Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Minkah Fitzpatrick

Fitzpatrick az a játékos és egyben személyiség, akit minden csapat a kötelékében akar tudni. Hihetetlen jó a karaktere, a munkamorálja, a győzni akarása, ami elit futballtehetséggel párosul. Egy olyan hibrid védő, aki bármelyik downon, bármelyik posztra betehetsz a DB-sorba, meg fogja csinálni a játékot. Ő a jövő defenive backjének prototípusa.

Nem mindennapi figurája Minkah Fitzpatrick a college footballnak és az előttünk álló draftnak, hiszen egy olyan játékossal van dolgunk, akiről egy dologban mindenki egyetért, egy másikban pedig szinte senki. Ismerünk nagyon profi mentalitású, győztes típus játékosokat, de olyat keveset, akit maga Nick Saban magasztalt az egekbe. Fitzpatrick pedig az a játékos, akit kivétel nélkül mindenki egy kiváló karakternek tart, egy olyan embernek, aki nem csak a pályán tud a csapata élére állni. Ebben nagy az egyetértés, abban viszont nem, hogy hol tudná legjobban segíteni a jövendőbeli csapatát, mi is az ő igazi posztja. Hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, lássuk miben igazán jó az Alabama egykori mindenese.

Erősségei

Bár még nem tudjuk, hol fog játszani a profik között, de azt leszögezhetjük, hogy bármelyik pozícióba is teszik be a defensive back sorban, termetileg meg fogja állni a helyét. Kicsivel magasabb, mint hat láb, a testtömege pedig 205 font körül mozog, amit nagyon könnyen tud mozgatni, ugyanakkor biztos alapot nyújt ahhoz, hogy egy szerelésbe nagy erőt tudjon belevinni. Sebessége is adott, hogy több helyen is alkalmazható legyen, hiszen 4,46-ot futott negyven yardon, ami bár nem űridő, mégsem elképzelhetetlen, hogy meg tudjon élni belőle a szélen. Ha pedig elvetjük, hogy outside corner legyen, akkor ez a sebesség tökéletesen elegendő, hogy bárkit levédekezzen a pálya közepén.

Ki kell emelni, hogy nagyon intelligens játékos, könnyen tanul bele a sémákba, nagyon jól olvassa/érzi meg, hogy mit akar csinálni az ellenfél támadóegysége, melyből fakadóan sok-sok nagy játékot, akár interceptiont hozott össze a hároméves egyetemi karrierje során. Magas futballintelligenciáját az is mutatja, hogy az Alabama milyen diverz szerepkört bízott rá, hiszen tényleg minden pozícióban játszott, tehát volt outside CB (főleg eleinte), nickel back, free safety, strong safety, sub package linebacker (=STAR), azaz kvázi minden, amit el tudunk képzelni. El kell ismerni, hogy tényleg született tehetség, mert az egy dolog, hogy tud sok pozícióban játszani, az pedig egy teljesen más téma, hogy jól tud mindezekben teljesíteni. Nem is túl meglepő, hogy sokaknak Tyrann Mathieu ugrik be mint első számú párhuzam, ami azért is érdekes, mert Minkah is elmondta, hogy a Badgerről mintázza a játékát.

Hogy miért gondolják azt sokan, hogy szélső cornerbackként is tökéletesen megállja a helyét, azzal érdemes kicsit foglalkozni. Az egy dolog, hogy nincs sprinter sebessége, de az a 4,46 nem tűnik nagyon rossz időnek, a technikájával könnyen el tudja fedni a sebességbeli különbségeket. Főleg akkor, ha arra gondolunk, hogy egy steril körülmények között megfutott 40 yard az nem olyan, mint felszerelésben a pályán. Erre jön rá, hogy a széleken a méreteivel prototípus cornernek számít, alkatából adódóan a nagyobb termetű elkapókkal is fel tudja venni a versenyt.

Mindezek mellett nagyon laza a csípője, amire pluszként jön rá, hogy egyedülállóan jó a lábmunkája, ezek pedig mind olyan adottságok, skillek, amik a széleken nagy előnyt jelentenek. Főleg akkor, ha az elkapója hosszabb, bonyolultabb útvonalon van, aminek a levédekezése komoly képzettséget és gyilkos érzékeket igényel. Ezekben Fitzpatrick nagyon jó, amit azzal spékel meg, hogy nagyon jól tudja követni a labdát a levegőben (=tracking), tudja támadni az elkapási pontot, esetleg elterelni az útvonaláról a receivert. Ha pedig lemaradt, akkor nagyon könnyedén tud zárkózni, több olyan labdaleütése is volt, ahol már vert helyzetből mentett óriásit.

Nagyon jó labdaérzéke van, egy igazi ball hawk, aki zónázásban nagyon jól érzi a határokat, nagyon jól tudja, hogy milyen útvonalakkal kell számolnia, és iszonyatosan jól támadja a játékszert. Nem csoda, hogy rengeteg interceptiont fogott, melyekből hatpontosokat is szerzett, ami nem csak a labdaérzékét, hanem a pályán való látását is dicséri.

