Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – NFC East

Az NFC East félelmetes volt az elmúlt időszakban, de tavaly a csoport az Eagles kivételével csalódást okozott. A Giants és a Cowboys mélyen tudása alatt teljesített, a Redskins pedig semmit nem lépett előre. Az Eagles ugyebár bajnok lett, ennek ellenére nekik lesz a legkönnyebb sorsolásuk az évben. Összességében az NFC keménysége miatt nem várok rájátszásba egy csapatnál többet a csoportból és jelenleg nehéz elképzelni, hogy ne az Eagles legyen az. Nem vár hálás szerep erre a csoportra, mert az NFC South jön szembe, akik véleményem szerint a liga legerősebb kvartettje, valamint az őrölt tempóban fejlődő AFC South.

 

New York Giants (0.520)

 

A Giants negyven éve nem szerepelt olyan rosszul, mint tavaly, ez pedig a második legrosszabb mérleghez volt elegendő. Ennek megfelelően érkezett új főedző, Eli Manning feje fölött összecsaptak a hullámok és érkezett a draft egyik legnagyobb reménysége. A legnagyobb probléma tavaly a sok sérült mellett az inkompetens vezetőség volt, így joggal remélhet javulást a szurkolótábor, de nem lesz könnyű dolguk.

 

A csapat sorsolása ugyanis a nyolcadik legnehezebb a ligában, az ellenfeleik tavalyi mérlege 52%-os. A nehéz ellenfelek ellen kis segítség, hogy a bye week nagyszerű időpontban, a szezon kellős közepén jön. Ránézésre a szezon eleje a nehezebb, könnyen bele lehet futni 3-4 mérkőzéses negatív szériákba is. A vége ellenben kárpótol, ha marad még a csapatnak esélye, akkor itt elképesztő kapaszkodás jöhet.

 

 

 

A csapat népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi gyenge szezon ellenére is négy főműsoridős meccsük lesz a Hálaadást is beleszámolva. A sorsolás fintorát pedig az tükrözi hűen, hogy az utolsó primetime meccsük a 10. héten lesz. Érdekesség még, hogy a hazai és vendég meccsek egy kivételével az egész szezonban váltják egymást, ez talán jól jöhet a csapatnak, valamint a csoportrivális elleni összecsapások is elszórva találhatóak.

 

Az első héten rögtön a tavalyi meglepetéscsapat, a Jacksonville Jaguars érkezik, akik szerintem vissza fognak esni, de még így is bitang erősek. Az új edzővel éppen csak összeszokó csapat nem is tudja legyőzni őket, így gyorsan jön az első vereség. Ezt a csoportrivális, Cowboys otthonában feledtetik, de aztán jön egy olyan öt meccses széria, amit senki sem fog irigyelni tőlük. Előbb egy újabb AFC South gárda vari őket, ezúttal Houstonban, majd az NFC Southból is megkapják a Saints-Panthers párost, a csapatoktól pedig a verést.

 

Nagyon rosszul néz majd ki a csapat szénája, ráadásul rövid pihenő jön, mivel október elején a bajnok érkezik New Yorkba. Az egyetlen szerencséjük, hogy az Eaglesnek még utaznia is kell. 1-4, otthon pedig még nem nyertek meccset, így lélektanilag és a playoff szempontjából is sorsdöntő mérkőzés következhet már a hatodik héten. Hatalmas küzdelemben sikerül győzniük, így életben marad a remény.

 

 

Az örömködés azonban nem sokáig fog tartani, mert a Falcons megveri őket, a Redskins viszont már nem lesz kihívás. A pihenőhét előtt tehát 3-5, ami nem mutat szépen, de marad még remény a sorsolás második felének ismeretében.

 

A pihenőhét után a 49ers érkezik, akik szerintem nagy nehezen otthon tartják a győzelmet. A Buccaneers viszont már könnyedén lesz meg a csapatnak. Ekkor az Eagles elleni visszavágó következik és kétszer már nem sikerül megverni a Sasokat. Az utolsó hónapra tehát 4-7-tel mennek neki, de ez lesz az év legkönnyebb része.

