Connect with us

Minden ami NFL

10 csapat, akik majdnem 16-0-val zártak

Veretlen szezont nem könnyű elérni az NFL-ben, főleg úgy nem, hogy 1978 óta már 16 alapszakasz meccset játszanak a csapatok. Mindmáig egyetlen csapat volt csak, aki képes volt 16-0-val zárni az alapszakaszt, 2007-ben a Patriots. Viszont számos csapat a közelébe jutott, és sokuknál csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy meglegyen a 16-0. Jöjjön 10 csapat, akiknek majdnem sikerült ez a bravúr.

[ppp_patron_only level=”4″ silent=”no”]

 

10. 1991 Redskins

A Redskinst 1991-ben senki nem várta Super Bowlba, és igazából még a playoff esélyesek között sem tartották őket számon. Ennek pedig az volt az oka, hogy az irányítót, Mark Rypient nem tartották olyan jónak, aki képes lehet győzelmeket szerezni ennek a csapatnak. Nos, Rypien valóban nem futott be nagy karriert, de 1991-ben rácáfolt az őt kritizálókra. Karrierje legjobb évét futotta abban az évben, és kiegészülve egy olyan védelemmel, ami zsinórban 3 hazai meccsen nullázta le az ellenfelet, a Redskins veretlenül tört előre folyamatosan. 11 győzelem után pedig joggal kérdezhette mindenki, ki tudja őket megállítani? Nos, a válasz erre a Dallas Cowboys volt. A 12. héten a Cowboys meglepetésre 24-21-re legyőzte a Redskinst, és ezzel megfosztotta őket a 16-0 lehetőségétől. A Redskins abban az évben csak két meccset bukott, egyet a Cowboystól, és egyet az utolsó héten az Eagles ellen, ahol már pihentették a kezdőket. Viszont ha a Cowboys nem nyer ellenük, akkor valószínűleg nem pihentették volna a kezdőket, és meg lett volna a győzelem az utolsó héten is.

9. 2004 Steelers

Mi lett volna, ha? Teheti fel a kérdést sok Steelers szurkoló. Mi lett volna, ha Ben Roethlisberger már a szezon legelső meccsén is kezdő? Big Ben ugyanis csak a második héten került fel a pályára a sérült Tommy Maddox helyére. Akkor éppen a Ravens ellen játszott a Steelers, és 20-0-ás hátrányban voltak, mikor Big Ben a pályára lépett. Ilyen hátrányban nem tudott csodát tenni, és végül a Ravens nyert 30-13-ra. Ez azonban az egyetlen veresége volt abban az alapszakaszban a Steelersnek, utána ugyanis minden hátralévő meccsüket megnyerték az újonc irányító vezetésével. Szóval mi lett volna, ha Big Ben már eleve kezdő azon a meccsen? Talán nyer akkor a Steelers, és 15-1 helyett 16-0 lett volna? Hát, ezt már soha nem fogjuk megtudni.

8. 2005 Colts

2005-ben a Colts szárnyalt Peyton Manning vezetésével. A csapatnál úgy nézett ki, hogy végre minden összeáll, és ez az év az ő évük lesz. Még a Patriots ellen is sikerült nyerni idegenben, szóval tényleg megállíthatatlannak tűnt ez a gépezet. Csakhogy 13 győzelem után érkezett Drew Brees és a San Diego Chargers. Brees pedig nem kegyelmezett. A playoffért hajtó Chargers legyőzte a legyőzhetetlennek hitt Coltsot 26-17-re, és mivel ezzel a vereséggel a 16-0 esélye szerte-foszlott, ezért a Colts vezetősége úgy gondolta, kár tovább erőltetni ezt. A maradék két meccsre pihentették a kezdőket, így végül 14-2-vel zárták az évet.

7. 1989 49ers

Az 1989-es év legnagyobb esélyese a 49ers volt. Minden apró darab a helyén volt, és lehetetlennek tűnt, hogy bárki is legyőzze őket. Két csapatnak mégis sikerült, igaz mindkettő vért izzadt azért a győzelemért. A Rams mindössze egy, a Packers pedig négy ponttal tudta felülmúlni Joe Montana csapatát. Mindkét vereség nagyon szoros meccsen történt, és ha egy kicsit jobban pattan a labda, akkor meg lett volna a 49ersnek a 16-0. De néha még a legjobbaknak is becsúszott egy-két hiba, de sebaj, egy sima Super Bowl győzelem kárpótolta őket ezért.

6. 1985 Bears

Ha Bears és 1985, akkor minden idők egyik legjobb védelme. Abban az évben a Bears védelem mindenkin átgázolt, és csak megszégyenített irányítókat hagytak hátra. Egy irányító azonban nem volt hajlandó megadni magát. Dan Marinóval a Bears a 13. héten találkozott, és ez a találkozás nem volt szép az ő szempontjukból. Marino darabokra szedte ezt a rettegett védelmet, és 38-24-es vereséggel küldte haza a medvéket. Máig nem tudja senki, hogy mi történt azon a meccsen azzal a védelemmel. Mindent úgy csináltak, ahogyan korábban, de valamiért Marino ellen ez nem működött. Egy szégyenfolt keletkezett annak a csapatnak a becsületén, de egy sima Super Bowl győzelem a Patriots ellen segített feledni ezt a fiaskót. Az egyetlen dolog, amit az a csapat sajnálhat, hogy azon a hétfő esti rangadón nem voltak képesek megállítani Marinót.

