Connect with us

Beharangozó

Nagyvadak találkozása – Vikings @ Rams

A negyedik csütörtök esti mérkőzés párosítása még talán a Kickoff game-et is felülmúlja, ugyanis az első három forduló után megállíthatatlannak tűnő Rams és a tavaly főcsoportdöntőt játszó Vikings találkozik. A vendégcsapat múlt heti óriási blamája senkit ne tévesszen meg, egészen más mérkőzést várhatunk.

 

Elég egyetlen gyenge pont és elbuksz

 

A futballmérkőzések a line of scrimmage-en dőlnek el. Ez egy óriási közhely, de ilyen csapatoknál ezt kénytelenek vagyunk használni. A Vikings offense első ránézésre tökéletesnek tűnik, de azért mindenki tudja, hogy van gyenge pontja. Ez a gyenge pont a támadófal, amely az első három mérkőzésen 61 nyomást engedett az ellenfeleknek és ez legutóbb a csapat mérkőzésébe is került. Különösen két gyenge pont van, a left tackle Riley Reiff és a right guard Mike Remmers, akik a nyomások feléért felelősek.

 

Ez azért rossz hír a Vikings számára, mert a Rams defense minden szempontból domináns, de ha valahol kiemelkednek a ligából, akkor az a defensive line. Donald és Suh nem csak a csapat, de a liga két legjobb interior védője, ketten együtt 26 alkalommal háborgatták már az ellenfél irányítóit. Ez lehet Mike Remmers életének leghosszabb napja. Éppen ezért gondolom azt, hogy itt dőlhet el a mérkőzés, mert ha nem talál ki valamit a Vikings, akkor Cousins nem hogy nem tudja majd mozgatni a Viking offense-t, de túl sem éli az estét.

 

Fontos pillanatokban maradj higgadt

 

És ha már Cousins és a nyomások. Kirk már évek óta akkor teljesít rosszul, ha nyomás alá kerül és nincs tiszta zseb körülötte. Ez idén sem változott sokat, mert amikor rendesen megvédik és van ideje, akkor közel 73%-kal passzol, ellenben ha iszkolnia kell, akkor gyorsan szétesik a mozgása és már csak 60%-ban találja meg a célpontjait. Az egyetlen amire szorítkozhat, hogy passzjáték helyett a lábait használja, mert a Rams pass rush ha valamiben nem hatékony, akkor a nyomások sackre váltásában. Mindössze négy darab zsákolást hoztak össze az első három héten a számtalan nyomás ellenére. Cousins pedig a csapat futóinál is jobb átlaggal iramodik meg.

 

A nyomásgyakorlás a túloldalon is fontos fegyver lehet, mert a Vikings hasonlóan szép számmal háborgatja az ellenfél irányítóit. Külön ki kell emelni a friss szerzemény Richardsont, aki egymaga összehozta a nyomások negyedét. Ez azért különösen fontos, mert Cousinshoz hasonlóan Goff is hajlamos elbizonytalanodni ha beomlik a zseb, Kirk mutatójához teljesen hasonló teljesítményt tud felmutatni. Annyival jár előrébb a Rams, hogy a támadófal extraklasszis teljesítményt nyújtott eddig és összesen 17 ilyen játék volt a szezon folyamán.

 

Meg lehet-e állítani McVayt?

 

Bármilyen jó emberállománya van a Rams támadósornak, mégis egyetlen emberen áll vagy bukik az egész. Ez pedig a fiatal vezetőedző Sean McVay. A támadóguru vezetőedző valósággal megreformálta a futballt, a ligautolsó támadócsapatból pedig egy meccsenként 30 pontot átlagoló szörnyet hozott létre.

 

Rengeteg dolgot forradalmosított meg a csapatnál, nézzük mik a legfontosabbak. Először is átvette a támadások hívását, méghozzá szó szerint. Tavaly terjedt el a hír, hogy a Rams támadói pillanatok alatt felállnak, hogy a védelem reagáljon erre, mert így még van ideje McVaynek olvasnia a játékot és Goff fülébe súgni a hívásokat, mielőtt megszakad kettőjük között a kapcsolat. Ez minden QB számára nagy segítség, de a fiatal Goffnak hatalmas önbizalmat és biztonságot adott.

