Connect with us

Magyar foci

Összecsap az ország két legjobb csapata!

Holnap rendezik a Szusza Ferenc Stadionban a XIII. FEZEN Hungarian Bowlt, ahol összecsap a HFL alapszakaszának két legjobb csapata, a Budapest Wolves és a Miskolc Steelers! Igazán kiváló mérkőzésre van kilátás, nagy taktikai és fizikai csatával, most megnézzük, mi várható a labda mindkét oldalán. 

 

Fotó: MAFSZ

 

Amikor a Steelers támad –  avagy hogyan lehet megállítani Whyte-ot?

Eddigi tapasztalataink alapján sehogy. Az alapszakaszban a korábban messze elérhetetlennek hitt 1000 yardos határt egész simán ugrotta át Andre Whyte, tényleg földöntúli teljesítményt nyújtott. Aztán a rájátszásban a Cowbells megmutatta, hogy lehet azért őt limitálni a földön, feltöltötték a boxot és egész szépen fogták a futást. Persze 117 futott yard is így becsúszott neki, de a játék képe alapján mondhatjuk, hogy sikeres volt a Cowbells futás elleni taktikája. Csak azzal nem tudtak utána mit kezdeni, hogy Whyte kiment elkapóba és ott is összehozott 80 yardot, közte több kulcsfontosságú harmadik és hosszú kísérlettel.

A mérkőzés talán legnagyobb kérdése, hogy mit tud kezdeni a Wolves védelem Whyte-tal és a Steelers futójátékával. A fizikális előny a miskolciaknál van, a támadófaluk alapvetően dominált szinte mindenki ellen idén és a Wolves ellen is náluk van az erőbeli fölény, hiszen alapvetően fizikálisabb csapatról beszélünk. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy két helyen is gyengültek sérülés miatt, Imricskó Péter center és Dobrosi Zsolt jobb oldali guard sem állhat majd minden bizonnyal az acélcsapat rendelkezésére.

Egyikük hiányát még könnyen megoldják, hiszen egy kis átmozgatás után Károly Máté centerben is kiválóan tud játszani és Sarkadi Flórián beállása sem okoz majd problémát, viszont így a “Pinky” által üresen hagyott bal guard posztot kell majd megoldania a csapatnak, ami nem lesz egyszerű, hiszen legutóbb is például a védőfalember Rakhimovval voltak kénytelenek próbálkozni. Kulcskérdése lehet a találkozónak, hogy hogyan sikerül megoldani a sérültek pótlását a támadófalban.

A Wolvesnak minden bizonnyal fel kell töltenie a boxot és erre vannak is jó játékosaik, hiszen a linebacker soruk az egyik legjobb a ligában Alvin Reelsszel, Ágota Balázzsal és Homoki Gergellyel. A védőfallal együtt így hét emberrel alapesetben nem kellene gondot okozzon az öt támadófalember és a fullback Lesiv hatástalanítása és utána Whyte földre vitele, hiszen egy fő előnyben lehetnek, de a tapasztalataink azt mondatják velünk, hogy még egy emberre szükség van ehhez.

 

Fotó: MAFSZ

 

És itt jön képbe az, hogy a Wolves defense a HFL-ben egyedüli módon cover2-re alapozó sémát használ (a többieknél cover1, illetve cover3 az alap), ami ugyebár azt jelenti, hogy két safety is a line of scrimmage-től távol helyezkedik el. Ez sok esetben hasznos és a Wolves védelme idén igazán jól teljesített, azonban a Steelers ellen ez nem feltétlen a legjobb stratégia, így kíváncsi leszek, hogy változtatnak-e ezen a farkasok és átállnak-e egy 4-4-3-as felállásra. Itt elsődleges opcióként felküldhetik Mezeit a boxba, vagy felrakhatnak egy negyedik linebackert a pályára, esetleg Bicskei hátramozoghat a falból és a helyére jöhet egy másik defensive end, de azért az első opció a legvalószínűbb. Vagy csak egyszerűen feljebb tolják pár yarddal mindkét safetyt, ami abból a szempontból jó megoldás lehet, hogy nem kell a teljes védelmi sémán változtatni.

