Connect with us

Beharangozó

Ki a kreatívabb? – Panthers @ Steelers

Pár lagymatag TNF után végre egy egészen jól csengő találkozóra van kilátás, ahol két rájátszásért küzdő gárda méri össze az erejét. A mérkőzés nem csak szoros, de látványos is lehet, mert a támadósorok egészen kreatív formát is tudnak mutatni. A Panthers lesz a Steelers vendége csütörtök este.

 

 

Nyomás nélkül nehéz lesz

 

A fenti kijelentés általános igazság az NFL-ben, de az esti mérkőzésre halmozottan igaz. Idén mindkét csapat akkor igazán eredményes, ha az irányítójukat meg tudják megfelelően védeni, ugyanis ekkor elit formában játszanak. Az talán keveseket lep meg, hogy Big Ben ekkor közel 68%-kal passzol és 14 TD átadása mellé csak 3 interception csúszott, de Newton teljesítménye sokkal jobb a vártál. A Panthers irányítója ugyanis 75%-kal passzol, ha nincs rajta nyomás, de a dropokat és a szándékos oldalvonalon kívülre helyezett labdákat kivonva ez a mutató 85%-os. Ezt is megtoldja azzal, hogy 14 TD mellé mindössze egyetlen INT csúszott, de egyébként is összesen négy van neki a szezonban. Talán ez az egyik legnagyobb különbség a játékában, hogy sokkal jobban vigyáz a labdára, mint bármikor.

 

Sokat segít a dolgában, hogy a támadófala is jobb a vártnál. A left tackle Chris Clark kivételével egyik támadófal játékos sem enged mérkőzésenként több, mint egy nyomást átlagban, ez pedig ligaszinten is kimagasló mutató. Így teheti meg, hogy nem csak pontosan passzol, de van ideje is. Átlagosan közel 8 yardot szállnak a labdái, tehát nem csak a rövidpasszos játék megy a Carolinának, mint hagyományosan sejtettük.

 

 

Ezt az idilli képet kellene megzavarnia a Steelersnek, akik játékosállomány és filozófia alapján képesek is lehetnek rá. Már tavaly is az egyik legtöbbet blitzelő csapat volt a gárda és bár idén ebből visszavettek, még mindig nagy százalékban engednek plusz passzsiettetőt az ellenfél irányítóira. A 28 sack önmagáért beszél és most a matchup is kedvezhet nekik. Ahogy fentebb volt róla szó, a Panthers támadófala ligaelit közeli, de ha valahol zavarba lehet hozni őket, akkor az a fal két széle. Itt pedig T.J. Watt és Bud Dupree kapja a legtöbb szerepet, aminek több mint 10 sack az eredménye a két játékos részéről.

 

Eredményes futójáték kell a győzelemhez

 

A két irányító jó formája ellenére én úgy gondolom, hogy csak és kizárólag a levegőben egyik csapat sem nyerhet. Az eddigi mérkőzéseken erre nem kis volt szükség, mert James Conner ihletett formában radírozza le Bell emlékét, McCaffrey pedig valódi erőfutókat is megszégyenítő használat mellett is eredményesen játszik. Mind a két futó 4.7 yardot átlagol futásonként, ami ekkora volumen mellett kimagasló mutató, de nincsenek segítség nélkül. Conner 2.34 yardot, McCaffrey pedig 2.21 yardot átlagol az első kontakt előtt, ami megint csak a két támadófalat dicséri.

 

A mérleg nyelve a két futójáték és egyben a támadójáték között is az lehet, hogy a Panthers sokkal jobban variálja a futójátékot. Itt ugyanis nem csak McCaffrey fut, de Curtis Samuel, D.J. Moore, Alex Armah és C.J. Anderson is kapott már lehetőséget, a két WR általában megjelenik a backfielden és a reverse vagy end around játékok során folyamatosan rettegésben tartja a védelmeket. Olyannyira eredményesek, hogy eddig ketten együtt több, mint 14 yardot átlagolnak, 6 first downt oldottak meg és vittek már 2 TD-t is.

 

 

Egy-egy nagy play lehet a kulcs a védelmeknél

 

A támadósorok tehát kiválóak, de a védelmekről is ejtsük pár szót. A Steelers nyomásgyakorlásáról már írtam, talán a csapategység legerősebb része a defensive line, ahol a külső passzsiettetőkön kívül a belső védőfal is jól játszik. Tuitt és Heyward évek óta a liga elitjéhez tartozik és ez idén sincs másképp. Azon kívül, hogy a pass rushból is kiveszik a részüket, a futás ellen is eredményesen dolgoznak, most pedig erre szükség is lesz. A Panthers ugyanis ezzel alapozza meg a támadójátékokat és ha 1-2 yardon meg tudják ölni a próbálkozásokat, akkor nagy előnyre tehetnek szert.

 

Ez azért lesz valamelyest nehéz, mert nem elsősorban a belső futásokat erőlteti a vendég gárda, hanem a fal széle felé indulnak meg, a trükkös játékokról már nem is beszélve. A linebacker sor és a secondary egység pedig már nem annyira jó, mint a defensive line. Kollektíve már több, mint 40 elhibázott szerelés van a közösben, de különösen fájó Joe Haden 10, Vince Williams és Terrell Edmunds 6-6 elrontott open space szerelése. Ez semmiképpen nem fog beleférni a hazaiaknál, így fejben jobban oda kell tenniük magukat. Egyelőre nem igazán tudom, miként tudnák megállítani tartósan a Pantherst, ha a passzsiettetés nem teszi kapkodóssá Newtonékat.

 

 

A másik oldalon érdemes megemlíteni, hogy a pass rush valamelyest gyengébb, de sokkal több kiló van a falban, így futás ellen nagyon nehéz érvényesülni ellenük. A Panthers belső védőfala általában one-gap felfogásban játszik, amihez Short, Love és Poe is tökéletes alapanyag. Továbbá Kuechly személyében van egy olyan linebackerük is, aki jól olvassa lyukakat és akadályozza meg a futás lefolyását is. Conner dolga talán még nem volt ilyen nehéz a szezonban. Különösen azért, mert bár hasonlóan jó futás elleni védelemmel találkoztak, de most rövid passzokra is képes coverage van vele szemben, ismét csak Kuechly lehet, akivel a legtöbbször találkozik.

 

Összességében az a csapat nyerhet, amelyik jobban meg tudja ölni az ellenfél futásait, mert mindkét támadósor egyensúlyát ez adja. Fontos lesz, hogy vigyázzanak a labdára és a védelmek egy-két labdaszerzéssel egész biztosan eldönthetik a találkozót. Én viszonylag sok pontra számítok, de őrült nagy mészárlás nem lesz, mert a két defense stabilabb annál, hogy nagyon megszórják őket.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!