Connect with us

Draft

Luxus és csillogás – Eagles draftértékelő

Egy szempontból nagyon nehéz, de egyébként pedig nagyon könnyű úgy draftolnia egy csapatnak, hogy megnyerte a Super Bowlt, majd egyáltalán nem gyengült a holtszezonban és kis túlzással teljes kerettel rendelkezik a következő szezonra. Persze kisebb erősítések elfértek még az Eaglesbe, de égető hiányposztot nem kellett orvosolni, így jöhettek luxuspickek és a jövő évre való gondolkodás. 

 

 TRADE!
 Eagles adta: 1/32 + 4/132
 Ravens adta: 2/52 + 2019/2. kör + 4/125

 

Külön vettem ezt a cserét, hiszen érdemes erről is beszélni és értékelni. Az Eagles ugyebár elég érdekes helyzetben találta magát, hiszen ugyan needje nem igazán volt (égető egyáltalán), viszont 2. és 3. körös pickjük sem volt a Wentz, illetve Darby trade-ek miatt. Ráadásul úgy ültek ott 1/32-n, hogy igazából volt vagy 10-15 reális célpontjuk, akik között nagy értékbeli különbség nem volt. Ugyan a 20 helyes hátramozgás soknak tűnhet, az adott helyzetben szerintem teljes mértékben érthető volt a sok reális célpont és a needek hiánya miatt. Sokan kritizálták twitteren, hogy miért jövő évi picket kértek és miért nem inkább ideit. Erre egyrészt az az ok ismét, hogy nincs égető hiányposztja a csapatnak, másrészt az idei classban azért a 3. kör vége felétől azért elfogytak az igazán jó játékosok, plusz ha tényleg kész van a keret, akkor jobb a jövő évi, jóval magasabb pick. Szerintem ez a csere mindkét félnek maximálisan előnyös volt.

 

 2/49 Dallas Goedert
 TE
 South Dakota State

 

Az Eagles aztán fogta magát és felcserélt három helyet a Patriots és a Dallas elé, hiszen mindkettőnek hiányposztja volt a tight end, így könnyen kivihették volna kiszemeltjüket. A felcsere pikantáriája, hogy egy Dallas keresztnevű játékost húztak ki a Cowboys előtt, Dallasban. Goedert a 36. legjobb játékos volt a boardomon és nem lepett volna meg, ha az első körben elkel – akár az Eaglesnél. Kis suliból jött, így feltehetőleg fel kell majd vennie a ritmust, de nincs is szükség arra, hogy azonnal beálljon. És egyébként is, csak második számú tight end lehet Zach Ertz mögött, akihez egyébként sokan hasonlították a játékát. Szerintem ez egy kiváló pick, értéken is és egyébként még hiányposzt is volt viszonylag. Doug Pederson pedig tökéletesen meg fogja tudni találni a helyét a csapatban és legnagyobb fegyver a vörös zónában lehet. A red zone hatékonyság pedig a jó csapatok ismérve (tavaly a Patriots, a Jaguars és az Eagles volt a legjobb ebben), az Eagles pedig az 12 formációival rémálmokat fog jelenteni az ellenfeleknek a 20 yardoson belül.

 

 4/125 Avontae Maddox
 CB
 Pittsburgh

 

Az idei class nem volt tele kiváló harmadik napos tehetségekkel, így nehéz volt jól kukázni szombaton. Az Eagles előbb Maddoxszal próbálkozott, aki a slot corner pozícióért fog küzdeni. A sasok tele vannak fiatal és nagyon tehetséges szélső cornerekkel (Sidney Jones, Ronald Darby, Jalen Mills, Rasul Douglas), viszont a slot nagy kérdőjel volt Patrick Robinson távozásával. Minden bizonnyal Jalen Millst képzelik ide a csapatnál, de mindenki örülne, ha idővel Maddox át tudná venni a helyét. Maddox egy alacsony, nagyon atletikus corner, a magabiztossága pedig nagyon fontos Jim Schwartznál. És kelleni is fog, hogy fellépjen, hiszen a csoport tele van gyors irányváltásokra képes slot elkapókkal: Jamison Crowder, Sterling Shepard, Cole Beasely, velük pedig fel kell venni a versenyt.

