Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Sony Michel

A modern NFL-ben azoknak a futóknak lehet hosszú és eredményes karrierje, akik nem csak az első két down alkalmával tudnak a pályán lenni, hanem nyugodtan fenn tudod őket tartani az egyértelmű passzjátékoknál is. Az idei classból Barkley kivételével nem igazán tudunk egyértelmű feature backet említeni, de akad pár játékos, aki alkalmas lehet erre. Sony Michel ha nem is tipikusan ez a kategória, de van fantázia abban, hogy akár minden játék alkalmával a pályán legyen.

 

 

Michel legjobb tulajdonsága az, hogy rendkívül sokoldalú. Ez alatt lehet érteni, hogy tud futni a tackle-ökön kívül, de akár belső futásoknál is hasznos. Tud zone-blocking sémában futni, de power sémában sem elképzelhetetlen. Nem kell levenni passzjátékoknál, mert tud blokkolni és elkapni is. Ezeket a tulajdonságokat bontjuk most ki.

 

Michel alapvetően egy ösztönös futó. Jól érzi a lyukakat, gyorsan és könnyedén robban be a nyitott térbe és általában jól dönt visszavágásoknál is. A sebessége megfelelő, nem fog lefutni mindenkit, de alapvetően megvan a sebessége, hogy előnyt szerezzen a játékok során. Jól vált irányt, ami nem csak a tackle-ökön belül hasznos, de nyílt térben is könnyedén rázza le őrzőjét. Ebben segítik erős lábai is, jól tartja meg testsúlyát, nehezen veszti el az egyensúlyt, de amikor kicsit kibillen, akkor is képes átvezetni a mozdulatsort egy spin move-val, hogy talpon maradjon.

 

 

Nem csak jól érzi a lyukakat és dinamikusan robban be, de jól is lát a pályán. Mindig a legnagyobb üres tér felé indul meg, figyeli és leköveti a linebackerek mozgását és időt nyer, mire azok a lyukakhoz érnek. Kellően türelmes is, így ha látja, hogy feltöltötték a boxot és nincs helye középen futni, akkor mindig pont annyit tesz a játékba, hogy még pozitívba jöjjön ki.

 

 

Játékának egyik legszínesebb eleme a passzblokkolás. Sok prospecttel ellentétben ő kitűnően blokkol, amelyhez az ereje és az érzéke is megvan. Itt nem csak a kisebb termetű védők feltartoztatását kell érteni, de megbirkózik keményebb ellenfelekkel is. Emlékezetes momentum, amikor az Alabama nem éppen pehelysúlyú defensive tackle-jét, Da’ron Payne-t is megblokkolta egy alkalommal. Biztosan nem lehet kijelenteni, hogy majd a profik ellen is mindenkit megállít, de az biztos, hogy ebben előrébb tart sok más vetélytársánál.

 

Az előző tulajdonság teszi lehetővé számára és csapatának is, hogy fenn maradjon a harmadik kísérleteknél, ami nem elhanyagolható tény. Ha pedig fenn marad, akkor nem csak blokkolásban, de elkapásban is használható. Azt meg kell jegyezni, hogy azért nem volt rettentően sok szerepe a játék ezen aspektusában, de a kezei biztosak. Az utolsó évében egyetlen passzt ejtett el az elkapható 22 felé szálló labdából. Az egyetemi karrierje során pedig összesen 28 missed tackle-t harcolt ki elkapások után. Ami nagyobb probléma, hogy route-okat nem igazán tud futni és nehezen játssza üresre magát. Az biztos, hogy itt fejlődésre szorul, de mindenképpen alkalmas lehet ilyen szerepkörben is.

 

 

Nyílt térben ügyesen hosszabbítja meg a játékokat, nem egy hosszú játéka volt az egyetemen, amit csak magának köszönhetett. A linebackerek meg vannak lőve ellene, ha szerelni kell, sem gyorsaságban nem veszik fel a versenyt, sem pedig ösztönökben.

 

Ami figyelmeztető jel lehet, hogy az egyetemen könnyű dolga volt, mert a támadófala hatalmas lyukakat nyitott előtte és mindig volt tere futni. Az első érkező védő előtt neki volt a második legjobb yardátlagja, így kérdéses, hogy egy rosszabb fal mögött mit tudna kezdeni. Szintén gondjai akadnak a futások befejezésével. Nem megy bele elég nagy erővel az ütközésekbe, nem fejezi be a futásait. Ezeknél is nagyobb red flag a sok elvesztett labda. Az egyetem alatt 12 fumble-ja is volt, kevesebb mint 55 játékonként fumble-zott egyet.

 

Sokan Alvin Kamarához hasonlítják, mert hasonlóan jól lát és dinamikus, de még bizonyítania kell, hogy tényleg képes ezt a profik között is megcsinálni. Az egyetemen sok snapet megosztott csapattársaival, így hasonlóan Kamarához, egy második számú futónak is elképzelhető, de lehet valaki meglátja a fantáziát, hogy elhozza, mint lead back. Az egyetem előtt több sérüléssel is küzdött és bár az utóbbi időben egészséges volt, megemelt snap szám mellett vigyázni kell majd az egészségére.

 

Az első körbe aligha fog beférni, inkább a második kör eleje, közepe lehet a reális számára. Sok csapat elég jól járna vele, de legtöbben nem engedhetik meg azt a luxust, hogy egy nem tisztán featured backet ilyen korán húzzanak. A Detroit és a Buccaneers és a Redskins legtöbb futó esetében, így nála is szóba kerülhet, de én egy futásorientált csapatba is eltudom képzelni második backként.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!