Connect with us

Minden ami NFL

Minden, ami a Winston-eltiltás mögött meghúzódik

Ahogy arról már beszámoltunk, Jameis Winston hárommeccses eltiltást kapott az NFL-től a személyes magatartás szabályzatának megsértésért. De vajon miért csak ennyi lett az eltiltás, miközben a szabályzat tisztán kimondja, hogy 6 meccset kell az alapnak tekinteni? Mert Winston és az NFL megegyeztek “peren kívül”. 

 

 

Winston belement abba, amibe Zeke Elliott vagy Tom Brady nem, tehát hogy egy csökkentett büntetésért cserébe nem terelik hosszadalmas jogi útra a történetet. Aztán hogy ez kinek jó és kinek nem, azt mindenki döntse el maga, jelenleg úgy tűnik, hogy a helyzethez mérten ez egy win-win szituáció a játékos és a liga számára is, legalábbis úgy tűnik, hogy Winston és az NFL is így érzi.

 

És hogy miért jó ez a 3 meccses eltiltás mindkét félnek? A kisebb büntetésért cserébe nem húzódik el Elliott és Brady után ismét az ügy, nem szól erről minden a következő hetekben, hónapokban – itt nyer az NFL, legalábbis az ő szemükben -, illetve hogy a történet részletei titokban maradnak, kvázi el lett tussolva, hogy mi is történt, mit is derített ki az NFL – itt nyer Winston. Egyébként a liga belengette, hogy ha Winston ismét megszegi a szabályokat, akkor akár örökre is eltilthatják az irányítót. Ez mondjuk kifejezetten érdekes lenne.

 

Az én véleményem szerint most mindkét fél örül. Viszont szerintem ez a döntés Winstonnak igazán kedvező, hiszen valószínűleg rosszat tett, az NFL is erre jutott nyomozása során, ennek a pontos körülményei viszont jó eséllyel sosem derülnek majd ki. És még csak be sem kell ismernie Winstonnak semmit. Az NFL örülhet, hogy nem fog mindenki erről beszélni hosszú távon, ellenben a 3 meccses eltiltás megmosolyogtató annak fényében, hogy az ilyesfajta eseteket mennyire szeretnék tiltani és büntetni, rövid távon így PR-szempontból nem igazán kedvező ez számukra, ráadásul hosszú távon is sokszor vissza fognak tekinteni erre az esetre rossz példaként, mint például Josh Brown egymeccses eltiltásához, amit azért kapott, mert bizonyítottan többször is megverte feleségét.

 

A felek tehát úgy állapodtak meg, hogy Winston elfogadja a 3 meccses eltiltást (tehát nem fellebbez), emellett bocsánatot kér a hölgytől, viszont nem kell elismernie semmiféle bűnösséget. Az irányító nyilvános levelében konkrétan nem is az állítólag elkövetett bűnért kért bocsánatot, hanem csak azért, hogy “ilyen helyzetbe hozta” a hölgyet. Fel is vetődik a kérdés, hogy vajon mennyire őszinte egy ilyen bocsánatkérés, ami egy megállapodás része és amiben a játékos nem ismer be semmit.

 

Az Uber-sofőr általi vádak szerint Winston homofób módon sértegette a járókelőket a kocsiból kikiabálva, majd mikor egy mexikói étterem Drive-Injában megálltak, előrehajolt és megfogta a hölgyet a lábai között. Tavaly Winston még azt mondta, hogy nem lehet hinni a sofőrnek, arra sem emlékezett, hányan ültek a kocsiban (Ronald Darby, Winston jó barátja, jelenleg az Eagles cornere például elmondta, hogy ő ott volt a kocsiban és nem történt semmi, most meg kiderült, hogy nem is volt ott) és az irányító tavaly kimondta, hogy hamisak a vádak. Most pedig elfogadja a büntetést és bocsánatot kér, kvázi örül a csökkentett büntetésnek és hogy nem derülnek ki a részletek. Mindenképp érdekes.

 

Winstonnak egyébként nem ez volt az első off field problémája karrierje során. Még 2016-ban egyezett meg peren kívül Erica Kinsmannel egy erőszakolásos ügy kapcsán, illetve később a Florida State kampuszán felállt egy asztalra és azt kiabálta, hogy “F*ck her right in the p***y.”  – ezért egy félmeccses eltiltást kapott az egyetemen.

 

 

Winston a nyílt bocsánatkérős levelében azt írta, hogy az uberes eset szokatlan viselkedés tőle, már nem iszik alkoholt – állítólag voltak ilyesfajta problémái -, úton van első gyereke és ő egy megváltozott ember. A szokatlan viselkedés mondjuk az egyel fentebbi bekezdés tudatában kicsit megmosolyogtató, a megváltozással kapcsolatban pedig majd a jövő lesz a döntőbíró.

 

És hogy mi lesz Winston sorsa az NFL-ben? Ha jól játszik, akkor semmi különös, továbbra is franchise irányítóként fognak rá tekinteni, amíg még egy ilyen eset elő nem kerül. Viszont az off field problémái mellett tavaly a pályán mutatott játékát is bőven érhette kritika, így ha nem javít a teljesítményén, akkor sok irányba folytatódhat a karrierje. Lehet, hogy ő lesz a következő franchise irányító, aki kirúgatja a teljes stábot edzőstül, general managerestül és akkor minden bizonnyal tőle is megválna a Buccaneers. Ilyenre egyébként EJ Manuel óta nem volt példa – mármint hogy egy első körös irányító kiválasztása után és a döntés folyományaként tisztogatás legyen egy csapatnál.

 

Egy érdekes scenárió lehet, hogy annyira leszerepel a Buccaneers, hogy esélyük lehet kiválasztani egy új irányítót, Winstont pedig elcserélik valahová, ahol egy olyan edző és stáb dolgozik, akik szintén hisznek a második esélyben. Ez hatalmas szenzáció lenne természetesen, hiszen nem cserélgetnek csak úgy franchise irányítókat az NFL-ben, de manapság már ki tudja… Persze a legvalószínűbb az, hogy Winston közepesen játszik, marad Tampában, majd érkezik a csapathoz egy erőskezű edző, aki hisz a második esélyekben és akkor Winston is kapna egy mérsékelten hatalmas szerződést – mert arról ne legyenek kétségeink, hogy ez az eset pénzügyileg is rosszul érinti az 1/1-est, magasabb kockázatot jelent majd a csapat számára.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!