 4/130 Josh Sweat
 EDGE
 Florida State

 

Sweat a draft egyik stealje lehet, ha egészséges tud maradni. Egy atletikus szörnyeteg, akinek bajok lehetnek a térdével, egyesek olyannak gondolják, mint Jay Ajayiét, azaz nagy terheléstől idővel felmondhatja a szolgálatot. Az Eaglesnél viszont nagyon kevés lyuk van, így belefért egy ilyen kvázi luxuspick, aki egyébként rotációs pass rusherként sokat is segíthet a sasokon. Nem feltétlen első évében, de Chris Long jövőre lehet visszavonul, Michael Bennett sem mai csirke és a szerződése is lejár, Vinny Curryt pedig kivágta a csapat. Tehetségre egyébként második körös prospect lenne (vannak, akik szerint első körös), úgyhogy szerintem ez egy jó kis pick volt.

 

 6/206 Matt Pryor
 OL
 TCU

 

Pryor guardot és tackle-t is játszott az egyetemen, egy hatalmas csóka, aki elég lassú. Feltehetőleg a sokoldalúsága fogta meg Rosemanéket, akik mélyítik vele a támadófalat.

 

 7/233 Jordan Mailata
 OT
 Australia

 

Rögbi-játékost draftolni, ennnél nagyobb luxus nem is létezik. Elvileg offensive tackle-t akarnak belőle faragni, a méretei nagyjából megvannak hozzá. Nagy darab, gyors, atletikus, rendkívül hosszú karokkal, már csak focizni kell megtanítani. Igazából a hetedik körben simán belefér egy ilyen luxus pick a lyukakkal nem rendelkező Super Bowl győztesnek, főleg egy ilyen gyenge classban.

 

Összességében

Az Eagles draftjáról összességében elmondható, hogy az utóbbi évekkel ellentétben nagyon atletikus játékosokat választottak ki. Matt Pryoron kívül mindenki atletikus, SPARQ számokat nézve Goedert felső 22%, Maddox felső 7%, Sweat felső 5%. A tight end, illetve slot CB posztokat, mint kisebb needeket orvosolták. Én egy futót hiányoltam igazából, de a kevés pickjükből szerintem nagyon jól gazdálkodtak.

Sokféleképpen lehet nézni és értékelni egy draftot. Ha azt nézzük, hogy hány jó játékost szerzett egy csapat, akkor az Eagles nem teljesített jól, hiszen könnyen lehet, hogy egyetlen kezdőt sem szereztek. Itt viszont hozzá kell tenni, hogy nem is volt egyszerű kezdőt találniuk ebbe a telített keretbe, ráadásul drafttőkéjük sem volt épp sok.

 

 

Az én értékelési filozófiám igazából az (és ezt fogom alkalmazni a többi értékelőmben is), hogy nagy súllyal számítom, hogy az első két napon milyen játékosokat szereztek a pickjeikből, hogyan gazdálkodtak a rendelkezésre álló erőforrásaikkal és ezen lehet igazítani 1-1 jó/nagyon rossz pickkel a harmadik napon. Nálam a harmadik nap már csak kiigazítás, hiszen ott leginkább mélységbe szerzel játékost (ha egyáltalán beférnek a keretbe 2-3 év távlatában), ráadásul az idei class tényleg nagyon gyenge volt harmadik napos tehetségekkel, így ez idén hatványozottan igaz.

Az Eaglesnek egyetlen egy pickje volt csak az első két napon és szerintem ezt tökéletesen használták fel, ráadásul szereztek egy nagyon értékes jövő évi második körös picket is, ez még feljebb húzza az értékelést. A negyedik kört érdemes még az esetükben nagyobb súllyal számolni, itt pedig az egyetlen “nagyobb” hiányposztot próbálták orvosolni, illetve húztak egy hatalmas potenciállal rendelkező pass rushert, aki bőven stealnek nevezhető a draft ezek szakaszában.

A csapat szurkolói ráadásul azzal is vigasztalódhatnak, hogy a többi idei magas pickük Carson Wentzre és Ronald Darbyra ment, illetve a tavalyi második körös választottat, kvázi az egész idényt kihagyó Sidney Jonest is az idei classba számolják gálánsan Rosemanék. Persze ezt itt most nem veszem számításba, ez csak egy kis plusz kedélyjavító az Eagles-fanoknak – nem mintha sok szükségük lenne rá.

Lehet homernek fogok tűnni ezzel az értékeléssel – mert legtöbb helyen ennél rosszabb osztályzatot kaptak -, de nem igazán látom, hogyan lehetett volna jelentősen jobban húzni az adott pickekkel.

Értékelés: A-

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!