Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Quenton Nelson

Az évtized OL-prospectje pontosan tudja magáról, hogy mire képes. Egyedül egy irányítókért való roham tolhatja őt ki a top pickekből.

Quenton Nelson bemutatása igazi élmény, ugyanis annyira szép játéka van, hogy akár egy mesekönyvet is meg lehetne tölteni vele. A nagyszájú guard egészen elképesztő teljesítményt nyújt, nem véletlenül lett vezéregyéniség a csapatában, és nevezték ki őt az egyik csapatkapitánynak. Érdekesség, hogy ő védte DeShone Kizert is.

Erősségek

Nelson fizikuma tankönyvi. Ha akarnál se tudnál jobbat kitalálni, közel 150 kiló izom a srác. A fesztávolsága óriási, öt-tíz centiket ver a hasonlóan magas emberekre. Ezeknek megfelelően nagyon erős, sokkal jobb erőkarral dolgozik a blokkoknál, mint bárki más. A mentalitása tökéletes a pozícióhoz, a saját elmondása esetén is úgy szeretne minden snapen játszani, hogy elvegye a másik kedvét a játéktól. Nem fejezi be a blokkját, amíg nincs sípszó, számára az area of play mindig a saját kis környezete lesz. Félelmetes kontrollja van a teste felett, a sok évnyi tékvandó miatt pedig rémesen rugalmas és laza. Mindig keresi a munkát maga előtt, és nem rest szólni a csapattársainak, ha nem adnak bele mindent. Ezek teszik lehetővé, hogy fizikailag és mentálisan is tartós legyen a pályán.

A futásblokkolása olyan, mint egy bulldózeré. Nagyon gyors a karjaival, azonnal kontrollt szerez a védő felett. Amikor az egyetemen ő volt a futásirányban, az esetek 94.6 százalékában sikeres volt a play, még akkor is, ha át kellett húznia, ami azért elég bonyolult manőver. Zsebvédekezés esetén is jó, a formája tökéletes, és addig tolja a földbe a védőt, amíg bírja. Bull rush-sal (amikor megpróbálják erőből hátratolni a mellkasán keresztül) egyetlen nyomást sem engedett. EGYETLENT SEM!

 

#56 Nelson kivár, ellenőrzi, hogy mekkora a nyomás, és a túloldali veszélyre azonnal áthúz gondolkodás nélkül. Ez a fajta awareness egész egyszerűen hihetetlen.

 

10 yardot tol a védőn, ő az egyetlen, aki a playtől függetlenül sípig blokkol.

 

Gyengeségek

De Nelson is csupán félig isten, félig ember. Sokszor túlságosan agresszív, amivel büntetéseket és elvétett blokkokat gyűjthet be. Hízásra hajlamos, nagyon oda kell figyelnie a súlyára. Az oldalazó mozgása nem elég robbanékony, és instabil is lesz, ha hirtelen kell mozdulni. Zsebvédekezéskor az atletikusabb passzsiettetők seggre tudják ültetni (érdemes a Wake Forest elleni meccsét megnézni), futásblokkolás esetén pedig kicsit késik a második szintű blokkoknál, ez pont az agresszivitásból fakad.

 

Ugyan a play nem végződött sackben, csupán Nelson mérete akadályozta meg a falembert, nem a technikája. Ahelyett, hogy stabilan kivédekezte volna a nyomást, agresszív módon “odanyúlt” a védőhöz, és így a másik guard által lökött DT-vel együtt majdnem teljesen felborították őt.

 

Nelson az évtized, de lehet az évezred prospectje az egész támadófalban, de guardban biztosan. Gimis tapasztalata van OT-ként is, így egymagában nem csupán kezdő, de mélységi játékos is. Egész egyszerűen minden megvan benne, és nem lenne meglepő kicsit sem, ha minden évében All-Pro lenne.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!