Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings – Week 3

Elnyúlt a harmadik forduló a HFL-ben, ezért kicsit sokat kellett várnia a Hungarian Footballnak, hogy összerakhassa, miben módosult a kiemelt bajnokság erősorrendje. Figyelem, új elsőt avatunk!

Kép: Hungarian Football

1. Budapest Wolves (+1)

Lehet itt mondani, hogy az Enthroners puha, és ellenük nem értékmérő egy 35-7-es roham, lehet azzal jönni, hogy egy 0 pontos Gorillaz-offense ellen a 20-0 nem nagy truváj, na de a Cowbells ellen feltenni 37 pontot, illetve a Cowbells ellen 8 pontot kapni egyenként is olyan teljesítmény, amivel évek óta nem büszkélkedhet egy csapat sem – pláne nem egyszerre mindkettővel. Három meccs, három győzelem (ne feledjük, az előző három győzelemhez két teljes szezon kellett), 92 szerzett pont (ez átlag 30), 15 kapott pont (mind a 15 bőven garbage time alatt); működik az offense, működik a defense, működik a special team, egyelőre nem találni fogást a farkasokon. Egy dolgot nem láthattunk idén: hogy hogyan reagálnak, ha hátrányban vannak; illetve a legendás második félidei rossz teljesítménnyel se találkozhattunk még, legalábbis úgy nem, hogy abból a csapat pontot kapjon. A Wolves alapszakasza most dőlhet el, jön a két keleti túra, amit ha sikerrel vesznek, máris kezdheti törni a fejét a vezetőség, hogy az elődöntőre pályát szerezzen – bár úgy fest, egy jó jelölt helyszín már van is, hisz láthattuk, hogy a First Fielden igazán jól érzi magát a farkasfalka.

2. Budapest Cowbells (-1)

Vannak pofonok, amik jókor és jól jönnek egy csapatnak, és az kétségtelen, hogy az első két fordulóban mutatott játék alapján előbb-utóbb kódolva volt egy ilyen, főleg egy erős csapat ellen (erre pont megfelelt volna a Gdynia Seahawks elleni meccs is), de amibe a Cowbells belefutott Székesfehérváron, az igencsak kijózanító lehetett. Kár is ecsetelni, a védelem és a támadósor egyaránt terített betli volt, játék szempontjából a meccs értékelhetetlen; ez a meccs arra jó, hogy emlékeztesse a kolomposokat arra, hogy a HFL-ben sem engedhetik meg maguknak, hogy nem nyomják a gázpedált. Ha ebből tanulnak, akkor hiába a 8-37, ebből a meccsből csak nyerni tudnak (2014-ben például 0-24-gyel nyitották a bajnokságot a Wolves ellen, aztán az emlékezetes 19-9-es meccs zárták azt a szezont). Egy hátrányt jelenthet ez csak: ha hármas holtversenybe keveredik a Wolves és a Cowbells, akkor a Cowbells minden bizonnyal a harmadik helyen jön ki a minitabellából, ám ez a szezon ezen szakaszában még nem valami fontos. A Cowbells lehet, hogy túl van a 7 lehetséges ellenfél közül a két legerősebb elleni meccsen, most jön az Enthroners, a Gorillaz és a Sharks; innen két győzelem alapelvárás (ezzel a playoff alighanem zsebben van), de papírforma szerint 5-1-gyel mennek neki a nyíregyházi túrának, és talán addig sikerül megoldást találni a QB-helyzetre. Hogy mindezek megtörténnek-e, és ha igen, pontosan mi is lesz az utolsó körben a tét, még a jövő zenéje, de a címvédő továbbra is komoly esélyese a bajnokságnak, annak ellenére is, hogy a 3. legtöbb engedett pont teljesen más, mint amit a Cowbellstől megszokhattunk.

3. Nyíregyháza Tigers (+1)

A tigrisekkel kapcsolatban szezon előtt is azt lehetett elmondani, hogy igazi sötét lovak, és ez még mindig nincs másként. Lement 3 forduló, a bajnokság majdnem fele, és le fog menni a hétvégi meccsel a negyedik kör is, de azt még mindig nem fogjuk tudni, hogy a Tigers erős ellenfelek ellen mit is ér. A Steelers elleni értékmérő meccs elmaradt, az Enthroners és az Eagles ellen hazai pályán kötelező a győzelem, és a Győr elleni idegenbeli is ugyanez a kategória. Az Enthroners és az Eagles kapta idén a két legtöbb pontot (részben pont a Tigers jóvoltából), szóval kemény védelem ellen még nem volt alkalma bizonyítania a csapatnak. Mindazonáltal a Tigers játéka meggyőző, sok szempontból emlékeztet a tavalyi miskolci csapatra (aminek talán nem a közös játékosok az okai), szóval ebben a szezonban benne lehet a 7-0 is, de benne lehet a 4-3 is. Annál rosszabb mérleg nincs benne a pakliban, szóval a Nyíregyháza alighanem ott lesz a rájátszásban, és akárhogy is alakul, ott sem ígérkezik majd könnyű ellenfélnek. A Tigens számára tényleg a május 20. és június 17. közti szűk egy hónap lesz a sorsdöntő, ahol 5 hétvége alatt 4 meccset játszanak, ebből hármat a három legerősebb ellenféllel, úgy, hogy az a három csapat addigra letudja egymás ellen a kötelező köreit, így azok a papíron gyengébb csapatokra és a Tigersre koncentrálhatnak.

