Connect with us

Minden ami NFL

A Jaguars minden téren elszúrta, szinte lehetetlen kijavítani a Bortles-fiaskót

A Jacksonville Jaguars a tavalyi AFC döntő után úgy gondolta, lehet Blake Bortlesre építeni. Adtak az irányítónak egy új szerződést, pedig a korábbi 1/3-as többször is bizonyította: legjobb esetben is csak arra jó, hogy ne gátoljon egy elképesztően jó csapatot. Bortles idén is hozta a formáját, egyértelmű, hogy soha nem lesz több egy jobb cserénél, viszont mostanra a Jaguars már olyan masszívan tökön szúrta magát vele, hogy szinte lehetetlen rendbe hozni a dolgokat. Ennek ellenére lépni kell, vagy legalábbis kellene.

 

 

Bortles nem egy jó irányító, bárhogy is ragozzuk. A tavalyi meneteléshez gyakorlatilag semmi köze nem volt, a kötelező minimumot hozta, a többit a futójáték és a védelem tette hozzá. Ennek ellenére a Jaguars nem akart változtatni, sőt: egy 3 éves, 54 millió dolláros szerződést ajánlottak neki, amiből 15 millió dollár volt az aláírási bónusz, 5 millió dolláros idei alapfizetése, illetve a jövő évi alapfizetéséből 6,5 millió dollár pedig garantált lett az aláírás pillanatában. Ezzel sikerült elérni, hogy nem csak idén, de jövőre is macerás kivágni, ugyanis a kivágás típusától függően mindössze 4,5-9,5 milliót spórolnának rajta. Ez pedig egy új irányítóhoz kevés.

 

Bortlest ezért fizették, a csapat lett rosszabb

 

A Jaguars tavaly szinte emberfelettit nyújtott, de az ilyen kiugró teljesítményt nem lehet állandósítani. A Broncos elit védelme is egy évig volt csak brutálisan kimagasló, akkor még egy félholt Peyton Manninggel is Super Bowlt nyertek, de utána hiába voltak jók, már nem tudták kompenzálni a gyenge támadósort.

 

Persze a Jaguars belátta, hogy kell javítani a támadósoron. Elhozták a világ minden pénzéért Andrew Norwellt, a guard nem is játszik rosszul, de ostobaság volt azt hinni, hogy majd egy támadófalember majd mindent megváltoztat, pláne akkor, amikor a probléma a legfontosabb poszton játszó játékossal van. De még csak nem is Bortlest kell hibáztatni, hisz ő szinte hajszálra ugyanazt hozza, amit tavaly: 60 százalékkal dobja meg a rövid passzait, megvan  250 yard/meccs körüli átlaga és a fontos pillanatokban rendre eladja a labdát.

 

 

Az idei és a tavalyi csapat között nem Bortles jelenti a különbséget, hanem a visszaeső futójáték és az, hogy a defense nem top1-es, hanem csak top10-es. A Jaguars például úgy veszített három meccset sorozatban, az offense mindössze 9 pontot átlagolt ezeken,

 

[quote]a védelem pedig 30 pontot nyelt be meccsenként.[/quote]

 

Nyilván egyik egység sem ennyire a rossz, de az offense és a defense is pont annyit romlott, hogy nem tudja kisegíteni a másikat, és ha az egyiknek nagyon nem megy, akkor a másik végképp tehetetlen. Ide kellett volna egy legalább konzisztensen megbízható irányító (mondjuk Alex Smith), akivel minimum a rájátszás meglett volna. Idiotizmus volt azt hinni, hogy Bortles majd pont négy év után tanul meg játszani és még csak szidni sem lehet, hisz pont azt kapta a csapat, amiért fizetett. Most viszont lépni kellene, de a lehetőségek Bortles szerződése miatt borzasztóan korlátozottak.

 

Taylor, Foles, Bradford vagy Carr

 

Négy QB van, akiért érdemes lenne a Jaguarsnak cserélni: Derek Carr, Tyrod Taylor, Sam Bradford és Nick Foles. Most az, hogy kiért milyen picket adnának, alapvetően irreleváns, elsősorban az anyagiakkal van probléma.

