Connect with us

Szabadügynök

A vég kezdete, vagy a kezdet vége? – Seahawks FA-értékelő

John Schneider, a Seahawks general managere elmondta a habzó szájú értetlenkedőknek, hogy nem újjáépíteni akar, hanem helyreállítani a csapatot. Az elmúlt két szezon kudarca kicsit behorpasztotta az öltözői hangulatot, és a tavaly várt sikerek sem jöttek, így egy ráncfelvarráson esett át a csapat a szebb jövő érdekében.

 

 

Ennek következtében a Seahawksnál volt a legnagyobb mozgás a szabadügynök piacon, rengeteg játékos távozott, és inkább csak kiegészítő elemek jöttek az új mag köré. Nem volt meglepő ez a forgatókönyv, hiszen már a tavalyi draft is azt sugallta, hogy itt komoly változások jöhetnek, amire még decemberben rá is erősítettek a sajtósok. Nézzük hát, hogy ezek a változások vajon kibillentik-e pozitív irányba a csapatot.

 

Fontosabb újraigazolások

[quote bgcolor=”#000050″]

Mike Davis, RB – 1 év, $1,35 millió

Marcus Smith, DE – 1 év, $1,425 millió

Dion Jordan, DE – 1. körös RFA tender

Justin Coleman, CB – 2. körös RFA tender

Bradley McDougald, S – 3 év, $13,5 millió, $5,5 millió garantált[/quote]

 

Igyekeztek katonákat, és nem sztárokat megtartani, ami az újraigazolásokon remekül látszik. Mike Davis megtartása olcsóbban jött ki, mintha RFA tendert helyeztek volna rá, a szezon utolsó szakaszában rászolgált egy újabb lehetőségre. Bradley McDougald tavaly az offseason egyik stealjének bizonyult, és a Legion of Boomban is hozta azt a szintet, amit legutolsó tampai szezonjában. Egy számára kedvező forgatókönyv esetén könnyen lehet, hogy nem csak tartalékként lesz szerepe, de erről később. Három olyan játékost is újraigazoltak, akik a tavalyi szezon előtt vagy közben érkeztek a csapathoz, ebből Jordan és Coleman esete volt a könnyebb, de végül Marcus Smith is megkapta az új papírját. Az izgalom nem itt bontakozódott ki a Seahawks tranzakcióiban…

 

Tenderelt játékosok: J.D. McKissic (RB, ERFA tender), Joey Hunt (C, ERFA tender), Quinton Jefferson (DT, ERFA tender), Branden Jackson (DE, ERFA tender), Tyler Ott (LS, ERFA tender)

 

Fontosabb távozók

[quote bgcolor=”#000050″]

Paul Richardson, WR, Washington Redskins

Jimmy Graham, TE, Green Bay Packers

Luke Joeckel, OG, szabadügynök

Oday Aboushi, OG, szabadügynök

Sheldon Richardson, DT, Minnesota Vikings

Michael Bennett, DE, Philadelphia Eagles (trade)

Richard Sherman, CB, San Francisco 49ers

Jeremy Lane, CB, szabadügynök

DeShawn Shead, CB, Detroit Lions

Blair Walsh, K, szabadügynök[/quote]

 

…hanem itt. A fenti névsor csak azon játékosokat tartalmazza, akik kezdők, vagy kezdők lehettek volna a csapatban. Tekinthetünk erre úgy is, hogy 10 kezdő is távozott, de nem mindenkiért érdemes könnyeket hullajtani. Paul Richardson akkora pénzt kapott a Redskinstől, amit ha akartak sem tudtak volna neki megadni, Sheldon Richardson pedig egy újabb félelmetes védőfal tagja lesz. Talán ők ketten egyedül azok, akiket vissza akart igazolni Schneider, de végül távoztak. A következő kategória azok, akiket gyengének találtak, mint Aboushi vagy Joeckel, akik sok snapet kaptak tavaly a guard poszton, de Walshon is elment egy-két meccs idén minimum. Végül pedig azok, akiken spórolni szerettek volna, ezért megváltak tőlük. Lane, Bennett és Sherman cut vagy trade útján távozott, miután a fizetésüket (és az egójukat?) nem bírta volna el tovább a csapat. Shead távozása meglepő, de valószínűleg a Seahawks orvosai tudhatnak valamit, amit én nem, hogy hagyták távozni. Jimmy Graham pedig túl nagy luxus volt már akkor is, amikor cseréltek érte, végül a töredékét hozta annak, amit elvártak tőle a csere után.

