Connect with us

Minden ami NFL

A Jaguars minden téren elszúrta, szinte lehetetlen kijavítani a Bortles-fiaskót

A Jacksonville Jaguars a tavalyi AFC döntő után úgy gondolta, lehet Blake Bortlesre építeni. Adtak az irányítónak egy új szerződést, pedig a korábbi 1/3-as többször is bizonyította: legjobb esetben is csak arra jó, hogy ne gátoljon egy elképesztően jó csapatot. Bortles idén is hozta a formáját, egyértelmű, hogy soha nem lesz több egy jobb cserénél, viszont mostanra a Jaguars már olyan masszívan tökön szúrta magát vele, hogy szinte lehetetlen rendbe hozni a dolgokat. Ennek ellenére lépni kell, vagy legalábbis kellene.

 

 

Bortles nem egy jó irányító, bárhogy is ragozzuk. A tavalyi meneteléshez gyakorlatilag semmi köze nem volt, a kötelező minimumot hozta, a többit a futójáték és a védelem tette hozzá. Ennek ellenére a Jaguars nem akart változtatni, sőt: egy 3 éves, 54 millió dolláros szerződést ajánlottak neki, amiből 15 millió dollár volt az aláírási bónusz, 5 millió dolláros idei alapfizetése, illetve a jövő évi alapfizetéséből 6,5 millió dollár pedig garantált lett az aláírás pillanatában. Ezzel sikerült elérni, hogy nem csak idén, de jövőre is macerás kivágni, ugyanis a kivágás típusától függően mindössze 4,5-9,5 milliót spórolnának rajta. Ez pedig egy új irányítóhoz kevés.

 

Bortlest ezért fizették, a csapat lett rosszabb

 

A Jaguars tavaly szinte emberfelettit nyújtott, de az ilyen kiugró teljesítményt nem lehet állandósítani. A Broncos elit védelme is egy évig volt csak brutálisan kimagasló, akkor még egy félholt Peyton Manninggel is Super Bowlt nyertek, de utána hiába voltak jók, már nem tudták kompenzálni a gyenge támadósort.

 

Persze a Jaguars belátta, hogy kell javítani a támadósoron. Elhozták a világ minden pénzéért Andrew Norwellt, a guard nem is játszik rosszul, de ostobaság volt azt hinni, hogy majd egy támadófalember majd mindent megváltoztat, pláne akkor, amikor a probléma a legfontosabb poszton játszó játékossal van. De még csak nem is Bortlest kell hibáztatni, hisz ő szinte hajszálra ugyanazt hozza, amit tavaly: 60 százalékkal dobja meg a rövid passzait, megvan  250 yard/meccs körüli átlaga és a fontos pillanatokban rendre eladja a labdát.

 

 

Az idei és a tavalyi csapat között nem Bortles jelenti a különbséget, hanem a visszaeső futójáték és az, hogy a defense nem top1-es, hanem csak top10-es. A Jaguars például úgy veszített három meccset sorozatban, az offense mindössze 9 pontot átlagolt ezeken,

 

[quote]a védelem pedig 30 pontot nyelt be meccsenként.[/quote]

 

Nyilván egyik egység sem ennyire a rossz, de az offense és a defense is pont annyit romlott, hogy nem tudja kisegíteni a másikat, és ha az egyiknek nagyon nem megy, akkor a másik végképp tehetetlen. Ide kellett volna egy legalább konzisztensen megbízható irányító (mondjuk Alex Smith), akivel minimum a rájátszás meglett volna. Idiotizmus volt azt hinni, hogy Bortles majd pont négy év után tanul meg játszani és még csak szidni sem lehet, hisz pont azt kapta a csapat, amiért fizetett. Most viszont lépni kellene, de a lehetőségek Bortles szerződése miatt borzasztóan korlátozottak.

