Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Josh Rosen

Josh Rosen az idei class egyik legjobb irányítója, aki minden képességgel és adottsággal rendelkezik, hogy sikeres profi karriert fusson be. A dobómozdulata tökéletes, pontos, jól olvas a pályán, jól döntéseket hoz és mindezek mellett óriási játékokra képes. Nem hiába kapta a “Chosen Rosen” becenevet.

Josh Rosen nem mindennapi karakter, játékos, ezt bőven bizonyította az elmúlt években. Top recruit volt a középiskolás karrierje végén és végül top prospect lett belőle az egyetem után is. Ez a srác jól tudja magáról, hogy mennyire jó játékos, és hát valljuk be, van is mire nagyra lennie, mert tényleg különleges tehetség.

Erősségei

Bár kezd egyre inkább marginális fontosságú lenni, de azért még mindig sokan azt nézik meg egy irányítón, hogy milyen az alkata, méretei mennyire számítanak prototípusnak. Rosen 6’4-es magassága és 226 fontos testtömege éppenséggel pont tökéletes a klasszikus értelemben vett irányító poszthoz, tehát ezeket a boxokat kipipálja, nem nagyon fér kérdés ahhoz, hogy mondjuk kilát-e egy NFL fal mögül.

Korábban már hangoztattam, hogy mennyire szerethető Rosen dobómozdulata, most pedig újra előveszem. Elképesztő, hogy a dobómechanikája milyen tökéletesen van összerakva, ez pedig nem egy egyszerű és gyors folyamat eredménye. Tökéletes, ahogy elengedi a labdát, amilyen erőt és spirált tesz bele, ehhez hasonlót senki nem tud a classból, de egészen Mariotáig kell visszamenni, hogy hasonlóan szépet láthassunk. Jó az egész tartása a lábától kezdve a törzsén át egészen a válláig, ez biztos alapot nyújt neki, hogy kellően meg tudjon lőni egy-egy passzt. De nem csak a testtartása, testmunkája jó, hanem maga a mozdulat is, ami nagyon rövid, nem egy elnyújtott folyamat (mint mondjuk Darnoldé). Sok esetben Aaron Rodgers jut az emberek eszébe, ha Rosen dobását figyelik, nem is véletlen.

A dobómozdulatának egyik esszenciája a lábmunkája, ami nem csak a passz pillanatában, hanem annak előkészítéseként is tökéletesen alkalmaz. Profi módon mozog a dropbackek során, tisztán mozog az egész alsó teste, jól használja a csípőit. Ez azért is fontos, mert ennek köszönhetően gyorsan és hatékonyan tud fellépni a zsebben, magabiztosan támaszkodhat a lábára, amikor véghez kell vinni a passzkísérletet. Ebben szintén ő a legjobb az idei prospectek közül, de a sornak még messze nincs vége.

Mindezek mellett, három nagyon fontos dologban nyújt olyat Rosen, ami miatt a legjobbnak tekinthetjük ebben a classban: pontosság, döntéshozatal és olvasási képesség. Ezek azok a dolgok, melyek a legkevésbé fejleszthetők, de számára ez nem gond, mert korához mérten is nagyon jó eredményeket produkál mindhárom mutatóban.

Játékának egyik legnagyobb erőssége a pontosság, és itt most nem csak a hagyományos értelemben vett passzpontosságra kell gondolni. Nagyon fontos, hogy egy irányító olyan labdákat osszon ki, amik jó helyre mennek, segítik az elkapást, bizonyos esetekben vezetik az elkapót. Rövid és középhosszú passzokban nincs nála jobb, itt gyilkos pontossággal tud dolgozni, amit ha kivetítünk az NFL-re, akkor nagyon szép jövő áll előtte. Pontosságának sikere abban keresendő, hogy milyen jó ritmusban engedi el a passzait, illetve, milyen jól ismeri az útvonalakat, koncepciókat, támadási pontokat. Ezekben mind-mind kiemelkedően jó, csakúgy mint a mélységi passzok sikeres célba juttatásában is. Ha nem sérült a válla, akkor olyan dime-okat tud szórni, hogy az ember lélegzete elakad és az asztalra csap, hogy “ezt a csávót akarom a csapatomba”.

Nagyon jól találja meg a ritmust, hogy mikor kell elengedni egy-egy passzt, hogy az célba érjen, az elkapójának legyen ideje megjátszani a labdát, megcsinálni a játékot. Rendre jó döntéseket szokott hozni és nem csak akkor, ha tisztán tartják neki a zsebet, hanem nyomás alatt is. Hozzá kell tenni, hogy több olyan alkalom is volt, amikor pontosan passzolt, de elkapója kiejtette a labdát, ezek a hibák pedig végigkísérték karrierje során, nagyon sok elejtett labda volt a pontos passzaiból.

A fiatal irányítók egyik legjobb tulajdonsága, hogy végig tudnak haladni az olvasásaikon, eltudják dönteni, hogy mikor kell a következő opcióra lépni. Ez persze egy olyan rendszert kíván meg, ami bonyolultabb útvonalakat tartalmaz, sűrűn változnak az alkalmazott opciók, az irányító pedig jól tudja, hogy mikor milyen döntést kell meghoznia. Ebben is rendre jól teljesített Rosen, főleg a karrierje második felében, amikor már ténylegesen beletanult a sémába, megtanulta a college foci apróságait, trükkjeit. Ebben szintén a többiek előtt jár, még akkor is, ha sérülések miatt nem volt annyi meccse. Ő a legintelligensebb a classban.