 

Az utolsó öt meccsből igazából mint az öt hozható, de szerintem az egyik nem lesz meg. Tippre a Redskins elleni idegenbeli vagy a Titans elleni hazait bukják el, így kialakul egy 8-8-as végeredmény. Ez a rájátszásra nem lesz elég, de a draftpozíció sem lesz olyan magas, hogy irányítót tudjanak húzni. Teljes patthelyzet alakul New Yorkban.

 

Washington Redskins (0.504)

 

A Redskins végre túl van a Cousins-sagán, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ők jól fognak ebből az egészből kijönni. Smith egy teljesen átlagos irányító, akinek ha nincsenek playmakerei, akkor sarokba van szorítva. A Washington pedig már évek óta a 7-9, 8-8, 9-7 peremén táncoló gárda, nem látom, hogy miként mozdulnának el innen pozitív irányba.

 

A sorsolásuk nem mondható kedvezőnek, a nehézségét nézve a középmezőnyben van, de a bye week már három mérkőzés után jön, így a szezon – várhatóan nehezebb része – előtt nem lesz idejük pihenni. Kétszer játszanak hétfő esti rangadót és Hálaadáskor is jelenésük lesz, így háromszor lesz lehetőségük kevesebbet pihenni. Hét csapat is rájátszásban volt az ellenfeleik közül és a Packers is nekik jutott, akik Rodgers nélkül tavaly tehetetlenebbek voltak.

 

 

Kulcsfontosságú lesz, hogy ezúttal hogyan teljesítenek a csoportriválisok ellen, mert tavaly borzasztóan játszottak. 1-5 lett a mérlegük csoporton belül és átlagosan 27 pont felett szereztek ellenük. Ebből a szempontból megint nem kedvezett nekik a szerencse, mert amíg a csoport többi tagjának nem kell sorozatban játszania a divízión belül, nekik lesz egy hármas széria az idény közepén.

 

Az első két hét még könnyebb lehet számukra, de Arizonából így sem győztesen térnek haza, hogy aztán viszonylag korán a második héten megnyerjék az első meccsüket, a Colts ellen. A pihenőhét előtt még a Packers páholja el őket, így 1-2-vel fordulnak egy nagyon hosszú zárásra.

 

A pihenőhét nem csak azért jön rosszul, mert nagyon korán van, de a negyedik héten, amúgy is hétfőn játszanak, így extra hosszúra nyúlik a pihenés. Ez felkészülni jó, de a Saints otthonában így sem tudnak nyerni. Csakúgy, mint a Panthers ellen otthon, nem igazán lesz esélyük. A Cowboys azonban már meglesz, ezzel pedig le is tudják az egyetlen egy idei csoportgyőzelmüket, amit jósolok nekik. A Giants idegenben túl nagy falat, majd a két NFC South ellenfél közül csak a Buccaneers lesz meg.

 

 

Az utolsó hét mérkőzés mindegyike egyformán nehéznek tűnik, egyedül a Titans elleni meccsen látok némi esélyt a meglepetésükre. Itt egyébként van egy szakasz, amikor megint több mint 10 napot pihennek, mert Hálaadáskor játszanak a Dallas otthonában, majd Hétfő esti rangadóra utaznak Philadelphiába. A csoportrangadókat pedig a Giants ellen zárják otthon. Egyik meccsen sem ők a favoritok. Végül a Jaguars-Titans-Eagles hármas jön, várhatóan a Titans ellen lehet esélyük, de ez is idegenbeli meccs, így valószínűbbnek tartom a vereséget. Így ki is jön a 3-13, ami körülbelül egy top3-as draftpickhez lesz elegendő és Cousins elengedése után elgondolkodhatnak, hogy húzzanak-e irányítót. Reálisan nézve egy 5-6 győzelem benne van talán a csapatban, de bitang erős a sorsolás és Smith nem tipikusan az az irányító, aki képes a vállára venni a csapatot, így reális esélyt látok erre a 3-13-ra.

