Connect with us

Draft

A Cowboys sztárokkal szállna újra versenybe – Draftértékelő

Az utóbbi évek tendenciája az, hogy a Cowboys elég jól tud építkezni a draftról, ami egyelőre úgy tűnik, hogy idén sem fog megszakadni. Hoztak egy halom jó játékos, fontos lyukakat foltoztak be, de két dologra nem helyeztek elég nagy hangsúlyt. Mindettől eltekintve, örömmel gondolhatnak a szurkolók Jerry Jonesék háromnapos munkálataira.

A választottak:

1/19 Leighton Vander Esch, LB, Boise State

2/50 Connor Williams, G, Texas

3/81 Michael Gallup, WR, Colorado State

4/116 Dorance Armstrong, EDGE, Kansas

4/137 Dalton Schultz, TE, Stanford

5/171 Mike White, QB, Western Kentucky

6/193 Chris Covington, LB, Indiana

6/208 Cedrick Wilson, WR, Boise State

6/236 Bo Scarbrough, RB, Alabama

 

A Cowboys úgy indult neki ennek a draftnak, hogy négy elsőrangú problémát (RG, 1-tech DT, WR és LB) kellett megoldania, és ahhoz mérten kellett alakítani a későbbi körös stratégiájukat, hogy az elsőben ki marad majd meg nekik. Nagyon szerencsés helyzetben érezhette magát a csapat, amikor az első napon rájuk került a választás, mert számos olyan prospect maradt benn, akiket köztudottan szerettek. A pick Leighton Vander Esch lett, akiről a korábbi napokban olyan híreszteléseket lehetett hallani, hogy több csapat is levette róla az első körös grade-jét, többen is elkezdték csúsztatni őt a boardjukon – köszönhetően a csigolyaproblémáinak, amik korábban jelentkeztek nála. A Dallas nem félt ettől a rizikótól, meghúzta a ravaszt és kiválasztotta őt, a class egyik legnagyobb sztárját. Személy szerint némileg csalódott voltam ekkor, mert nekem jobban tetszett volna Wynn, Daniels vagy Ragnow is, ha már Veát kivitték, de objektíven nézve védhető a választás, hiszen sem minőségben, sem mennyiségben nincs meg a csapat linebacker poszton. Ezzel LVE és Jaylon Smith leboxolhatja majd a nyár során, hogy kinek illik jobban a Sam és a Mike poszt, Lee pedig marad a neki legjobban illő Will pozícióban. Remélhetőleg nem vállalt túl nagy kockázatot a csapat, és nem az lesz a vesztük, hogy megint egy magas picket áldoztak egy sérült játékosra.

A keserédes szájízem a második napon teljes mértékben eltűnt, nagyon tetszett mindkét húzás. Kezdésnek a második körben jött Connor Williams, akit egyes csapatok tackle-ként, mások pedig guardként képzeltek el, és ez utóbbiba tartozik a Cowboys is, akik már a pick bejelentésekor éreztették, hogy Williams helye Tyron Smith és Travis Frederick között lesz. Ha van csapat, amelyik jól tudja bemozgatni a korábban tackle poszton játszó játékosokat, akkor az a Dallas, ezért nem is félek, hogy ne lenne jó helye a fiatal tehetségnek bal guard pozícióban. Magassága, karjainak hossza és karfesztávolsága is meglehetősen elmarad az elvártaktól, így nem is csoda, hogy a csapat be akarja mozgatni a fal belsejébe. Ezzel az is eldőlt, hogy La’el Collins marad a RT, amivel egyet tudok érteni, nem tolnám vissza guardba, nem volt rossz szezonja és a szélen sokkal magasabb a plafonja, mint belül.

Dez Bryant kivágásával egyértelmű volt, hogy a front office elkapót is fog draftolni. Sokan már az első körben akartak egy Sutton picket, de ez túl korai lett volna, égetőbb needek is voltak. Sutton kiment a második kör elején, utána Pettis, Kirk, Miller, Washington és Chark is, de a 81. helyen ott ült Michael Gallup, akit habozás nélkül rántott ki a csapat. A draft ezen szakaszában Gallup nagyon jó értéken jött, és ha figyelembe vesszük, hogy fontos volt egy WR pick, akkor nagyon jó választásnak tekinthetjük. Vele egyetlen kérdés az, hogy illik-e a Cowboys X-elkapó szerepkörébe, ami nagyobb méreteket kíván meg, mint amivel ő rendelkezik. Profi karrierje elején inkább egy Z-elkapóként tekinthetünk rá, de később belenőheti magát az igazi elsőszámú receiver szerepkörébe. Ami sokat fog segíteni neki, hogy press man coverage ellen sokat kellett dolgoznia az egyetemen, ezt sikeresen kamatoztathatja majd az NFL-ben is. Még tovább emeli a választás értékét, hogy ő egy igazi “Dak friendly pick”, azaz olyan útvonalakon (in, out, slant, hitch, post) volt leginkább eredményes, amiket Dak Prescott is jól lőtt be, jó passer ratinget ért el, ha ezeket a route-okat célozta meg.

