Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings – Week 2

A második játékhét is már történelem, a Hungarian Football pedig újra szemügyre vette, hogy változtak az erőviszonyok. Még kár lenne elhamarkodni a dolgot, de úgy fest, kezd kialakulni, hol tapasztalhatunk egy kisebb törést a mezőnyben.

Fotó: Hungarian Football

1. Budapest Cowbells (-)

Ugyan azzal nem lehet vádolni Karim Trabelsit, hogy a Cowbells bombaformáját a szezon elejére időzítette, de két győzelemmel kezdtek, megverték idegenben az elmúlt évek legnagyobb riválisát, és teljes magabiztossággal várhatják a Wolves elleni fővárosi rangadót. A mutatott játék főleg offense (pick six, a szerzett fumble 0 pontra váltása, hogy be kellett vetni a trükkös játékot, amiből TD lett, és hogy a meccs végén veszett helyzetben hullott ölükbe a győzelmet jelentő labda a punt során), de defense oldalon is sok kívánnivalót hagyott maga után, és kellett a miskolciak segítsége is a speciális egységgel karöltve, hogy behúzzák a W-t. Ami jó hír, hogy ezeket a hibákat sokkal könnyebb kijavítani, mint ha a tabellán (is) lenne javítani való, és a hibák mellett rengeteg dolog van, ami jól működik, és amire lehet építeni. Továbbra is igaz, sőt egyre valószínűbb matematikailag is, hogy a Cowbells ott lesz a rájátszásban, így igazából az elsődleges feladat a csapat felkészítése a playoffra. És ha mindehhez zsákban lenne a Steelers és a Wolves elleni trófea is, az tényleg csak hab lenne a tortán.

2. Budapest Wolves (-)

A Wolves a Gorillaz ellen teljesítette a minimumprogramot: a HFL 2012-es bevezetése óta ugyanis összesen 4 alkalommal nem sikerült 20 pontot szerezniük – mind a négy alkalommal vereséget is szenvedtek. Ami viszont vészjósló, hogy a négyből három alkalommal az ellenfél a Cowbells csapata volt. Ráadásul a Cowbells az elmúlt 3 évben mindhárom alapszakasz-meccsen diadalmaskodni tudott (bár 2015-ben az elődöntőben jócskán visszavágtak ezért a Farkasok), szóval a feladat adottnak tűnik: fel kellene tenni újra legalább 20 pontot, és aztán ideje véget vetni a fővárosi rivális hegemóniájának. Ehhez úgy tűnik, hogy a védelemtől is meg tudják kapni a támogatást, mert bár a két fejéri csapat a tabella két sereghajtója, de két meccsen 7 pontot kapni Szombathelyen kívül mindenütt elégedettségre adhatna okot, pláne a Wolvesnál, ahol azért a fő erősség mindig is a támadó alakulat volt. Két veretlen csapat, a két legerősebbnek rangsorolt csatája jön, hogy rendet tegyen a power rankingünkben. Hogy aztán a Wolves rögtön a másik legerősebb rivális ellen a Steelers otthonában bizonyíthasson.

3. Miskolc Steelers (-)

Ugyan kikapott a Steelers, de semmi ok nincs arra, hogy hátrasoroljuk őket, ugyanis a Cowbells elleni meccsen, bár a csapat sok tekintetben megváltozott, alapvetően az elmúlt két év csapatát láthattuk, akinek minden reménye megvan arra, hogy sorozatban harmadszor is bejusson a fináléba. Kis híján a győzelem is összejött, ehhez csupán a speciális egységnek kellett volna jobban muzsikálnia: az első mezőnygól még szerencsésen 2 pontosba fordult, aztán fumble-t vesztettek visszahordásból (ebből végül nem kaptak pontot), majd 1 pontos előnyben a meccs végén jött az a muffed punt, amiből már 8 pontot kaptak, amire ugyan sikerült TD-vel válaszolni, de időkérés után szabálytalanul jöttek fel a 2 pontosra, és a büntetés után a 7 yardról indított extrát se sikerült értékesíteni az egyenlítésért. Ez a sok special team hiba sürgősen orvoslásra vár, de amíg a legnagyobb hiba itt található, addig akkora vész nem lehet. A Steelers újra nagyobb pihenőt kap, 3 hét áll a Sharks elleni túrára való felkészülésre, melyen nem hibázhatnak a playoffért; aztán következő hétvégén egyből jöhet hazai pályán a Wolves elleni csata.