5. 2015 Panthers

Mit csináljon egy csapat, ha minden héten azt hallja a győzelmei után, hogy nem is annyira jók, csak szerencséjük volt stb. stb. Hát nyeri tovább a meccseit. A Panthers pedig pontosan ezt tette 2015-ben. Hétről hétre mindenkit eltiport maga elől, és 14 győzelem után már végre elkezdte komolyan venni őket mindenki. És talán ez is volt kicsit a probléma. Atlantába már úgy mentek el, hogy nem érezték a bizonyítási kényszert, és talán emiatt kicsit kiengedtek. Ez pedig a tökéletes szezonba került. Ami addig egész szezonban működött, az Atlantában elromlott, és végül 20-13-ra a Falcons nyert. De azt az egy zárlatot leszámítva az egész alapszakaszban kimagaslóan játszottak, és egészen a Super Bowlig az NFL legjobb offense-ével rendelkeztek.

4. 1998 Vikings

Ha már a legjobb offense-nél tartunk…
1998-ban ezt a titulust a Vikings birtokolta, nem véletlenül, ugyanis a támadósoruk mindenkin átgázolt. Konkrétan 35 pontot átlagoltak meccsenként. Ezt a csapatot emiatt csak úgy lehetett legyőzni, ha valahogy 30 pont alatt tartod őket, és a te támadósorod is legalább 27 pontot szerez. És a Buccaneers pontosan ezt csinálta. A nyolcadik mérkőzésén a Vikings szégyen-szemre csak 24 pontot tudott szerezni (ez volt a legkevesebb, amit abban az évben ez a csapat szerzett) és ez ezúttal nem volt elég a Bucs 27 pontjával szemben. Viszont ezt a meccset leszámítva a Vikings nem talált legyőzőre az alapszakaszban, és ezt az egyet is majdnem megnyerte.

3. 2011 Packers

2010-ben a Packers kisebb meglepetésre bajnok lett, és ennek köszönhetően a következő évet a Super Bowl legnagyobb esélyeseként kezdték meg. És végig esélyeshez méltóan is játszottak. Aaron Rodgers élete legjobb szezonját futotta, a védelem is a helyén volt, a csapat pedig mindenkit megvert, aki szembejött velük. A Giants elleni győzelem után pedig tényleg nem maradt senki, akiből a szurkoló kinézte volna, hogy legyőzik a Packerst. Minden hátralévő ellenfél esélytelen volt a Packers ellen. Főleg a Chiefs, akik pont a Green Bay elleni meccs előtt rúgták ki a vezetőedzőjüket. Mégis a Chiefs nyert. Egy teljesen érthetetlen meccsen a Packers alulmúlta saját magát. Az elkapók elejtették a labdákat, Rodgers önmagához képest gyengén játszott, és a védelem is kulcshibákat vétett egy Kyle Orton vezette támadósor ellen. 19-14-re nyert a Chiefs, és a 16-0-s álom elveszett. Ez még nem volt olyan nagy baj, egy Super Bowl győzelemmel könnyen túl lehetett volna lendülni ezen, de sajnos a Chiefs elleni formát sikerült átmenteni a playoffra is.

2. 2009 Colts

2009-ben a Coltsnál hasonló volt a felállás, mint 2005-ben. A támadósor szárnyalt Manning vezetésével, és a védelem is többszörösen helytállt. 14 győzelem után pedig már mindenki úgy gondolta, hogy meglesz a 16-0 a csapatnak, hiszen csak a Jets és a Bills maradt hátra. Csakhogy a vezetés közbeszólt. Úgy gondolták az első kiemelés már megvan, felesleges kockára tenni a kezdők épségét. Így a Jets ellen a második félidőben már a cseréket küldték fel a pályára, ez a döntésük pedig a 16-0-ba került. A cserék nem tudták legyőzni sem a Jetset, sem a Billst, így 14 győzelem után két vereséggel fejezte be a szezont a Colts. Szinte biztos, hogy ha a kezdők pályán maradnak, akkor meglett volna a 16-0, de a vezetőség érthetően úgy döntött, nincs értelme felesleges kockázatot vállalni.

1. 1984 49ers

1984-ben a 49ers lett az első csapat, aki képes volt 15-1-gyel zárni az alapszakaszt, és kis híja volt csak, hogy nem lett meg a 16-0. Sőt, igazából meg kellett volna lennie az utolsó győzelemnek is. A hetedik héten a Steelers látogatott San Franciscóba, és az utolsó percekben a 49ers vezetett 17-10-re, a Steelers pedig egy 4th&goal szituációra kényszerült. A 49ers CB Eric Wright azonban leütötte a labdát, bebiztosítva ezzel a győzelmet. Csakhogy az egyik bíró úgy ítélte meg, hogy Wright egy kicsit korábban hozzáért az elkapóhoz, és bedobta a zászlót. Ezzel újra 1st&goal lett, és ezúttal a Steelers nem hibázott. Egyenlítettek, majd egy gyors csere után a győztes mezőnygólt is berúgták. Maga a szabálytalanság nagyon véleményes volt. Wright megmozdulását a mai szabályok szerint sem ítélte volna minden bíró egyértelműen szabálytalannak, és akkor hozzá lehet tenni, hogy ’84-ben még nem voltak olyan szigorúak a szabályok, mint ma. Szóval ennyin múlott a 49ers 16-0-ás szezonja. Egy véleményes szabálytalanság választotta el őket a tökéletességtől.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!