Connect with us

Prémium cikkek

A visszavágó – Super Bowl XLVI Patriots vs Giants

Folytatjuk a Super Bowlokat bemutató sorozatunkat, a mai döntő a 2008-as SB visszavágója 2012-ben. A Patriotsnak nagyon fájt az a vereség, hiszen a tökéletes szezon is odalett abban az idényben, így élt bennük a bosszú, hogy most ők akarnak nyerni a Giants ellen.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Patriots útja a döntőig

A 2011-es szezon sajnos egy szomorú megemlékezésről szólt a Patriotsnak, az idény előtt a tulajdonos Robert Kraft felesége hosszú betegség után elhunyt és erről a csapat a mezén is megemlékezett egy MHK felirattal. A liga kiszámíthatatlanságát jól mutatja, hogy a nyolc csoportból csak a Patriots tudta megvédeni a címét, 13-3-as mérleggel első kiemeltként várták a rájátszást. Elsőre a Broncos nem volt akadály, 45-10-re simán kiütötték Bradyék a denveri csapatot, az AFC-döntő a Ravens ellen azonban már nem volt ilyen sima. A rájátszásban talán két csapat van, aki mumusa a Patriotsnak, ez a Ravens és a Giants, ebben az évben mindkét csapattal találkoztak. A Ravens ellen egy végletekig szoros és izgalmas összecsapáson nyertek 23-20-ra, ahol az utolsó pillanatokban Billy Cundiff, a Ravens rúgója, kihagyott egy 32 yardos mezőnygól kísérletet, ezzel a New England készülhetett Indianapolisba.

A Giants útja a döntőig

A Giantsnél megszokhattuk, hogy az alapszakaszban ritkán érnek el jó eredményt, így most is a második legrosszabb mérleggel sikerült a csoportjukat megnyerni, a 9-6-os teljesítménynél rosszabbal csak a Broncos tudta még megnyerni csoportját. A Wild Card-körben jöhetett először az Atlanta, ahol már a playoff Giants volt a pályán és 24-2-vel küldték haza a Falconst, a második körben az NFC egyik nagy esélyese, a Packers jött, akik 15-1-es mérleggel első kiemeltként mentek neki a rájátszásnak. A Giantsnek azonban a Lambeau Field bevétele sem volt akadály és egész mérkőzésen vezetve 37-20-ra tudtak nyerni, az utolsó lépés a Super Bowl előtt a 49ers volt, akiket hosszabbítás után sikerült 20-17-re legyőzni, így készülhettek ők is az utazásra.

 

 

A 46. döntő

A Combine-nal ellentétben Super Bowlt először rendeztek Indianapolisban, mégpedig a Lucas Oil stadionban. A Giants 2008-ban megakadályozta a Patriots tökéletes szezonját, Bradyéknek tehát volt miért visszavágni Tom Coughlin tanítványainak. A két csapat már összecsapott egyszer az alapszakaszban, akkor a Giants idegenben 24-20-ra nyert.

Brady még emlékezhetett, hogy négy évvel ezelőtt egy nem túl kellemes mérkőzésen volt túl, hiszen a Giants védői rendre odaértek hozzá, így nem volt elég ideje, hogy beleálljon rendesen a passzba. Ez az este sem a Patriots elvárásai szerint kezdődött, hiszen rögtön az elején egy intentional grounding miatt safetyt és előnyt szerzett a Giants, amikor Justin Tuck földre vitte Bradyt, Victor Cruz TD-jével pedig tovább növelte előnyét a Giants. A kispadon ekkor magában morogta már az irányító, hogy come on, defense és a védelem magára talált. A második negyedben már nem ment át olyan könnyen a pályán a Giants és a titkos fegyver Rob Gronkowskit is a pályára küldte Belichick, habár a tight end bokája korántsem volt 100%-os.  A negyed végére egy mezőnygóllal és Danny Woodhead futásával fordított a Patriots, így 10-9 állt a szünetben az eredményjelzőn.

A harmadik negyedet a Patriots kezdte és megint sikerült egy hosszú driveot vezetniük, aminek végén egy bizonyos Aaron Hernandez ért be a célterületre. A Giants deffense kezdett magára találni és újra elkezdtek nyomást helyezni Bradyre, a negyed végére két field goallal 17-15-re feljött a Giants, ezzel az utolsó negyedre még maradtak izgalmak.

 

 

A negyedik negyedig kellett várni az első labdavesztésre, ekkor egy Gronkowski felé tartó hosszú passzt szedett le Chase Blackburn a TE elől, a kispadon pedig eközben Belichick felhívta a védők figyelmét, hogy szedjék ki a játékból Cruzt és Nickset, hogy ne haladjon előre a Giants.

A negyed hajrájáig nem tudott közelebb lépni ellenfeléhez a Giants, ekkor a Patriots előtt ott volt az esély, ha egy hosszú támadás végén pontokat szereznek, akkor ideje sem marad fordítani Manningéknek. Brady egy hosszú és pontos passzal találta volna meg Wes Welkert, de az elkapó cserben hagyta irányítóját és senkitől sem zavartatva kiejtette kezéből a labdát. Nem egész négy perc volt hátra, és az esély, hogy újra a végén fordítson a Giants. Nem csak Cruz és Nicks volt azonban az elkapók közül a pályán, akit ki kellett volna venni a játékból, Mario Manningham az oldalvonal mellett egy gyönyörű elkapást mutatott be, amivel már félpályánál járták, hiába dobta be a piros zászlót Belichick, jó volt az elkapás. Ez erőt is adott a fiatalabb Manningnek és végigvezette csapatát a pályán, aminek a végén Bradshaw egy pofátlan futással megfordította a mérkőzést, a célterület előtt még megfordulni és bedőlni is volt ideje, annyira szabadon maradt. A Patriotsnak 57 másodperce maradt egy TD-re, odáig eljutottak, hogy sikerüljön feldobni a labdát az endzoneba, de az nem volt sikeres, ezzel a Giants 2008 után újra megverte a Patriotsot és a Super Bowlok történetében a leggyengébb alapszakasz mérleggel lett bajnok.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!