Connect with us

Szabadügynök

Playoff csapatból építkező csapat lett a Bills – FA-értékelő

A Buffalo Bills tavaly úgy jutott be a rájátszásba, hogy igazából nem is akartak. Már szezon közben elpasszolták a legjobb, legtehetségesebb játékosaikat (Ronald Darby, Sammy Watkins, Reggie Ragland, Marcell Dareus), amit a PO-ba jutás ellenére sem hagytak abba (Cordy Glenn, Tyrod Taylor). Most nyilvánvalóan egy franchise irányító megszerzésén dolgoznak, amihez próbálták megteremteni az alapokat, de nem nagyon sikerült.

 

Vastagított betűvel a megoldott hiányposztot jelöltem.

 

A támadó oldalon gyakorlatilag minden csapatrészben óriási lyukak tátongtak, a Bills szurkolók egyedül a futóposzt mélyítésével lehetnek elégedettek, mert Ivory bagóért korrekten fogja tehermentesíteni LeSean McCoyt. Elkapó nem érkezett, a Ronald Darbyért kapott Jordan Matthewst sem igazolta vissza a csapat, így az előzetes várakozásokhoz képest áron alul megszerzett AJ McCarronnak Kelvin Benjamint leszámítva nem lesz vállalható célpontja. McCarron megszerzése egyébként nagyon tetszik, nem hiszem, hogy a draftról megszerzett valamelyik maradék fiatal (jó eséllyel csak a negyedik helyen rangsorolt QB lesz az övék) kiütné őt a nyeregből. Ráadásul 5 millióért manapság nem is nagyon ír alá semelyik, akár csak félig kezdőnek számító irányító.

 

Offense oldalról még említhettem volna hiányposztnak a tight endet, de Charles Clay egészségesen teljesen jó (és drága) megoldás, vagyis már  csak a támadófalat kellett volna rendbe tenni. Pénze viszont nem nagyon volt a Billsnek már az FA elején sem, így csak a Bengals korábbi centerére, Russell Bodine-ra, illetve a korábbi Raiders OT Marshall Newhouse-ra futotta. A két falember összesen 134 meccsen kezdett ezidáig az NFL-ben, Bodine konkrétan az utóbbi négy évben kezdő centere volt a Bengalsnak. Korábbi csapata ugyanakkor nem nagyon küzdött érte, a PFF szerint ő engedte az egyik legtöbb siettetést a centerek közül (16 – 6. legtöbb), illetve a blokkolásban sem nagyon jeleskedett, de hiányposztra jött nagyon olcsón. Newhouse pedig konkrétan a liga egyik legrosszabb RT-je volt (az engedett nyolc sackje az ötödik legtöbb volt a ligában), viszont versenyhelyzetet teremthez a mostani RT, Jordan Millsszel szemben.

 

 

Védőoldalon a legnagyobb gondot a védőfal belseje okozta, hisz Dareust elcserélték, Kyle Williams szerződése pedig lejárt. Utóbbit a Bills gyorsan vissza is igazolta, hisz igazi legendája a csapatnak, ráadásul még mindig remekül játszik, mellég pedig érkezett az a Star Lotulelei, aki három éve semmi érdemlegeset nem csinált. Persze első körösként benne van a potenciál, de a Bills nagyon túlfizetett egy, az eddigiek alapján jobb esetben is középszerű DT-t. A linebacker sorra is ráfért az erősítés, azonban a Ramon Humber-Julian Stanford duó kvalitásait jól mutatja az, hogy veteránminimumért és veteránminimum+500 ezer dollárért írtak alá. Stanfordban egyáltalán nincs kezdő potenciál, Humber viszont jó eséllyel kezdő lesz jövőre.

 

Miután a Bills nem tartotta meg a tavaly remek évet futó E.J. Gainest, így legalább egy cornerre szüksége volt a tavalyi év egyik legjobb passz elleni védelemének. A csapat Vontae Davisben látta a megoldást, aki jobb éveiben All-Pro szinten játszott, tavaly azonban borzalmas volt a Coltsban: az ára rendben van, egy erős védelemben akár jó is lehet.

 

A Bills egyik legnagyobb igazolása Trent Murphy volt a védőfalba, aki bár tavaly kihagyta a szezont, előtte 9 sacket és 3 fumble-t jegyzett a Redskinsben. A pass rusher nem volt kifejezetten hiányposzt, hisz Jerry Hughes helye biztos, mellette pedig ott van Ryan Davis, Lorenzo Alexander és Shaq Lawson is, de nem kérdés, hogy egészségesen komoly upgrade-et jelent. Rajta kívül még Rafael Bush érkezett a safety poszt mélyítésére, ennek megfelelően minimális összeget kap. Ha minden jól megy, akkor nem sokat fog pályára lépni a kiváló Jordan Poyer-Micah Hyde duó mellett.

 

Összegzés

 

A Bills elcserélte a kezdőirányítóját, a legjobb támadófalemberét (bár Glenn pótlására ott van Dawkins), az egyik kezdő cornerét, a legjobb elkapóját és a legtehetségesebb linebackerét is. Persze mindegyik mellett lehet érveket felsorakoztatni (Darby és Glenn nem hiányzott tavaly, Taylort nem szeretik, Watkinst amúgy sem tudták volna megfizetni, Dareus egyszerűen hülye volt a rendszerhez, Ragland pedig második körös létére sem vált be), de az idei Bills egyelőre sokkal gyengébbnek tűnik, mint a tavalyi.

 

A secondary talán rendben lesz és a védőfal sem tűnik gyengébbnek, de a linebacker sort nem sikerült megerősíteni, elkapó nem érkezett, a támadófalat pedig csak tessék-lássék módon foltozták be. Első sorban a támadósorba kellene nagyon a tehetség, amire a csapat két első köre elég jó alapot nyújtana, de mivel vélhetően nem McCarronban látják a jövőt, így az első körök újonc QB-ra fognak elmenni. Persze sok múlik a coachingon, de a jövő franchise QB-jának és/vagy AJ McCarronnak jelenleg egy borzasztóan egysíkú offense-ben kell majd helytállnia, a tavaly előtti Rams pedig megmutatta, mekkora öngól lehet egy ilyen helyzetből.

 

Értékelés: C

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!