Connect with us

Playbook

Gurley sikerének titka

Todd Gurley elképesztő ütemben termeli a yardokat és a touchdownokat. A 49ers elleni újabb 3 TD-s teljesítményével mát több pontot rakott fel idén a táblára, mint a Buffalo Bills teljes csapata. Gurley kétségkívül egy kiváló futó, azonban egymagában kevés lenne ő egy ilyen hatékony játékhoz. Van azonban egy már-már unfair segítsége, akit úgy hívnak, hogy Sean McVay.

 

 

McVay és kifinomult rendszere ugyanis nagyban segíti Gurley teljesítményét. Ez pedig egy nagyon egyszerű dologra vezethető vissza: Sean McVaynek van egy kis esze. Folyamatosan olyan helyzetbe hozza Gurley-t, hogy neki jó legyen. Tényleg nagyon egyszerű az egész: nem futtatja akkor, ha az ellenfélnek több védője van a boxban, mint ahány blokkoló van Gurley előtt. Ennyi az egész.

 

Ez az egész arra vezethető vissza, amit “11 personnelnek” hívnak. Ez ugyebár az a felállás, amikor 1 futó, 1 tight end és 3 elkapó van a pályán az öt falemberen és egy irányítón kívül. A Rams már tavaly is vezette a ligát ilyen felállásból indított játékokban 81%-kal, azonban idén új szintre emelték ezt. Ebben a szezonban ugyanis 95%-ban 11 personnelből indítják a játékaikat, ami 32 százalékponttal magasabb a ligaátlagnál (63%).

 

A Rams egyszerűen nem viszi le a pályáról három elkapóját (ha mindenki egészséges, akkor Woods, Kupp és Cooks), bármi is a szituáció. Ez egyrészt jó azért, mert a passzjátékban Goffnak több célpontja van, így könnyebb a dolga, illetve a védelemnek is nehezebb a dolga ugyanolyan formációból futtatott különböző játékok kitalálásában. De fontosabb, hogy ezzel megnyitják a pályát és az ellenfél nem tarthat három linebackert a pályán és ezzel együtt a boxban. Ha ezt tennék, akkor linebackernek vagy safetynek kellene fognia a Cooks/Kupp/Woods trió egyikét, az pedig egyértelmű vereség a defense-nek.

 

Emellett viszont Gurley szempontjából sokkal fontosabb, hogy Sean McVaynek és az 11 personnelnek hála az ellenfelek sokkal kevesebbszer tudják feltölteni a boxot és így Gurley-nek sokkal több úgynevezett “light box” jut. Ha a támadósor szét tudja nyújtani a pályát, akkor sokkal könnyebb futniuk. A legalább 20 labdacipeléssel rendelkező futók 2016 és 2018 között 4,75 yardot átlagoltak, ha maximum 6 védő volt a boxban. Ez 4,09-re csökken, ha 7 védő van a boxban és 3,59-re csökken, ha már 8-an vannak a boxban. Ebből tehát minimális logikával is leszűrhető, hogy sokkal nehezebb futni, ha több védő van a boxban.

 

[quote]

Nézzük meg, hogyan működik ez a gyakorlatban egy egyszerű példán keresztül. Biztos találhattam volna még jobban ideillő játékot, ahol még jobban széthúzza a pályát a Rams, de ez is megfelelő a logika szemléltetésére.

A fenti képen látszik az 11 personnel, pirossal jelölve a három elkapót. Még jobban szét lehetne húzni a formációt, ha az elkapókat szélre vinnék, de így is jól látszik, amit szeretnék mutatni.

A 49ersnél 5 defensive back van a pályán, ami azt jelenti, hogy a négy falember mellett csak két linebacker van fent, tehát csak hatan vannak a boxban. Erre a hat játékosra jut hat blokkoló (5 falember plusz a tight end), így ha mindenki jól végzi a feladatát, Gurley-nek legközelebb csak egy safetyvel kell találkoznia. A play vége egyébként egy 18 yardos futás, szóval tökéletesen működött a játék.

