Connect with us

Magyar foci

Elképesztő meccsen nyert a bajnok a HFL-ben

Elképesztően fordulatosra és izgalmasra sikeredett a tavalyi HFL-döntő visszavágója, ahol végül a címvédő kerekedett felül 25-24 arányban egy utolsó másodperces kihagyott extra pontnak is köszönhetően. De természetesen a többi mérkőzésről sem feledkezünk meg a hétvégéről: a Tigers kiválóan mutatkozott be, a Wolvesnak nagyon megy a Fejér megyei csapatok ellen, az Eagles pedig mérlegben beérte a Sharkst. 

 

Budapest Cowbells @ Miskolc Steelers 25-24

 

A Miskolc Steelers mindenkit meglepett azzal, hogy a tavalyi passzorientált támadójáték után idén a futójátékra helyezték a hangsúlyt. Andre Whyte elképesztően mutatkozott be, 146 yardot futkározott össze 2 TD társaságában, de a passzjátékban is jó biztonsági célpontot jelentett Jordan számára. Jordannek egyébként nem ez volt a legjobb napja, elég pontatlanul passzolt. Legjobb elkapója a HFL-ben szintén most bemutatkozó Mauritio Uribe volt, aki 5 elkapásból 86 yardig jutott, illetve egy fontos defensive pass interference büntetés is született róla.

 

A találkozót egyébként rengeteg turnover színesítette, Váry kétszer adta el a labdát, amiből az egyiket Jónás Máté vissza is hordta TD-re, de a másik oldalon Vasyl Jordan is dobott interceptiont, méghozzá Németh Márton kezei közé. A meccs viszont ott dőlt el igazából (így utólag), hogy a Cowbells a speciális egységben jobb volt, vagy legalábbis két labdát is tudtak szerezni. Érdekes módon épp két import játékos, Uribe és Battle volt felelős a két turnoverért, előbbi kezéből kiütötték, utóbbi pedig szimplán elejtette a labdát. Azt persze tegyük hozzá, hogy a kettőből csak Battle hibája eredményezett pontokat a fővárosiaknak, a másik szituációban a Cowbells mezőnygólt hibázott.

 

És egy kihagyott rúgás jelentette a meccs végét is, hiszen az egyenlítő TD után a Steelers előbb időt kért, majd szabálytalan cserét hajtott végre, ami után kicsit hátrébbről Jónás Máté kihagyta az extra pontot, ami hosszabbítást eredményezett volna.

 

 

A Cowbellsnél támadóoldalon Czirók Marcit lehet kiemelni, aki a csapatból a legtöbb elkapással zárt, illetve TD-t és kétpontost is felírhattunk a neve mellé – meg is kapta az MVP-díjat. A mérkőzés egyik legszebb jelenete egyébként két elkapó összjátéka volt, amikor egy trükkös játék során Mathias Canter passzolt nagyon lazán egy 32 yardos TD-t a két ember között bravúros elkapást bemutató Takács Bencének.

 

Ez a győzelem persze nem feltétlen jó ómen, ugyanis tavaly az alapszakaszban a Steelers nyert, majd a döntőben a Cowbells hódította el a trófeát, míg két éve épp fordított volt a kotta: az alapszakaszban egy Cowbells sikert követően a Steelers nyerte meg a bajnokságot. Úgyhogy ha a sorminta folytatódna, akkor idén a miskolciak lennének bajnokok. Persze ilyen messzire ne menjünk azért, sok víz lefolyik még a Dunán a fináléig – és előbb egyébként is a rájátszást kell mindkét csapatnak bebiztosítania. A Cowbells nagyon jó úton halad kettőből kettő győzelemmel, de a Steelers is esélyesnek számít, még ha 0-1 is a mérlegük.

 

katonadani

 

Dunaújváros Gorillaz @  Budapest Wolves 0-20

 

A múlt heti zord irőjárás után szinte mediterráni környezet várta a Budapest Wolves és a Dunaújváros Gorillaz csapatát a Rozsnyay utcai pályán. A korábbi rekordbajnok tavaly nagy meglepetésre nem bírt az akkor újonc Gorillákkal a nyitófordulóban, de Kovács Istvánék az idei évben minden kritikus hangot elcsendesítenének. És valljuk be, jó úton haladnak céljük elérése felé.

