Connect with us

Szabadügynök

Meddig maradhat veretlen Garoppolo? – 49ers FA-értékelő

Jimmy Garoppolo bár az ötödik szezonjára készül, mégis elmondhatja magáról, hogy kezdőként sosem kapott ki az NFL-ben. Persze ez csak hét meccset takar, az idei évtől viszont csak nőni fog a tapasztalata, hiszen immáron hivatalosan is ő a 49ers franchise irányítója. Hogy minél tovább tolják a szériáját, azért a szabadügynök piacon elég sokat tettek.

 

 

John Lynchéknek a tavalyi évhez hasonlóan ismét kedvező körülmények közepette telt a várakozás a szabadügynök időszakra, hiszen rengeteg elkölthető zöldhasú állt a házhoz. Ám ha valaki azt hinné, hogy ezt az utolsó centig eltapsolták a legnagyobb nevű játékosokra, az hatalmasat téved. Ennek ellenére John Lynch továbbra is odacsapja az ajtót bárkinek az ujjára, aki tavaly kritizálta a kinevezését.

 

Újraigazolások

[quote bgcolor=”#8B0000″]

Jimmy Garoppolo, QB – 5 év, $137,5 millió, $48,7 millió garantált

Garry Gilliam, OT – 2 év, $7,75 millió, $2,15 millió garantált

Cassius Marsh, DE – 2 év, $7,7 millió, $3,1 millió garantált

Brock Coyle, LB – 3 év, $8,4 millió, $3 millió garantált[/quote]

 

Kevés olyan szabadügynöke volt a 49ersnek, akit minden áron meg kellett tartani, konkrétan csak Jimmy Garoppolo volt a pótolhatatlan. Vele egy zseniális szerződést kötöttek, ahol az első éves cap hitjét alaposan megnyomták, hogy a jövőben ne foglalja el a fizetési keret nagyobb százalékát. A többi játékos inkább a rotációban kaphat szerepet, ennek tükrében lehet drágábbak, de akinek ennyi pénze van, annak simán belefér. Főleg, hogy ezek minimális garantált összegeket tartalmaznak.

 

Tenderelt játékosok: Raheem Mostert (RB, ERFA tender), Mark Nzeocha (LB, RFA tender)

 

Fontosabb távozók

[quote bgcolor=”#8B0000″]

Carlos Hyde, RB, Cleveland Browns

Brandon Fusco, OG, Atlanta Falcons

Daniel Kilgore, C, Miami Dolphins (trade)

Dontae Johnson, CB, szabadügynök

Eric Reid, S, szabadügynök[/quote]

 

Mivel az előző mondatban már elmondtam, hogy pótolhatatlan szabadügynöke nem volt a csapatnak, így a fenti névsor után sem kell krokodil könnyeket hullajtani. Carlos Hyde jó szezonon volt túl, végre sérülés nélkül sikerült végigjátszania a szezont, de végül beigazolódott a tavaly óta pletykált híresztelés, hogy nem vele tervez Shanahan hosszútávon. Kilgore távozása talán a legérdekesebb, hiszen a szabadügynök centerrel március elején hosszabbítottak, de a fejlemények úgy hozták, hogy mégis feleslegessé vált, ezért egy 7. körös felmozgásért váltott csapatot. Nem csak Hyde kapcsán voltak tavaly pletykák, miszerint nem illene a Shanahan-rendszerbe, ennek lett Brandon Fusco is az áldozata. A secondaryből Johnson játszotta a legtöbb snapet tavaly, az más kérdés, hogy milyen jól, a távozása talán árulkodó lehet. Reid pedig továbbra sem talál csapatot, állítása szerint a himnuszos tüntetései miatt.

 

További távozók: Louis Murphy (WR, FA), Lofan Paulsen (TE, Atlanta Falcons), Tim Barnes (C, FA), Leger Douzable (DE, FA), Chris Jones (DT, FA), Elvis Dumervil (EDGE, FA), Aaron Lynch (DE, Chicago Bears), Tank Carradine (DE, Oakland Raiders), Leon Hall (DB, Oakland Raiders), Asa Jackson (CB, FA), Antone Exum (S, FA)

 

Érkezők

[quote bgcolor=”#8B0000″]

Jerick McKinnon, RB, Minnesota Vikings – 4 év, $30 millió, $18 millió garantált

Jonathan Cooper, OG, Dallas Cowboys – 1 év, $4,95 millió, $2 millió garantált

Weston Richburg, C, New York Giants – 5 év, $47,5 millió, $16,5 millió garantált

Jeremiah Attaochu, DE, Los Angeles Chargers – 1 év, $2,5 millió

Richard Sherman, CB, Seattle Seahawks – 3 év, $27,15 millió, $3 millió garantált

Jeff Locke, P, Minnesota Vikings – 1 év[/quote]

 

Az előbb felsorolt távozókat szinte csak olyan játékosokkal pótolták, akik upgrade-et jelentenek hozzájuk képest. McKinnon sokkal jobb fit ebbe a támadósorba, mint Hyde, Richburg is jobb Kilgore-nál, Sherman pedig köröket ver Johnsonra. Cooper egy long shot továbbra is, immár sokadjára is csak egyéves szerződést kap, viszont a három guard közül nagy verseny lehet a két kezdő pozícióért. Attaochu nekem az egyik kedvenc under the radar játékosom volt, egy remek szerződéssel sikerült őt megszerezni, és talán most megkapja azt a lehetőséget, amit Bosa és Ingram mögött nem.

 

Értékelés: A

 

John Lynch továbbra is zseniális munkát végez. Igyekszik elkerülni a balhés játékosokat, de ha megszerez egyet, azt is mocskosul olcsón, az öltözői morál biztos az egekben lesz. Olyan szerződéseket kötött, amire nem találni szavakat. Persze Sherman esetében hozzájárult, hogy nincs ügynöke, de ennyi bónusszal összerakott szerződést kiharcolni egy ilyen képességű játékosnál nagyon ritka. A jelen mellett a jövőre is összpontosított, hogy a következő években is kellő cap space álljon rendelkezésére, ha meg kell erősítenie a csapatát, alaposan rácáfol az összes kiritkusra, akik tavaly megkérdőjelezték a kinevezését.

 

 

Hogy miért nem tökéletes az értékelés, az azért van, mert (top) elkapó nem érkezett a csapathoz – egyelőre. Landry és Robinson is más csapathoz szerződött, pedig valamelyikükre én nagy esélyt láttam, hogy az öbölben landoljon. Így sem feltétlen rossz az egység, a frissen hosszabbított Goodwin mellett Garcon és Taylor is jó katonái lesznek Garoppolónak, és a draftról is érkezhet még ide erősítés, vagy akár egy OBJ csere is terítéken lehet… Szóval nem akkora negatívum ez, pláne hogy McKinonnal egy olyan fegyverrel bővült a passzjáték, ami felérhet egy elkapóval. Lenne még azért hova erősíteni ezen a csapaton, de nem feltétlen egy “dream team” kell a sikerekhez. Több kisebb nevű játékosról is ódákat zengenek Shanahanék, akik 1-1 poszt sztárjai mellett jó teljesítményt nyújthatnak, így nincs okom kritizálni azt, hogy nem mindenhova erősítettek, na meg a draft még hátra van.

 

Lynch és Shanahan 6 éves szerződése azt sugallta, hogy itt nem azonnali sikereket kell várni, mégis az egyik nagy szenzációt a 49ers okozhatja 2018-ban. És még hol van számukra a jéghegy csúcsa…

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!