Connect with us

Összefoglaló

Méltó régi nagy híréhez? – Colts @ Patriots

Az Indianapolis Colts és a New England Patriots mérkőzése éveken keresztül az NFL egyik legnagyobb rivalizálását hozta, egészen Peyton Manning sérüléséig. Aztán Indianapolisban jött a Luck korszak, amelynek voltak szép szakaszai, de az elmúlt évek csak keserűséget okoztak. Most azonban úgy tűnik, hogy minden adott egy kiváló csatához.

 

 

Egy szurkoló ritkán tud objektív maradni, mert akaratlanul is elviszik az érzelmek, de természetszerűleg ő látja a csapat legtöbb meccsét és mindennél jobban beleássa magát kedvencének ügyeibe. Én most a mérkőzés kapcsán szerkesztői-kollegáimat kérdeztem kedvenceik kapcsán, hogy ők miként látták a csapat eddigi teljesítményét, mind negatív, mind pozitív oldalról megközelítve. Én pedig azokat az állításokat fogom megvizsgálni, amiket ők mondanak szeretett csapatukról.

 

Kronikk (Colts): Pozitív, hogy a pass rush tartósan jó tudott maradni az első fordulókban.

 

Valóság: A Colts defense-t a szezon előtt mindenki lesajnálta, mert papíron harmatgyenge vagy újonc nevekből áll. Ez a fiatal és lelkes gárda azonban igyekszik rácáfolni a kritikusokra és ez eddig félig-meddig sikerül is neki. Különösen a passzsiettetés tetszetős bizonyos szempontból, 17 sackjükkel a másodikak ebben a mutatóban. Ez a statisztika azonban csak elsőre tűnik nagyon jónak. A 17 sack az valóban szép szám, de ezt 71 siettetésből hozták össze, tehát több mint a nyomások negyede zsákolással végződik. Nagyon szép, hogy ilyen produktív a csapat, de tartósan nem biztos, hogy lehet ilyen hatékonysággal dolgozni.

 

Egyébként ezen a téren Margus Huntot, Jabaal Sheardot és Kemoko Turay-t lehet megemlíteni, mint éllovas. Hunt sackek tekintetében alkot maradandót, az utóbbi két úriember pedig a nyomásgyakorlások harmadáért felel. Érdemes még szemünket Darius Leonardon tartani, aki linebacker létére jár már négy sacknél, de azt figyelembe kell vennünk, hogy eddig 80%-ban földre viszi az irányítót ha siettetni tud, tehát ő dolgozik az egyik legjobb hatékonysággal, ami könnyen visszaeshet a jövőben.

 

Kronikk: Támadóoldalon Hilton nélkül is működik a passzjáték

 

Valóság: A Passzjáték valóban működik, de ez inkább Luck érdeme, mint a társaké. A sérülésből visszatérő irányító elképesztő formát mutat. Közel 70%-os pontossággal passzol és ő azon kevés irányító közé tartozik, akinek akkor sem esik nagyon a pontossága, ha nyomás alá kerül. Ezen kívül nagyon jól mozog a zsebben és a pressure elöl is kiválóan lép el. Nem lehet egyelőre fogást találni a játékában.

 

 

Az elkapógárda nagyot erősödött Ebron érkezésével, de ez inkább csak a Red Zone-ban jön elő. A pálya nagy részén továbbra is Hilton hozza a yardokat, illetve a két újonc futó Wilkins és Hynes is szépen száll be a játékba.

 

Kronikk: Az nem igazán tetszik, hogy futójáték továbbra sincs és a playhívások is érdekesek néha.

 

Valóság: Igen, a futójáték továbbra is halott Indianapolisban. A liga egyik legrosszabb átlagával futnak a Colts futói és eddig átlagban 70 yardot érnek el a földön. A Patriots ellen ez hatványozottabban kijöhet, mert a hazai gárda nagyon is jól fogja a futást, teljesen féloldalas offense-t csinálhatnak a Csikók játékából.

 

A playhívásokat szintén érheti kritika, a múlt héten elbukott mérkőzés végén például ha azt nem is kérjük számon, hogy miért ment neki negyedikre a csapat, a választott játékot mindenképp fel lehet róni a gárdának. A futáshívásokkal sem lehetnek elégedettek a szurkolók, ritkán igyekeznek külső futást hívni a csapatnál, belül pedig egyelőre nem működik a gépezet.

 

Jarred (Patriots): Pozitív, hogy végre elkezdett külső futásokat hívni a csapat.

 

Valóság: Sokan kritizálták a Patriots támadóhívásait a sok belső futás miatt, ami láthatóan nem működött, de az elmúlt héten már voltak szép megoldások, főleg az újonc Michel jóvoltából. Egyébként érdekes módon a legjobb átlaggal a center két oldalán fut a csapat, itt Michel több mint 5,5 yardot átlagol, de a yardok nagy része a fal mellől érkezik. Az újonc futó statisztikáiban jól mutat, hogy már úgy jár 100 yard felett kontakt után, hogy az első mérkőzéseken elvétve használták csak.

 

Jarred: Szintén pozitív, hogy a csapat visszatért a rövidpasszos játékokhoz, mert a hosszú átadások egyértelműen nem működtek.

 

 

Valóság: Ez abszolút így van, de minőségi célpontok hiányában ezt nem is kellett volna erőltetni. A Patriots játéka régóta a gyors-rövid passzokra épül így a Colts ellen is ez lehet a legjobb fegyver. Egyrészt mert Edelman visszatér, aki erre kiválóan alkalmas, másrészt, mert a Colts linebacker sor rettentően sebezhető ezen területen. Darius Leonard például akármilyen jó is pressure-ben, coverage-ben a borzalmasnál is egy kicsit rosszabb. 401 yardot engedett idén, 36 passzából 34-et elkaptak mellette és több mint 200 yard született ezekből elkapás után.

 

Jarred: A negatív pedig egyértelműen a hosszú passzos játékok és a védelem közepének első három meccses formája.

 

Valóság: Amíg James White-nak tudod elengedni a legtöbb targetet csapaton belül, addig világos, hogy nincs sok szabadon megjátszható célpont. Gordon érkezése előtt nem lehetett egyszerűen kinek dobni, főleg ha Gronk nem volt a pályán, mégis néha megpróbálta a csapat. Brady lőlapján 5/20 20 yardnál hosszabb átadás és 2 interception lett ennek az eredménye.

 

A védelem közepe meg tényleg rosszul muzsikál passz ellen, Elandon Roberts mellett 86%-os az elkapási arány, Kyle Van Noy mellett ugyanez a mutató 90%-os, Devin McCourty se lehet büszke a maga 87,5%-ára.

 

Összességében a védelmek oldaláról mindkét csapatnál a pálya közepe sebezhető és azt gondolom, hogy ebből a Patriots jöhet ki jobban, akik nagyon tudják támadni ezt a területet. Én nagy mérkőzést várok a visszatérő Edelmantól és Gronkowskitól is és már-már hagyományosan egy 100 yard feletti mérkőzést valamelyik Patriots futótól, leginkább az újonc Micheltől. A Colts egyetlen esélye az lehet, ha a nyomásgyakorlásokat ugyanolyan szépen konvertálják zsákolássá, mint az eddigi találkozókon, de pont Bradyt az egyik legnehezebb földre vinni. Luck zsenije ellen a Patriots secondary sem gondolom, hogy elég lesz, de pont annyira magára talált a hazaiak védelme, hogy ezt a mérkőzést hazai környezetben behúzzák.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!