Az Enthoners után egy újabb Fejér megyei csapat várt a Farkasokra, az a Gorillaz, aki nem csak az első győzelmére, de az első pontjaira is hajtott a találkozó során. Kár, hogy ennek csak minimális jeleit lehetett észrevenni, hiszen Grácz Vilmos fiai továbbra sem tűnnek egy támadó csapatnak, és már az első snap után sejteni lehetett, hogy itt még mindig nincs kész az összekovácsolódás. Sokáig a saját térfelüket sem tudták elhagyni a vendégek, de cserébe a védelmük ismét helyt állt a kezdeti rohamoknak.

Aztán Bartos Ferenc elkapott TD-je megtörte a csendet, és lépéskényszerbe szorította a Gorillazt. A támadásnak azonban interception lett a vége, már-már a szokásos Madarassy Richárd pick itt is elmaradhatatlan volt. Ez az akció beindított egy INT-lavinát, és oda-vissza szerezték a pickeket a védők. A vendégeknél Hollósy Kunó és Erki-Kiss Péter, míg a hazai csapatban Madarassy mellett Ágota Balázs nevéhez fűződött a turnover. A félidő lezárásáig egy Krasznai Balázs fumble utáni Wolves mezőnygól történt már csak, így 10-0-ás hazai vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.

 

Fotó: Kraus Gabriella

A sok turnover után nem szentségtörés azt mondani, hogy az irányítók nem voltak a topon. Bencsics Márknak – hogy a néhol erősebb szél miatt vagy sem, de – sok túldobott labdája volt, vagy ami meg jó helyre ment, azt gyakran levédekezte a parádésan focizó Bakos Bence – Farkas Máté kettős. A kezdeti passzorientáltság után elővették a futó Lenner Pétert, akivel már sikerült felrázni a támadósort, így a Wolves is haladhatott előre. Krasznai sem zárt túl jó meccset, passzokkal csak minimálisan tudták mozgatni a nyalókát, a futásokból pedig kevésszer tudtak előre haladni.

Ez uóbbi tényező megpecsételte azt is, hogy továbbra sem tudtak pontot szerezni a HFL 2018-as kiírásában. A legkomolyabb lehetőségük az utolsó két percen belül volt egy mezőnygól formájában, de hogy a snap volt rossz, vagy a fake field goal kísérletet olvasták jól, nehéz volt a lelátóról eldönteni, de nem született belőle pont. A Wolves viszont addigra kiépített egy 20-0-ás előnyt, előbb Benjamin Lyons mezőnygóljával, majd az ezt követő onside kick után ismét Bartos elkapott TD-jével. A lényegi kérdések itt igazából el is dőltek, néhány fellángoláson kívül nem tudott a támadásaiból veszélyt teremteni a Gorillaz, ráadásul még Darius Lewis és Hunka Norbert is szereztt egy interceptiont.

A Wolves továbbra is veretlen idén, 55-7-es pontkülönbségüknek hála pedig az első helyen maradtak a második forduló után is. A Gorillaznak ugyan még mindig nincs veszve semmi, de alaposan helyre kell tenni azt a támadósort a győzelmek érdekében.

 
chester

 

Fehérvár Enthroners @ Nyíregyháza Tigers 7-28

 

A második forduló szombati játéknapja ezúttal csak egy mérkőzést tartogatott számunkra, a Nyíregyháza Tigers fogadta hazai körülmények között a Fehérvár Enthronerst. A Tigrisek számára ez volt a debütáló meccs, a fejér megyeiek viszont már túl voltak egy mérkőzésen, ahol a Budapest Wolves verte őket 35-7-re. Egyik oldalról tehát egy jó bemutatkozás volt a cél, a másikról pedig az előző fordulóban elszenvedett vereség feledtetése.

A találkozót a Tigers kezdte jobban, a kezdőirányító pedig Brian Gessel volt aki egészen dinamikusan mozgott, fürge volt és könnyen zavarba tudta hozni földön is a fehérváriakat. Az első pontok azonba mégsem hozzá kötődtek, hanem Ivan Oleksiukhoz, aki egy rövid yardos szituációban futott be az end zone-ba.

