brees megtartása alap, nem is lehet kérdés, hogy nélküle nincs Saints. Még 1-2 év van benne, nagyon sok halott pénz van utána már most is, az évi 22 millió abszolút a felső határ, ennél többet nem adhat a Saints és nem kérhet Brees, ha Super Bowlban gondolkodnak. Ráadásul ez még így sem ideális, hisz Breesnek 18 millió dollárja van úgy bennragadva a sapkában, hogy még a visszavonulása után is nyögni fogja a csapat.

 

Nick Fairleyvel tavaly hosszabbított a Saints, majd később kivágta, mert a szíve miatt talán soha többet nem fog játszani a DT, így a visszahozatala nyilván nem kérdés. Ahogy Rafael Bush vagy John Kuhn megtartása is fölösleges, hisz már közel sem tesznek hozzá annyit a csapathoz, mint fiatalabb korukban. Illetve a tavaly nagy reményekkel érkezett Gerald Hodgesnek is jó eséllyel befellegzett a csapatnál (és talán a ligánál is), hisz a kiváló 49erses szezonja óta egy év alatt előbb kivágta a Bills, majd nem került pályára a komoly LB-problémákkal küzdő Saintsben sem.

 

Senio Kelemetét azonban már érdemes lenne megtartani. Nem mintha nem ő lett volna a csapat leggyengébb támadófalembere, de még mindig megküzdhet a kezdőért Andrus Peattel (akit jó eséllyel le is nyomhat), ráadásul kell a minőségi mélység a falba. Ugyanezért kellene megtartani Alex Okafort is, aki bár nem volt félelmetes a maga 4,5 sackjével, de még mindig kiváló szituációs játékos volt, főleg passzjátékoknál. Bár őt nem lesz egyszerű megtartani, mert a DE-piac gyenge, ő pedig ebben a mezőnyben top opciónak tűnik.

 

Ha már Kun nem marad, akkor Zach Line-nak illene. Egyrészt hibátlanul játszott, másrészt csak 2 millió lenne maximum, harmadrészt pedig a Saints támadójátékának alapja az elit falteljesítmény, Line pedig mindkét blokkolásban kiváló és a speciális egységben is bevethető. Ami pedig az RFA-kat illeti, nyilván mindhármójukat megéri tenderelni: Willie Snead pocsék volt tavaly, de nagy benne a potenciál, megküzdhet Brandon Colemannel a 3. számú elkapó posztjáért, Delvin Breaux pedig egészségesen egy kiváló corner, Lattimore-t és Crawley-t kiegészítve pedig a Saintsé lehetne a liga egyik legjobb CB-triója.

 

Illetve ne felejtsük el Kenny Vaccarót, a korábbi első körös safetyt, aki a tavalyi sérüléséig jól játszott, utána viszont nagyon durván megzuhant. Igazából visszahozhatná a Saints, mert második évére Vonn Bell sem lépett előre, viszont épp Bell (na meg ugye Marcus Williams) miatt pont nincs szükség egy harmadik, a piacon 6-8 milliót is elkérhető safetyre.

 

Érkezők/maradók

 

A szabadügynököket is figyelembe véve a Saints legnagyobb hiányposztjai a QB, TE, G, LB, illetve lehet mélyíteni a CB, WR és S posztokat is.

 

 

A három RFA összeses 3-4 millió dollárba kerülne, ez simán belefér, ahogy Brees sem kérdés. Szerintem Line is marad, mert kell ő a futójátékhoz nagyon, ahogy Kelemetét sincs okuk nem visszahozni, hisz viszonylag olcsó megoldás, aki már ismeri a csapatot. Okafor nagy kérdés, de ennyi mélység kell és még nagyjából be is férne vele a sapkába a Saints.

 

Ami más csapatok szabadügynökeit illeti, két nagyon jó jelöltje lehet a Saintsnek. Az egyik ugye a korábbi Saints csodafegyver, Jimmy Graham, akinek az ára komolyat csökkent, viszont egy 10 TD-s szezonnal azért megmutatta, hogy van benzin a tankjában. Vele egycsapásra megoldódna a Saints TE-problémája, ráadásul tényleg minden fronton szinte megállíthatatlan lehetne a csapat. A másik potenciális érkező pedig az a Paul Posluszny, akit kiszorítottak az elit fiatalok a Jaguars védelméből. Pedig két éve még a ma már 33 éves LB volt a legjobb a csapatban, aki beugróként még mindig képes magas szinten játszani, ráadásul a Saintsben kezdőként is nagyon simán elférne.

 

Mindezek után pedig már tényleg csak annyi kellene a boldogsághoz, hogy ne legyen sok sérülés, és hogy az utolsó másodpercben megcsináljon a csapat egy tackle-t.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!