Connect with us

Szabadügynök

Szerezzünk még egy gyűrűt Breesnek! – Saints FA-értékelő

A 2017-es szezonban az egyik pozitív meglepetés a Saints volt, akik egy remek draftnak köszönhetően újra komoly tényezők lettek az NFC-ben, és úgy tűnik sikerült felállni a Bountygate okozta sokkból. Sokat kellett várni, de végül a franchise arcával, Drew Breesszel is sikerült hosszabbítani és több korábbi Szent is visszatért New Orleansba. Nézzük, hogy mit csináltak a jazz fővárosában az elmúlt pár hétben. 

Brees maradt és még páran visszatértek! – az érkezők és visszatérők

A legfontosabb lépés egyértelműen a veterán irányító Drew Brees megtartása volt, aki két évre 50 milliót kap majd. Nem jött azonban olyan gyorsan bejelentés, mint ahogy sokan várták és már elkezdődött a híresztelés, hogy Brees elhagyja New Orleanst, végül a piac nyitásának első napján megegyeztek a felek. A többi visszaigazolt játékost a védelemnél és a special teamnél kell keresni. Alex Okafor 2017-ben érkezett a Cardinalstól és Cameron Jordannel kiegészülve jól helyeztek nyomást az ellenfél irányítóira, de novemberben elszakadt az Achillese és befejeződött a szezonja. Végül egy kétéves szerződést kapott, amellyel körülbelül három milliót keres majd évente, a defensive end posztot még George Johnson maradt mélyíteni.

A punter Thomas Morstead maradása is fontos, ám kétségtelenül drága lépés volt, hiszen posztján az élmezőnyhöz tartozik, öt évvel hosszabbította meg a szerződését és húsz millió dollárt kereshet, amivel a legjobban fizetett játékos lett a punterek között. A long snapper Zach Wood is maradt a csapatnál, miután a tavalyi szezonban öt játékos is próbálkozott ezen a poszton.

Az igazoltakra áttérve több játékos neve is ismerős lehet már a Saints szurkolóinak korábbról, hiszen már játszottak a Superdome-ban. Miután nem igazolták vissza Kenny Vaccarót, így a védelem hátsó felét mindenképp erősíteni kellett. Kurt Coleman tapasztalatával is segíthet a csapatnak, a defensive back 16 milliót keres nagyjából három év alatt, a garantált rész nagy részét első évben megkapja, így ha nem válik be akkor, könnyen meg lehet tőle szabadulni egy év múlva. A másik nagy visszatérő Patrick Robinson, akit még 2010-ben az első körben draftoltak a Saintsnél. Robinson egy gyűrűvel tér vissza, miután több nem túl acélos védelemben fordult meg (például Colts), a cornerback négy évre 20 milliót kap. Szintén a védelembe, azon belül főleg a futások megállítására érkezett Demario Davis, a rutinos linebacker három évre írt alá 24 millióért, továbbá Jayrone Elliott is jött mélyíteni a posztot.

Áttérve a támadó oldalra ott fontos érkezőt nem nagyon lehet kiemelni, hiszen a mögöttünk álló szezonban jó teljesítmények voltak. Az egyikük a tight end Benjamin Watson, aki két év után tért vissza a csapathoz. A posztra sokáig úgy gondolták, hogy Jimmy Graham jöhet, de végül ő a Packersben kapott szerződést. Watson nem feltétlenhiányposztra érkezett, hiszen jelenleg hárman is vannak rosteren, de a rutinos játékos így is kenterbe verheti a jelenlegi felhozatalt. A guard, Jermon Bushrod szintén volt már korábban a Saints alkalmazásában, egy évre egy millióért tért vissza volt csapatához, valamint tackle posztra John Theus sem a kezdőbe kap majd helyett szeptemberben. Brees mögé cserének jött a Texanstól Tom Savage, akit a Saints szurkolói minél kevesebbszer szeretnének pályán látni, hiszen ő csak akkor jut szerephez ha az első számú irányító megsérül. Az elkapó posztot mélyíteni pedig Josh Huff érkezett az Eaglesből.

Pár játékos elment New Orleansból, de sok könnycsepp nem hullik utánuk – a távozók

Nick Fairley 2016-ban érkezett a Saintshez, ahol első szezonjában minden mérkőzésen kezdőként lépett pályára, de sajnos az előző szezon előtt az orvosok szívbetegséget fedeztek fel, így a védő minden bizonnyal befejezi pályafutását. Szintén visszavonult a veterán Zach Strief is, aki 12 évig védte Drew Breest. Strief már az előző szezonban is csak két mérkőzésen lépett pályára, így pótlása nem érte váratlanul a szakvezetést. Senio Kelemete a mérkőzések felén kezdett, de folyamatos sérülései miatt nem tartott rá igényt a Saints, így a falember a Texanshoz távozott. Chase Daniel is távozott, méghozzá a Bearshez, valamint Rafael Bush is a több játéklehetőség miatt váltott, ő Billsnél bizonyíthat. A védelemből még két játékost, Gerald Hodgest és Tony McDanielt vágta ki a Saints.

Ebből a listából is látszik, hogy fontos távozója nem volt a csapatnak, így az kijelenthető, hogy a Saints semmikép sem gyengült az előző szezonhoz képest.

Összegzés és értekelés

A tavalyi szezonban drámai körülmények között esett ki a Saints a rájátszásból, egy szerelés hiányzott a divízió döntőhöz, de végül a Vikings játszhatott ott. Márciusban a legfontosabb feladat Brees megtartása volt, ami sikerült is, így folytathatja a tavaly megkezdett utat a Saints, és ha az idei draft is olyan jól sikerül nekik, mint az előző, akkor még előrébb végezhetnek. Az látszik, hogy a védelmet akarták erősíteni olyan rutinos játékosokkal, akik segíthetnek a fiataloknak a fejlődésben, ez sikerült is, hiszen Robinson és Coleman is sok mindent látott már a zöld gyepen. A támadósor az szinte változatlan maradt, de ugye egy jól működő egységen miért is változtatna az ember. A távozók pedig szinte egytől egyig csak a cserepadot koptatták vagy pedig sajnálatos betegség miatt kellett abbahagyniuk a pályafutásukat.

Értékelés: A- 

Körülbelül 30 millió dollárral indult neki a márciusnak a Saints, ennek a nagy része arra ment el, hogy megtartsák Breest, a többit pedig a védelem erősítésére költötték. Látszott még, hogy szeretnének nagy nevet is igazolni, hiszen Graham és Suh is megjelent a célpontok között, de őket csak áldozatokkal tudta volna szerződtetni a Saints. Összességében tetszett az idei piac a New Orleans részéről, de hiányoltam egy olyan plusz lépést, amivel sokat léphet előre a csapat, de ez lehet majd a drafton jön majd, ezért nem értékelem tökéletesre.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!