Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Tremaine Edmunds

Soha nem is volt, és minden bizonnyal soha nem is lesz még egy olyan paraméterekkel rendelkező linebacker az NFL történetében, mint Tremaine Edmunds. A draft napján még csak 19 éves lesz, mégis egy 196 centis, 115 kilós szörnyeteg, aki bizony játszani is tud – nem véletlen lesz top10-es pick. 

 

Erősségek

A Virginia Tech linebachere egy igazán érdekes prospect, ugyanis jóval nagyobb termetű a modern-kori linebackereknél, mégis elképesztően gyors és atletikus, így egy személyben ötvözi a hagyományos és a modern LB prototípusát. Mert az rendben van, hogy egy “pehelysúlyú” Deion Jones vagy Roquan Smith nem marad le egy futóról például egy wheel route közben, de hogy ezt egy 115 kilós Edmunds is meg tudja tenni, na az már igazán ritka.

 

Edmunds rendkívül jó nyílt terepen, ahol megmutatkozik a sebessége. Elképesztő területet képes befutni nagyon rövid idő alatt, oldalvonaltól oldalvonalig tudja fedezni a pályát, nagyon agilis és kiváló az oldalirányú mozgása is. Ezen felül nagyon jól is szerel, remek a technikája. Nagyon jó szögeket választ, nincsenek felesleges mozdulatai, “hamis” lépései és az úgynevezett closing speedje is figyelemre méltó, ami azt mutatja, hogy amint tudja, mit kell csinálni és bemérte a célpontot, milyen gyorsan ér oda. Az alábbi játék is kiválóan mutatja, hogy mennyire gyors, hiszen a játék túloldaláról ér oda a futóra és tökéletes szögben tudja megfogni.

 

 

Méretéből adódóan nem csak nyílt terepen jó, hanem a tömegben is, hiszen – ellentétben mondjuk Roquan Smithszel – Edmunds kiválóan jön le a blokkokról. Nem tudják elnyomni a támadófalemberek, elég jól le tudja őket rázni magáról és folytatni útját a futó felé.

 

Coverage-ben is jól használható, hiszen felveszi a versenyt tight endekkel, futókkal is. Ellene nem jöhetnek a tight endek, hogy nagyobb darabok és elnyomják, ahogy a futók sem fogják sebességből megverni. Edmunds lehet egy igazi matchup weapon, akit az ellenfél legjobb fegyverére állítasz rá (ha az nem egy külső elkapó). Az irányítót jól olvassa és ugyanígy tesz az ellenfél útvonalával is. Nézzük meg az alábbi játékot, előbb tökéletesen adja el, hogy emberezés van, majd amint irányt vált az elkapó, a szemét az irányítóra és a labdára helyezi, beugrik a WR elé és megakadályozza a játékot.

 

 

Edmunds nagyon határozott játékos, amint olvassa a játékot, egyből be is robban. Ahogy ezt lentebb látjuk majd, akár hátrány is lehet egyes playek során, de legtöbbször előny ez a tulajdonsága. Emellett kiváló blitzer, a closing speedje egészen fenomenális. QB spy-ként is remekül lehet használni, mobilis irányítók ellen tökéletes fegyver.

 

 

Gyengeségek

Sok gyengeséget nem lehet mondani Edmundsszal kapcsolatban. A legnagyobb talán, hogy nem tökéletesek még az ösztönei, ami nyilván a fiatal korából is adódik azért. Misdirection játékokkal, késleltetett RB-útvonalakkal zavarba hozható, ahogy az alábbi két játéknál is látszik. Az elsőnél igazából találgat és nem jön össze neki, a másodiknál pedig nem veszi észre, hogy a futó miután bent maradt blokkolni, egy késleltetett wheel útvonalat fut, Edmunds pedig így légüres térben marad.

 

Zónavédekezésben az irányítók még tudják manipulálni, ha mögé jutott már az embere, de ez is fejleszthető tapasztalattal. Pass rusherként nem egy kifejlett játékos, így én nem szívesen raknám őt ilyen pozícióba. Itt leginkább csak upside-ja van és inkább egy blitzelő linebackernek alkalmaznám, mintsem teljes munkaidejű pass rusherként.

 

Összességében

Edmunds egy ritka, különleges tehetség. Még csak 19 éves, de olyan testi adottságokkal rendelkezik, hogy az valami elképesztő. Emellett rendkívül atletikus, nagyon jól szerel, remek coverage-ben. És még bőven fejlődhet tovább, ami oda vezethet, hogy az NFL egyik legjobb linebackere lehet. Én legszívesebben 4-3 OLB-ként alkalmaznám a profik között. Minden bizonnyal a top10-ben vagy legrosszabb esetben annak környékén fog elkelni, mehet akár a Coltsba is, a Bearsbe, a 9ersbe, a Raidersbe vagy a Dolphinsba – ennél tovább nagyon meglepne, ha csúszna.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!