Számomra tehát az a legnagyobb kérdés a Wolves védelmével kapcsolatban, hogy hogyan fogják átalakítani a védelmüket. Én úgy látom, hogy valamit mindenképp változtatni kell, hiszen a megszokott séma nem túl jó matchup a Steelers ellenében. Nagy kérdés, hogy mennyire akartak belenyúlni az eddig bevált rendszerbe és mennyi idejük és lehetőségük volt ezt gyakorolni. A legvalószínűbb szerintem az, hogy nem alakítják át alapjaiban a védelmet és inkább a safetyk mozgatásával ügyeskednek. Értem ezalatt, hogy kevesebbet hagyatkoznak rájuk passzjátékban és feljebb tolják mind Mezeit, mind Madarassyt a line of scrimmage vonalához. Nekik nagyon fontos feladatuk lesz, hogy a szélre menő futásokat megállítsák, ez kulcspontja lehet a Wolves védelem sikerességének, de nagyon nehéz dolguk lesz.

Az lehet még nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha sikerül megállítaniuk a futást. Mit talál ki erre a Steelers? Természetesen újra opció lesz Whyte elkapóba mozgatása, hiszen továbbra is ő a legjobb játékosuk és őt kell megpróbálni tömni labdákkal. Itt sem lesz egyszerűbb megállítani őt, de egy Andre Whyte vs Alvin Reels párharcra én mindenképp beneveznék.

És azért arról se feledkezzünk meg, hogy nem csak Whyte-ból áll ez az offense, a passzjáték sem áll távol a Steelerstől és Vasyl Jordantől. A játék ezen szegmensében érdekes extra húzás lehet tőlük, ha előveszik a tavaly többet használt Anton Usenkót, aki a szélen kicsit elveszettnek tűnt idén. Neki kevés szerep jutott a futásorientált csapatban, hiszen passzjátékoknál is leginkább Mauritio Uribét és Fenyvesi Csabát kereste Jordan, amikor épp nem Whyte vagy a fullback Lesiv volt a célpont. Usenko lehetne esetleg egy meglepetésember, akire nem nagyon számítunk, de azért valószínűbb, hogy Fenyvesi kerül nagyobb rivaldafénybe. Illetve természetesen Uribe, aki Jordan kedvenc célpontja volt az alapszakasz során, viszont feltehetőleg rá készül majd legjobban a passzjáték terén a Wolves. Jordannek egyébként Darius Lewist kell majd minél jobban elkerülnie, hiszen az import corner parádésan játszik is mindig benne van egy interception lehetősége.

 

Amikor a Wolves támad –  avagy hogyan lehet megállítani mindenkit?

A Wolves régóta hírhedt arról, hogy olyan sokoldalú a támadójátékuk, hogy egyszerűen nem lehet mindenkit levédekezni ellenük. Duplázni meg főleg nem lehet senkit, az a védelem, aki ezzel próbálkozik, egyből halálra van ítélve. Ha a defense a legjobbját Elekre állítja, akkor majd jön Gecser vagy Bartos, esetleg Darius Lewis, vagy a futójáték Lenner vezetésével. Ha pedig nem Eleken van a hangsúly, akkor őt veszi célba Bencsics legtöbbször, hiszen mégiscsak ő a legjobb magyar elkapó. Úgyhogy azt megjósolni, hogy ki lesz a legtöbbet foglalkoztatott játékos a farkasok támadósorában, kvázi lehetetlen.

