Connect with us

Minden ami NFL

Ryan Grigson a valaha volt legrosszabb GM?

A címben feltett kérdésre valószínűleg az összes Colts szurkoló rávágná, hogy igen, de azért ez nem ilyen egyszerű, mert közben például a Lions drukkerek rávághatják, hogy ott van Matt Millen. Ebben a cikkben most Grigson nagyobb hibáit (nem akarok regényt írni, hogy az összeset felsorolom) szedtem össze, annak az alkalmából, hogy a 2013-as és 2014-es draftolt játékosok közül Mewhort visszavonulásával nem maradt senki Indianapolisban. 

A történet ott kezdődik, hogy a 2011-es szezont Peyton Manning nyaksérülése miatt kihagyta és a Colts egy bizonyos Curtis Painterrel vágott neki a szezonnak, mindenki tudta, hogy az 1/1-re hajtanak, hogy megszerezzék az utóbbi idők egyik legnagyobb ígéretét, Andrew Luckot. Ezzel várható volt, hogy nem csak Manning, hanem a komplett vezetés távozik. Így is lett, a szezon után távozott Chris Polian GM és Jim Caldwell HC is, helyükre pedig Ryan Grigson és Chuck Pagano jött. Ekkor még senki sem gondolta, hogy mi kezdődik el Indianapolisban….

Draftolás

2012-es éve sikerült a legjobban Grigsonnak, hiszen ebből a classból még két játékos is ott van jelenleg a csapatnál, Andrew Luck és T.Y. Hilton. Luckot 1/1-en nem volt annyira nehéz kiválasztani (mondjuk ha sikerült volna Robert Griffin III-at draftolni, az lett volna csak a hab a tortán), de azért ismerjük el, hogy T.Y. szép pick volt. Ebben az évben még sikerült TE posztra Cobby Fleenert is elhozni a második körben, akinek a legnagyobb érdeme az volt, hogy Luck jól ismeri a Stanfordról. 2013-ról és 2014-ről tudjuk, hogy katasztrófa volt, hiszen a 12 játékosból, akiket Grigson és csapata alapos megfontolás alapján kiválasztott, mindössze három játékos (Ulrick John, Jonathan Newsome és Kerwynn Williams) maradt a ligában, köztük olyan bustok, mint az első körös Björn Werner. Még ha csak a pickek nem jöttek be volna, de még erre rátett egy lapáttal, hogy többször úgy választott játékost, hogy miközben a védelemben csak sorakoztak a lyukak, ő úgy gondolta, egy elkapó lesz a megfelelő a csapatba.

Trent Richardson csere

Gondolhatnánk, ha már draftolni nem tud, legalább jó cseréket hajt végre, na persze… 2013-ban sokan gondolták, hogy az AFC egyik esélyese a Colts lehet, ezért 2013-ban egy első körért cserébe megszerezte Trent Richardsont, aki a Brownsnál első évében majdnem 1000 yardot futott. A Coltsban ez nem sikerült, hiszen a fal sem volt éppen elit előtte, de ha még az utat meg is nyitották TRich előtt, akkor ő simán belefutott a falba. 2 évet töltött végül Indianapolisban és gyakorlatilag kijátszotta magát a ligából, hiszen a mutatott játéka senkit sem győzött meg arról, hogy nekik szükségük lenne egy ilyen futóra.

Andrew Luck

2012-ben ki sikerült választani az utóbbi évek egyik legnagyobb ígéretét, akit rögtön pályára lehetett küldeni. Hát Grigsonnak és Paganónak együtt sikerült kettétörniük a karrierjét. És miért mondom, hogy erről ketten tehetnek? Mert mindkét személy a saját állását akarta védeni azzal, hogy nem egyszer sérülten küldték pályára, aminek okán a válla szinte teljesen tönkrement. Emellett még az is Grigson hibája Lucknál, hogy nem volt képes egy átlagos vagy átlagosnál jobb falat összerakni az irányító elé, ezzel veszélyeztetve a fiatal irányító karrierjét.

Arrogancia 

Paganónál legalább megemlíthetjük, hogy őt szerették a játékosok, de Grigsonnál ez már nem mondható el, hiszen a játékosok közül senki sem szerette a GM-et. Viselkedésével azt sugallta feléjük, hogy ő felsőbbrendű és semmibe nézte őket. Jó példa erre Pat McAfee, aki miután kirúgták Grigsont, twitteren fejtette ki örömét és egyúttal jelezte, hogy milyen rossz hatással volt az öltözőre, amikor ott megjelent. Tehát nem elég, hogy szakmailag óriási hibákat vétett, még emellett arrogáns is volt, és ezzel több éves mély pontra sodort egy franchise-t.

14 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
csak ezt ne
csak ezt ne
2018-08-09 11:24

Már a suck for Luck is gusztustalan volt, de nem totális tévedés. Ahogy simán lemondtak Manningről az viszont óriási hibának is bizonyult. Az, hogy egy olyan edzőt neveztek ki egy hagyományosan és aktuálisan is O-ra épített csapathoz, akinek fogalma sem volt a támadó alakulatról az is érdekes, Pagano szerintem a legnagyobb motivációt a csapatnak a betegségével adta.