4. Nyíregyháza Tigers (-)

Kicsit hasonló a helyzet, mint legutóbb a Wolves esetén: a Tigers zsebében van egy sima győzelem az Enthroners ellenében, kellően sok szerzett és kellően kevés kapott ponttal. A támadók néhol tetszetős, néhol döcögős, párszor eléggé improvizatív játékkal rukkoltak elő; a védők viszont alaposan megkeserítették elsősorban Erős Márk dolgát – miközben jó pár nagy futást elengedtek elsősorban Novakovnak. És akkor ott van még Sviatkó Gábor, aki hibátlan extrapontjai mellett rendre gondoskodott róla, hogy a Fehérvár kellően rossz mezőnypozícióból induljon. Amin mindenképp dolgozni kell, az az, hogy minden meccsen nem fér bele egy teljes pályányi offenzív büntetés, bár az hatalmas dolog, hogy ezt is sikerült leküzdeniük, és Gessel bár alapvetően jól menekülő, mobilis QB, de lesz csapat, aki hamarabb megállítja a fickándozásait. A Tigers is három hetes pihenőt kap, és nekik is kötelező lenne győzni az Eagles ellen, ha komolyan gondolják a rájátszást, de a Tigers a következő héten Győrbe utazik. Minden adott tehát, hogy 3-0-val kezdjék a szezont, és erre szükség is lenne, hisz ezután 30 nap leforgása alatt jön a Wolves-Gorillaz-Steelers-Cowbells négyes elleni meccsdömping, ami semmiképp sem tűnik sétagaloppnak.

5. Budapest Eagles (+1)

Az első körben szoros első félidő után bedarálták a sasokat, ehhez képest Győrött nekik sikerült bedarálni a Sharks csapatát, és ezzel megnyugtatni azokat, akik féltek attól, hogy a csapat nem bír végig 48 percnyi küzdelmet a HFL-ben. A támadókat Garajszki Ádám, a védőket Oláh Richárd mozgatta nagyszerűen, és bár a győriek talán potensebb játékot mutattak, de a sasok kevesebb hibával hozták le a meccset, és ez elegendő volt. Igaz, amellett nem lehet elmenni szó nélkül, hogy Storcz Andrást ütésért kiállították, amiért alighanem a soron következő nyíregyházi meccset is ki kell hagynia. Mindenesetre a történelmi HFL-győzelem megvan (ráadásul a nagy rivális Fehérvárnál hamarabb), ami mind lélektanilag, mind a tabella szempontjából nagy lépés, és így úgy mehetnek Nyíregyházára, hogy ha nyernek, akkor bejelentkeznek a playoffra. Ha ez nem sikerül, akkor egyre jobban úgy fest, hogy van 4 erősebb, és 4 gyengébb csapat, vagyis akár kezdhetjük elkönyvelni, hogy idén is a két nagy budapesti és a két keleti csapat küzdhet a Hungarian Bowlért.

