Connect with us

Minden ami NFL

Melyik edző-irányító párossal kezdenéd el az új franchise-od?

Ha lenne egy újonnan alakuló franchise-od, hogyan vágnál neki az építkezésnek? Egy fiatal irányító biztosan kell, de mi a következő lépés? A legfontosabb posztok a pályán a left tackle, a pass rusher és a cornerback, azonban ha a pálya mellé fordítjuk a tekintetünk, nem látunk egyelőre edzőt. Láttuk az utóbbi években, hogy mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív, okos, támadófelfogású edződ, úgyhogy most ezt a kérdést tesszük fel: melyik jelenlegi edző-irányító párossal kezdenéd el az új franchise-od?

 

Az alapkritérium az, hogy legalább 5 évre kell választani (de nyilvánvalóan minél hosszabb időre), illetve alapvetően támadófelfogású edzőt szeretnénk, hiszen a fiatal irányítónk mellé kell egy guru, aki kihozza belőle a maximumot. Sőt mi több, nálam az edző talán még nagyobb súllyal is számítódik, mint az irányító.

A lista természetesen szubjektív, a kommentek közt várjuk a ti sorrendeteket is. 

 

1) Doug Pederson + Carson Wentz, Philadelphia Eagles

Ha nem jön közbe sérülés, akkor Carson Wentz jó eséllyel MVP lett volna a tavalyi szezonban, Doug Pederson pedig simán outcoacholta nem csak Mike Zimmert, de a nagy Bill Belichicket is a rájátszásban a csereirányítójával. Azt hiszem nem igazán lehet ennél jobb párosítást találni jelenleg a ligában.

 

 

2) Kyle Shanahan + Jimmy Garoppolo, San Francisco 49ers

Szép fényes a jövő San Franciscóban, hiszen a liga egyik, ha nem a legkreatívabb támadóedzője dolgozik egy nagyon tehetséges, kvázi minden szükséges kvalitással (pályán és azon kívül is) megáldott irányítóval. Lehet mondani persze, hogy kevés meccs volt eddig Garoppolótól és többet kell bizonyítania, ami részben igaz is, de én teljes mértékben fenn ülök a Shanny-Jimmy bandwagonon. Amit eddig láttunk ettől a párostól, az igazán figyelemre méltó, Garoppolóban tényleg hatalmas potenciál lakozik, Shanahan pedig már bizonyított eleget, hogy ide kerüljenek.

3) Sean McVay + Jared Goff, Los Angeles Rams

Újabb fiatal edző – fiatal irányító páros. McVay nekem talán egy fokkal még szimpatikusabb is Shanahannél, viszont Goffról még nem tudom eldönteni, hogy a tavalyi jó játéka mennyire volt annak köszönhető, hogy McVay olvasta helyette snap előtt védelmeket és mennyire saját magának. Plusz Garoppolóban többet is látok, mint Goffban, ezért kerültek egy helyezéssel a másik californiai duó mögé.

4) Andy Reid + Pat Mahomes, Kansas City Chiefs

Sokaknak biztos furcsa ezt a párost látni a negyedik helyen, hiszen Mahomesnak csak egy kezdő meccse van a háta mögött, ez pedig természetesen kisebb red flagként ott is virít mellette. Én viszont Andy Reidet nagyon sokra tartom és biztos vagyok benne, hogy jól fog működni a kettejük kapcsolata a jövőben. Szerintem a Chiefs offense lesz az egyik legszórakoztatóbb jövőre, kifejezetten Mahomes miatt, aki elképesztő dolgokra képes – persze emellé kvázi újonc évében sok hiba is fog társulni.

5) Matt Nagy + Mitch Trubisky, Chicago Bears

Ez is meglepő lehet, hiszen Nagy elsőéves HC lesz, Trubiskyról pedig a statisztikái miatt sokan úgy gondolják, hogy rossz első éve volt. Ami valamilyen szempontból igaz, viszont látni kell azt is, hogy mire lesz képes és ezt nagyon jól megmutatta egy borzasztóan konzervatív támadósorban nulla fegyverrel az arzenáljában. Nagyvel és a felfejlesztett támadósorral nagy dolgokra lehetnek képesek, az újonc főedző tavaly megmutatta támadókoordinátorként, hogy milyen kreatív sémát tud kialakítani.

 

Aki a legnagyobb szívfájdalmamra kimaradt

Deshaun Watson, Houston Texans

Watsont imádom és ha a fentiek közül bármelyik edző lenne mellette, akkor egyértelműen ott lenne a 2-4. hely valamelyikén. Viszont Bill O’Brien miatt nem tudom oda tenni a Texans duóját, hiszen ne legyen már a legjobbak közt egy olyan edző, aki úgy látta, hogy Tom Savage-et kell kezdetni Watson helyett a szezon elején… És ez csak a csúcsa volt a korábbi rossz edzői döntések jéghegyének.

 

 

A 29+ klub

Akik az 5 éves tervbe még beleférnek, de a 10 évesbe már nem igazán, hiszen legalább 29 évesek.

Brian Schottenheimer + Russell Wilson, Seattle Seahawks

Steve Sarkisian + Matt Ryan, Atlanta Falcons

Norv Turner + Cam Newton, Carolina Panthers

Jim Bob Cooter + Matt Stafford, Detroit Lions

John DeFilippo + Kirk Cousins, Minnesota Vikings

 

Itt az irányítók személye annyira felhúzza a dolgokat, hogy a gyengébb edzői teljesítmény miatt is fontolóra kell őket venni opcióként. Turnerben és Schottenheimerben semmi kreatívat nem látok, Sarkisianról inkább egy év múlva mondanék értékítéletet, Cooter egyértelműen javított a Lionsön, de azért magasra nem emelném. DeFilippo érdekes, potenciál bőven van benne, ebből az ötösből lehet őt választanám leginkább edzőnek, csak ugyebár irányítónak meg legkevésbé Cousinst.

Ez az 5 páros is jó kiindulópontja lehet egy franchise-nak, de nem választanám őket előbb a top5-be írt duóknál. Jelenleg irányítóként egyértelműen jobbak, mint például Trubisky vagy Mahomes a top lista végén, viszont nincs mögöttük olyan edzői teljesítmény, amit én fontosnak tartok.

 

A kérdőjelek

Akiknél az edző és/vagy az irányító körül vannak kérdőjelek, de fiatalok és van még bennük potenciál. 

 

Matt LeFleur + Marcus Mariota, Tennessee Titans

Frank Reich + Andrew Luck, Indianapolis Colts

Dirk Koetter + Jameis Winston, Tampa Bay Buccaneers

Jon Gruden + Derek Carr, Oakland Raiders

Adam Gase + Ryan Tannehill, Miami Dolphins

Jason Garrett + Dak Prescott, Dallas Cowboys

 

Kíváncsi vagyok, hogy a Ramsnél McVay mögött másodhegedűs LeFleur mit tud kihozni Mariotából. Lucknál nagyon félek, hogy sosem lesz a régi és nem fog tudni már rendesen dobálózni, pedig Reichhel nagy dolgokra lehetnének képesek. A Bucsnál szerintem jelenleg az edző és az irányító körül is vannak kérdőjelek, de ugyanez mondható el a Raidersre, a Dolphinsra és a Cowboysra is.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!