Fotó: Szabó Celesztina

4. Miskolc Steelers (-1)

A Steelers sorsolása kicsit ellentéte a Tigersének: míg a Tigers az esetleges 3-0 ellenére sem tudjuk majd, hogy mire képes, addig a Steelers állhatna a következő forduló után 1-3-mal is (ha nem maradt volna el a nyitómérkőzés), mégis esélyese lenne a bajnokságnak. A miskolciak ugyanis eredetileg megkapták a 3 legerősebb csapatot az első 4 fordulóra (bár igazi ajándék, hogy mind a három ellen hazai pályán játszhatnak), így a kvázi kötelező győzelmeket a szezon második felében lehet majd gyűjtögetni. Az első ilyet gond nélkül begyűjtötték, a többi 3 előtt viszont még jöhet a veretlen listavezető Wolves elleni csata. Pikantériában nem lesz hiány, tavaly az elődöntő igen emlékezetesre sikerült, az alapszakaszban is jó meccsen született miskolci győzelem, míg 2016-ban az utolsó fordulóban a Steelers ütötte el a farkasokat a playoff-tól, így három fájó vereségért igyekszik revánsot venni a Wolves. Ráadásul ha most győzne a Wolves, akkor könnyen elképzelhető, hogy a farkasok nyerik az alapszakaszt, a Miskolc pedig 4. helyen zár, szóval újra összecsaphatnak az elődöntőben. Azonban ha a Steelers otthon tartja a pontot, akkor az első 4 csapat feltehetően 1 győzelem különbséggel fog állni, a Steelers-Wolves-Cowbells hármas között körbeverés lesz, és teljesen kiszámíthatatlanná válhat az elődöntők esetleges leosztása, mely a fenti hármas Tigers elleni meccsei alapján kerülhet leosztásra.

5. Fehérvár Enthroners (+2)

Jó látni, hogy Fehérváron mérkőzésről mérkőzésre működik a gameplan módosítása. Az első meccsen a passzjáték volt fókuszban, ami csődöt mondott, de a futójátékkal sem sikerült megtámogatni. Nyíregyházán már visszafogottabb volt a passzjáték erőltetése, helyette jobban ráment a csapat a futásokra (még Roane nélkül is), és ez az elem jól is muzsikált. Aztán a Gorillaz ellen totálisan futásra építették fel a meccset, Roane 3 TD-ig jutott, meg is lett a győzelem – de a passzjáték odáig fajult, hogy Erős helyére Nardai jött be, akinek sikeres passzairól nem kell hosszú ódákat zengeni. Azt tehát nem állíthatjuk, hogy egy egészséges futás-passz egyensúlyt talált a gárda, és hogy ezt a játékot más csapatok ellen is sikerrel tudják bevetni, de a tűzkeresztség megvan legalább, a futásra lehet alapozni, a védelemben is látni némi lángot (bár bőven van még hova fejlődni). Emellett simán hozta a csapat a két osztrák ligás meccset, tehát 3 győztes meccs van a tarsolyban, még ha nem is a legerősebb ellenfelek ellen. Hétvégén jöhet a Cowbells, akik már megmutatták Fehérváron, hogy tudnak verhetőek lenni. Azonban meglepetés lenne, ha a Cowbells újra ilyen pocsék napot fogna ki a First Field-en, de most már az Enthronersnek a rájátszásért muszáj lenne a hazai meccseken bravúrt bemutatni; a Sharks és az Eagles elleni esetleges győzelem (ami még egyáltalán nincs a zsebben) önmagában édeskevés lenne; ha nem sikerül most a győzelem, akkor onnantól mindhárom meccs – beleértve a Steelers elleni idegenbelit is – matematikailag kötelező.