Bár a szélen is meg tud élni, de a pálya közepe az a rész, ahol a legnagyobb pusztítást tudja véghez vinni. Ez az a rész, amit tökéletesen be tud játszani, ahol nincs párja annak, amit az elmúlt három évben az asztalra tette. Rá lehetett bízni slot elkapót, tight endet, backfieldről kimozgó futót, ő nem vallott szégyen.

Tekintve, hogy rengeteg pozícióban felbukkant a Crimson Tide-ban, egyetlen helyen sem lehet elveszettnek nevezni őt. Ezt láttuk coverage-ban, de láttuk futás ellen is. Iszonyatosan komolyan veszi a dolgát, kisebb termete ellenére sem fél a kontakttól, az utolsó sípszóig fog játszani, nem fog feladni egyetlen playt sem. Hasznos tagja lehet egy nickel védelemnek, ahová kell majd egy olyan védő, aki átlag feletti passz- és futásvédekezésben is.

Az Alabama előszeretettel alkalmazta azokat a játékokat, ahol Fitzpatrick blitzelni mehetett, ő pedig sosem félt attól, hogy elvállalja ezt a szerepet. Gyors, robbanékony, hirtelen irányváltásaival szinte kicselezhetetlen atléta, aki irgalmatlan erővel és sebességgel tud a zsebbe rontani.

A védelem mindenese nem csak a defense-ben, hanem special teamben is sűrűn fel-felbukkant. Jutott neki visszahordás, punt/kick coverage-ban is jól mozgott. A csapata több szerelést és kierőszakolt labdaszerzést is köszönhetett neki, az egyik legemlékezetesebb momentum talán az alábbi blokkolt puntja, amit TD-re szedett össze. Jól látható, hogy agresszivitásból nincs nála hiány.

Gyengeségei

Hiába elit, a tehetségét tekintve top5-ös prospect ezen a drafton Fitzpatrick, neki is megvannak a hiányosságai, illetve kérdőjelei. Sokat nem kell ebbe belegondolni, a kérdőjelekből fakad mindaz, ami hiányosságnak tekinthető. Nagyon nehéz belőni, melyik poszton lenne a leghasznosabb, leginkább jó védő az NFL-ben, hiszen szinte mindent játszott, de sok pozícióban csak minimális snapet töltött a pályán. Ezért nehéz lenne azt mondani, hogy a skill setje lefedi mindazt, amit a profi liga elvár egy szélső cornertől, sőt, azt is nehéz állítani, hogy ő egy prototípus free safety, mert a range-e is érdekes kérdéseket vet fel.

Igazi negatívumként az hozható fel leginkább vele szemben, hogy olykor még az elvártnál is sokkal agresszívabb. Ez elvétett szereléseket, megevett fake-eket eredményezhet, amikből komolyabb yardokat tehet meg az ellenfél. Láthattunk erre példákat, de ez kezelhető egy olyan sémával, ahova ilyen jellemű játékosok kellenek.

Voltak kisebb sérülései is, kénytelen volt kihagyni mérkőzéseket a hamstringje miatt, illetve volt olyan meccse is, ahol le kellett jönnie a pályáról, mert agyrázkódásgyanús tüneteket mutatott. Ezeken kívül semmilyen nagyobb sérülése nem volt.

Mit fog játszani az NFL-ben?

A legfontosabb dolog, hogy a csapatoknak el kell dönteniük, hogy mit látnak benne. Slot cornert, outside cornert, free safetyt? Egyelőre azt látjuk, hogy leginkább a pálya belső részén, ott is inkább a vonalhoz közelebb mozog otthonosan, nickel backként pusztított korábban a legtöbbször – mint Tyrann Mathieu. Azonban ha olyan sémát alkalmaz az őt kiválasztó csapat, ahol a pályát két (split) safety felezi meg és köztük van elosztva a free és a strong feladata, ott is bőven elképzelhető, erre példa lehet a Hyde-Poyer duó a Billstől.

Ha azt látja a csapat, hogy érdemes őt a nyár során kipróbálni a szélen vagy magasan feltolva centerfielderként, azt is meg lehet védeni, hiszen vannak olyan érzéki, van olyan tehetsége, hogy megérje meghúzni a ravaszt és a felkészülés során egy prémium pozícióba mozgatni őt. Nem elképzelhetetlen ez a forgatókönyv, nagy kérdés, ki mennyire lesz bevállalós vele, esetleg lehet-e belőle egy Jalen Ramsey 2.0?

Hol fog elkelni?

Szerintem ő top5-ös tehetség, de mivel irányítórush-t várunk, ezért jó eséllyel csak a hetedik pozíció (Tampa) lesz az, ahol legkorábban kimehet. Ez persze azt is feltételezi, hogy nem cserélnek be elé, ami esetleg még tovább csúsztatná. Ha kicsúszna a top10-ből, akkor szinte bárkinek nagy steal lenne, de nem látom, hogy a Washington-Green Bay pároson át tartana az esetleges zuhanása.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!