Fontos tulajdonsága, hogy nagyon jól érzi magát a zsebben, nagyon jól tudja menedzselni azt, tud reagálni azokra a szituációkra, amikor nyomás érkezik valamelyik oldalról. Összhangban van a zsebbel, a falembereivel, nagyon magabiztos, mikor hátralép dropbackre, és ez meg is marad, mikor fel kell mászni a zsebben.

Nem túlzás azt állítani, hogy Josh Rosen az az irányító, aki a legkészebb a classban, neki vannak meg azok a tulajdonságai, amik egy egyetemi irányítót sikeres profi karrierhez segítenek. Az említett tulajdonságai mind-mind azt engedik feltételezni, hogy játékát át tudja fordítani az NFL nyelvére, könnyen tudja majd megtanulni az adott rendszert/sémát/playbookot. Magas futball intelligenciája miatt nem lesz gondja a játék pre- és post snap olvasásával, de természetesen ehhez olyan támadókoordinátor is fog kelleni, aki tiszteletben tartja, hogy van még hova fejlődnie. Hiszen ő sem tökéletes, sőt, vannak hiányosságai, amikre szintén érdemes kitérni, hogy teljes képet kapjunk róla.

Gyengeségei

Kezdjük azokkal a dolgokkal, amik nem a pályán, hanem azon kívül mutatkoznak meg. Rosenről tudni kell, hogy nem egy megszeppent figura, nem az a srác, aki véka alá rejteni, mit gondol a dolgokról. Sokak szerint az egoizmusa már nem egészséges, túlzottan beképzelt, nem tiszteli az edzőit, csapattársait, ellenfeleit. Ezt illik fenntartásokkal kezelni, mert ő alapvetően nem egy rossz személyiség, de vannak fura dolgai. Többen Manzielhez hasonlítják a viselkedését, de ezt a compot el is vethetjük gyorsan, mert Manziel nála sokkal zűrösebb, balhésabb, neveletlenebb srác volt, Rosen “csupán” egoista.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy volt egy “Fuck Trump”-os esete, amikor Donald Trump golfpályájára ment ki ütögetni “Fuck Trump” feliratos pólóban. Emellett szerette elmondani a véleményét az edzők felé is, rendre kritikusan és élesen. A személyiség ilyen szempontból hasonlítható Aaron Rodgershez, aki szintén egy fura figura volt a 2005-ös NFL Draft előtt, és ez azóta sem nagyon változott. Ilyen szempontból mindenképp egy olyan edzőre van szüksége, aki nagyon jó pedagógus és egyben stratéga is. Kelleni fog, hogy a rendszert Rosen köré formálja, az ő erősségeit domborítsa ki és az ő gyengeségeit tüntesse el.

Nagyon szembetűnő, hogy mikor rossz irányba megy el a játék, beomlik a zseb és szabadulnia kell, akkor bár ki tud mozogni az oldalvonal felé, de mozgás közben már nem olyan jó a mechanikája, nem tud pontos passzokat kiosztani. Ez a profik között könnyen meg fogja bosszulni önmagát.

 

Másik negatívum, hogy bár magabiztos játékos, olykor elhiszi magáról, hogy a lehetetlent is meg tudja oldani, túl agresszívan játszik, olyan helyekre vizionál nyitott ablakokat, amik sosem voltak ablakok. Túlzottan önmagára hagyatkozik, nem ismeri fel, hogy a játékot a védelem megoldotta, nem választ biztonsági opciót, nem dönt úgy, hogy ki kellene dobni a labdát. Ez azokban az esetekben nem akkora gond, amikor több touchdownnal vezet a csapata, de éles szituációkban NFL védelmek ellen gyilkos hiba.

Nem a játékának a hibája, de mindenképpen egy red flag a sérülékenysége. Itt főképpen a vállára kell gondolni, ami egy sarkalatos pontja lehet a jövőbeni sikerességének. 2016-ban egy fél szezont kellett kihagyni vállsérülése miatt, ami nehezen is jött helyre, még a 2017-es szezon elején is lehetett rajta érezni, hogy elég rozsdás. Ha pedig arra gondolunk, hogy az NFL-ben mekkora érővel és mekkora emberek fognak megérkezni az arcába, akkor bőven van okunk az aggodalomra, hogy újra összetörik. Az agyrázkódásai sem épp azok a dolgok, amiktől egy franchise stábja ujjongva örül, a jövőben meg kell óvni őt, hogy sikeres tudjon maradni.

Hol fog elkelni?

Összességében Josh Rosen egy premium prospect, egy elit tehetség, akinek – véleményem szerint – az első kiválasztott irányítónak kellene lennie. Voltak pletykák, hogy ő nem akar a Brownshoz kerülni, és azt is sejteni lehet, hogy Clevelandben Darnoldot szeretik leginkább, így biztosan nem ő lesz, akit először kiválasztanak. Innentől fogva az is elképzelhető, hogy Allen (1/2) és Mayfield (1/3) is beférkőzik elé, de nehéz megjósolni, hogy mi fog valójában történni. A top5-ben mindenképp kimegy, véleményem szerint érte megéri akár felcserélni is, mert hosszú időre fogja megoldani egy franchise problémáit. Én egy emblematikus és sikeres fiatal irányítót látok benne, aki minden tulajdonsággal rendelkezik, amit a modern NFL megkíván.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!