Ha már egy egész idényt elcsalsz egy franchise irányító kedvéért, azután miért nem véded meg, ez totálisan érthetetlen. Az, hogy egy védelmi gurut nevezel ki vezető edzőnek, hogy nem sikerül fejlődni semmit a D oldalon, szintén talány. Tényleg botrányos volt amit műveltek. Ez a két ember bátra kijelenthetjük elsüllyesztette a 2000-es évek első évtizedének egyik domináns csapatát.

Most esetleg elindulhatnak kicsit felfelé, (én nem hiszem, de lehet), de nagy ugrásra nem lehet számítani.

Csabesz20
Csabesz20
Reply to  csak ezt ne
2018-08-09 12:18

Szerintem az, hogy lemondtak Manningről franchise építés szempontjából teljesen logikus volt. A drafton ott volt egy kész játékos (aki igazolta is a tehetségét, hogy jó döntés volt a “suck for Luck”), akire lehetett volna építeni 10-15 évre, míg PM-ben akkor a sérülései miatt tudvalevő volt, hogy nincs több 2-3 jó évnél.

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  Csabesz20
2018-08-09 15:32

Tényleg? Egy olyan irányítóról mondtak le könnyű szívvel, aki két évvel később minden NFL csúcsot megdöntött. Tudom nincs hála meg múlt, de ha egy Denver simán lecsapott rá, akkor legalább még húzhatták volna egy évet, Luck úgyis kezdő fizuval ment, így egy év tag még simán mehetett volna. Lehet, hogy ez logikusnak tűnt (mert nem számítottak a felépülésére), de végül PM elengedése az elmúlt 10 év legnagyobb tévedése lett a ligában.

Kronikk
Kronikk
Reply to  csak ezt ne
2018-08-09 16:03

Igazából PM járt a legjobban, hogy nem a Coltsban fejezte be a pályafutását, mert a Colts egy olyann védelmet nem tudott volna mögé rakni amivel SBt nyert volna

renningan
renningan
Reply to  csak ezt ne
2018-08-09 16:34

Peyton Manning nyakát szarrá műtötték, egyáltalán nem volt biztos, hogy játszhat. És ha a Colts nem vágja ki időben, akkor Manning 28 millió dollárja garantált lett volna. Ami azért véletlenül sem mindegy, nem véletlenül írt alá a Denver is egy szinte nulla garantáltat tartalmazó szerződést vele. De ezzel igazából cska Manning járt jól, mert azzal a Coltscal biztos, hogy nem nyert volna még egy gyűrűt.

Egyébként Irsay viselkedése szerintem végtelenül gusztustalan volt, nincs még egy ember, akit ennyire rühellnék, mint őt és mindent megérdemelt, amit kapott. Manning naggyá tette ezt a szar franchise-t, lehet, hogy üzletileg az adott helyzetben jó döntés volt elküldeni, de emberileg egy nagy nulla. Manning akkor is megérdemelte volna azt a pénzt, ha soha többé nem játszik, és ezek után még volt pofája fröcsögni…

renningan
renningan
Reply to  csak ezt ne
2018-08-09 13:03

Szerintem nem létezik olyan, hogy suck for Luck, ez egy ordas nagy baromság és mindig zavar, ha valaki ezzel jön elő.

A suck for Luckot akkor tudtam volna elhinni, ha mindenki maradt volna a helyén a szezon után, ahogy pl az NBA-ben gyakran megesik. Itt azonban munkanélküli lett a HC, a GM, a csapat 3/4-ét kivágták, amelynek a nagy részének ezzel kvázi véget is ért a karrierje.

A Colts azért lett 1/1-es, mert egyszerűen ennyire szar csapat volt Manning nélkül. Lehet, hogy a végén már tényleg arra mentek, hogy 1/1-ek legyenek, de azt senki sem tudja bemagyarázni nekem, hogy GM-ek, edzők, játékosok úgy vágtak neki a szezonnak, hogy: oké, legyünk szarok, kivágnak minket, soha nem kapunk már állást, elveszítünk egy csomó pénzt, de a Coltsnak lesz egy franchise irányítója.

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  renningan
2018-08-09 15:23

A végén? Konkrétan 0-13-al kezdtek. És minden szorosabb meccsen vigyáztak nehogy pontokat érjenek el a 4. negyedben. Akkor nyertek kettőt, amikor már belefért. Úgyhogy ez egy eltervezett és konkrét csalás volt a Colts részéről, ebben teljesen biztos vagyok. Aztán mentek is eggyel ezért Grudennek, hogy ezt nem firtatták, és ezért vállalták a hamis besúgó szerepet a leeresztett labdák kreált ügyében pár évvel később.

