Connect with us

Draft

Ajándékhegyek Green Bayben – Packers draftértékelő

Túlvagyunk az offseason legfelkapottabb eseményén, a drafton, ami a Packersnek az utóbbi években a legnagyobb vadászterülete volt az egyedi filozófiájának hála. Idén már új general managerrel vágtak neki a játékosbörzének, és senki sem tudta, mire számítson Brian Gutekunsttól.

 

 

Egy drafton nagy általánosságban az első négy körben húznak a csapatok kezdő szintű játékosokat, így sokan ezt a négy kört tekintik prioritásnak. Hasonlóan fogok eljárni én is, de természetesen az összes választottra kitérek majd. Három csoportra bontottam szét a Packers idei class-szát az átláthatóbb vizsgálat érdekében.

 

Első nap, amikor domborítani kell

 

Az NFL draft első körét annyian nézik az Amerikai Egyesült Államokban, mint az NBA döntőt, és ez a szám évről évre növekszik. TV-nézők millióit szegezik a képernyő elé, szóval elég sok állat lehet leejteni egy-egy érdekes választással. Talán a Packers érte el először a csütörtök hajnali eseményen ezt.

 

packerssaints TRADE!
 Packers adta: 1/14
 Saints adta: 1/27 + 5/147 + 2019/1. kör

 

Gutekunst az 1/14-es draftcetli birtokosaként várta az első kört, és majd’ másfél óra után végre rájuk került a sort. Elődje, Thed Thompson hajlamos volt elboltolni a pickjeit az első kör végén, de a tavalyi szezon nem úgy alakult a Packers számára, ahogy azt megszokhatták. 2009 óta nem draftoltak olyan magas helyen, mint most, ami miatt jó eséllyel egy top tehetséget tudtak volna szerezni. Csakhogy jött a ‘TRADE’ felirat a közvetítésben, majd később a Saints neve is megjelent. 13 helyes hátramozgás, mikor esélyük lenne egy top 15 tehetségre? Ennek bizony ára lesz, gondoltuk. És így lett, a Saints a jövő évi első körös pickjét adta a hatalmas ugrásért cserébe, ami akkor is előny a Packers számára, ha ugyanolyan szezont zárnak Paytonék, mint tavaly.

 

packersseahawks Seahawks adta: 1/18 + 7/248
 Packers adta: 1/27 + 3/76 + 6/186
 1/18 Jaire Alexander, CB, Louisville

 

Az előző csere után itt volt a következő. A Packersnek volt a legtöbb pickje (12) a draft előtt, míg a Seahawksnak a második napon egy cetlije sem volt, emiatt a két partner kiléte nem meglepő. A Packers pedig kiválasztotta azt a játékost, akit 4 pickkel ezelőtt is vittek volna, valamint a két csere összegeként egy idei harmadik körért vettek egy jövő évi elsőt. Alexander az egyik kedvenc prospectem volt, szóval én pláne örülök annak, hogy őt választották. Bár elég alacsony (5’10”), a sebessége olyan tényező, amit az új védőkoordinátor, Mike Pettine imád a cornerbackjeiben. Kellően agresszív, magasságához képest talán még túlsúlyos is (196 font), és a labdaérzékére sem lehet panasz, hiszen korábban elkapóként is játszott. Megvan a csapat nickelbackje az elkövetkezendő 5 évre.

 

 

Válasszunk még kezdőket! – 2-4. kör

 

A következő választásra a 45. pickig kellett várni, hacsak nem cserélik el a picket. És tekintve, hogy egy olyan játékos is bent volt, akit sokan az elsőkörben is a Packershez jósoltak, megtartották a picket…

 

packers 2/45 Josh Jackson
 CB
 Iowa

 

…majd ki is választották Josh Jacksont, ami így óriási steal lett. Gutekunst már elhintette az első nap után, hogy simán húzhat még cornerbacket, és nem hazudott. Jackson talán a legjobb ballhawk cornerback a teljes classban, egyedül a combine-on nyújtott drilljei adtak kételyeket például nekem is, de a második körben ajándék. Ezzel a lépéssel nem csak a jövőt betonozta be, de a jelenre is gondolt a Packers, hiszen így elég mély a CB felhozatal most már, ami a tavalyi sérüléshullámnál alaposan visszaütött. Jackson a kezdetekben szinte biztos nem lesz kezdő, de a szezon előrehaladtával simán azzá válhat.

