Connect with us

Beharangozó

FK! Jóslatok ’18

Végre itt a szezon, három nap múlva már éles NFL-meccset láthatunk röpke 214 napot követően – ennyit kellett ugyanis várni a Super Bowl óta. A szezonfelvezető podcast-sorozatunkban már kaphattatok egy kis képet néhány szerkesztő véleményéről a csapatokat illetően, azonban most mindenki beszáll és a szezon alakulásának megjövendölése mellett az egyéni díjakat is jó előre kiosztjuk. Természetesen most sem fogtuk vissza magunkat és a merész jóslatok is előkerültek a csuprok mélyéről. 

Idén is belenézünk tehát varázsgömbjeinkbe és reméljük, hogy sikerült javítani a tavalyi mérlegeken. Ezt a sportot viszont azért is imádjuk ennyire, mert teljesen kiszámíthatatlan. Persze kivéve az AFC Eastet, úgyhogy kezdjük is velük.

Az alapszakasz

Mind a tizenhárman a Patriots sikerét várjuk, ami nem túl meglepő, hiszen jó ideje nem lehet már őket letaszítani a trónról. A Jets és a Bills újonc irányítóval és nem túl erős kerettel készül, a Dolphins pedig – ahogy épp egy éve is írtam – jó-jó, de annyira nem, hogy meg tudja előzni a címvédőt.

Meglepetés továbbra sincs, bár a Ravens akár meg is szorongathatná a Steelerst, de a tippjeink szerint a csoportot nem fogják megnyerni. A Bengals és a Browns legjobb esetben wild cardért küzdhet szerintünk, azt pedig később tudhatjátok meg, hogy szerintünk összejön-e valamelyiküknek.

Tizenháromból kilenc Chargers szavazatunk van, négy szerkesztő viszont úgy látja, hogy a legtehetségesebb csapat a divízióban szokásához képest valahogy csak elbaltázza ezt a dolgot. A Broncosban egyedül jarred bízik, a Raidersre pedig csoportgyőztesként nem érkezett szavazat, de – spoiler alert – volt olyan, aki bevitte őket a rájátszásba.

Ez pedig a legkiszámíthatatlanabb csoport a ligában, hiszen hat szavazatot kapott a Jaguars, négyet a Texans és hármat a Titans, így borzasztóan kiélezett csatát várhatunk. A Colts kerete viszont annyira gyenge, hogy egy top formában lévő Luckkal is hatalmas kihívás lesz érvényesülni a csoportban.

És akkor a wild card résztvevőinket is láthatjátok, így már több következtetést tudunk levonni a rájátszás mezőnyéről és a várakozásainkról. A kiszámíthatatlan AFC Southnál maradva, összesen kilencen várjuk playoffba a Jaguarst, heten a Texanst, viszont tízen a Titans gárdáját, ami meglepő lehet a csoportgyőztes tippjeink után. A Chargers két szerkesztőnél maradt le a teljes rájátszásról, míg a Chiefs 7/13 eséllyel játszik majd januárban is. Az AFC Eastből csak a Patriots fog bejutni jóslataink szerint, illetve nem beszéltünk még a Ravens csapatáról, akiket öten várunk rájátszásba. Egy szavazatot kapott még a Bengals – talán kisebb meglepetésre. Összesen tehát 10 csapatra érkezett legalább egy voks, hogy bejutnak a rájátszásba.

Áttérve a nemzeti főcsoportja, a bajnok csoportjában egy szerkesztő kivételével senki nem vár meglepetést. Kerekisti viszont – újabb spoiler alert – odáig merészkedik, hogy az Eaglest egyáltalán nem várja a rájátszásba. Azt mindenképp el kell mondani, hogy 2003-2004 óta nem nyerte meg senki kétszer egymás után az NFC Eastet – mondjuk akkor épp az Eagles volt erre képes. Ha folytatódik a hagyomány, akkor kik oldják meg a sasok letaszítását? A liga egyik legjobb skill pozíciós játékosaival rendelkező Giants, a továbbra is top támadófallal és futójátékkal rendelkező Cowboys vagy a kevés lyukkal rendelkező Redskins?

Egész kiegyenlítettek a tippjeink az északi divízióban, hiszen 8-5 arányban húzta be a csoportot a Vikings a Packers előtt, még ha a legutóbbi hét évből ötször a Packers is került fel a jeges trónra. Nem meglepő módon sokaknál szerepel a wild cardon az a csapat, amelyik az adott szerkesztő szerint nem nyeri meg a csoportot. A Bears és a Lions a csoportgyőzelemtől azért távol állhat, de a wild cardra akár lehet is esélyük, nagyon erős ez a csoport.

Tavaly egyöntetű Seahawks sikert vártunk, most egyöntetű Rams csoportgyőzelmet. Tévedhetünk kétszer egymás után ekkorát? Azaz megbukik a Dream Team, visszatér a Seahawks, felemelkedik a 49ers, vagy mindenkit meglep a Cardinals? A csoportgyőzelmet nem nézzük ki belőlük jelen pillanatban.