Fotó: Szigetköz Fotóműhely

6. Győr Sharks (+1)

A Sharks vereséggel lépett felfelé, bár az, hogy a Gorillaz és az Eagles ellen 13 pontot sikerült gyártani, még akkor is harmatgyenge, ha amúgy mind a két alakulat inkább a védelemben erős. A Sharks letudta az előzetesen két legkönnyebbnek gondolt meccsét, hogy aztán három hét szünet a két keleti riválist fogadja hazai pályán, mellyel a hazai meccseiket le is tudják a szezonra. Papírforma szerint egyiken sem lesznek esélyesek, főleg amíg ennyi hibát vétenek, mint jelenleg. Enman és az elkapók között nem működik igazán a kémia, Brown két TD-t szerzett, de mindkettőt visszafújták, tehát vannak könnyebben azonosítható problémák, kérdés, hogy ennek a megoldása mennyire komplex. Ennek fényében, ugyan a két keleti csapat elleni és a két maradék budapesti meccsen nem ők az esélyesek, de arra semmiképpen nem vennénk mérget, hogy a négyből legalább egy csapatnak ne okoznának majd rettentő kellemetlen meglepetést. Emellett az Enthroners otthonába látogatnak el, az még megjósolhatatlan, hogy oda a két csapat milyen mérleggel és állapotban fog megérkezni.

7. Fehérvár Enthroners (-2)

Az Enthroners nem kapott könnyű bemelegítő meccseket a HFL-ben, és ezt a Wolves és a Tigers kíméletlenül ki is használta; most viszont hamar eldőlhet, hogy mi lesz a szezonnal: vasárnap bemutatkozik a csapat az osztrák ötödosztályban is a Vikings Superseniors ellen, majd következő vasárnap a Gorillaz vendégei lesznek. Az osztrák Div IV-es bajnokságot – bár lehet, hogy túlzás, de – véleményünk szerint minden HFL-csapatnak veretlenül kellene tudnia hozni importok nélkül is, szóval ezek a meccsek nem okozhatnak problémát az Enthronersnek. Ha így lesz, abból akár erőt és motivációt is lehet meríteni a HFL-re, és a dunaújvárosi összecsapás előtt erre lehet, hogy nagy szükség is lesz, hisz a Fehérvár offense és a Gorillaz defense teljesítménye alapján rengeteg Enthroners-pontra nincs kilátás. A futójáték még Roane nélkül is tetszetős volt Nyíregyházán, viszont gyakorlatilag Erős Márk minden jó passzára jutott egy sack is, ami nem valami jó előjel a gorillák elleni meccsre nézve. Optimális esetben három győzelem jön (Vikings, Gorillaz, Dragons) – ha ebből nem jön össze a két osztrák, akkor ott vannak nagy bajok, ha pedig a Gorillaz elleni, akkor az idei HFL tűnik úgy, hogy elúszott, és idénre az építkezés, ami marad.

8. Dunaújváros Gorillaz (-)

Idén komoly fejtörést okoz, hogy vajon a Gorillaz támadói, vagy a Crushers védelme lesz az, ahol hamarabb pontokat láthatunk. A dunaújvárosiak tavaly sem remekeltek a Wolves utáni diadal óta, de ez a két meccs óta tartó pontnélküliség példátlan. Ráadásul ezt nem is csak a támadók okozták, hisz a Sharks ellen volt FG távolság, ahonnan nem próbálták meg, majd a Wolves ellen a meccs végén FG-formációból sikerült egy trükkös játékot kihozni, melyből végül nem lett pont. És bár a farkasok ellen ez nem osztott és nem szorzott (legfeljebb annyiban, hogy a lélektani határ átszakadhatott volna), a Győr ellen ez sokba is kerülhetett. Ezek után a lehető legjobb ellenfél jön, a lélektanilag hasonló mély gödörben álló megyei rivális, akik ellen igazi most vagy soha találkozó jöhet. A találkozóról jósolni nem könnyű, aki hamarabb és jobban össze tudja szedni magát, az nyerhet – és azt se könnyű látni, hogy a győztes mekkora löketet kap, vagy hogy a vesztes csapat mennyire zuhan össze. Az biztos, hogy 0-3-ról már matematikailag is nehéz a playoffért küzdeni, ráadásul mindkét csapat esetében félő, hogy a sok magyar, vagy épp a sok import igazoláson élcelődni fog az internet közössége. Ehhez a védelem nagyon jó alapot nyújt, „csupán” a támadóknak kell szintet lépniük.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!