Connect with us

Összefoglaló

A bajnokot alázzák, a Bears jó eséllyel rájátszásba jut

A vasárnap esti rangadó valóban nagy csatát hozott, a Bears pedig végre egy komoly győzelmet is fel tud mutatni. Az Eagles teljes romhalmazzá alakult a Saints ellen, a Lions valószínűleg maga sem tudja, hogy nyert, a Colts pedig kiütötte a Titanst. 

Minnesota Vikings @ Chicago Bears 20-25

Nincsenek szavak arra, ami védelem címszó alatt működik Chicagóban. Már-már a legendás 85-ös védelmet idézi a Khalil Mack vezette egység. Mind a földön, mind a levegőben megsemmisítették a Vikings játékát.

Cook és Murray is 1.3 yardot átlagolt ellenük és már a mérkőzés elején nyomatékosították, hogy futójátékkal nem lehet megverni őket. A Vikings támadófalának gyengesége régóta ismert, amit csak még jobban nyomatékosított ez a mérkőzés. A védőfal játékosai folyton negatív yardon találkozhattak az aktuális futóval – Akiem Hicks például 5 alkalommal is a line of scrimmage mögött tudta levinni a labdást. A futójáték mellett azonban a passz ellen is inkább csak bábuk voltak Cousins előtt. Folyamatosan nyomás alatt játszott a vendég irányító. Keresztekkel, blitzekkel zavarták össze a minnesotai támadófal játékosokat, azonban néha elég volt annyi is, hogy Mack egy laza balossal egyszerűen odébb pakolja a LT-t.

A front seven persze mit sem érne megfelelő coverage egység nélkül. Kiemelni nehéz innen bárkit is, a safety duó 1-1 interceptiont szerzett, de a cornerek is sokszor negyedekre teljesen eltüntették a vendégek remek elkapóit.

A Bears végig kézben tartotta a mérkőzést, de ez leginkább a top védelemnek volt köszönhető. Trubiskyt ismét nem tudja az ember hova tenni. 5-8 yardra jól osztja a labdákat, de sokat segít a játékán a remek séma, ahol az air raid elemeknek hála sokszor talál könnyen megdobható üres elkapót, hamar szabadulhat a labdától és a mai nap még a támadófal is remekül megvédte. A Hunter – Griffen páros mintha pályán se lett volna. Trubisky mindezek ellenére  165 yardot hozott csak össze 1 TD és 2 INT mellett. Sok mellé dobott labda, sok elszalasztott lehetőség, ami nem bosszulta meg ma magát, de jelzésértékű, hogy a második félidőben a támadók egy FG és egy sikeres 2 pontos kísérleten kívül nem tudtak pontokat tenni a táblára. Ellenben láthattunk remek passzokat is tőle, továbbá ha nem talál célpontot és szorult a zseb, az improvizációs képessége és a lábmunkája révén szinte bármikor képes megfutni a first downt.

A Vikings támadósorát bekorlátolta a már említett támadófal. Stefon Diggst pedig lehetett etetni. 13 elkapás 126 yard, TD a neve mellett, de Cousins ettől függetlenül nem volt ma éles. A yardokat a 0 futójáték ellenére próbálta termelni Kirk, de a labdavesztések a 2 TD ellenére nem jöttek jól. Pláne, hogy a negyedik negyedben második interceptionnel Eddie Jackson vissza is galoppozott egy pick6-re.

A vendég védelem bár a levegőben időnként szépen megállította Trubiskyékat, szereztek labdát, a földön nyerte a párharcot a Bears. Majd’ 150 yardot futottak ellenük és mivel több mint 10 perccel többet kellett fent lenniük a pályán, egyszerűen kifárasztotta őket a hazai csapat.

A Bears komoly lépést tett azért, hogy megnyerje az északi divíziót idén, de pihenni nincs idő, mert hálaadás napi meccs vár rájuk Detroitban 85 órán belül, míg a Vikings újra SNF-t játszik majd, ezúttal otthon a Packers ellen.

(alatriste)

Philadelphia Eagles @ New Orleans Saints 7 – 48

 

Sajnos beigazolódott sokak félelme és az ezer sebből vérző bajnok egy pillanatig nem tudott méltó ellenfele lenni a Szenteknek. Dolgukat jelentősen megnehezítette, hogy a sok sérült mellé a mérkőzés első félidejében kiesett a kezdő center, Jason Kelce és a két fiatal defensive back, Avonte Maddox és Sidney Jones is. Így egyrészt a futójáték halott maradt és a passzvédekezés is tovább süllyedt.