 

További távozók: Austin Davis (QB, FA), Trevone Boykin (QB, FA), Eddie Lacy (RB, FA), Thomas Rawls (RB, New York Jets), Luke Willson (TE, Detroit Lions), Matt Tobin (OT, New England Patriots), Tyrus Thompson (OT, FA), Garrison Smith (DT, FA), Christian French (DE, FA), Michael Wilhoite (LB, FA), Terence Garvin (LB, FA), Paul Dawson (LB, FA), Devey McDonald (LB, FA), Josh Forrest (LB, FA), Byron Maxwell (CB, FA), Jordan Simone (S, FA), Akeem King (S, FA)

 

Érkezők

[quote bgcolor=”#000050″]

Jaron Brown, WR, Arizona Cardinals – 2 év, $5,5 millió, $2,75 millió garantált

Ed Dickson, TE, Carolina Panthers – 3 év, $10,7 millió, $3,6 millió garantált

D.J. Fluker, OG, New York Giants – 1 év, $1,5 millió

Tom Johnson, DT, Minnesota Vikings – 1 év, $2,1 millió

Shamar Stephen, DT, Minnesota Vikings – 1 év, $2,1 millió

Barkevious Mingo, DE/LB, Indianapolis Colts – 2 év, $6,8 millió, $3,2 millió garantált

Maurice Alexander, S, Los Angeles Rams – 1 év, $880 ezer[/quote]

 

A fenti névsor összesen $12,4 millió cap hitjébe fáj a Seahawksnak 2018-ban, ezzel alighanem összefoglaltam az igazolási politikát. Viszont az ár megtévesztő, hiszen többségük remekül passzolhat a csapatba. Dickson ötöaddnyiért hozhatja azt a teljesítményt, amit Graham hozott, Johnson és Stephen is kellő mélységet ad majd a fiatal DT-k mellé, Fluker pedig rögtön a kezdőben találhatja magát, ennyi pénzért ő a legnagyobb ajándék. Mingo és Brown leigazolását nem tudom mire vélni, de Schneider előszeretettel kukázza ki a korábbi első körös bustokat, lehet Mingóból is ki tud hozni egy tűrhető szintet Ken Norton Jr. védőkoordinátor.

 

Értékelés: B-

 

Ezek a roster move-ok nem 2018-ra, hanem 2019-re készülnek inkább, amikor közel $80 millióval gazdálkodhat majd a Seahawks, míg most az óriási tisztogatás ellenére is csak $9 milliójuk maradt. Bár rengeteg játékos távozott, mégis alig van olyan, akinek a hiánya meg fog látszani a csapaton, így ez felhúzza az értékelést. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Seahawksnak mindössze 13 játékosával van szerződése a 2020-as, azaz a két évvel későbbi szezonra. Az 53-ból. Ezt fel lehet úgy is fogni, hogy hatalmas mennyiségű pénz állhat a házhoz az elkövetkezendő években, de úgy is, hogy ennek a java része a hosszabbításokra fog elmenni. Schneider nem győzte hangsúlyozni, hogy egy magot megtartana a mostani keretből, akik köré fokozatosan építené be az újonnan érkezőket, szóval Wilson, Wagner vagy Brown esélyes egy új szerződésre rövid időn belül.

 

 

Most hogy letudtuk az anyagiakat, nézzük meg hogy festhet a ‘Hawks az előttünk álló szezonban. A kardinális kérdés immáron évek óta a támadófal, ami talán most végleg összeállt. A mai állapotok szerint a Brown – Pocic – Britt – Fluker – Ifedi ötös védheti majd Wilson hátsóját, ami messze a legjobb névsor az elmúlt évek borzalmai után, emiatt én nem is számítok arra, hogy a draft első két napján érkezne ide játékos. Egyedül egy veterán futó hiányozhat az offense-ből, ami a tavalyi sérüléshullám után lehet nem ártana, de akkor sem történik tragédia, ha a draftról érkezik ebbe az egységbe erősítés. A védelemből rengetegen távoztak, de itt is volt bőven házon belüli megoldás, a secondary hullására meg már a tavalyi drafton is készültek, hiszen sorra húzták a DB-ket. Sherman nélkül a secondary talán nem olyan erős, főleg ha még Earl Thomas is távozik, de így sem látom azt a behorpadást a csapaton, ami miatt ne lennének ott a Wild Card helyért minimum.

 

A rekonstrúció ráadásul nem csak a rosteren, de az edzői stábban is végigsöpört: új OC (Shottenheimer) és DC (Norton Jr.) érkezett, és több pozíciós edzőt is lecseréltek. Ha valami miatt aggódnék a Seahawks visszaesése miatt, akkor ez az. A régi fejeknek hullania kellett, de nem vagyok benne biztos, hogy a friss érkezőkkel jobb lesz a Seahawks mint eddig, de a rájátszásért ettől még harcban lehetnek, ahogy idén is.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!