 

Taylor, Foles, Bradford vagy Carr

 

Négy QB van, akiért érdemes lenne a Jaguarsnak cserélni: Derek Carr, Tyrod Taylor, Sam Bradford és Nick Foles. Most az, hogy kiért milyen picket adnának, alapvetően irreleváns, elsősorban az anyagiakkal van probléma.

 

 

A fenti táblázaton feltüntettem a Jaguars idei és jövő évi cap space-ét, illetve azt, melyik irányító mennyit foglalna idén a sapkából abban az esetben, ha mindent kimaxolnának a szerződésükből (a 2019-es cap már magába foglalja a Bortles 9,5 milliós, post-june kivágása után felszabaduló összeget, de az végül is mindegy, a Jaguarsnak úgysem lenne pénze 2020-ra, bárhogy is számolunk). Annyi már most biztosnak tűnik, hogy hosszú távon egyik irányító sem tűnik megoldásnak a magas fizetése miatt, de legalább mindegyikük ingyen elküldhető 2018 után.

 

Ha a csere vasárnap után történik, akkor Sam Bradford lenne a legolcsóbb, mindössze csak 5 millió dollárba kerülne a Jagsnek idén. Utána jön Foles, Taylor pedig a harmadik legdrágább megoldás lenne. Carr már bele sem férne a Jaguars fizetési sapkájába, de 1 millió dollárt azért nem olyan nehéz felszabadítani, így lehet vele is számolni.

 

A fentieknél egyébként lehet, hogy létezik egy Jaguars-szempontból kényelmesebb megoldás, csak sajnos fogalmam sincs, hogy a roster bónuszokat előre kifizetik-e a csapatok, vagy fokozatosan, mint az alapfizetést. Szerintem előbbi, így a fenti táblázat a korrekt, de ha esetleg mégis utóbbi lenne az igaz, akkor így nézne ki a helyet:

 

 

Carr ebben az esetben máris csak 3,7 milliót kóstálna, ami nem egy rossz dolog, bár ezt csak érdekességképp írtam, lényegében nem változtat a dolgokon.

 

Van ráció egy cserében, de nehéz a döntés

 

A Jaguars egy PO-esélyes csapat, aminek jövőre cserével és csere nélkül is borzasztó nehéz dolga lesz, hisz sem pénze, sem fenntartható irányítója nem lesz. A kérdés már csak az, hogy megpróbálnak-e idén nyerni, és hogy ezért mennyire hajlandóak all int mondani.

 

  1.  A leggyávább húzás Bradford megszerzése lenne. 4-5. körbe fájna legfeljebb, de szerintem akár egy 6. körös pickért is mozdítható (a Cardinalsnál már nem tagja az aktív keretnek, mert próbálják megspórolni a rajta a meccsbónuszát, ami olyan 4-4,5 millió dollár). Lehet benne ráció, a PO is összejöhetne, de ő bukhat meg a legkönnyebben. Ugyanakkor, ha nem jön be a pick, akkor legalább jövőre lehet az első körben QB-ra vadászni.
  2. Tyrod lenne szerintem a második legolcsóbb választás, egy 3. körnél nem ér többet, magasabban van a padlója, de cserébe alacsonyabban a plafonja. Ő is elég biztonsági lépés, de vele már a rájátszást én szinte biztosnak mondanám.
  3. Foles szerintem egy 2. körbe kerülne most, de csak azért, mert az Eaglesnél nincs mögötte senki, illetve ugye mégiscsak SB-győztes. Én speciel nem látok benne többet, mint Bradfordban, de ettől persze még megint elsülhet, bár talán ő a legrizikósabb választás.
  4. Számomra nem kérdés, hogy Carr a legjobb irányító a felsoroltak közül és akár első kört is megérne (most is több potenciál van benne, mint amennyi Bradfordban volt a Vikingsbe trade-elése előtt). Emiatt természetesen ő a legdrágább, ami már csak azért is probléma, mert ha nem sikerül SB-t nyerni, akkor a Jags ott marad egy hosszútávú, átlag 20 milliós szerződéssel rendelkező irányítóval, miközben az első köre is odavan.

