Connect with us

Minden ami NFL

9+1 csapat, akik megszerezhetik a liga legjobb pass rusherét

Egyáltalán nem haladnak a tárgyalások Khalil Mack és a Raiders között. Hogy ennek mi az oka – nem tetszik Grudennek, nincs elég készpénz a csapatnál egy nagyobb szerződésre, Mack igényei túl nagyok –, azt egyelőre nem tudni. Ilyenkor azonban rögtön beindulnak az NFL rajongók és szakértők fantáziája: ha nem a Raiders, akkor hol folytathatja a zseniális pass rusher? Mi is utána néztünk a dolgoknak és találtunk 9+1 csapatot, aminek esélye lehet megszerezni Macket.

 

 

Khalil Mack jelenleg újonc szerződésének utolsó évében jár, 13,8 millió dollárt keres. Azonban nem jelent meg a Raiders edzőtáborában és jó eséllyel addig nem fog játszani, míg nem kap egy új szerződést. Így annak a GM-nek, aki szeretné őt a csapatában, rögtön hosszabbítania kell vele: ez éves szinten legalább 20, de akár 25 millió dollárt is jelenthet. Ez ugyanakkor valamilyen szinten csökkenti az értékét, hisz például Marcus Davenportért úgy adott két első kört a Saints, hogy tudták, legalább négy évig olcsó lesz.

 

Hogy mekkora Mack reális értéke ennek fényében, azt nehéz megállapítani. Jared Allenért egy 15,5 sackes szezon után, franchise taggel megspékelve – vagyis úgy, hogy az új csapatának szintén nagy pénzt kellett neki adnia – ért egy első és két harmadik körös picket a Vikingsnek. Mack bármennyire is jó, nem hiszem, hogy sokkal többet érne, mint egy csúcsformában lévő Allen. Azonban Brandin Cooks is első kört ért, ráadásul kétszer is, a pickek értéke pedig egyértelműen csökkent az utóbbi években.

 

[quote]Így Mack maximális értéke – szituációtól függően – két darab első kör vagy egy első és két második kör lehet.[/quote]

 

Ennek, illetve a 20-25 millió dolláros fizetésnek a függvényében néztük meg, kik jöhetnek szóba.

 

Akiknek nincs pénzük vagy nincs szükségük Mackre

 

Alapvető igazság az NFL-ben, hogy egy játékost mindig le lehet igazolni, mindig lehet annyit módosítani a szerződéseken, hogy ez beleférjen. Egy 25 milliós kontraktus azonban nem egy hétköznapi dolog, és ha megoldható is lenne, vannak olyan csapatok, amelyeknél ennek nincs realitása:

 

  • Eagles
  • Panthers
  • Steelers
  • Giant
  • Rams
  • Patriots
  • Falcons
  • Redskins
  • Buccaneers
  • Ravens
  • Dolphins
  • Titans
  • Jaguars

 

Az Eagles jövőre már így is 30 millió dolláros mínuszban van, esélytelenek Mackre (meg hát nincs is igazán szükségük rá). A Jaguars is 19 milliós limittúltépéssel kezdi majd a következő évet, és bár Dante Fowler helyére nagyszerű lenne, ennek sincs realitása. A Rams Donaldot se nagyon tudja megfizetni, a többi csapat pedig 5-20 millió dollárnyi cap space-szel rendelkezik jövőre, miközben az idei szezonra sincsenek eleresztve.

 

 

  • Saints
  • Broncos
  • Chargers
  • Texans
  • Vikings
  • Titans
  • Bengals
  • Seahawks
  • Cardinals

 

A fenti csapatoknak sincs feltétlenül pénze, de nekik még ha lenne is, akkor sem kellene Mack. A Broncosban ott van Von Miller és Bradley Chubb, a Chargersnél Joey Bosa és Melvin Ingram, a Vikingsnál Danielle Hunter és Everson Griffen, a Texansnál pedig a Watt-Mercilus-Clowney trió.

 

A Cardinals is elég jól elvan Chandler Jonesszal, ráadásul érte Calais Cambellről is lemondtak. A Seahawks újjáépül, a Titansnek sem feltétlen rá lenne most szüksége, a Bengals nem szokott ilyen üzleteket kötni, ráadásul nekik is elég jó edge rusher-párosuk van, a Saints pedig most adott két első kört egy passzsiettetőért. Így 11 szóba jöhető csapat maradt, amiből az egyik a Chiefs, ami a Raiders csoportriválisaként nyilván nulla eséllyel indul Mackért.

 

Az esélyesek

 

 9. Dallas Cowboys
 Cap Space: 14,3M dollár (2018), 50,7M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + DeMarcus Lawrence

 

 

Alapvetően Lawrence nem egy rossz pass rusher, de eddig igazából csak egy jó éve volt, volt sérült és eltiltott is, ráadásul franchise tag alatt játszik (17 millió dollár), akinek jövőre szintén nagy pénzt kell adni, de az üzlettel még így is nyerhet mindkét csapat. A Cowboys szerezne egy elit védőt, aki az eddigiek alapján garantáltan jó lesz, és a Lawrence-szel felszabadított pénzből hosszabbítani is tudnának vele. A Raiders pedig kapna egy első kört és gondolkodási időt, ugyanis Lawrence hajlandó franchise tag alatt is játszani.