Tökéletes az egyensúly a Saints-, illetve Falcons tippek közt, hiszen hatan-hatan várjuk őket a csoport élére. Az egy outsider a Panthers, akik jarred szerint igazán sokra vihetik idén – mások viszont még csak a rájátszásba sem várják Newtonékat. A Buccaneers vajon közelebb lesz az 1/1-hez, mint a playoffhoz?

A wild cardon nem meglepő módon dominál az NFC North, illetev az NFC South második helyezett csapata. Érdekes, hogy a Vikings mindenki szerint rájátszásba jut, Packerst és a Falconst hárman, a Saintst pedig ketten hagyták ki. A helyükre a 49ers pályázhat a legnagyobb eséllyel, a Lions kapott két szavazatot, a Seahawks pedig egyet. Összesen 11 csapatra érkezett legalább egy voks, hogy bejutnak a rájátszásba.

Az alapszakasz szekció végén a legrosszabb mérleggel végző csapatra, tehát az 1/1-re is tippelünk. Itt igazán megosztottak vagyunk, hiszen összesen nyolc franchise-ra adtunk le szavazatot.

Út a Super Bowlba

A Patriots dominanciája figyelhető meg az AFC döntőre leadott tippjeinkben – tízen is ide várjuk őket. Ez persze nem lehet túl meglepő, hiszen az utóbbi hét AFC döntőn ott voltak. A Steelers és a Chargers öt-öt, a Jaguars négy, a Ravens pedig két szerkesztő szerint jut el legalább a Super Bowl kapujába.

A címvédő Eaglest csupán két szerkesztő várja az NFC-döntőbe, ellenben a Vikingst és a Ramst heten is. Mögöttük a Packers a legesélyesebb négy szavazattal, akiket a Saints követ hárommal, a Falcons kettővel, majd a Panthers eggyel.

A Rams mindenkinél elbukott a főcsoportdöntőben, pedig holtversenyben a legtöbb szavazatot kapták arra, hogy eljutnak odáig. Az AFC-ben ellenben a Patriots tízből csak két esetben nem vette sikerrel a főcsoportdöntőt, így nagy többségben őket várjuk az amerikai konferencia élére. Mögöttük a Steelers és a Chargers kapott 2-2 szavazatot, a Ravens és a Jaguars pedig egyet-egyet. Az NFC-ben nagy a Vikings fölénye, hiszen hatan is Super Bowlba várjuk őket – csak egy esetben buktak el a főcsoportdöntőben -, a Packers és a Saints kapott 2-2, a Falcons, a Panthers és az Eagles pedig 1-1 szavazatot. Érdekesség, hogy chester szerint végre lesz hazai pályán játszó Super Bowl csapat a Falcons személyében.

Ééééés akkor végre elértünk ahhoz, hogy megmondjuk, ki nyeri szerintünk az NFL 2018-as szezonját. A Vikingst tartjuk a legesélyesebbnek, hiszen öt szerkesztő szerint is ők vihetik haza a Lombardi-trófeát. A Patriots mindössze kettőnk szerint jut fel újra a csúcsra, hatunk szerint pedig az utolsó lépcsőfoknál buknak el. A Packers kapott még két szavazatot végső győztesre, illetve 1-1 voks érkezett a Ravensre, a Steelersre, a Saintsre, illetve az Eaglesre. Érdekes, hogy 13 szerkesztőből 9 szerint az NFC legjobbja lesz a bajnok és összesen 7 csapatra adtunk le voksot végső győztesként.

Egyéni díjazottak

Elég sokan kaptak MVP-szavazatot tőlünk így jó előre, ezek alapján Aaron Rodgers a legesélyesebb, aki öt szerkesztő bizalmát is elnyerte. Kirk Cousins kapott két voksot, illetve egyet-egyet Philip Rivers, Deshaun Watson, Tom Brady, Carson Wentz, Matt Ryan és – kicsit talán trollkodásból – Nick Foles.

Az év támadója díj még kiegyenlítettebb, hiszen mindössze egyetlen játékos kapott egynél több szavazatot, Antonio Brown kettőt zsebelt be. Rajta kívül Philip Rivers, Melvin Gordon, Deshaun Watson, David Johnson, Le’Veon Bell, Russell Wilson, Drew Brees, Jarvis Landry, Carson Wentz, Matt Ryan és Jimmy Garoppolo kapott egy-egy voksot tőlünk. Látható, hogy borzasztóan nehéz jósolni ezt a díjat, mivel ez kvázi egy második MVP-nek is tekinthető.

Joey Bosa a legesélyesebb az Év Védője címre szerintünk, hiszen hat szavazatot is kapott. Rajta kívül senki nem kapott egynél több szavazatot, egy-egy voksot kapott viszont Harrison Smith, Von Miller, JJ Watt, Aaron Donald, Danielle Hunter, Khalil Mack és Cameron Jordan.