Fotó: az Enthroners Facebook oldala

6. TD Store Eagles (-1)

Nagyon nehéz a Tigers elleni meccs után nyilatkozni a sasokról. Ritkán kerül egy HFL O-line játékos rivaldafénybe, de most Roczkó Iván nevét megtanulta egy ország. Nem mintha rajta múlt volna a meccs, de a Wolves tavalyi dunaújvárosi meccse után újra bebizonyosodott, hogy ha egy center folyamatosan túldobálja az irányítót, az drága tanulópénz az egész csapatnak. A Tigers tulajdonképpen mást se kellett, hogy tegyen, mint hogy leszedegeti az Eagles-hibák gyümölcseit: először egy rossz snap után Wágner menekülés közben elhagyta a labdát, amit a Tigers-védelem TD-re visszavitt. Aztán jött a rossz snap utáni INT, melyet az Eagles-védelem 0 pontra kivédekezett, és amikor már a momentum visszabillent volna az Eagles oldalára, jött a pick six. Ezzel a Tigers máris 24-7-re vezetett, és a Storcz-Garajszki tandemet nélkülöző csapat ebből a mentális gödörből nem tudott kiugrani. Jó hír, hogy a snapeket lehet gyakorolni, Storcz és Garajszki vissza tud térni, remény tehát bőven van, viszont a Gorillaz ellen nem fér bele ennyi hiba, akkor sem, ha talán a Gorillaztól nem fognak 55 pontot kapni. Nagyon izgalmas lesz a liga legtöbb engedett pontjával bíró Eagles és az immáron már csak második legkevesebb pontot szerző Gorillaz csatája; főleg úgy, hogy az elmúlt 2 évet szoros együttműködésben töltötte a két csapat, és igen jól ismerik egymást a játékosok.

7. Győr Sharks (-1)

A győri csapatot elnézve komolyan el kell azon gondolkozni, hogy milyen érvek szólnak amellett, hogy lesz még győzelme a szezonban. A két könnyebb meccsből sikerült behúzni egyet, de egyre rosszabb produkciók kerülnek elő – ahogy jönnek az egyre erősebb ellenfelek. A 19 szerzett ponttal – bár nem volt könnyű, de – sikerült átvenni a Gorillaztól a legkevesebb szerzett pont címet, és majd csak most jön a Tigers, a Wolves vagy a Cowbells. Ez a három meccs jelen pillanatban 3 biztos vereségnek néz ki, új irányító ide vagy oda, kisebb csodát kellene művelni, hogy ezekből győzelmet sajtoljanak ki. Az egyetlen meccs, ahol a Sharks reálisan győzhet a jelenlegi játékával, az a Fehérvár elleni csata az 5. fordulóban, így egyelőre arra kell felépítenie magát a csapatnak. Addig is élénken kell néznie az Eagles-Gorillaz meccset a győrieknek, hisz ha a Gorillaz most nyer (de legfeljebb 20 ponttal), az a Sharks számára kellemetlen következményekkel járhat. Ebben az esetben az Enthroners ellen győzelmi kényszerbe kerülnek, vereség esetén ugyanis egy Eagles-Gorillaz-Sharks minitabellán találják magukat, melyen ők állnának az utolsó helyen a -7-es pontkülönbségükkel, így az Eagles kezébe kerülne a sorsuk (feltéve, hogy nem nyernek meccset a 3 nagy ellen). Ha azonban a Gorillaz kikap, a Győr titokban akár fel is bonthat egy üveg pezsgőt, onnantól ugyanis győzelem nélkül is feltehetően biztos bennmaradó lesz a Sharks.

8. Dunaújváros Gorillaz (-)

A Gorillaz offense végre életjeleket adott magáról, bár Krasznai játéka továbbra is finoman szólva aggasztó. Mindenesetre a futások működtek, a rövid passzos játékok is tudtak működni, és darálva, de előre tudott jutni a csapat 3 TD és egy FG erejéig. Ez a Gorillaz nincs 24 pontnál többre tervezve, tehát innen nézve a feladat ki van pipálva, az nincs benne a forgatókönyvben, hogy 24-nál több kapott pont kerül fel (ugye a Sharks és a Wolves együtt tettek fel 23-at). Ezt azonban kár lenne defense gyengeségnek aposztrofálni, helyette buta hibák okozták: a safety a speciális egység butasága, a pick six az a támadók sara. Az pedig, hogy sikeresen kivédekezett negyedik kísérletnél a teljesen reménytelen helyzetben passzolni próbáló fehérvári irányítónak nekirohannak, automatikus első kísérletet, és a következő játékból egyből TD-t eredményezve, nos, az a védők hibája: a három csapategység három buta játékból 16 pontot ajándékozott az Enthronersnek. Ha ezek nincsenek, hiába fürödtek be a fehérvári futások megállításával (pedig ez volt az egyetlen megoldandó feladat), simán meg lehetett volna a meccs. Most jöhet a tavalyi testvércsapat Eagles elleni kirándulás, és ha itt sem sikerül győzni, nehéz elképzelni, hogy ne 8. helyen végezzenek, még ha el is csípnek majd egy győzelmet a Cowbells-Tigers-Steelers hármastól. Ha azonban nyernek, akár el is kerülhetnek a kiesőzónából, függően attól, hogy hány csapat lesz benne a minitabellában. Ehhez pedig nagy segítség, hogy az Enthronershez hasonlóan az Eagles is úgy mehet neki ennek a meccsnek, hogy aktuálisan a legtöbb engedett ponttal rendelkezik, tehát van remény a pontgyártásra – így már csak újra vissza kell térni a korábban látott kevés engedett ponthoz.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!