 

 

A fenti táblázaton feltüntettem a Jaguars idei és jövő évi cap space-ét, illetve azt, melyik irányító mennyit foglalna idén a sapkából abban az esetben, ha mindent kimaxolnának a szerződésükből (a 2019-es cap már magába foglalja a Bortles 9,5 milliós, post-june kivágása után felszabaduló összeget, de az végül is mindegy, a Jaguarsnak úgysem lenne pénze 2020-ra, bárhogy is számolunk). Annyi már most biztosnak tűnik, hogy hosszú távon egyik irányító sem tűnik megoldásnak a magas fizetése miatt, de legalább mindegyikük ingyen elküldhető 2018 után.

 

Ha a csere vasárnap után történik, akkor Sam Bradford lenne a legolcsóbb, mindössze csak 5 millió dollárba kerülne a Jagsnek idén. Utána jön Foles, Taylor pedig a harmadik legdrágább megoldás lenne. Carr már bele sem férne a Jaguars fizetési sapkájába, de 1 millió dollárt azért nem olyan nehéz felszabadítani, így lehet vele is számolni.

 

A fentieknél egyébként lehet, hogy létezik egy Jaguars-szempontból kényelmesebb megoldás, csak sajnos fogalmam sincs, hogy a roster bónuszokat előre kifizetik-e a csapatok, vagy fokozatosan, mint az alapfizetést. Szerintem előbbi, így a fenti táblázat a korrekt, de ha esetleg mégis utóbbi lenne az igaz, akkor így nézne ki a helyet:

 

 

Carr ebben az esetben máris csak 3,7 milliót kóstálna, ami nem egy rossz dolog, bár ezt csak érdekességképp írtam, lényegében nem változtat a dolgokon.

 

Van ráció egy cserében, de nehéz a döntés

 

A Jaguars egy PO-esélyes csapat, aminek jövőre cserével és csere nélkül is borzasztó nehéz dolga lesz, hisz sem pénze, sem fenntartható irányítója nem lesz. A kérdés már csak az, hogy megpróbálnak-e idén nyerni, és hogy ezért mennyire hajlandóak all int mondani.

 

  1.  A leggyávább húzás Bradford megszerzése lenne. 4-5. körbe fájna legfeljebb, de szerintem akár egy 6. körös pickért is mozdítható (a Cardinalsnál már nem tagja az aktív keretnek, mert próbálják megspórolni a rajta a meccsbónuszát, ami olyan 4-4,5 millió dollár). Lehet benne ráció, a PO is összejöhetne, de ő bukhat meg a legkönnyebben. Ugyanakkor, ha nem jön be a pick, akkor legalább jövőre lehet az első körben QB-ra vadászni.
  2. Tyrod lenne szerintem a második legolcsóbb választás, egy 3. körnél nem ér többet, magasabban van a padlója, de cserébe alacsonyabban a plafonja. Ő is elég biztonsági lépés, de vele már a rájátszást én szinte biztosnak mondanám.
  3. Foles szerintem egy 2. körbe kerülne most, de csak azért, mert az Eaglesnél nincs mögötte senki, illetve ugye mégiscsak SB-győztes. Én speciel nem látok benne többet, mint Bradfordban, de ettől persze még megint elsülhet, bár talán ő a legrizikósabb választás.
  4. Számomra nem kérdés, hogy Carr a legjobb irányító a felsoroltak közül és akár első kört is megérne (most is több potenciál van benne, mint amennyi Bradfordban volt a Vikingsbe trade-elése előtt). Emiatt természetesen ő a legdrágább, ami már csak azért is probléma, mert ha nem sikerül SB-t nyerni, akkor a Jags ott marad egy hosszútávú, átlag 20 milliós szerződéssel rendelkező irányítóval, miközben az első köre is odavan.

 

Ha én lennék a Jaguars GM-e, akkor vagy Carr vagy Taylor lenne az emberem, de valamit mindenképp lépnék, mert ez a Bortles-ügy olyan, mint egy elfertőzött seb – minél tovább nem foglalkoznak fele, annál nagyobb kárt csinál.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!