 

Ha én lennék a Jaguars GM-e, akkor vagy Carr vagy Taylor lenne az emberem, de valamit mindenképp lépnék, mert ez a Bortles-ügy olyan, mint egy elfertőzött seb – minél tovább nem foglalkoznak fele, annál nagyobb kárt csinál.

 

27 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Debreceni József
Debreceni József
2018-10-27 21:21

Teddy Bridgewater az ő emberük, nem a felsorolt nem elég jó/túl drága qb-k.

renningan
renningan
Reply to  Debreceni József
2018-10-27 21:29

Ő is opció lehetne, de nem hiszem, hogy eladná a Saints. Illetve én maximum Bradford elé tenném.

Debreceni József
Debreceni József
Reply to  renningan
2018-10-27 21:49

Minden eladó, ahogy mindennek (mindenkinek) megvan az ára is. Szerintem a tudásához/tehetségéhez képest potom ellenértékért vihető. Bradford simán rosszabb. Nick Foles szerintem Case Keenum pepitában, jókor volt jó helyen, ha csapatot váltott volna, ugyanazt mutatná mint Keenum a Broncosban: szart se ér, egy jobb system qb, nem több. Tyrod Taylor egy kiváló game manager, jol lát a pályán, vele tuti sokkal előrébb lenne a Jags, de nem mondanám jobbnak mint Teddy, ráadásul dragabb is lenne. Egyedül Carr az aki már legalább megmutatta hogy tehetséges, neki viszont nagy ára lenne, ha egyáltalán beleférne. Ahhoz pár embernek mennie kellene a Jagsből, mondjuk Campbellnek, és 1-2 játékosnak át kellene variálni a szerződését, illetve Moncriefnak el kell engedni a kezét, az a 9 misi egy évre így is sok volt.

Fetyke
Fetyke
2018-10-27 21:46

Nem teljesen értem ezt a Tylor Hype-ot! Ha a Bills-nek nem kellett, a Browns-ból 3 (valójában 2,5) meccs alatt kijátszotta magát, akkor nem látom, hogy mit tudna segíteni a Jaguarson? Tyrod nem tud passzolni, nem több, mint egy jó futójáték melletti game manager. Csakhogy ennyit Bortles is tud, mi pedig pont azt hiányoljuk a Jags-nél, hogy ennél több kell. Ráadásul most nincs jó futójáték sem. A felsorolt opciók közül egyértelműen ő lenne a leggyengébb választás. Sőt! Megkockáztatom, hogy az egy teljesen fölösleges trade lenne, amivel csak még mélyebbre ásná és kiröhögtetné magát a csapat.
A legjobb egyértelműen Carr lenne, ez tény. Csakhogy egy szimpla első körért nem hiszem, hogy odaadná a Raiders. Gondlojunk csak Mack-re vagy Cooperre, hogy milyen ellenértékeket kellett értük adni. Kiárusít a Raiders, de nem mindenáron, hanem nagyon is megkéri minden játékosának az árát. Carr szerintem nagyjából két első kör lenne minimum.
Bradfordban nagyon nagy a sérülés kockázata. Foles-t pedig év végén kirúgja az Eagels, utána lehet rá licitálni. Ráadásul Nick köré egy komoly és jó rendszert kell építeni, amit én nem látok Jacksonville-ben támadó oldalról.

Valóban elszúrta a Jags, amikor Smith vagy Keenum is elérhető volt a piacon és nem léptek. Sőt! Tovább megyek! Akár Cousinsért is bőven érdemes lett volna harcba szállniuk. De ezek a hajók már elmentek. Mint ahogy az idei szezon is. Szerintem itt már nem érdemes kapkodni és cserélni. Egy irányító nem DT! :) Nem lehet vele a playbookot egy-két hét alatt kialakítani (mert ugye az átalakításra szorulna), nem lehet egy QB-val egy-két hét alatt összeszoktatni az elkapókat. Mire ezek pedig megtörténnek már el is megy a szezon. Sőt! Szerintem igazából már el is ment!