Nem túl nagy meglepetésre Saquon Barkley a legesélyesebb nálunk – ahogy a fogadóirodáknál is. A szavazataink felét gyűjtötte be ő, a második helyre pedig az első héten is kezdő Sam Darnold futott be három szavazattal. Rajtuk kívül Kerryon Johnson, Sony Michel és Baker Mayfield kaptak 1-1 voksot.

Az év védő újonca mindig a legmegjósolhatatlanabb díj, így nem is érdemes rá fogadni. Persze tippelni lehet, ezt meg is tettük. Bradley Chubb és Derwin James nyert nálunk holtversenyben három vokssal, őket pedig Roquan Smith követi kettővel. Egy szavazatot kapott még Harold Landry, Mike Hughes, Tremaine Edmunds és Leighton Vander Esch is.

Nagyon sok esélyesünk van sajnos az év visszatérője címre, ami ugyebár azt jelenti, hogy tavaly sokan voltak sérültek. Andrew Luck nálunk a favorit 5 szavazattal, Rodgers kapott négyet, Watson, Watt, Wentz és Beckham pedig egyet-egyet.

Ezt sem egyszerű jósolni, hiszen általában olyan edző nyeri, akinek segítségével sokat fejlődött csapata és valamilyen szinten meglepetést is produkált. Ebből a szempontból Matt Nagy négy szavazata jó tipp lehet, a Mike Zimmerre leadott három voks pedig leginkább a nagy várakozásoknak való tökéletes megfelelést jelölheti. Rajtuk kívül heten kaptak 1-1 szavazatot: Anthony Lynn, Bill O’Brien, Mike Vrabel, Sean McVay, Pat Shurmur és Bill Belichick.

Bold predictions

balentin:

  • Az NFC North 4 kezdő irányítója összesen 16000 yard fölött fog passzolni a 2018-as szezonban.
  • 1981 óta egyetlen játékos sem szerzett 11 interceptiont egy szezonban. Most a sorozat megszakad.

chester:

  • Eli Manning élete legjobb szezonját hozza: 4933+ passzolt yard (2011), 35+ passzolt TD (2015), 10- INT (2008, teljes szezonban ez volt neki a legkevesebb), 63,1%+ passzpontosság (2014).

jarred:

  • Lesz olyan csapat ami negatív mérleggel rájátszásba jut, és lesz olyan ami 11 győzelemmel nem
  • Sam Bradford mind a 16 meccsen kezdőként pályára fog lépni

kronikk:

  • 2002, vagyis a jelenlegi lebonyólitás óta öt alkalommal volt olyan csoport, ahol nem volt negatív mérlegű csapat. Idén az NFC North lesz 2008 után az első, ahol ez előfordul.
  • Eric Ebron első Colts szezonjában több TD-t szerez, mint eddig a Lionsnál összesen (11).

renningan:

  • Aaron Donald és Khalil Mack összesen nem fognak 10 sacket szerezni a szezonban.
  • A valaha volt legnagyobb arányú győzelmi arány az NFC és az AFC között 2004-ben volt, amikor az AFC 24-gyel több győzelmet szerzett NFC-s csapatok ellen, mint fordítva. Ezt most valamelyik konferencia megdönti.

rowi:

  • A Seahawks puntere Michael Dickson rögtön újonc évében megdönti az all-time NFL szezonrekordot puntolt yard átlag ÉS/VAGY összes puntolt yard tekintetében. Előbbihez 51,5+ yardot kell átlagolnia, utóbbihoz összesen 5210+ yard kell.
  • Barkley megdönti Dickerson rookie futó rekordját: 1809+ yard a szezonban futva.

leonidasz:

  • Valaki megdönti a legtöbb futott yard rekordját.
  • Nem szerez egy csapat sem 12 győzelemnél többet.

KGYM:

  • Diggs és Thielen válnak a modern korszak legtöbb elkapott yardot termelő WR-párosává, amihez együtt 3175 yardot kell elkapva szerezniük.
  • JimmyG megdönti Peyton 55TD-s rekordját.

katonadani:

  • A Chiefsé lesz a legtöbb szerzett+kapott pont a ligában.
  • Miután tavaly ők szerezték a legkevesebb győzelmet a divíziók közt, idén az AFC South szerzi a legtöbbet.

g495sr:

  • A Raidersnek nem lesz csoporton belüli győzelme.
  • Egyik rookie irányítónak sem lesz több passzolt TD-je, mint eladott labdája.

alatriste:

  • Bosa megdönti Strahan 2001-es 22,5 sackes egyéni rekordját.
  • Darnold top5 lesz passzolt yardokban.

löfli:

  • Egy csapat 16-0-s mérleggel zárja az alapszakaszt.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!