Connect with us

Érdekességek

Koetter annyira félti a munkáját, hogy nem érdekli, mi jó a csapatának

Doug Pederson tavaly megmutatta, hogyan kell felhasználni az analitikát, ha negyedik kísérletekről van szó. A liga legagresszívabb edzője volt és ez Super Bowl győzelmet eredményezett neki és a Philadelphia Eagles csapatának. A sikerüknek köszönhetően a holtszezonban azon gondolkodhattunk, hogy vajon hányan fogják átvenni tőle ezt a mentalitást és hányan fognak sokkal nagyobb arányban nekimenni a negyedik kísérleteknek. A logika azt mondatná minden edzővel, hogy követni kell a példáját.

 

 

Azonban sajnos a főedzőket nem mindig a logika vezérli, még ha feketén-fehéren ki is mutatható, hogy mi lenne a jó döntés. Ők sokszor az ellenkezőjét választják, annyira féltik a munkájukat. Akkor sem mennek rá negyedikre, ha tudják, hosszú távon ez a jó döntés. Hiszen ha elrontják, akkor a média és a közvélemény egyből rájuk száll és a fejét követelik. Pedersonnál is voltak ilyen esetek, de ő megmutatta, hogy neki van igaza. Sokan viszont nem merik kockára tenni az állásukat a HC-k egy-egy elrontott játék miatt. Ilyen Dirk Koetter is, a Buccaneers főedzője, aki nyíltan ki is mondta ezt.

 

Tanulmányoztuk az analitikai oldalát, de ezzel az a probléma, hogy ez egy teljes szezonra mutatja a negyedik kísérletek sikerességét. Lehet, hogy háromszor egymás után összejön, de ha egy adott meccsen nem sikerül, akkor lehet kikapunk és én elbukhatom az állásom.

 

Félelem. Ezért nem mennek rá az edzők a negyedik kísérletekre. Ők is tudják, hogy ez lenne a jó döntés, mégsem így döntenek. Koetter konkrétan kimondta, hogy tudja, hogy hosszú távon több győzelme lenne a csapatnak, ő mégsem e szerint cselekszik. Ez pedig tökéletes példája a közgazdaságtanban ismert megbízó-ügynök problémának, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy eltérőek, sokszor ellentétesek a megbízó (tulaj) és az ügynök (főedző) céljai, így rosszul működik a szervezet. Jelen esetben a megbízót a győzelmek vezérlik, az ügynököt pedig az, hogy legyen munkája. Koetter így ahelyett, hogy a szerint döntene, ami a csapatnak jó, úgy cselekszik, hogy az saját magának a legjobb legyen. Még akkor is, ha tudja, hogy ezzel árt a csapatának.

Az pedig külön lenyűgöző, hogy ezt nyíltan fel is vállalja.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!