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2018-10-27 22:02

Taylor szerintem is rosszabb, mint Bortles én se értem ő miért van megemlítve.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2018-10-27 22:54

Taylort nagyon sok objektívnek mondott, statisztikai és analitikai módszerrel végzett felmérés szerint egy elég jó QB-nak tartják. Csak hát a körülmények. És azért szerintem nem kérdés, hogy sokkal jobb, mint Bortles, mert ő legalább 10 yardra pontosan tudja dobni a labdát. Nem mondom, hogy top 15, de a top20ba már belefér és a konzisztenciája miatt lehet rá építeni. Azt pedig, amit Bortlesre felhúztak, bárki megtudja tanulni egy bye week alatt.

Ha most egyébként nem lép a Jags, akkor game over. Jövőre nem lesz több pénzük vagy lehetőségük új irányítót szerezni és a fizetési plafon miatt kénytelenek lesznek drágább játékosokat elküldeni. Vagy most nyomnak valami all int, vagy ki tudja, mikor lesz ilyen lehetőségük újra. Ennél rosszabb nem lehet, jobb viszont mindenképp.

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2018-10-27 22:56

A Browns-nál most milyen körülmények voltak ellene?

Belicsik Béla
Belicsik Béla
Reply to  acsdav2
2018-10-28 01:42

Pályára kellett lépni.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  acsdav2
2018-10-28 10:45

A Browns! :D

acsdav2
acsdav2
Reply to  Krisztian Fekete
2018-10-28 10:59

És Mayfieldnek erről nem szóltak? :D Igaz ő se kifejezetten jó, de Taylor vállalhatatlan volt. Nézd meg a statisztikáit! :)

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  acsdav2
2018-10-28 11:22

Ne láttam a meccseit, ezért meg sem próbálom megvédeni. De a statisztika csak 1 dolog. Rossz stat mögött is lehet vállalható teljesítmény, és fordítva is.

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2018-10-27 23:19

Dani szokta mondani, hogy túlértékeljük a sapkát! :) Amúgy a pénz a kisebb gond, a nagyobb, hogy jelenleg nem látni potenciálisan komoly erősítést jelentő irányítót aki akár most, akár majd a következő holt szezonban mozdítható lenne.
Egyébként nem értem milyen vissza nem térő lehetősége lenne most a Jaguároknak? Az szerintem tavaly volt. Idén az AFC-ben ott a Chiefs, Pats, Chargers akik jelenleg mind nagyon meggyőző formát mutatnak. És akkor ne feledkezzünk meg az északi csoport csapatairól sem. A csoportjuk is sokkal nehezebb idén, mint tavaly volt. Nem látom esélyét annak, hogy az eddigi kezdés után a Jags megszerezze az első vagy a második kiemelést idén, az pedig megint minimum 2 idegenbeli rájátszás meccset jelent, és koránt sem egy soha vissza nem térő alkalmat.
A game overrel egyetértek. Csak ez már akkor bekövetkezett, amikor Borltessel hosszabbítottak.

ui.: Ha holnap kikapnak Londonban (amire jó esélyt látok), akkor nincs is min tovább gondolkodni. A szezon elúszott, már a rájátszásba jutásra sem marad esélyük gyakorlatilag.