A csapat negyedik választása már nem sikerült olyan jóra, mint az előbbiek, mert nem feltétlenül az edge rusher poszt volt a legnagyobb need, és nem is Dorance Armstrong volt a legjobb elérhető játékos. Mégis ő jött, akinek komoly teljesítményt kell letennie az edzések során, hogy a szezonkezdetre a csapatban találhassa magát, hiszen ott van előtte Charles Tapper, Kony Ealy és Taco Charlton is, és ekkor nem számoltuk Tyrone Crawfordot és DeMarcus Lawrence-t sem. Sokkal inkább el tudtam volna képzelni ezen a helyen egy S vagy egy DT, esetleg egy TE húzás, számos kezdő potenciállal bíró játékos volt még benn ezekről a posztokról.

Szintén a negyedik körben érkezett Dalton Schultz, a Stanford korábbi büszkesége. Witten esetleges visszavonulásával indokolt volt ez a húzás, többen már a Goedert-Gesicki párosra is ugrottak volna, de hangsúlyozom, még az öreg lelépésével sem ez volt a legfőbb probléma. Az igaz, hogy sem minőségileg, sem mennyiségileg nem jó ez a poszt, de eddig sem volt olyan látványos TE-játéka a csapatnak, hogy aggódni kelljen. Swaim és Gathers is szituációs játékos, ahogy eleinte Schultz is az lesz, de nála nagy előny, hogy elképesztően jó blokkolásban. Már-már azt is lehet mondani, hogy Wittenhez képest is upgrade ez a képessége, amit ha két tight endes felállásokkal párosítunk, akkor pusztító futójáték jöhet össze Elliottékkal. Elkapásban pedig van benne potenciál, de fontos lesz nála, hogy milyen sémát hoznak össze az edzők, mennyire használják ki a benne rejlő tehetséget. Kifejezetten tetszik ez a pick.

Az ötödik körös pick – számomra – egy igen fura választás lett, hiszen Mike White érkezett, aki egy projekt irányító, nagyon messze áll attól, hogy kezdő szintet érjen el, a Cowboysnak meg van már egy tehetséges, fiatal csereirányítója Cooper Rush személyében. Feleslegesnek tartom ezt a picket, megint csak lehetett volna más posztra húzni, ahogy Armstrongnál is. Benn volt még ekkor DeShon Elliott, a Texas Longhorns safetyje is, vele mélyülhetett volna a védelem hátsó alakzata, de nem így lett.

Az utolsó két körben ment az aranyhalászat, a nyers, kiforratlan játékosok kiválogatása. Előbb Chris Covington jött az Indianáról, aki sérülései ellenére egy nagyon korrekt játékos, special teamben értékes lesz és ha sérülésekkel fognak bajlódni Lee-ék, akkor még a védelemben is lehet snapje. Covington után még egy Boise State játékos, Cedrick Wilson érkezett, aki visszahordóként villanhat meg sokszor, de tekintve, hogy kiváló route runner és rengeteg nagy játékot (25+ yardos) hozott össze az egyetemen, ki fogják próbálni az offense-ben is, valószínűleg Terrence Williams jövőbeni utódját látták meg benne. Legvégül pedig Bo Scarbrough jött, az Alabama futójátékosa, aki Zeke-kel kiegészülve gyilkos duót fog alkotni az újratöltött dallasi támadófal mögött. Kellett egy futó, hiszen Rod Smith mögött nem volt mélység, Scarbrough pedig tökéletes választásnak bizonyult.

[quote] A front office nem csak újoncokat hozott a csapatba, hanem cserék keretein belül megszerezték Tavon Austint egy hatodik körös pickért, míg Jihad Wardot Ryan Switzerért cserébe hozták el. Előbbi szerződése a 2018-as szezon végén lejár, érdekes lesz megnézni, mire megy vele a nem túl kreatív dallasi játékhívás, lesz-e élő szerződése a következő szezonra is. Utóbbi pedig kifejezetten érdekes ügylet lett, hiszen Switzer nagy reményekkel érkezett, lehetett volna Beasley utódja is, cserébe pedig egy nem túl jó, nem jó posztra érkező tackle jött. Az első húzást még lehetne pozitívra értékelni, a másodikat viszont egyáltalán nem. Bár nem jött el a pillanat, hogy a Cowboys elhozza Earl Thomast, de érdemes róla is megemlékezni, hiszen voltak pletykák, miszerint a 2/50-es választási jogukat feladják érte, de végül csak a 3/81-eset adták volna, ami nem tetszett a Seahawksnak, így a kiváló safety egyelőre marad Seattle-ben. [/quote]

Értékelés: B+

Nagyon jó draftot tudhat magáénak a Cowboys, még annak ellenére is, hogy voltak pickek, amik kifejezetten nem tetszettek, kezdve LVE-vel. Ha összességében nézzük, akkor viszont kevés okunk lehet a panaszkodásra, rengeteg lyukat tömtek be Jonesék minőségi pickekkel, és még a hátsóbb körökben is találtak olyan játékosokat, akik be tudnak szállni alkalom adtán. Két dolgot viszont ki kellemelni: nem jött sem igazi centerfielder free safety és nem jött igazi 1-tech defensive tackle sem. Az első még akár védhető is, mert Xavier Woodsban megvan minden, hogy ellássa az FS poszt feladatát, de Maliek Collins mellé/elé/mögé mindenképpen kellett volna valaki. Hiába cserélt a csapat Wardért, ő sem illik ebbe a szerepkörbe, inkább egy 3-tech DT ő is, ahol pedig kisebb szükség volt még egy emberre. Ezekkel a problémákkal együtt a csapat jó munkát végzett, minőségi erősítéseket eszközölt, Cowboys szimpatizánsként jó szájízzel lehet visszagondolni erre a három napra.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!