 

 

Ezen kívül a play action játékok számát 30%-ra emelte, ami tavaly a legmagasabb volt a ligában és idén is az élmezőnybe tartoznak. Ez azért fontos, mert Goff 13%-kal pontosabb passzol ilyenkor, Gurley-nél pedig nincs tökéletesebb elterelés erre a feladatra. Alapvetően a támadófal külső zónablokkolást alkalmaz, azaz nem embereket vesznek fel, hanem egy adott zónában söpörnek el mindent maguk előtt. Emellé 11 personnel felállást használ vagyis 1 running back mellett 1 tight end és 3 elkapó van a pályán. Idén egészen konkrétan a felállásaik több, mint 80%-a ilyen, amikor a kezdő offense van a pályán.

 

Végül pedig az egyik legizgalmasabb dolog, amit McVay hozott a sok snap előtti mozgás, WR motion, jet sweep. Ez a szerep tavaly még Austin számára volt kitalálva, de a túlfizetett elkapó nem vált be, így idén főleg a három kezdő elkapótól láthatunk példákat. Ebből hoztam most két nagyon egyszerű és rövid bemutatót.

 

Az első esetben Robert Woods indul meg a fal jobb oldaláról egy jet sweepnek induló játékból. Ez azért jó, mert a linebackereket hezitálásra készteti, akik először eltolódnak Woods mozgásának az irányába, de amikor Goff megtartja a labdát, akkor rögtön befékeznek és mindenki figyelme Gurley felé irányul.

 

 

 

Így Woods üresen marad, mert a linebackerek nem tudnak hirtelen újra irányt váltani, az előtte álldogáló corner meg kénytelen elmenni Cooks mellett hosszabb útvonalra.

 

 

A játékból csak azért nem lesz first down, mert kivételesen Goff első olvasása a pálya közepén Kupp volt, aki három védő közé vágott be, de a fiatal irányító ezt nem merte bevállalni, szeme pedig tovább kúszott a célpontokon. Másodikra észre is vette, hogy Woods teljesen üresen álldogál, de ekkor már vesztett 2 másodpercet és középről az egyik védő kiért. Így is csak egy jó testcselen múlt a nagy játék.

 

A második eset kísértetiesen hasonlóan indul, mint az első. Ezúttal Woods a fal bal oldaláról indul neki egy jet sweepnek, ami arra készteti a pálya túlsó végén helyezkedő két védőt, hogy őt figyeljék és meginduljanak kicsit a pálya felső része felé. Középen mindössze egyetlen játékos marad mozdulatlan, de erre is volt terve a támadóknak.

 

 

 

Goff ugyanis nem adja Woodsnak ezúttal sem oda a labdát, hanem Gurley kezébe nyomja, aki a pálya fellazult közepét támadja. A két elmozdult játékosnak esélye sincs visszaérni (az egyiküket egy támadófalember biztos, ami biztos blokkolja is), a középen maradt védőt pedig egy második szintre felérő falember szintén blokkolja. Gurley előtt így hatalmas terület nyílik, amit ki is használ.

 

 

Összességében a Rams offense-t még egy ilyen bivalyerős védelemnek sem lesz könnyű megállítani, így a legjobb esélyük egy pontháború lehet. Ebben is csak azért lehet esélyük, mert a Rams két klasszis cornere, Marcus Peters és Aqib Talib, akik eddig összesen 138 yardot és 1 TD-t engedtek, sérülést szenvedett és nem léphetnek pályára. Így fordulhat elő, hogy két jó defense lép pályára, mégsem számítok kevés pontra. Ami a kimenetelt illeti, inkább Rams sikert várok, de biztos, hogy a Vikings zsákjában is van még pár felhasználatlan lap.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!