 

Ne dédelgessen azonban egy Eagles szurkoló se hamis álmokat. Nem csak ezen múlott a mérkőzés és alighanem ha nincs egyetlen kieső sem, akkor is hasonló lett volna a végkimenetel. Drew Brees továbbra is szenzációs és sokadjára látjuk, hogy nem csak a játszótársak, de a rendszer is kiváló körülötte. Ezúttal Michael Thomas villogására sem volt szükség, mert az eddig többnyire rotációs játékosok is szépen szálltak be. A rookie Tre’Quan Smith 157 yardig és TD-ig jutott, de volt elkapása Kirkwoodnak, Arnoldnak, Carrnak és Josh Hillnek is. A futójáték hozta a szokásos szintet, 173 yardot hoztak a földön. Az offense csillogása mellett kevés szó esik a védelemről, pedig igyekszenek felnőni Breesék mellé. Továbbra is ellenük átlagolnak a legkevesebb yardot a földön (most 58-ig jutott az Eagles) és tegnap a passzjáték ellen is felléptek (3 INT).

 

 

Az Eaglesről lehet jobb lenne nem is beszélni. Egyetlen szép drive kivételével mintha nem is a bajnokot láttuk volna. Wentz továbbra sem borzasztó, de nem árt leszögezni, hogy frusztráltan játszik és becsúszik több hiba is nála. Golden Tate továbbra sem érzi a ritmust új csapatában, a futók pedig kevesek. Egyedül a draftolatlan újonc, Josh Adams dicsérhető, de két labdabirtoklásos hátrányban nyilván nem lehet futni sokat. A legnagyobb csalódás számomra azonban az edzői stáb. Pederson a tökösségen kívül semmit nem tud felmutatni idén, a védelem hatalmasat esett hátra, a támadóoldali hívások pedig egy-egy drive kivételével teljesen mellőzik a kreativitást. A szezon alighanem elment, de vannak itt komolyabb gondok is.

(leonidasz007)

Carolina Panthers @ Detroit Lions 19 – 20

 

Ismét egy kétes megítélésű játékhívás döntött el egy mérkőzést, ahol a vesztes fél még nagyon sajnálhatja majd ezt az elhagyott lehetőséget a későbbiekben.

 

Igazából szerintem a Lions sem tudja konkrétan, hogy nyerte meg a mérkőzést, mert azon kívül, hogy Kerryon Johnon kieséséig élt a futójáték, sok mindent nem csináltak jól. Az újonc ellenben vitte a hátán a csapatot, a harmadik negyed elejéig 87 yardot és 1 TD-t ért el, sajnálhatja a sérülést. Marvin Jones nem volt aktív, így lehetett várni, hogy passzjátékban Golladaynek lesz nagy szerepe, aki el is bírta a nyomást és 100 yard felé jutott. Az igazán nagy játék azonban a TD elkapása volt, ahol nem kímélve a testi épségét, hatalmas vetődéssel szerezte meg a labdát. Rajtuk kívül a támadójáték nem is mutatott sokat, de a támadófalat még érdemes megdicsérni, akik egy borzasztó sorozat után, most csak egyetlen egyszer engedték Staffordot sackelni és futójátékot is segítették. A meccset mégis a védelem nyerte, akik háromszor sackelték Newtont és interceptiont is szereztek, de az igazán fontos, hogy a futójátékot limitálták. Nem először bizonyosodik be, ha a Panthers futójátékot megfogják, akkor részben kihúzzák az ellenfél méregfogát is (56 yard).

 

 

A Panthers jól összerakott gépezete kezd összeomlani, futójáték nélkül az utolsó negyedig nem ment a Panthersnek, hogy aztán ott újra begyújtsák a rakétákat. Az újonc DJ Moore és a másodéves Curtis Samuel ismét rengeteg elkapás utáni yardot szerzett és életben tartották a Panthers esélyeit, de aztán jött az utolsó kísérlet. A Panthers egy perccel a vége előtt TD-t szerzett az extra ponttal pedig egyenlített volna. Ők azonban két pontosra mentek, hogy megnyerjék a mérkőzést. Ezt valószínűleg részben azért lépték meg, mert Gano előtte kihagyott már egy extra pontot és egy közeli field goalt is, de mégis kockázatos lépés volt. A nagyobb hiba azonban ezúttal is az volt, hogy ha már nekimentek, akkor egy olyan játékkal tegyék, amiben biztosak. A hívott play azonban egyáltalán nem tűnt egy bombabiztos játéknak és sikertelen is lett. A Panthers ezzel saját magát hozta nagyon nehéz helyzetbe, a csoport elúszott, de a wild card helyekért is nagy csata várható.