A futójáték szerintem nem lesz olyan hangsúlyos szombat délután a Wolvesnál, itt nem látom, hogy igazán előnyben lennének. A passzjátékban viszont lehetnek, hiszen Bencsics Márk idén egy-egy meccset leszámítva ihletett formában játszott és remekül osztogatta a labdákat. Nagy kérdés lesz, hogy a Steelers mennyire tud majd nyomást helyezni a magyar válogatott kezdő irányítójára, hiszen ugyan nem a leghírhedtebb védőfal az övék, például Stadler Dániel az utóbbi két meccsen igazán kiemelkedőt nyújtott. Illetve rajtuk kívül jöhetnek a blitzek Meechie-től vagy Nahornyaktól.

A Wolves sokat használ option játékokat és Bencsics is egész sokat szokott futni – legtöbbször azért nem előre eltervezetten -, a játék ezen eleme is érdekesnek ígérkezik majd, hiszen a Steelers általában a zone read játékokat jól olvassa első sorban Meechie-nek köszönhetően és ő azért Bencsics megiramodásainál is fontos szerepet tölt be, így ezt a párharcot is érdemes lesz figyelni. Kíváncsi vagyok mennyire fognak spy-t alkalmazni a Steelersnél adott esetben, aki külön Bencsics megiramodásaira figyel majd. Illetve az is jó kérdés, hogy melyik linebackernek lesz ez a feladata: Meechie-nek vagy Nahornyaknak. Ez a taktika egyébként részben veszélyes is lehet, hiszen így eggyel kevesebb játékos marad az elkapók levédekezésére.

Sémákat tekintve a Wolvesnak is lehet egy nagy előnye ezen a meccsen. A Steelers ugyebár single high safetyvel játszik egy cover1/cover3-ra alapozó rendszerben. A két corner Szabó Martin és Jónás Máté, középen hátul pedig Deante Battle figyel a hosszú passzokra (és lép fel elképesztően jól a line of scrimmage-hez közelebb, ha arról van szó). Alapvetően a cover1, illetve cover3 sémának a legjobb ellenszere a four verticals játék, ahol négy elkapó támadja mélyen az ellenfelet. Nem nehéz kiszámolni, hogy miért van itt előnye a támadóknak, hiszen négyen vannak három védővel szemben, így létszámfölényes helyzetet tudnak kialakítani. Az irányítónak pedig “csak” meg kell találnia az üres elkapóját.

 

Fotó: Digi Sport

 

A Wolves egész szezon során szétszedte a cover3-at használó csapatokat, így jó eséllyel cover1 lesz az alap a Steelersnél, ahol az emberfogásra építenek a zónázással szemben. Jónásé és Szabóé lesz a két szélső elkapó (Elek és Bartos), Battle-é minden bizonnyal a slotból induló Gecser (vagy Lewis néhány játék során) és akkor az egyik linebackeré (amelyik nem spy-ol) lesz a másik slot elkapó (Madarassy) vagy a tight end (Varga), attól függően, hogy épp hogyan áll fel a Wolves. Itt lehet a legnagyobb előnye a farkasoknak, annál az elkapónál, akin a linebacker védekezik.

Persze azt tegyük hozzá, hogy nem lesz egyszerű ezt megoldani, hiszen Battle olyan range-dzsel rendelkezik, hogy akár két elkapót is le tud védekezni egyszerre a mély területen. Ezért történhet az, hogy a szélen majd a mély útvonalakat fogja erőltetni a Wolves, belül pedig inkább a középhosszúakat, a linebackerek mögött és Battle előtt, hogy mindenkire azért Battle se tudjon figyelni.

 

Dönthet a hosszú pad és a nagyobb edzői gárda?