 

packerspanthers Panthers adta: 3/88
 Packers adta: 4/101 + 5/147
 3/88 Oren Burks, LB, Vanderbilt

 

Újabb felmozgás, talán a legmeglepőbb az összes közül. Sokan, köztük én is edge rushert vártam volna, főleg feltrade árán, de végül egy belső linebackerre esett a választás. Amíg Dom Capers volt a védőkoordinátor, a Packers nem sok erőfeszítést fektetett a belső linebacker posztra. Tavaly például csak három ILB volt a rosteren, két korábbi 4. körös és egy UDFA játékos. Most azonban ez két dolog miatt is változik. Az egyik, hogy Pettine szerette volna Clay Matthewst többször bemozgatni középre, amire így vélhetően nem lesz szükség. A másik pedig a tavalyi második körös Josh Jones posztja, aki tavaly gyakran volt dime linebacker, de így már többnyire csak a safety feladatokra összpontosíthat. Burks elképesztően atletikus linebacker, aki képes lehet a tight endekkel és slot elkapókkal is lépést tartani.

 

 

packers 4/133 J'Mon Moore 
 WR
 Missouri

 

Jordy Nelson távozásával kellett egy elkapó, amire a negyedik körös kompenzációs pickig kellett várni, egyben Moore volt az első támadó, akit kiválasztott Gutekunst az idei drafton. Moore a 40 yardos ideje ellenére elég atletikus, a fizikuma is rendben van, és látni rajta a fejlődési lehetőségeket. Karrierje elején még szenvedett a dropokkal, de négy szezon alatt a catch ratioja 33%-ról 68%-ra ugrott végzős évére. Vele is inkább a szezon vége felé, vagy csak 2019-ben lehet számítani, hiszen sokat kell még csiszolni a játékán, de hosszú távon övé lehet az egyik szél a támadások során.

 

Gyémántvadászat – a maradék körök

 

A Packers egyik erőssége az volt a Thompson-éra alatt, hogy az 5. körtől lefelé is találtak olyan játékosokat, akik később a kezdőbe is bekerültek. Bár sok scout már máshol folytatja, Gutekunstnak is megvannak a maga emberei a gyémántok felkutatására. Ráadásul 7 választásuk is volt ebben a szakaszban, ami még nagyobb muníciót adott a tehetségek felkutatásában.

 

packers 5/138 Cole Madison 
 OG
 Washington State

 

Rögtön egy olyan játékossal nyitották az 5. kört (amit még a Randall-cserében szereztek meg a Bronwstól), aki a jövőben simán kezdő lehet. Madison RT volt a Cougarsban, de a profik között guard lesz. Nem érte váratlanul ez a tény, hiszen a Senior Bowlon is ezen a poszton játszott, és az interjúi során szinte mindegyik csapat itt látott neki jövőt. Jahri Evans távozásával most a korábbi UDFA, Justin McCray a RG a támadófalban, aki inkább a futásblokkolásban erős. Madison a passzok terén alkotott maradandót, a PFF-nél 97,8%-os pass blocking mutatóval zárta a tavalyi szezont, ezért hosszú távon inkább ő lehet majd Bulaga és Linsley között a támadófalban.

 

 

packers 5/172 JK Scott 
 P
 Alabama

 

Azóta sem értem ezt a választást, de az ötödik kör végén nem sipákolok emiatt. Tavaly végre találtak egy értelmes puntert Justin Vogel személyében, de úgy érezték kell a versenyszellem ezen a poszton is. Scott elég jól lőtte be a puntokat a 20 yardon belülre, 4 éveskarrierje során minden évben legalább 25 puntja szállt ide, és kevésből lett touchback.

