Connect with us

Beharangozó

Mi a tartósabb, a FitzMagic, vagy a Steelers rossz szériája?

A harmadik forduló zárásaként két olyan csapat csapja össze erejét, akik nem várt kezdést mutattak be a 2018-as szezonban – kinek pozitív, kinek negatív értelemben. Értelemszerűen utóbbi szeretné megszakítani ezt a szériát, míg előbbi megtartaná azt. A surranópályán a hét egyik legizgalmasabb meccse is lehet a mostani találkozó!

 

Pittsbugh Steelers @ Tampa Bay Buccaneers, 2:15, Sport TV

 

 

Ligaelit támadósorok csatája

 

A támadófoci szerelmesei már dörzsölhetik tenyereiket, hiszen a liga első és második legtöbb yardot felpakoló támadósora találkozik hétfő este. A Bucs 482,5, a Steelers 473,5 yardot átlagol két meccs után a ligában, passzolt yardok terén hasonló sorrendben Ryan Fitzpatrick 405, Big Ben pedig 377,5-es átlaggal büszkélkedhet. Nyilván FitzMagic teljesítményére szorul a több magyarázat, de olyan összhangot talált meg néhány elkapójával, amire Jameis Winston eddig nem mindig volt képes, ez leginkább a hosszú játékoknál csúcsosodik ki. DeSean Jacksonnak 232 elkapott yardja van hosszú passzból, 100-zal több, mint a második Julio Jonesnak, de Mike Evans is büszkélkedhet egy 50 yardos TD elkapással, amiből neki csak 10 YAC-et kellett hozzátennie. O.J. Howard 75 yardos TD-je pedig megmutatta, hogy a hosszú játékokat elkapás után is képesek biztosítani, így nem lehet őket félvállról venni.

 

 

Roethlisbergernek kicsit csalóka az érdeme, hiszen az egyik meccsen majd’ öt negyednyi játékidő, míg a Chiefs ellen a 21 pontos hátrány adta kényszer szülte ezeket a számokat. Viszont azt nem lehet tőle és a csapatától sem elvenni, hogy Le’Veon Bell hiánya az elkapásokban egyáltalán nem látszik. A másodéves James Conner remekül teszi oda magát a klasszis futó helyén, Antonio Brown továbbra is zseniális, és JuJu Smith-Schuster is fejlődött a tavalyi önmagához képest, nem is fél felé dobni a zsugákat Big Ben. Ezekhez hozzájön az egy-egy playre remekül beugró Jesse James, Vance McDonald vagy James Washington, és egy brutális fegyverazrenált kapunk. Ami a különbség a két offense között, hogy

 

[quote]a Bucs erősnek számító védelmek ellen volt képes ezt bemutatni, míg a Steelers a ligautolsó Chiefs defense ellen parádézott, a Browns ellen pedig öt turnovert is összehoztak.[/quote]

 

További differencia lehet a futójáték használata. A Bucsnak a munícióval akadnak problémái, köszönhetően annak, hogy az újonc Ronald Jones egyelőre egy ordas nagy bustnak tűnik (persze még korai), és hát a Peyton Barber és Jacquizz Rodgers sem a posztja krémjébe tartozik. A 2,7-es yard/attempt futóátlaguk ligautolsó, és bár a passzjáték gyilkol, a végtelenségig nem lehet erre támaszkodni, plusz így az idővel is nehezebb játszani. A Steelers futójátéka a liga középmezőnyébe tartozik, de ez is csalóka, hiszen igazából csak egy alkalmuk volt ehhez nyúlni. A Chiefs ellen mindössze 13 alkalommal hívtak futást, a Browns ellen viszont Conner egymaga vállalt 31 labdacipelést, aminek 135 yard és 2 TD lett a termése, szóval ha kell, akkor működhet ez. Csakhogy…

 

Melyik rossz védelem tudja több hibára késztetni a másikat?

 

…a Bucs védelme bár nem a liga tetejét súrolja, de ha valamiben jók eddig, az a futások megállítása. 3,6 yardot engedtek futásonként úgy, hogy Vita Vea, aki ezeknek a fő zabálója lenne, még nem léphetett pályára. Passzolt yardokban már nem ilyen jó a helyzet, de ezt torzítja a tény (illetve a futásokat kicsit feltornássza), hogy az ellenfeleiknek passzokkal kellett futnia (nem direkt volt eskü) az eredmény után. Persze ha a keretre ránézünk, akkor is látszik, hogy a front7 elég jó, a secondary viszont nagyon gyenge. Könnyedén kinéz egy múlt heti Chiefs@Steelershez hasonló meccs, ugyanis a Steelers védelme képtelen kitenni a stoptáblát az ellenfeleknek. Engedett futott yardokban a 7. legrosszabbak (4,8 yard/attempt), míg passzoknál a yardok helyett a TD-kel szívják meg inkább, náluk több TD-t (7) egy védelem sem engedett passzból. Ennek a 8 TD passzt kiosztó Fitzpatrick felettébb örülhet.

