Connect with us

Érdekességek

Tényleg megtörténhet, hogy a liga egyik legjobb védőjét elcserélnék?

Ahogy arról már beszámoltunk, Khalil Mack és az Oakland Raiders között nem történt előrelépést jelentő kommunikáció egy hosszú távú megállapodást illetően. Sőt, többen állítják, hogy Gruden a kinevezése óta nem is beszélt a 27 éves védővel, ami egy elmérgesedett viszonyhoz, és a Raiders-drukkerek legrosszabb rémálmához is vezethet.

 

 

Mack az ötödik éves opciója alatt játszik a 2018-as szezonban, vagyis jövőre szabadügynök lesz, így a Raidersnek mihamarabb megoldást kellene találnia, ha magához akarja láncolni Macket. Már ha akarja, az eddigi kommunikációból ugyanis erre nem tudjuk egyértelműen a választ. A 2014-es class hemzsegett a tehetséges játékosokból, akik szép lassan kezdenek meggazdagodni, de akadnak olyan példák, akikkel nem megy gördülékenyül a tárgyalás, mégsem látunk olyan viselkedést, mint a Raiders-Mack frigyben.

 

Kézenfekvő példa lehet Aaron Donald esete, aki a Ramsszel képtelen megállapodni, és ahogy tavaly, úgy idén is holdoutba kezdett. Csakhogy Les Snead general manager nem győzte hangsúlyozni, hogy dolgoznak a hosszabbításon, de úgy nehéz, ha Donald $25 milliós éves átlagról álmodozik. Mégsem gondolom azt, hogy a tányérdobálások közepette ne születne megállapodás, mert hát a liga egyik legjobb játékosáról beszélünk, és ezt a Ramsnél is pontosan tudják. Vagy ott van Jadeveon Clowney példája is, akiről lenyilatkozták, hogy idén biztos nem fog szerződést kapni. A sérülésekkel küszködő játékosnak ugyanis még mindig bizonyítania kell, hogy megérett a nagy pénzre, és a Texans részéről érthető az óvatoskodás. Annyi a különbség, hogy Clowney nem kezdett el holdouttal fenyegetőzni, hanem teszi a dolgát.

 

Hogy alakulhatott ki ez a helyzet?

 

Azt innen, Magyarországról csak találgatni tudjuk, de vannak rá tippjeink. Egyrészt amióta Jon Grudennek nem csak $100 milliót toltak a segge alá, hanem teljhatalmat is, felborult a Raiders szervezetén belül a felépítés. Hiába van ott general managerként Reggie McKenzie, már az idei drafton és szabadügynök piacon is inkább az látszott, hogy Gruden mozgatja a szálakat, és nem ő. Na már most, ha olyan kijelentést tesz az edző, hogy ez a védelem Mackkel is gyenge volt tavaly, ergó olyan utalást tesz, hogy nem feltétlen van rá szükség, akkor miről is beszélünk? Jelenleg ott tartunk, hogy Gruden az egyetlen All-Pro kaliberű védőjével próbál izmozni, és megteheti, mert hát akinek $100 milliót adtak a zsebébe, azt nem fogják egyhamar eltakarítani az útból. És itt visszakanyarodhatunk ahhoz, hogy a figyelem miatt megérte-e egy 10 éve nem edzősködő szakember kezébe ekkora hatalmat adni, de ez más kérdéskör.

 

Ha esetleg más is hasonlóan gondolkodik mint Gruden, annak ajánlom ezt az elemzést Mack játékáról:

 

 

A másik ok a kivárás, amit akár a két említett játékos szerződése is okozhat, és amit már jól ismer a Raiders, amikor Matthew Stafford és Derek Carr (ügynökei) futottak lassúsági versenyt, ahol a nyertes ügyfele járt jobban. Ahogy Donald, úgy Mack esetében sem kizárt egy $25 milliós szerződés, még akkor sem, ha a legjobban kereső védő, Von Miller “csak” $19 milliós éves átlaggal rendelkezik. Viszont ezt két éve kapta, azóta több, mint $20 millióval nagyobb lett az alap cap space a csapatoknak, amik természetesen a szerződésekre is hatással lesznek. Ráadásul Mack egy abszolút elit játékos a posztján, aki meg is érdemelne egy ekkora összegű kontraktust.

 

Mi lehet a megoldás?

 

Egy dolgot biztos kizárnék, a franchise taget. Mack úgysem írná alá, miért is tenné, hiszen idén a két tagelt DE, Ezekiel Ansah és DeMarcus Lawrence $17,1 millióért játszik, ennél meg jóval több fogja Mack markát ütni amint megkapja az új szerződését. Maradt tehát két út, amit ezek után nem nehéz kikövetkeztetni: vagy hosszabbítanak vele, vagy elengedik.

 

 

Jelen állapotok szerint hosszabbításra utaló jelek nem mutatkoznak, viszont ha nem akarják, hogy egy jobb esetben 2020-as 3. körös kompenzációs pickért távozzon, akkor még idén el kell cserélniük. Macknek a piaci értéke ugyanis elképesztő lehet, a lejáró szerződése ellenére is az első kör garantált, de lehet a többes szám használata is indokolt lenne az offernél (ezt mondjuk egy taggel is elérhetik). Aki szerint Mack nem fontos a Raiders védelmébe, az meg is érdemelné, hogy egy ilyen klasszis játékost elveszítsen, hogy aztán összedőljön alatta a kártyavár.

 

McKenzie ugyan nyugodtan nyilatkozik a sajtónak, hogy ő számít Mackre, és megoldást találnak a problémákra, de ki tudja, mennyi beleszólása van a dolgokba. Annyi biztos, hogy most legalább 28 csapat izgatottan várja az eseményeket Mackkel kapcsolatban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!