 

 

packers 5/174 Marquez Valdes-Scantling 
 WR
 South Florida

 

6’4″ magasan 4,37-es 40 yardot futott, szóval a special teamben biztos helye lesz majd, főleg Jeff Janis távozásával. Az ösztöneivel és képzettségével már akadnak gondok, de ezek fejleszthetők a későbbiekben.

 

 

 

packers 6/207 Eqianimeous Tristan Imhotep J. St. Brown 
 WR
 Notre Dame

 

Újabb elkapó érkezett, de ezúttal egy igazán különleges, nem csak a neve miatt, a három elkapó közül ugyanis sokan benne látnak a legtöbbet. Társaihoz hasonlóan ő is magas (6’5″), jó 40 yardos ideje volt, azonban a passzjátékkal meggyült a baja idén a Notre Dame-nek. Élete legjobb szezonját az immáron a Packers rosteréhez tartozó DeShone Kizerrel érte el az egyetemen, ez is egy szempont lehetett. Sok szakértőnél benne volt a 10 legjobb elkapóban, mégis a 6. kör végéig csúszott, de vajon miért? Két lehetséges magyarázata is van. Az egyik, hogy állítólag elmondta, hogy ő nem hajlandó a special teamben játszani, a másik, hogy az apja egy irritáló pöcsfej, ami sok csapatot elrettenthetett.

 

 

packers 7/232 James Looney 
 DE
 California

 

Looney egy alulméretezett belső védőfalember, akinek a SPARQ-mutatója elég jól mutat, utóbbi rányomta a bélyegét a teljes Packers draftra. Vélhetően a special teamben látjuk majd őt is, bár ha nem csak külsőre, de játékban is hasonlítani fog Aaron Donaldra, aligha bánjuk majd.

 

 

 

packers 7/239 Hunter Bradley 
 LS
 Mississippi State

 

Tavaly sokat szenvedtek a long snapperekkel, amíg Brett Goode sérülés miatt kiesett. A 33 éves LS végül nem tért vissza (még) Green Baybe, így egy új, hosszú távú megoldás után kellett kutatniuk. Zach Trinerrel lemeccselhetik a kezdőt a nyári edzőtáborban.

 

 

packers 7/248 Kendall Donnerson 
 EDGE
 Southeast Missouri State

 

Az egyetlen pass rusherre a hetedik kör végéig kellett várni, ami meglepő. Donnerson szintén kimaxolja az atletikusságot, amivel már kapásból utat nyerhet a special teambe, de kérdés, hogy vajon kinevelhető-e belőle legalább egy rotációs játékos a jövőben.

 

Értékelés: A

 

Tökéletes draftot alig pár nappal az eseményt követően nem tudok mondani, de így sem zárt rossz börzét a Packers, Gutekunst jelesre vizsgázott. A legnagyobb hiányposztot két tehetséggel orvosolta, a King – Jones – Alexander hármas nagyon biztatóan hangzik az elkövetkezendő évekre. A needek közül egyedül az egde rusher poszt maradt ki, de ez is csak papíron. Burksnél már kifejtettem, hogy Matthews ezzel továbbra is maradhat a szélen, ha pedig 4 falemberes felállásban áll ki a védelem, akkor Muhammad Wilkerson is kimehet a fal szélére, így nem szenvednek mennyiségbeli hátrányt ezen a poszton. 2019 azonban már más kérdés lehet, hiszen mindkét említett játékos szerződése lejár, viszont cap space lesz a megtartásukra, ha úgy adódik. Sok szakértő OT pickre is számított, hiszen Bryan Bulaga képtelen egészséges maradni, Jason Spriggs pedig eddig nem váltotta meg a világot, de nem tartom rossz döntésnek, hogy végül erre a posztra nem hoztak senkit. Én a magam részéről egy tight end picket hiányoltam csak, de így sem lehet ok panaszra, nagyon szép drafton van túl a Packers.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!