 

Dallas Cowboys (0.500)

 

A Dallas sorsolása a 16. legkönnyebb, tehát teljesen a liga közepén helyezkedik el, ami azért sem meglepő, mert az ellenfelei mérlege 2017-ben pont 50% volt. Ez azonban nem kuriózum, másik két csapattal holtversenyben ilyen a sorsolásuk.

 

Amerika csapataként nem meglepő, hogy hat darab primetime meccsük is lesz a Hálaadás napi szereplést is beleértve, valamint további öt találkozójuk lesz a későbbi, itthoni 10 órás idősávban, így az itthoni szurkolók ritkán láthatnak 7 órás meccset tőlük.

 

A Bye week nagyjából tökéletes helyen van, kicsit előbb, mint a szezon felénél, egy idegenbeli csoportrangadó után. Talán olyan szempontból lehetne jobb, hogy a pihenőhét után hétfőn játszanak, így eleve több pihenőidejük lett volna azon a héten.

 

 

Ránézésre nincs olyan három mérkőzéses széria, ami kimondottan nehéznek mondható és a csoportmeccsek is egyenletesen oszlanak el az idény folyamán. Tavaly kimondottan jól ment nekik a csoportban, ugyanis egyetlen találkozójukat, az Eagles elleni idegenbelit bukták csak el (az utolsó fordulóban már mindegy volt a Sasoknak ezt hozzá kell tenni).

 

A pihenőhétig első ránézésre akár 4-3 is lehetne reálisan, de azért ennél rosszabbat vizionálok. Az első héten kapásból kikapnak Charlotte-ban, majd aztán egy SNF keretein belül kikapnak az Óriásoktól is. A Seahawks már nem olyan félelmetes otthon, így még Seattle-ben is győzni tudnak, majd otthon a Lions is elvérzik ellenük. A kis AFC South kitérő azonban nem sikerül fényesen, a Texans saját pályáján győz ellenük, a Jaguars pedig Dallasban. A Redskins egyetlen csoportmeccset nyer meg, pont a Cowboys ellenit otthon, a hetedik héten, így 2-5 lesz a Bye week előtt, ami nem mondható túl fényesnek.

 

 

A pihenőről visszatérve, ahogy fentebb említettem, hétfőn játszanak, a Titans ellen pedig könnyedén győznek is. Az Eagles ellen idegenben még nem tudnak nyerni, valamint a Falcons is túl nagy falat lesz idegenben. 3-7 és nehezen képzelhető el visszaút, pedig van. A szezon könnyebbik része ugyanis az idény vége a csapatnak, a nehezebb ellenfelek mind hozzájuk mennek, amikor meg utazni kell, akkor viszonylag könnyebb ellenfelek jönnek szembe.

 

A Falcons elleni összecsapás után rögtön három hazai találkozó jön. Felvezetésnek a Redskins még könnyebb lesz, aztán a Saints már nehezebben, de szintén meglesz, a korona pedig az Eagles ellen kerül fel a fejekre. A koronázás azonban túl korai, mert a Colts ellen nem tudnak idegenben győzni (ha nem lesz Luck, akkor az sok mindent felülír) és csak a Buccaneers fekszik le nekik. Az utolsó fordulóban aztán újra kikapnak az Óriásoktól, így pedig 7-9-re alakul a mérleg.

 

 

Philadelphia Eagles (0.492)

 

Az Eagles meglepetésre a csoport legkönnyebb sorsolását birtokolja, pedig tavaly toronymagasan nyerték a kvartettet, majd a ligát is. Ez a sorsolás, egész pontosan azt jelenti, hogy az ellenfelek kicsivel kevesebb, mint a mérkőzéseik felét nyerték csak meg tavaly.

 

Nem csak a sorsolás nehézsége, de az összetétele is kedvez a Sasoknak, mert a pihenőhét pont a szezon felénél kapja őket telibe, a könnyűnek és nehéznek tűnő meccsek pedig váltják egymást az egész szezonban.