Ez a pillanat adta meg a lökést a Tigersnek, akik innentől fogva teljesen sarokba szorították a hátrányban támadni képtelen E-t. Erős Márk sok nyomást kapott, nem tudott beleállni a passzaiba, nem tudta mozgatni az offense-t. Ki kell emelni, hogy Antonio Roane nem játszott futóként (csak linebackerként), Eric Steffes pedig hamar megsérült, így importjaira nem támaszkodhatott. Az egész egységből Novakov Dávid emelkedett ki leginkább, ő játszott úgy, mint aki a HFL-be tartozik, a többiek csak küszködtek.

 

Fotó: Szabó Celesztina

 

Gesselék pedig tudtak élni a lehetőségekkel, az import quarterback is futott egy TD-t, amivel 14-0-ra módosította az eredményt, ami nem is változott már a félidőig. A szünetből is a hazaiak jöttek ki jobban, Pál Tibor Kornélék nem tudtak hasznos változásokat eszközölni, a csapat ugyanúgy gyenge volt a labda mindkét oldalán, ami meg is bosszulta magát. Konkoly Péter 40 yardos elkapott TD-je volt még igazán emlékezetes, amivel már-már a mercy rule is szóba kerülhetett.

Hogy elkerülje a Fehérvár ezt a kellemetlen helyzetet, Bakonyvári Patrik jegyzett egy elkapott TD-t, de erre is volt válasza a Tigersnek. A „hazatérő” Troy Rice jött és szerzett egy bravúros touchdown elkapást, ami az utolsó pontszerzést jelentette. Vele kapcsolatban érdekes volt megfigyelni, hogy a huddle-be szinte egyáltalán nem állt be, végig a pálya széléről várta a játékok indítását, ilyet azért nem sokat lehet látni amerikai focis közegben. Bár nem volt sokat a pályán Sviatkó Gábor, de azért rá is érdemes kitérni néhány szó erejéig, hiszen 4/4 volt extra pontoknál és 3-szor is az ellenfél 20 yardosán belülre ragasztotta puntjait. Az idő vasfoga tehát rajta sem fog.

A Tigers 28-7-es győzelmével korrekt kezdést tudhat magáénak a HFL-ben, az Enthronersnek pedig nagyon össze kell kapnia magát, ha ki akarnak lépni saját maguk árnyékából. Egyelőre nekik komoly gondjai vannak mind személyi, mind stratégiai oldalon, nehéz hetek elé néznek. A Tigers viszont bizakodhat, az importok és a hazai játékosok is egyaránt jól mozogtak, bizakodva várhatják a következő fordulót, amikor a TD Store Eaglest fogadják majd hazai pályán. Az Enthrones pedig a Gorillaz ellen fog játszani, ahol akár már az is lehet a tét, hogy melyik csapattól fogunk búcsúzni a szezon végezetével.

 

balentin

 

TD Store Eagles @ Győr Sharks 23-10

 

Ebbe a találkozóba csak az utolsó negyedre sikerült bekapcsolódnunk, így messzemenő elemzést nem tudunk szolgáltatni sajnos. A rövid meccsidő alatt az látszott, hogy a Sharks támadósora továbbra sem volt valami átütő a két héttel ezelőttihez hasonlóan, bár a védelmük legalább tartotta magát Arthur Brown vezényletével. Érdemes megemlíteni, hogy Storcz Andrást kiállították az Eaglesből. Úgy tűnik egyébként a vasárnap a budapesti csapatoké volt, hiszen mind a három fővárosi gárda győzelemmel zárt.

Ezzel az eredménnyel az Eagles megelőzte a Sharkst a tabellán jobb pontkülönbségének köszönhetően, de nekik persze jóval nehezebb volt az első körös ellenfelük. A következő kör nem lesz egyszerű egyikük számára sem, hiszen a két keleti bajnokaspiráns ellen lépnek majd pályára, az Eagles idegenbe utazik Nyíregyházára (a DIGI Sport is közvetíti majd a találkozót), a Sharks pedig hazai pályán fogadja a Steelerst.

 

katonadani

 

A tabella állása

Forrás: Hungarian Football

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!