acsdav2
acsdav2
2018-10-27 23:36

Szerintem egy kicsit most át estettek a ló túloldalára. Azért túlzás azt mondani, hogy a kötelező minimumot hozta csak és semmit nem tett hozzá Bortles. A védelem TD-jei nélkül 10. volt a feltett pontokban a Jags támadósor tavaly. A passzjáték is elment a középmezőnyben a 17.helyen. Pedig nem említhetjük túl veretesnek az elkapókat. A PO-ban pedig mondhatjuk, hogy kifejezetten jól játszott. Volt logika a hosszabbításban, bíztak a jó futójátékban és kiváló védelemben. Ami idén nyilvánvalóan nincs meg. A futójáték konkrétan borzasztó. A futók 400 yard körül vannak 7 meccs alatt. Ezen egy Carr szintű irányító se tudna segíteni, hogy SB esélyes legyen a csapat. All int mondani felesleges egy kérdéses PO-ért. Amely cserében ott a veszély, hogy szezon közben nem biztos, hogy könnyen illeszkedik a csapatba és jobb lesz, mint Bortles-sel volt. Akkor oda a pick és a QB-ba vetett hit. Várják meg a szezon végét és gondolják át mi a jobb döntés. Ha úgyis rossz eredménnyel zárnak, akkor könnyebb lesz felcserélni és úgy néz ki csak a Giants akar majd QB-t húzni azok közül akik előttük vannak. Vagy, ha a piacról akarják megoldani, olcsóbb is lenne egy Carr, ha nagyon megromlik a viszony.

Everlast77
Everlast77
2018-10-28 07:34

Nahát én meg Bradfordot nem értem, hogy merülhetne fel bárhol első számúként. Nagyon maximum csere. Oké, hogy a képességei jók lennének, de a Pali egyszerűen nem bír ki 3-4 meccsnél többet valamilyen sérülés nélkül. Akkor már inkább Taylorral tennék egy próbát, csak az a baj, hogy nem látszik a Jagsnél olyan edzői team, aki potens irányítót tudna belőle faragni. Szerintem Carr lenne az esélyük, még akkor is, ha a védelemben ehhez kell 1-2 vezéráldozat. Ez a védelem most messze messze tudása alatt teljesít, de ha lenne megint motiváció, 1-2 kulcsember nélkül is top5 lehetne simán, és egy közepesnél jobb támadósorral kontenderek lehetnének megint szvsz.

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2018-10-28 07:35

Szerintem jól tette a Jags,hogy ráépített! Csak így tovább!!!! ???

wolandrule
wolandrule
2018-10-28 07:44

Most még jobban maguk alá vágtak, a fél csapat börtönben lesz a meccs alatt, miután verekedtek egy londoni klubban. :D
Amúgy Bradford egy vicc, Carr jó megoldás, de én Taylort vinném, vele szépen elkaristolnának, eléggé alulértékelt játékos, egy jó csapatban hasítana.

acsdav2
acsdav2
Reply to  wolandrule
2018-10-28 10:14

Idén 2,5 meccs alatt: 48,8% pontosság, 462 yard, 5,5 yard/passzkísérlet 2TD/2INT 63,7-es passer rating. Komolyan érdekelne, hogy egy Pats drukker aki 6-szor biztos látta már játszani ellenük, mit lát benne. :)

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  acsdav2
2018-10-28 10:42

Szerintem Jaxonvillbe elég fit lenne. Mobilis, de tud passzolni is. Nem könnyítené meg a vele szemben védekezők lehetőségeit. A billsben zsebirányítót akartak faragni belőle, és mivel szerintem nem az, az ottani eredményektől gyökeresn eltérőt is tudna produkálni.

wolandrule
wolandrule
Reply to  acsdav2
2018-10-28 13:04

Eléggé hányatott a karrierje, a Bills folyton szórakozott vele, aztán elment a Browns-ba, ami teljesen komolyan vehetetlen, amíg Hue ott a coach, plusz érezhette Baker leheletét a tarkóján. Egy olyan típusú csapatban, mint a Jaguars, nyugodt körülmények között, ha megkapja a bizalmat és nem várnak tőle csodákat igencsak jó lehetne. A tehetsége megvan hozzá szerintem.

acsdav2
acsdav2
Reply to  wolandrule
2018-10-28 14:59

A nagy francokat! Legalább néznél utána…. Mayfield konkrétan nem is gyakorolt együtt a kezdőkkel, annyira Taylornak szánta a kezdőpozíciót Jackson. Oké, hogy Jackson nem jó, ezt Mayfield számai is alátámasztják, de amit Taylor csinált az konkrétan megmagyarázhatatlan. A Jagsnél úgy érzed, hogy nyugalom lenne és a bizalmat is megkapná?