[/quote]

Nézzük, mi a helyzet Gurley-vel. A Rams futója McVay érkezése óta 5,5 yardot átlagol 6 emberes boxok ellen, miközben jóval átlag alatti 3,7 yardot 7 emberes boxok ellen. Viszont Gurley ez idő alatt 89-cel több “light boxot” kapott, mint bárki az NFL-ben. Idén az ellenfelek csak 9,9%-ban tudtak 8 védőt tenni a boxba Gurley ellen, ez Jamaal Williams után a második legalacsonyabb arány. Tavaly Gurley-é volt a harmadik legalacsonyabb arány 16,85%-kal, miközben 2016-os évében Jeff Fisher alatt 25,9%-ban töltötték túl az ellenfelek a boxot. Hatalmas különbség.

 

McVay pedig nem hülye. Tudja, hogy ha futni akar, akkor azt “light box” ellen kell tenni. És ami még jobb, hogy ezt kontrollálni is tudja. A támadók felállása és personnelje ugyanis befolyásolja, hogy az ellenfél védői hány embert állítanak a boxba, hány linebacker van a pályán. Amikor McVay felviszi három elkapóját, akkor nagyrészt három CB védekezik rajtuk, így egyel kevesebb linebacker lesz a pályán, így hat emberes boxok alakulnak ki. Nem túl bonyolult logika.

 

Gurley valójában kvázi ugyanaz a játékos, mint 3 éve, mikor a ligába érkezett – csak sokkal jobban használják. Ha kierőszakolt elhibázott szereléseket vesszük alapul a tehetség mércéjeként (nyilván önmagában ezt nem szabad megtenni), akkor láthatjuk az alábbi grafikonon, hogy hat emberes boxok ellen Gurley az átlag alatt teljesít, azaz ha kicsit leegyszerűsítjük, akkor az átlagnál kevesebb embert ver meg egy az egyben. Ehhez képest bőven átlag feletti yardátlaggal bír, ami nyilván annak köszönhető, hogy ahogy a legtöbben, úgy ő is akkor él igazán, ha berobbanhat egy elég üres lyukba és a második szintre felgyorsulva léphet be érintetlenül, majd futhat el mindenki mellett. Ő viszont ezt a többiekhez képest sokkal többször teheti meg.

 

Ezen felül plusz segítség Gurley-nek, hogy a futásainak 95%-a under center játékok során érkezik, ami azt eredményezi, hogy nagyobb sebességgel támadhatja a line of scrimmage-et. Tehát nagyobb sebességgel támadja a védelmet, mint a legtöbb futó, ráadásul a védelmek is gyengébben vannak felvértezve a futójátékok ellen a gyakori 6 emberes boxokkal.

 

Ehhez igazán nüansznyi adalékként még azt is hozzávehetjük, hogy McVay rengeteg motiont használ keresztbe a line of scrimmage mögött, ami elvonja a linebackerek tekintetét és hezitálásra kényszeríti őket, esetleg el is vonja őket a boxból, ami még nagyobb teret nyit a futónak.

 

Illetve természetesen azt se felejtsük el, hogy egy jó futó számára mindig fontos egy jó támadófal. A Rams fala pedig a Football Outsiders mutatói szerint konkrétan a legjobb futásblokkoló támadófal az NFL-ben az első hét forduló alapján. Persze nekik is segítség, hogy egy az egyben kell blokkolniuk nagyrészt a 6 emberes boxok ellen, de ha nem végeznék ilyen jól a dolgukat, akkor Gurley sem csillogna ennyire.

 

Gurley ilyen teljesítménnyel ismét szóba kerülhet az MVP-választás során, azonban valójában nem neki, hanem Sean McVaynek kellene kapnia ezt a címet.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!