Connect with us

Legenda

Aki visszavitte a footballt Houstonba

Ahogy arról már múlt héten hírt adtunk, újabb NFL-franchise tulajdonos távozott az élők sorából. Robert “Bob” McNair a Houston Texans alapítója és tulajdonosa ugyanis 81 éves korában elhunyt. (A halál okát hivatalosan nem közölték, de utolsó éveiben többek között bőrrákkal és leukémiával egyaránt küzdött.) Ezzel ő a negyedik tulajdonos idén Tom Benson (Saints), Paul Allen (Seahawks) és Alex Spanos (Chargers) után aki meghalt. Most McNairre emlékezünk.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Egy észak-karolinai kisvárosban született 1937. január 1-én alsó-középosztálybeli családba, de a 60-as évektől kezdve már Houstonban élt a feleségével. Érdekesség, hogy még a gimnázium elvégzése után a Chicago Cubs (MLB) profi szerződést kínált neki, de lemondott a baseballkarrierről. Az egyetemet követően több mindennel is foglalkozott, mígnem egy barátja unszolására beszállt annak autólízing cégébe. A gyors csőd viszont nem szegte kedvét, és a következő majd’ 20 évben a saját gépkocsi- és pickuplízing cégét vezette. A bolt sosem ment igazán jól, de a kaput végül a 80-as évek eleji törvényi változások tették be, így ezúttal is csődöt kellett jelentenie.

A következő lépés azonban meghozta a sikert. 1984-ben ugyanis megalapított a Cogen Technologies nevű cégét, ami kogenerációs, vagy magyarul inkább kapcsolt energiatermelésű erőművek építésével foglalkozott. Több ilyen egységet is építtetett, főként az ország északkeleti részein. A Cogen gyorsan fejlődött, a 90-es évek végére a legnagyobb privát kézben lévő energiacéggé nőtte ki magát. Végül McNair 1999-ben adta el cégét az Enronnak 1,5 milliárd dollárért, akik készpénzben és részvényben fizettek. McNair viszont jó érzékkel azonnal megszabadult a részvényektől, az Enron ugyanis 2001-ben csődbe ment. A cége eladása mindenesetre Houston szempontjából a legjobbkor történt, a város ugyanis ekkorra NFL-franchise nélkül maradt.

 

 

1997-ben Bud Adams, a Houston Oilers tulajdonosa ugyanis úgy döntött, hogy elköltözteti a csapatát, leginkább azért, mert nem tudott megegyezni a várossal egy új stadion megépítésének a részleteiről. Az Oilersből előbb Tennessee Oilers, majd Tennessee Titans lett. Eközben másutt is zajlottak az események, mert Cleveland előbb 3 évre csapat nélkül maradt, amikor a Browns franchise Baltimore-ba tette át a székhelyét, majd amikor a jelentős futballmúltú Cleveland 1999-ben újra csapatot kapott, akkor egy hirtelen megoldandó problémával szembesült az NFL; 31 csapat van, kellett még egy. Azt már akkor is lehetett tudni, hogy 32 csapatnál nem lesz több, így az utolsó esélyt többen is próbálták megragadni. Los Angeles volt a favorit, de McNair minden üzletemberi vénáját bevetette, végiglobbizta az NFL-t, de végül persze a pénz döntött; 700 millió dollárt ajánlott a houstoni franchise-ért. Ez hihetetlen összeg volt (a pletykák szerint a Los Angelesiek ajánlata félmilliárd volt), így a tulajdonosok végül 29-0 arányban Houstonnak ítélték a 32. franchise-t (2-en tartózkodtak).

McNair ezután a stadion építésének költségébe is vastagon beszállt, az első évek viszont nem sikerültek fényesen. Erről az időszakról három éve már packernation már írt hosszabban. A csapat végül 2011-ben nyerte meg először az AFC South-t, majd azóta még háromszor, a tulajdonosnak pedig emellett komoly érdemei voltak abban, hogy már kétszer is rendezhettek Super Bowlt.

 

 

Utolsó éveiben néhány szerencsétlen nyilatkozattal hívta ki maga ellen a közvélemény haragját (bár ezért gyorsan bocsánatot kért), és Duane Brown is jórészt miatta hagyta ott a Texanst, de nem csak erről az oldaláról volt ismert, sőt. Neves filantróp volt ugyanis, élete során több, mint 500 millió dollárt adományozott különböző szervezeteknek, főként környékbeli egyetemeket és egészségügyi kutatásokat támogatott. De 2015-ben, amikor 9 halálos áldozattal járó lövöldözés volt a charlestoni metodista templomban, ő fizette az áldozatok temetését is. 2018-ban a világ 200. leggazdagabb emberének számított 3,8 milliárd dollárral, de ebből 2,8 milliárdot ért a Texans önmagában (Forbes). Halála tulajdonképpen korszakváltás az NFL történetében, McNair volt ugyanis az utolsó olyan franchise-tulajdonos, aki a saját maga által alapított csapatot birtokolta.

A Houston Texans ügyeit várhatóan fia, Cal McNair intézi a továbbiakban.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!