Connect with us

Prémium cikkek

11 csapat, akik majdnem 0-16-tal végeztek

Az NFL-ben 0-16-ot elérni legalább annyira nehéz, mint a 16-0-t. Ahhoz, hogy egy csapatnak sehogy se jöjjön ki a lépés, és minden meccsét bukja, ahhoz már tényleg egyfajta tehetség kell. Két csapatnak, a 2008-as Lionsnak és a 2017-es Brownsnak sikerült ez a bravúr. Azonban könnyen lehetne ez a lista hosszabb is, ugyanis 1978 óta több csapat is ennek a kétes rekordnak a kapujába került. 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

11. 1989 Cowboys

A Jerry Jones éra nem kezdődött valami fényesen Dallasban. Miután Jones megvette a klubbot, első dolga volt, hogy kirúgja azt az edzőt, aki 28 éven át irányította a csapatot, Tom Landryt. Ezután felkereste régi barátját Jimmy Johnsont és neki ajánlotta fel a vezetőedzői posztot. A Cowboys ekkor romokban volt, és az sem segített rajtuk sokat, hogy ők birtokolták az 1/1-es draftcetlit, amivel ki tudták választani az irányító Troy Aikmant. Egy fecske még nem csinált nyarat. A Cowboys az egész ’89-es szezonban szenvedett, és csupán egy meccset tudtak megnyerni a 9. héten. Egy ingerszegény összecsapásban 13-3-ra múlták felül a Redskinst, és ezzel az egy győzelemmel sikerült elkerülni a 0-16-ot. Bár a ’89-es szezonra egyetlen Cowboys szurkoló sem emlékszik szívesen vissza, mégis megkerülhetetlen, mert ennek a szenvedésnek köszönhetően sikerült később olyan játékosokat szerezniük, akik a Cowboys dinasztia alappillérei lettek.

10. 2001 Panthers

 

A Panthers 2001-ben egy hatalmas meglepetésgyőzelemmel kezdte a szezont. A 2000-es NFC döntős Vikingst sikerült idegenben legyőzni 24-13-ra, és ezt látva, elkezdtek a Panthers szurkolók reménykedni, hogy talán ebben az évben összejön a csapatnak valami. Hát össze is jött valami, az 1/1 (ami valójában 1/2 lett, hála a Texans 2002-es csatlakozásának). A Panthers ezután ugyanis minden egyes hátralévő meccsét elvesztette, a Vikings elleni diadal után senkit nem tudtak már legyőzni. Bár ők már az első héten tettek arról, hogy ne legyen 0-16, mégis a mutatott játék alapján simán bennük volt a nyeretlen szezon. De nem baj, azt az 1/2-es cetlit legalább jól használták fel, megszerezték Julius Pepperst, akinek érkeztével új korszak köszöntött a csapatra.

9. 2011 Colts

A 2011-es szezonban nagyon megérte rossz csapatnak lenni. A következő draftra két igazi tehetség, Andrew Luck és Robert Griffin III is kiment, így az 1/1-es cetli nagyon sokat ért. A Colts pedig elhatározta, hogy megszerzik, kerül amibe kerül. Mivel Manning a egész szezont kihagyta a nyaksérülése miatt, ezért a Colts könnyen el tudta bukni a meccseit. Csakhogy a Rams személyében ellenfelére talált. Ahogy a Colts, úgy a Rams is vesztette sorozatosan a meccseket, és Indianapolisban addig nem mertek nyerni, amíg a Rams nem került biztos távolságba az 1/1-től. Végül a 15-16. héten jött el ez a biztos pont és akkor már sikerült nyerni a Titans és a Texans ellen, így a 0-16 elmaradt. De az 1/1 az övék lett. A tökéletes forgatókönyvet végül Luck draftolása követte, aki később többször is igazolta, hogy megérte érte szenvedni. Az már más kérdés, hogy elfelejtették, hogy egy jó irányító még nem tesz ki egy jó csapatot.

8. 1996 Jets

 

A Jets ’96-os szezonjáról már akkor lehetett tudni, hogy hatalmas bukás lesz, amikor még el sem kezdődött. Az edző Rich Kotite volt, akiről mindenki tudta, hogy kedves ember, de borzalmas HC, aki nem tudja, mikor mit kell tenni. Továbbá a szezonra leigazolták a Steelers korábbi irányítóját, Neil O’Donnellt, aki az előző évben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Super Bowlon két olyan homály INT-t dobott, amilyet még Rex Grossmann is megirigyelne. Ez a két páros mint puskaporos hordó kerültek New Yorkba, és nem túl nagy meglepetésre robbantak is. A Jets egyedül a Cardinalst tudta csak megverni a 9. héten 31-21-re. Ezt leszámítva semmi nem jött össze nekik, és a szezon végeztével megköszönték Kotite munkáját.

 

7. 1990 Patriots

A mai szurkolónak talán nehéz elhinnie, de volt olyan időszak, mikor a Patriots pofozógép volt. És ebből a korszakból egyértelműen a ’90-es szezon emelkedik ki a legjobban, amikor elérték a mélypontot. A csapat teljesen kilátástalan volt, az offense 16 meccs alatt összesen egyszer tudott csak 20 pont fölé jutni, és még akkor is kikaptak. Ugyan a 2. héten sikerült nyerni a Colts ellen 16-14-re, de azt leszámítva a csapat a győzelem közelébe sem került. Totális összeomlás volt az a szezon, de hozott egy pozitívumot is magával. Ezt a szenvedést látva jutott el az akkor még csak szurkoló Robert Kraft arra a pontra, hogy tenni kell valamit, különben a Patriotsnak vége lesz. Végül 4 év harc után sikeresen meg tudta venni a klubot, és el tudta kezdeni kihúzni a csapatot a gödörből.