Ha az fog dönteni, hogy kinek hosszabb a cserepadja, vagy kinek van nagyobb edzői stábja, akkor egyértelműen a Wolves fog diadalmaskodni. A Steelersnek elég karcsú a kerete, nehezen tudnak minőségi cseréket bedobni egy-egy kulcssérülés esetén. Láthattuk az elődöntőben is, hogy a támadófalba védőfalembernek kellett beállnia két sérülés után. Ráadásul külön edzőik sincsenek, hiszen Meechie a vezetőedző, egyben védelemért felelős koordinátor (Battle-lel együtt) és egyben a kezdő linebacker is, ráadásul a támadóoldalért felelős koordinátor az irányító Vasyl Jordan, így igazából nincs senki, aki kívülről tudná menedzselni a csapatot. Ezek miatt elő is fordult többször a szezon során, hogy beszedtek delay of game büntetéseket vagy tizenketten voltak a pályán és ezek nem lennének meglepetések a döntőn sem.

Teljesen logikus érv lenne a Wolves mellett a pad hosszúsága és az edzők jelenléte, azonban mégsem mondanám ezt döntő faktornak, hiszen a Steelers ugyanezt csinálja már három éve és zsinórban ez lesz a harmadik döntőjük, szóval nem mondhatnánk, hogy nagy hátrány éri őket a külön csak ezzel foglalkozó edzők hiánya és a kevés csere miatt.

És a special team?

A speciális egység akár tényleg döntő faktor lehet a meccsen. A Wolvesé jelenleg itthon a legjobb és legjobban felkészített special team és biztos vagyok benne, hogy Iványi Marci tarsolyában van jó pár trükk, ami arra vár, hogy Kovács István áldását adja rá meccs közben. Az is biztos, hogy Iványi felkészült abból, hogy Jordan fog puntolni negyedik kísérletre és arra is, hogy miben lehet sebezhető a Steelers special team játékokon. Nem lepne meg egyáltalán, ha lenne egy fordulat a Wolves oldalára, ami a speciális egységhez köthető. Viszont hogy ez elég lehet-e a győzelemhez, az egy sokkal jobb kérdés.

Na és mit várunk mi?

Megosztottak a tippjeink, hiszen Bálint a Wolvesra, én pedig a Miskolcra adtam le szavazatomat, úgyhogy most mindketten elmondjuk, mit várunk a XIII. Hungarian Bowltól:

Bálint: Hasonlóan kiélezett döntőt várok, mint az elmúlt két évben, biztos vagyok benne, hogy nem maradnak el a fordulatok és az izgalmak. Bár a Wolvesnak ez egy rosszabb matchup, mint a Cowbells lett volna, mert láthattuk, hogy az alapszakaszban is mennyire nem ment Miskolcon a játék, mégis úgy gondolom, hogy egy szezonban kétszer ezt a csapatot nem lehet megverni. Az edzői stáb felkészültségében látom a kulcsot, ami ugyan a Steelersnél is megvan, de nem látom magam előtt, hogy Meechie és Jordan olyan mélyen tudnának belenyúlni a meccsbe, mint Kovács Istvánék. Hatalmas taktikai harc lesz, szépen megkomponált játékokkal, ahol majd igazán főszerepbe a korábban kiemelt Gecser Máté és Mezei Márk fognak jutni. Az ő extra teljesítményükre számítok, ami végül a trónra fogja ültetni a Wolvest.

Dani: Az biztos, hogy rendkívül jó hangulatot várok a Szusza Ferenc Stadionban (még ha én csak a közvetítőkocsiból élhetem is át) és egy méltó összecsapást a magyar kiemelt osztály döntőjéhez. Nagyon meglepne, ha sima meccs lenne vagy hamar eldőlne a találkozó, szóval közhelyeket puffogtatva igazán kiélezett mérkőzésre számítok. Szerintem a Steelers érvényesíteni fogja fizikális fölényét támadóoldalon és nem hiszem, hogy Andre Whyte-ot meg lehet állítani. És ha még sikerül is limitálni, akkor is elő fog tudni húzni valamit a kalapból a Steelers offense. Persze a Wolves támadósorát sem lesz könnyű megállítani, sőt, de valamiért azt érzem, hogy Meechie-éknek ez eggyel többször fog sikerülni, mint fordítva, így alapvetően egy viszonylag sokpontos meccsen a Steelers győzelmét várom.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!