 

 8. Buffalo Bills
 Cap Space: 12,4M dollár (2018), 70M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + 2020-as 2. kör + Shaq Lawson

 

A Billsnek rengeteg pénze van, pass rush-a viszont semmi, így nekik nagyon jól jönne egy Mack. Az első és a második kör alap, amit még egy Lawsonnal is meg lehetne fejelni: két éve ő is első körös pass rusher volt, de nem nagyon váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tehetség viszont adott, két évig nagyon olcsó is lesz, a Raiders ezzel a koncepcióval is jól járna.

 

 7. Cleveland Browns 
 Cap Space: 60M dollár (2018), 22M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + 2019-es 3. kör (a Patriotstól) + 2020-as 3. kör

 

 

Elfér Clevelandben egy elit EDGE Myles Garrett mellett, pénzügyileg is kivitelezhető, ráadásul pick is lenne rá. És még csak nem is kellene két második kört adni érte: a Browns jó eséllyel top5-ben választ idén is, de a top10 így is adott, e mellé egy 3. kör vége és egy 2020-as 3. kör abszolút reális ár. Kérdés, hogy Mack mennyire szeretne Clevelandbe költözni.

 

 6. Indianapolis Colts 
 Cap Space: 50M dollár (2018), 63M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + 2019-es 2. kör + 2020-as 2. kör

 

A Colts nagyon jól áll pickekkel, ha oda is adják a jövő évi 1-2-t, még mindig marad egy második körösük. Pénz is van dögivel, a védelemre pedig nagyon ráfér az erősítés. Ráadásul jó eséllyel a top16-ban húznak, szóval a Raiders elég jó helyzetben lesz, ha pótolni akarná Macket.

 

 5. Detroit Lions
 Cap Space: 9M dollár (2018), 38M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + Ziggy Ansah + 2020-as 3. kör

 

A lionsös oldalakon olyan elképzelést is láttam, hogy két első kör + Ansah lenne a reális Mackért. Ez szerintem túlzás, de a sérüléseit és a fizetési igényeit figyelembe véve egy 3. körrel szerintem meg kellene dobni az ajánlatot, hogy vonzóbb legyen a Cowboysénál. A helyzet egyébként ugyanaz: a Raiders kapna egy pass rushert, aki hajlandó tag alatt játszani, illetve mellé két picket, a Lions pedig az Ansah után felszabaduló 17 millióból meg tudja oldani Mack hosszú távú szerződését. Amennyiben pedig a Lions tényleg bedob két elsőt és Ansah-t, akkor arra 99 százalék esélyt adok, hogy elfogadja a Raiders.

 

 4. Chicago Bears
 Cap Space: 26M dollár (2018), 40M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + 2019-es 2. kör (a Patriotstól) + 2020-as 2. kör

 

Ugyanaz a helyzet, mint a Coltsnál. Annyival persze vonzóbb az ajánlat, hogy a Bears nem AFC-s csapat.

 

 3. Green Bay Packers
 Cap Space: 11M dollár (2018), 38M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + 2019-es 1. kör (a Saintstől) + 2020-as 5. kör

 

A Packers az egyetlen csapat, aminek két első köröse van jövőre. Persze jó eséllyel mindkét első kör 1/24-nél rosszabb lesz, ami két Brandin Cooksnak felelne meg, így egy kései kört még szerintem hozzá kellene csapni. Esetleg még Clay Matthewst lehetne betenni a csomagba, hisz Gruden úgy is szereti az öregebb játékosokat.

 

 2. New York Jets
 Cap Space: 16M dollár (2018), 81M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + 2020-as 2. kör + 2020-as 3. kör

 

A Jetsnek nincs 2. köre, viszont szinte biztos, hogy a csapat top10-ben fog draftolni (talán a liga leggyengébb kerete van New York zöldebbik felén), de a top5 sem elképzelhetetlen. Ez alapvetően sokat ér, e mellé nem feltétlenül kellene még két második kör. Mack óriási hiányposztra érkezne, pénz lenne rá bőven, igazi win-win szituáció lenne mindenkinek.

 

 1. San Francisco 49ers
 Cap Space: 42M dollár (2018), 26M dollár (2019) 
 Ellenérték: 2019-es 1. kör + 2020-es 2. kör + Arik Armstead/2019-es 2. kör

A 49ers nagyon építkezik, egy jó pass rusher hiányzik már csak a védelemből. Armstead simán beáldozható, két évig viszonylag olcsó lenne, nem is nagyon van posztja, az első és a második kör pedig alapvetően jár egy Mackért (vagy ugye a két második kör). A Raidesnek mindkét verzió megérhetné, a 49ersnek pedig nyilván jó lenne egy Mack szintű védő egy olyan konferenciában, ahol Drew Brees, Matt Ryan, Aaron Rodgers, Matt Stafford, Carson Wentz, Russell Wilson, Cam Newton és Kirk Cousins játszik.

 

 +1 Oakland Raiders
 Cap Space: 2,2M dollár (2018), 45M dollár (2019) 
 Ellenérték: 20-25 millió dollár/év

 

Természetesen még mindig a Raiders a legesélyesebb Mack megtartására, bár ehhez mélyen a zsebükbe kellene nyúlni. A 2,2 millió dolláros cap space-szel ez annyira nem lesz egyszerű, bár Mack 13 milliójával azért lehet variálni, egy hosszú távú szerződéssel ez a könyvelésben például nagyot csökkenne. Csak hát nincs párbeszéd, Grudenék leginkább csak kritizálják Macket, aki ennek nyilvánvalóan nem örül. Ha tippelnem kellene, egyszerűen nincs elég valós pénze a Raidersnek ahhoz, hogy 20-25 millió dollárt (aláírási bónuszt) egyből kifizessen.

 

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha Mack nem Oaklandben kezdené meg a szezont.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!