6. 2000 Chargers

Ha a 2000-es évek eleje és Chargers, akkor Ryan Leaf. Leaf, akit mindmáig a legnagyobb bustnak tartanak, a borzalmas újonc szezonja után egy elfogadhatóbb teljesítményt nyújtott, de cserébe a futójáték tűnt el totálisan a csapatból. A Chargers 16 meccs alatt mindösszesen 1062 yardot tett meg földön, és egy futójuk sem ért el 400 yardot. Ilyen körülmények között hiába javult Leaf, nem lehetett mit tenni. Az irányító kilenc meccset bírt csak, és a cseréi sem váltották meg a világot. Egyedül a Chiefst tudták legyőzni a 13. héten 17-16-ra egy utolsó pillanatokban belőtt mezőnygóllal. Egyetlen pont, ennyin múlott, hogy nem lettek 0-16.

 

5. 1991 Colts

És ha már irányító bustoknál tartunk…
A ’90-es drafton a Colts egy trade keretein belül elsőként választhatott játékost, és ők az irányító Jeff George-ra tették a voksukat. George nem váltotta meg a világot, és semmivel nem lettek jobb csapat vele, mint voltak nélküle. Sőt, minden csak rosszabb lett. Korábban a Colts egy közepes csapat volt, George vezetésével már egyenesen rossz. Olyannyira rossz, hogy ’91-ben csak a Jetset tudták legyőzni a 11. héten 28-27-re. Ők is egyetlen ponttal úszták csak a meg a 0-16-os szezont.

4. 2009 Rams

Steve Spagnuolo nevét már valószínűleg minden Rams szurkoló elátkozta. A Giants DC-ből HC-vá váló edzőtől nagyon sokat vártak, de szinte semmit nem kaptak. Sem a védelem, sem a támadóegység nem volt képes előre lépni, hátra ellenben nagyon is sokat. A Ramsen mindenki átgázolt, és egyedül a Lionst tudták legyőzni a 8. héten 17-10-re. Azt a Lionst, akik az előző évben 0-16-tal zártak. Szép munka Spagnuolo. És még szebb, hogy a „nehezen” megszerzett 1/1-es pickel Sam Bradfordot választották. Hát ő nem igazán érte meg ezt a szenvedést.

3. 2016 Browns

Ezt nem hiszem, hogy bárkinek is be kellene mutatnom. 2016-ban a Browns semmivel sem volt jobb mint tavaly, csak akkor volt egy apró szerencséjük. A 16. héten a Chargerst fogdták, és sikerült úgy alakítani a játékot, hogy 20-17-es vezetésnél a Chargers mezőnygólt rúghasson. És ha valamiben, akkor abban lehet bízni, hogy a Chargers elrontja a mezőnygólt a meccs végén. Így is történt, és sikerült eltolni a 0-16-ot. De csak egy évvel.

2. 2007 Dolphins

1972-ben a Dolphins történelmet írt. Ők lettek az elsők, és máig az egyetlenek, akiknek sikerült egy veretlen szezont összehozni. 35 évvel később megint majdnem sikerült történelmet írni. Csak ezúttal a másik irányba. Ha ’72-ben nem lehetett nyerni a Dolphins ellen, akkor 2007-ben pedig nem lehetett veszíteni ellenük. Ami hibát csak el lehet követni, azt a csapat elkövette, és majdnem az összes meccsüket elveszítették. Végül a 15. héten megmenekültek attól, hogy ők legyenek az első 0-16-os csapat. A 4-9-es Ravens ellen sikerült hosszabbításban 22-16-ra nyerni. Majdnem sikerült tönkretenni Don Shula hagyatékát, de végül nagy nehezen elkerülték ezt a szégyent.

1. 1980 Saints

A dobogó legfelső fokára pedig az a csapat került, amelyik először mutatta meg a világnak, hogy egy csapat mennyire is rossz tud lenni egy 16 meccses alapszakaszban. A Saints a korai éveiben mindig is pofozógép volt, de azért 3-4 győzelmet mindig össze tudtak valahogy szenvedni. 1980-ban azonban még ez sem sikerült. A Saints sorban veszítette el a mérkőzéseit, a szurkolóik pedig annyira szégyelték a teljesítményt, hogy a meccsekre barna papírzacskókkal a fejükön mentek ki. Ez ma már megszokott dolog, de akkor a Saints szurkolói csinálták először. A szezon egyre kilátástalanabb lett, és már-már úgy tűnt, hogy meglesz a 0-16-os bravúr, amikor az utolsó előtti héten megtörtént a csoda. A 3-11-gyel álló Jets ellen végre sikerült nyerni 21-20-ra egy utolsó pillanatban szerzett TD-vel. Ők is egy pontra voltak csak az abszolút megaláztatástól, és mivel nekik tartott a legtovább megszerzni az egyetlen győzelmüket, azért nálam ők érdemlik az aranyérmet.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!