 

 

A számok alapján nem nagyon lehet döntést hozni a nyertes kimeneteléről, így visszanyúlunk egy ősi közhelyhez: a falakon múlik minden. A Bucs tavaly nem járt ebben élen a védőket illetően, nem meglepő, hogy szinte egy vadiúj frontot kreáltak az offseasonban. A JPP-McCoy-Curry vezette passzsiettetés összesen 21 alkalommal helyezett nyomást az irányítókra, összehasonlításképpen ez több, mint amit az ebben ligautolsó Raiders összes védőjátékosa fel tud mutatni (17). Nyomásgyakorlásért Pittsburghben sem kell könyörögni, köszönhetően annak, hogy Bud Dupree végre úgy játszik, ahogy egy elsőkörös pass rushernek kell. 10 nyomásgyakorlása a legtöbb a csapatban, a Watt-Tuitt-Heyward hármas adatait hozzátéve összesen 27-szer generáltak nyomást az irányítón.

 

Marad tehát az, hogy vajon melyik támadófal bírja jobban a strapát. David DeCastro kiesése hatalmas érvágás a vendégek falában, de a helyettese, B.J. Finney konkrétan egy nyomást sem engedett. Ez a Pouncey-Gilbert-Foster hármasra már nem mondható el, összesen 15 alkalommal nehezítették meg róluk Roethlisberger dolgát. A hazai falból Donovan Smith lóg ki lefelé 7 engedett nyomással, de legalább sack nem érkezett róla. Sőt, el lehet mondani, hogy Fitzpatrick épségére saját maga a legveszélyesebb, hiszen több alkalommal okozott magán nyomást önhibájából, mint Smithen kívül bármelyik falemberének hibájából. Ez biztos nehezíti a játékát, gondolnánk, de a PFF kimutatásai szerint Fitzpatrick passer ratingje 153,3 nyomás alatt, ami majdnem tökéletes mutató, és természetesen a legjobb ebben a kategóriában a ligában.

 

Ha semmilyen statisztika nem dönt, akkor maradnak a mentális tényezők

 

Megannyi dolog közös a két csapatban, amihez hozzáadhatjuk az n+1-et is: mindkettejükön van egy nagy teher.

 

A Steelersnél jobban talán senki nem vágyik a Super Bowl győzelemre, hiszen évek óta ott vannak az AFC élcsapatai között, de az a fránya döntő sosem sikerült. Ez már csak azért is bosszantó, mert a keret öregszik, és az egyben tartásának ideje is évről évre csökken. Félniük nem kell, hiszen évről évre erősítenek csapatukon, de az idei szezonkezdetre nincsenek szavak. A frusztráció napról napra rombolja az öltözőt, ami könnyen eredményezhet egy beragadt szezonrajtot, és ami végleg tönkrevághatja a SB álmokat is. Ryan Shazier ily módon való elvesztése, az egész Bell-mizéria, amikor már a veterán csapattársai is nyíltan kritizálják, vagy Antonio Brown túlreagált reakciója egy kritikára, illetve oldalvonal melletti kiakadása egyaránt azt mutatják, hogy ez a csapat ha nem talál vissza mihamarabb a győzelmek útjára, önmagát fogja elpusztítani 2018-ban.

 

A Bucs terhe egészen más okból adódik, hosszabb távon viszont nagyon is meghatározó.

 

[quote]Tegye fel a kezét az, aki egy ilyen start után kivenné Ryan Firtzpatricket a kezdőből![/quote]

 

Ha 3-0-lal nyit egy ilyen bika sorsolás ellenére, akkor a padoztatása könnyen kizökkentheti a játékosokat. Nem újkeletű dilemma ez, tavaly ugyanez játszódott le Minnesotában is, és ott is Keenum kezdőben tartása bizonyult helyes döntésnek. Igen ám, de ha a franchise megmentőjét, az öltöző vezérét, a közel Luck-magasságokba tartozó QB prospectet, Jameis Winstont kiszorítja Ryan Fitzpatrick, akkor annak milyen üzenete van a jövőre nézve? Winston alatt amúgy is ingoványos a talaj, és ha nem kapja vissza a kezdőt, az könnyen tönkrevághatja (floridai) karrierjét. Viszont ha Dirk Koetter meg akarja tartani az állását, akkor egy percig nem fog hezitálni azon, hogy a korábbi 1/1-est a padon hagyja. És tegyük hozzá gyorsan, látszólag ez Winstonon kívül senkit nem zavarna…

 

 

Ha a Steelers itt vereséget szenved, akkor a többi csoportellenfele meccseinek függvényében lehetetlen helyzetbe is kerülhet. Ezzel szemben a Bucs akár a csoportgyőzelemért is megteheti az első lépéseket, és elszakadhat akár két riválisától is a csoportban.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!