wolandrule
wolandrule
Reply to  acsdav2
2018-10-28 23:49

Tök mindegy hol volt Mayfield, ha az 1/1 ül mögötted, akkor nem sok kell, hogy padra kerülj. Nyilván gyengén játszott a Brownsban, nem kérdés, de nem ez alapján kéne megítélni szerintem. Ugye írtam, hogy ha megkapja a bizalmat, ezt nem lehet előre tudni, de oda jobban “fit” lenne, én megnézném mire menne a Jaguarsban.

Rynald
Rynald
2018-10-28 12:49

Csak kíváncsiságból, vajon hány olyan irányító volt az NFL-ben, aki az idény közepén került egy új csapathoz, és bevált? Az oké, hogy ezek az irányítók tudnak egy bizonyos szinten játszani, de azt megtanult és begyakorolt playbookkal teszik. A Jagsnek meg ráadásul már ma 2 meccses hátránya lehet a csoportban, és oké hogy most bye week jön, de utána egyből a Coltshoz mennek és a Steelersel játszanak, vagyis ha nem villant rögtön az első pillanattól az új ember, akkor felesleges az egész csere, mert 1-2 hét alatt teljesen el is mehet a szezon. Nincs ideje beépülni az új QB-nak, mint mondjuk tavaly szezon közben lett volna

Viktor Gál
Viktor Gál
2018-10-28 14:26

Nincs idén semmilyen all-in. Egy teljes playbookot nem lehet egy új irányitóval megtanitani 1 hét alatt, gamemanager QB-val meg a tavalyi eredményt nem érhetnék el. Be kell nyelni idén Bortlest, és irányitót húzni vagy az FA-ról hozni a holtszezonban. Ez persze azzal jár, hogy meg kell majd válni egy-két meghatározó játékostól, hogy anyagilag bent maradjanak, és egy erős középcsapattá válik ezzel a Jags. A SB-ről tavaly maradtak le, újra ilyen magasra csak 2-3 év múlva lesz esélyük sikeres draftokkal és az új QB-vel. Ez a hajó most elment.

Wide open
Wide open
2018-10-28 14:36

Számomra Bortles nem más mint Nick Foles fiatalabb kiadása. DE idén rengeteget számít Fournette hiánya és a futójáték haldoklása is. Nyilván ha terhet tesznek a vállára azt nem fogja elbírni. Ezzel számolniuk kellett akkor amikor hosszabbítottak vele, mégis reménykedtek abban hogy nem lesz majd komoly gond. Lett.

Kacsa
Kacsa
2018-10-28 18:48

Oke h uj QB kell, de dobalni megis kinek fog?

csak ezt ne
csak ezt ne
2018-10-29 17:34

Nem csak egy QB hiányzik, a felsorolt 4-ből egyik sem hozna se világmegváltást, se PO-t. Ezek pont azok az irányítók, akik jobb edzők alatt már bizonyították, hogy használhatóak, viszont gyengébbek mellett meg futottak borzalmas évadokat. A HC az igazi lyuk most is.

Képtelen volt Bortlesnál a legkisebb fejlődést felmutatni. Ha már mellette döntöttek lényegében ez lett volna a feladata. Egyáltalán nem építettek Bortles köré megfelelő személyzetet, akikkel gyengeségeit legalább részben takarhatták volna, akiket hoztak, megsérültek, besültek. A játék stratégia sem lett Bortles korlátaihoz igazítva. Nincs soha még terve sem a Jaguarsnak, hogy Bortles (nem ritka) gyengébb napjain hogyan nyerjék meg a meccset. Mivel tervük sincs, ezért játékosok sincsenek hozzá. Ennek az embernek kár ezeket QB-kat odavinni.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x