(leonidasz007)

Tennessee Titans @ Indianapolis Colts 10 – 38

 

Nem volt egy súlycsoportban az előzetesen hasonló erősségűnek gondolt két gárda Indianapolisban. A Colts a játék minden elemében jobb volt ellenfelénél, és az első drive-ot leszámítva a garbage time-ig minden labdabirtoklásukból pontokat tudtak a táblára tenni. A nagy különbség kialakulásához hozzátartozik, hogy a Titans védőkoordinátorát, Dean Peest a mérkőzés kezdete előtt szállították kórházba rosszullét miatt, így Vrabel hívta a playeket. Ez mindenképp közrejátszhatott, hogy a mérkőzés kezdetéig a legkevesebb pontot átlagoló védelem egy ilyen kiütést kapott.

A Colts egy PO csapat benyomását keltette, ahol TY Hiltonnal nem lehet betelni. 9 elkapásból 155 yardot és 2 TD-t jegyzet, miközben bizonyította, hogy a lábnapot sem spórolta el. Elsőre az ítélet az volt, hogy kilépett, de a visszanézés után a helyes döntést hozták meg a bírók, mivel Hilton sarka nem érintette a földet.

És míg a támadók folyton pakolták a pontokat a táblára, a védelem nem engedte levegőhöz jutni Mariotát, aki a félidő végén szenvedett újra egy könyöksérülést, ami után már nem is tudott visszatérni a mérkőzésbe.
De itt Mariotával sem volt benne a levegőben a fordítás. 24-3-as hátránynál vált ki a Titans QB, akire folyton nyomást helyezett a Colts. Különösen harmadik downoknál volt kiváló a hazai védelem. Folyton küldték a blitzet, amit a Titans OL nem tudott szétosztani, és főleg középen sokszor teljes sebességgel kapták el Mariotát.
A védelmet tekintve a DROY címre is esélyes Colts LB Leonard ismét vezére volt a csapatnak. 7 tackle, sack, interception – a második körös újonc eddig bőven túlszárnyalja az elvárásokat.

Mariota kiválása után szegről végről a második félidő már garbage time-ba torkollott. A csere irányító Gabbert szerzett egy TD-t a negyedik negyedben, de a Titans gyenge napját jól mutatja, hogy se futója, se elkapója nem jutott 50 yard fölé sem. Továbbá örök igazság, hogy nincs jó meccsed, ha egy cornernek kell a legtöbb szerelést bemutatnia –  Adoree Jackson pedig 9-cel vezette a csapatrangsort.

Végezetül egy rövid kitekintés a Colts elképesztő sorozatairól. Andrew Luck immár 10-0 karrier mutatót tud felmutatni a Titans ellen. Lassan odáig jut ez a párharc, hogy mérkőzés előtt csak meg kell nézni Luck egészséges-e, mert ha igen, a Titans lemondhat a győzelemről.

És ha már Luck rekordok, zsinórban a 7. meccsén van túl az idei szezonban a hazai irányító, ahol 3 vagy több TD átadása is volt. A rekordot egyébként Brady tartja 10 ilyen mérkőzéssel még 2007-ből. A bemelegítés után pedig itt az igazán megdöbbentő adat. A hosszú éveken át joggal szidott Colts OL az 5.(!) meccsén van túl zsinórban, ahol nem engedtek sacket az ellenfél védelmének.

Remélték a Titans drukkerek, hogy a Patriots felett aratott bravúrgyőzelem után  fenntartva a formát be tudják húzni ezt a különös fontosságú csoportmeccset, de ez ma az a nap volt, amikor a Titansnek semmi, a Coltsnak pedig minden összejött. A folytatást tekintve a Colts mindenképpen reménykedhet a PO-ban, a Titans esetében sincs még minden veszve, de kulcskérdés lesz Mariota egészségi állapota.

(alatriste)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!