Connect with us

Playbook

Mekkorát fejlődhet a Bears offense?

A Chicago Bears nagy múltú csapat, de az utóbbi időben nem sok babér termett a szurkolók számára. Hosszú évek szenvedése után tavaly végre elindult valami, Mitch Trubisky draftolásával új korszak kezdődött. Az első évben még csereként beállva, egy ultrakonzervatív felfogásban nem mutatott sokat a támadósor, de idén minden megváltozhat.

 

Matt Nagy, a Kansas City Chiefs korábbi támadókoordinátora ugyanis áttette székhelyét Chicago városába, a csapat főedzőjeként pedig teljesen új rendszert hozhat a Macik játékába. Nagy azoknak az új vonalas, fiatalos gondolkodású edzőknek az egyike, akik közül Sean McVay vagy Kyle Shanahan neve lehet ismerős.

 

 

Ők ugyanis már a jelen kor kihívásaira keresik a válaszokat, részben vagy egészében szakítanak a régi támadófelfogásokkal és keresik a védelmek gyenge pontjait. Matt Nagy több interjújában is elmondta, hogy vannak bizonyos kulcsfontosságú pontok a stratégiájában, és előző csapatánál és most is ezek mentén építi meg a csapatot. Ez az építkezés már az offseasonben megkezdődött, érkezett a csapathoz Allen Robinson, Taylor Gabriel és Trey Burton is, így Trubisky rögtön három új játszótársat kapott. Ők hárman tökéletesen testesítik meg azt, amire Nagynek szüksége van.

 

A legfontosabb láncszem talán a bajnok csapatától érkező Burton, aki nem a tipikusan nagy darab tight endek közé tartozik, hanem azok közé a játékosok közé, akik posztjuktól eltérően sebességből is képesek játszani, így több poszton is bevethetőek. Nagy filozófiájának egyik legfontosabb eleme a mismatchek kialakítása. Ezt több ponton is megpróbálja elérni, de a tight end játék kiemelkedő szerepet élvez nála. A Bears jelenleg három kezdő szintű játékossal is rendelkezik ezen a poszton, még ha eltérő típusú tight endek is. Burton kétségtelenül a legsokoldalúbb, mert blokkolási feladatain kívül kiváló kezei vannak és a sebessége is megvan a játékhoz.

 

 

Azt már korábban is lehetett sejteni, hogy Burtont sokat vonják majd be a passzjátékba, de az előszezon csak megerősített minket ebben. Burton az első két preseason meccs alatt a snapek közel felét nem a szokásos TE pozícióban, a fal mellett töltötte, majdnem 30%-ban slot pozícióból, közel 20%-ban külső elkapó pozícióból indult. Ezen játékok nagy része pedig first downt eredményezett. Burton képes az alapvető WR route-okat megfutni és ami még fontosabb, magára tudja irányítani a figyelmet. Több esetben is hosszú útvonalra indul, méghozzá olyan sebességgel, hogy a linebackereknek ne legyen ideje gondolkodni, mert akkor hátrányba kerülnek vele szemben. Így a magával vitt emberek helyén területet nyit a slot elkapóknak vagy a futóknak, esetleg screen játékok alkalmával. Az már csak hab a tortán, hogy úgy tűnik, hogy tökéletes a kémia közte és Trubisky között.

 

Adam Shaheen szerepe szintén fontos a Bears offense-ben. Ő kevésbé gyors játékos, ellenben a termete miatt kevésbé levédekezhető a secondary játékosok által. Nagy szeretné hasonlóan használni, mint Burtont, csak kevesebb alkalommal kell valóban útvonalat futnia. Ellenben a jelenléte is sokkal váratlanabb lesz a passzjátékoknál. Végül pedig ott van Dion Sims is, aki pedig leginkább blokkolási feladatokkal lesz ellátva, de nem szeretné kizárólag erre korlátozni a szerepét az edzői stáb.

 

A tight endek szerepén kívül kiemelt fontosságú lesz a pálya megnyújtása is. Nagy valószínűleg sokkal több vertikális játékot fog hívni, mint korábban láthattuk a támadóktól. Taylor Gabriel például hasznos építőelem lehet ebben, aki elviszi az embereket és akkor Robinson vagy a tight endek számára megnyílik a pálya középső része. Szintén ez segíthet a futóknak is, Howard és Cohen nagyszerű párost alkotnak a vezetőedző szerint, mert két sokoldalú, de mégis különböző képességekkel rendelkező futóról van szó.

 

Cohen szerepe szintén a mismatchek kialakításában fontos, mert több játékot is úgy fog majd felrajzolni, hogy a fürge játékos linebackerekkkel maradjon a pálya közepén. Az különösen sok fejfájást fog okozni a védelmeknek, hogy a fürge Cohen és a sokoldalú, tight endhez képest iszonyú gyors Burton egyszerre jelenik meg a pálya közepén, a linebackerek számára ez megoldhatatlan feladatot jelent majd.

 

 

A főedző több kétfutós felállást is szeretne, hogy ne lehessen egyértelműen eldönteni, hogy passz vagy futójáték következik, ezzel párhuzamosan szintén megnövelné Howard passzjátékban betöltött szerepét is, mert szerinte nem csak egydimenziós a játékosa.

 

Végezetül pedig Trubiskyvel is érdemes foglalkozni. A fiatal irányító tavaly nagyon le volt korlátozva, de idén nagyobb szabadságot kap, jobb playmakereket és az atletikuságga is ki lesz használva. Nem kell meglepődni, ha a Bears offense-től sok RPO játékot fogunk látni, ezt Nagy még a Chiefs offense-ben szerette alkalmazni.

 

Összességében a Bears offense a mismatchek kialakítására fog törekedni, amit a tight end játék, valamint a két futós felállások megnövelésével próbál előidézni, de a pálya vertikális megnyitása legalább ilyen fontos lesz az elképzelésiekben. Egy minden poszton dinamikus és sokoldalú rendszer Nagy álma, a játékosállomány pedig úgy tűnik tökéletesen adott hozzá.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!