Connect with us

Playbook

Miben fejlődhet a Falcons offense?

Az elmúlt két év elég vegyes képet hagyott a Falcons szurkolókban. Két éve, a Kyle Shanahan féle offense leigázta a ligát és szinte soha nem látott hatékonysággal gázolt a Super Bowl megnyerésének kapujáig. Tavaly pedig erősebb visszaesést hoztak a Steve Sarkisian által kigondolt változtatások.

 

 

A visszaesésnek két fő oka volt és mindkettő leginkább a támadófelfogás megváltozásában keresendő. A 2017-es támadójáték nem sokban különbözött az tavalyelőttitől, de ez pont elegendő volt egy kisebb visszaeséshez. Az egyik ilyen változás az volt, hogy Sarkisian sokkal kevesebb két futos felállást alkalmazott, valamint a tight end játékokat sem erőltette annyira, mint elődje. Így a Falcons offense sokkal kiszámíthatóbb és könnyebben levédekezhető lett.

 

Tevin Coleman és Devonta Freeman az NFL egyik leghalálosabb futópárosát alkotják és az a legjobb bennük, hogy mindkettőjüknek megvan a szerepe, de képesek ezen átlépni és a nem kimondott erősségeikben is remekelni. Elsőre azt mondanánk, hogy Coleman egy 3rd down back, aki a passzjátékban kap szerepet, ennek ellenére többször kapott szerepet az első két down egyikében is és nem voltak restek futójátékot hívni, mikor ő állt Ryan mellé. Freeman pedig inkább elsőszámú futó, de ugyanúgy bevonják a passzjátékba is, mint társát.

 

Ebből a sokszínűségből alkalmazott sokkal kevesebbet Sarkisian, majdnem a 70%-ára csökkentette a kétfutós felállások számát és kevésbé kavarta a kártyákat is. Azt érdemes kiemelni egyébként, hogy még így is több, mint kétszer annyi kétfutós felállást küldött pályára, mint az NFL átlag, de Shanahanhez képest elmaradnak a számok. Védelmében annyit lehet felhozni, hogy a kétfutós felállásokhoz a fullback játékokat is fel lehet sorolni, Patrick DiMarco távozás után pedig ezeket szinte el is kellett felejteni.

 

 

A tight end felállások visszaesése már egy fogósabb kérdés. Ugyanis a Falcons offense leggyengébb pontja a tight end poszt. Igazából nem hogy kettő-három, de egy igazán kiemelkedő tight endje sincs a csapatnak, így nehéz erre hegyezni a rendszert. Shanahan azonban megtette, mert még ha nem is volt az elképzelési között a tight endek megjátszása, akkor megosztották a figyelmet a route-ot futó tight endek.

 

A hírek szerint Sarkisian a két változtatásból legalább a futók szerepét szeretné idén megreformálni, így újra sokkal több kétfutós felállást várhatunk a Falconstól, valamint Coleman újra többször találhatja a slot elkapó pozíciójában magát.

 

Ezeken felül az egyik legnagyobb és legérthetetlenebb problémája a Falcons csapatának, hogy Julio Jones rekord kevés elkapott touchdownnal rendelkezett tavaly, de alapjában véve is kevés targetet kapott a célterületen.

 

Ez elsősorban szintén Sarkisian sara, aki bevallottan sokat használta Jonest amolyan elterelő célpontként az end zone-ban, mert tudta, hogy kiemelt figyelmet kap a legjobb játékosa. Így Jones sokszor a játék irányának teljesen másik felén kapott helyet a tervezőasztalon. Ennek pedig nem feltétlenül lett meg az eredménye, mert az end zone-hoz közeledve egyre jobban szűkül a tér a támadók előtt és legtöbb esetben szorongatott helyzetben kell megcsinálni az elkapást, amit a második és harmadik számú célpontok kisebb százalékban váltanak pontra. Jones hiába vitt el néha 2-3 védőjátékost is, ha végül a társa nem tudta lehúzni a labdát. Éppen ezért idén több Jones end zone targetet láthatunk az ígéretek szerint, Jones pedig képes megverni az emberét kis területen is.

 

Szintén fontos kiemelni, hogy a Falcons nyilvánvaló needjei ellenére is az elkapó draft mellett döntött az első körben, méghozzá a tehetséges Calvin Ridley-t draftolta a csapat, aki sokat segíthet abban is, hogy a célterületen ne Jones legyen az egyetlen potens célpont. Az egyébként mindenképp a tervek között szerepel, hogy Ridley és Jones több vertikális útvonalat fut majd, akár a pálya két szélén párhuzamosan, így pedig területet nyit a többi játékos számára.

 

Összességében tehát egy vegyített 2016-os és 2017-es offense várható a Falconstól, akik visszatérnek a Shanahan által hátrahagyott paradigmákhoz, de Sarkisian modellje is megjelenik a játékokban. Ridley fontos szerepet játszik majd az offense-ben és végre lekerül Jones válláról is némi teher.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!