Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Sam Darnold

Szinte teljes konszenzus alakult ki, miszerint a Browns első pickje Sam Darnold lesz. A USC Trojans irányítója az egekig röpíthetné a csapatot, de megvan hozzá a képessége?

Sam Darnold a Trojans irányítójaként a PAC-12 passzerős, precíz játékára épített rendszerében teljesedett ki. 27 meccsen kezdett, és 2016-ban megnyerte a Rose Bowlt. Ebből a konferenciából jött ki Luck, Palmer, Rodgers, Fouts, Bledsoe, Aikman, Moon, és Elway is. Ugyan nem szerepel a klasszikusan felülteljesítő prospectek között (mint amilyen Baker Mayfield és Mason Rudolph), egyéb képességeinek hála a legjobbak között emlegetik, és komoly esély van arra, hogy a Browns őt válassza ki elsőnek.

Erősségek

Darnold egy szerény, magát magabiztosan felépítő srác. Sportolók között nőtt fel, de nem nevelték irányítónak, eredetileg kosarazott, sőt linebacker pozícióra került a USC-n. Nincsenek sztárallűrjei, őt nem azért követik az öltözőben, mert olyan meghatározó személyiség, hanem mert mindenki szereti őt. Ő az a barátod, akiért tűzbe teszed a kezed. Nem véletlen, hogy egységesen Top 3 irányítóként aposztrofálják őt, ugyanis jó esetben szupersztár lehet, és rosszabb esetben is egy liga alsó felébe tartozó kezdő. Mentálisan erős, ami a draft legfiatalabb irányítójaként nagy dolog, és hoz magával egy kevéssé látott gunslinger-mentalitást. Emlékeztek még a csúcson játszó Big Ben – Rivers – Eli stílusra? Amikor egy széteső playre nem az a válasz, hogy kidobják oldalra a labdát vagy megy a checkdown a futónak, hanem amolyan “jól van bazmeg akkor itt van” mentalitással feltolják 40 yardra? Ez Darnold. Sok nagy labda, néhány meredek hiba.

A fizikuma megengedi, hogy egészen félelmetes pump fake-eket toljon el, ez sokat segít a zseben kívüli játékon – pláne azzal a képességével együtt, hogy egészen irreális pózokból dobjon precíz, erős labdákat. Némely playen ez amolyan Favre-Wilson utánérzést kelt, de úgy általában is elit szinten játszik az “on the run”, vagyis menekülés-mozgás közben. Nagyon jól érzi az ablakokat, ahová dobni lehet, zóna ellen különleges brutalitással találja meg a zónahatárokat. A nyomást érzi, és ugyan van hibája, de próbál kimozogni belőle és keresi a labda helyét. Pontos passzokat küld ki, még off-platform is, amikor nem a zsebben áll, precízen, védve. A hibái nem ebből származnak. Sam Darnold kihúzza magát a szarból, és brutális plafonnal rendelkezik.

 

Szép mozdulat, tökéletesen megtalálta azt a pillanatot, ahol el kell dobnia, kicsit vezethette volna jobban az elkapóját, de összességében ez egy nagyon szép passz.

 

Gyengeségek

A gunslinger mentalitás felnagyítja a hibákat. A lábmunkája borzasztó, ennek megfelelően ezt sokszor más képességeivel kell palástolnia. Néha tök ellentétes irányban állnak a lábai, és a legtöbbször nem a célpont felé figyel a teste. Sokat zár rá a szemével a célpontjára, így az ügyes védők sokszor repültek rá a labdáira másik zónából vagy vágtak az elkapójának az útja elé és alá. Ez különösen nagy probléma lesz a nagyfiúk között, ugyanis az itteni állapotokhoz képest az egyetemi DB-k és LB-k biódíszletként funkcionálnak csupán. Ha a Brownshoz kerül, akkor a Steelers és a Ravens LB-sorát és a Bengals secondaryjét kell megetetnie, ami azért egy fokkal nehezebb lesz, mint a USC-n.

Ennek megfelelően inkonzisztens a játéka, ami talán a legnagyobb makro-szintű probléma Darnolddal. Az utak elé vágó védők és a sok fumble rettentő nagy problémákat okozhat még a számára, nem vigyáz eléggé a labdára, és 5 parádés play közé beszúr egy gyakorlócsapatos passzt is, amin sürgősen javítania kell, ugyanis egy-egy ilyen turnoverrel egész meccseket áshat el (21 fumble 24 meccsen). A lábmunkával összekapcsolódik, hogy a dobómozdulat túlságosan hosszú, ezzel időt nyer a védelem, ami a pörgős NFL-ben sokszor lehet halálos. A mozdulata során a csípőjéig ejti le a labdát, hogy onnan hozza vissza, és ezzel nem csupán a mellkas-csípő távolság oda-vissza megtételét kell többletként számolni, de a mozdulat nem elég szoros, és emiatt karerővel kell kipótolnia a lendületet. Van karereje, nincs gond, de hosszabb távon ez azt jelenti, hogy fáradni fog, és nem fog “jól öregedni” a ligában. A nyomást érzi, felismeri, viszont sokszor nem találja meg azt a pillanatot, ahol még nem értek hozzá oda a védők, de már a lehető legnagyobb előnyt érte el a pályán.

 

A play sikeres, de a lába fatörzsként mered a földre, a hátsóval egyáltalán nem is támaszt, ennek megfelelően nem tud kicsavarodni a posterior láncban található energia. Ezt karból pótolja, ami egy rémesen hosszú mozdulat végén engedi el a labdát.

 

Darnoldban minden megvan, hogy magas szinten játszhasson, és egy elit irányító legyen belőle. Javítható hibái vannak, amit pedig nem lehet tanítani, azokban már most jól teljesít. Senki nem tartja őt az egyértelmű legjobb irányítónak, de prospect-szinten kiváló lehetőség, és a Browns csak nyerhet a kihúzásával. Magasan van a padlója, és a határ a csillagos ég, ahová fejlődhet.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!