 

Érdekes még, hogy a szezon első felében mindössze egyetlen csoportmeccsük van, New Yorkba kell utazni, de ezen kívül a szezon végén tudják le a csoportot. Ezek a mérkőzések külön érdekesek lehetnek, mert a tavalyi hat meccsükből három is hat vagy kevesebb ponttal dőlt el, így sok múlik azon, hogy idén is feléjük billen-e a mérleg nyelve. Super Bowl győztes csapatként nem meglepő, hogy hat főműsoridős meccsük is lesz.

 

 

Az első találkozón jöhet az underdog rematch a Falcons ellen, ahol szép story lenne, ha megint az underdog nyerne, de ezúttal nem fog. A szezon minden tekintetben első meccsét tehát az Eagles nyeri. Ezután talán a legkönnyebb időszak következik a csapatnak. Sorrendben a Buccaneers otthonában nyernek, majd a Colts ellen otthon és végül a Titans ellen idegenben. A Vikings ellen már jobban megizzadnak, de Cousinsnak hagyományosan nem megy olyan jól az Eagles ellen, ez pedig most is meg fog látszani. 5-0, bajnokhoz méltó kezdés.

 

Itt azonban hirtelen sűrűvé és zorddá válik a sorsolás, mert New Yorkba kell menni, ráadásul rövid héten, mert csütörtök esti rangadó vár rájuk. Itt a Giants le is győzi őket, ezzel megejti az első sebet. A Panthers hazai pályán megizzasztja őket, de győzni nem tud, a 9 nap felkészülés pont elég a csapatnak. Itt kell is egy kis levegővétel, mert aztán október végén Európába látogatnak és a Jaguars lesz az ellenfél. Az AFC South csapat sokkal rutinosabban mozog a Wembley-ben és le is győzi a bajnokot. 6-2 és az európai túra után jöhet a pihenőhét.

 

 

A következő négy mérkőzésükből hármat otthon játszanak és ezek a hazaiak egytől-egyig csoportmeccsek. Közéjük egy Saints elleni idegbeli túra is befér. Nem tűnik könnyűnek a dolog, de pihenésből jönnek vissza, valamint tavaly is sikerült a csoportriválisokat meglepni. El tudom képzelni, hogy itt a négy mérkőzés közül az egyiket, de akár kettőt is elvesztenek, de a hazai pálya sokat fog számítani, így egy 4-0 sem kizárt számomra. Jelenleg inkább ez utóbbi felé hajlok, így célegyenesben érezhetik magukat.

 

Az utolsó négy találkozóból viszont három is idegenben lesz, ráadásul ebből kettő is csoportrivális ellen. A 14. héten a Cowboys otthonában nem is nyernek, majd utazhatnak Los Angelesbe. Ez nem lesz túl kellemes túra, mert Dallasból vissza a keleti partra, majd át a nyugatira, ez nem biztosít egy normális edzőhetet a csapatnak. Épp ezért a megerősödött Rams is legyőzi őket. Az utolsó két forduló aztán már könnyebb. Otthon fogadják a Houstont, majd a Redskins otthonába kell menni, ami nem egy nagy távolság. Én nem látom, hogy itt újabb botlás lenne bármelyik meccsen, így 12-4 lesz a vége.

 

Összességében egy továbbra is domináns Eaglest látok, de szerintem idén becsúszik valahol 1-2 meglepetés verség is, amit itt nem tudok egyértelműen megnevezni. Ennek ellenére a csoportot kényelmesen nyerik. Mindezt azért, mert mögöttük nem látok rájátszás esélyes gárdát. Leginkább a Giantsben lehetne még tűz, Manning utolsó éveire fordulva, de olyan erős a sorsolásuk, hogy nem tudok 8-8-nál többet ebbe belelátni. A Cowboys szerintem nem fog tudni fejlődni, sőt még egy minimális visszaesés is benne van a gárdában. A Redskins pedig számomra most érkezett el egy olyan mélypontra, ami talán majd felrázza őket. Kár, hogy pont akkor, amikor végre kifizettek egy pénzt egy irányítónak. Kár, hogy nem a megfelelő játékosnak.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!