A legnyilvánvalóbb bizonyíték, hogy meg sem próbálták Manninget pótolni, holott tudták, hogy egész idényre kiesett. R Wayne, Pierre Garcon, Austin Collie, Dallas Clark, Addai, egy ekkor még elfogadható fal, egy gyenge közepes irányítóval is képes lett volna 8-8 körülire.

KGYM
KGYM
Reply to  csak ezt ne
2018-08-09 16:18

Renningan +egymillió, egy HC leszarja, hogy egyperhány a draftpozíciójuk, az a GM baja, neki és a játékosoknak munkabiztonság kell, amit nem bezuhanással fognak elérni.

BTW milyen suck for luckról beszélünk, amikor az utolsó három hétben úgy nyertek két meccset, hogy a Rams és a Vikes is 2W-vel állt és simán 1/3 lehetett volna belőle a Coltsnak? (És ha a Rams Bradford második évében nem is, de a Vikings Ponderrel biztos behúzta volna Luckot.)

renningan
renningan
Reply to  csak ezt ne
2018-08-09 16:21

A Browns 0-16-mal kezdett, szerinted ők melyik csodálatos, korszakos tehetségért szopták végig a szezont? Ez se nem eltervezett nem volt, se nem csalás, az pedig, hogy ennek bármi köze van ahhoz, hogy valaki a Patsből elment 20 percre hugyozni egy zsák labdával, már bocsi, de egyenesen nevetséges :D

Tényleg ne haragudj, no offense, de minden előítéletek nélküli, értelmesen gondolkozó ember nem hiheti el, hogy ez szándékos volt. Karrierek mentek tönkre, az emberek elveszítették az állásukat, milliókat buktak a szezon után. Szerinted Dan Orlovskyt hol érdekelte az, hogy ki lesz a Colts irányítója? Vagy úgy bárki?

A Colts megzuhant Manning nélkül, az a csapat pont olyan szar volt, mint a Luck nélküli Colts és pont annyit is ért el. A Packers 3-8 volt Rodgers nélkül, és csak a pocsék Bearst, a 0-16-os Brownst (hosszabbítás után!) és a Bucst (szintén hosszabbítás után) tudták megverni.

Ajánlom ezt a cikket: https://bleacherreport.com/articles/1000692-nfl-why-suck-for-luck-or-any-similar-campaign-is-an-impossible-endeavor

KGYM
KGYM
Reply to  renningan
2018-08-09 17:31

Játékosok, akiknek a karrierje végét jelentette a 2011-es Colts-szezon utáni takarítás, és a szezon közben kezdtek mérkőzésen:

QB Curtis Painter
RB Joseph Addai (korábbi elsőkörös)
TE Brody Eldridge
OG Ryan Diem
SS David Caldwell
QB Dan Orlovsky
CB Kevin Thomas
CB Chris Rucker
OG Mike Tepper
DT Eric Foster
SS Melvin Bullitt
TE Anthony Hill
MLB Gary Brackett
DE Tyler Brayton

És akkor azog még nincsenek is itt, akik még kaptak új szerződést, de innen került leszállóágba a karrierjük (Orlovsky ilyen a listán).

De milyen jó, olyan büszke vagyok erre a 14 emberre, hogy feláldozták a karrierjüket, hogy segítsenek a Szerencsés Bandika álmát beteljesíteni :3

dtamas88
dtamas88
2018-08-09 12:12

Hát szerintem jó 4-5 évig ez a csapat nem fog rájátszásba jutni. Hiába erősítik már a falat, Luck-nak elég lesz egy kis szellő a karrierje végéhez, nemhogy egy Jaguars/Texans védelem évente 2x. A csapat 70-80%-a még a közepes szintet se üti meg. Nálam idén ők az 1/1…. Jövőre meg kiderül, hogy Luck-ban látnak-e még reményt és rámennek egy Bosa-ra vagy egy teljes rebuild lesz, elküldve akit csak lehet, mint a Jets-nél (én az utóbbira szavazok)

ducksfan
ducksfan
2018-08-09 12:20

Szerintem Luck draftolása és Manning elküldése helyes döntés volt (mondom ezt úgy, hogy Peyton az abszolút kedvencem). Ha már ott a lehetőség a következő franchise qb draftolásásra, meg kell ragadni (ezért nem értem az idei Giants picket). Ami érthetetlen, a támadófal hanyagolása. Luck tönkretétele meg gusztustalan, mint RG3-é. Ha nem vigyázol a franchise qb-dra, megérdemled hogy kivágnak és utálnak. De a GM és a HC csak a munkát veszti el, nem az egészségét.

Fanyul23
Fanyul23
Reply to  ducksfan
2018-08-09 13:06

Nem volt Luck-hoz hasonló tehetség aki 1/2-ért volna. Legalábbis a Giants GM így látta.

István_Szamos
István_Szamos
2018-08-09 20:32

Minden közkeletű mendemonda ellenére Luck Irsay választása volt, nem Grigsoné.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x