Connect with us

Érdekességek

Mitől pontatlan Aaron Rodgers?

Ha valamit nem szoktunk meg Aaron Rodgerstől, az a pontatlanság. Karrierje során 64,8%-os passzpontosságot hozott össze (8. legtöbb az NFL történelmében), amiből ha levonjuk az idei, illetve az első három szezonját (utóbbikon nem kezdett), akkor 65,2%-os mutatót kapunk, 10 év alatt azért az nem rossz. Ám idén valami más történik az irányító életében.

 

 

Rodgers 2018-ban “csak” 60,6%-os pontossággal dobál, ez karrierje leggyengébb átlaga kezdőirányítóként, ami a kezdőirányítók között a 26. helyre elég mindössze. Összehasonlításképp, a 2011-es MVP szezonjában 68,3%-kal dobta meg a passzait, ez volt karrierje legpontosabb éve. Három meccse is volt idén, ahol 60% alatt passzolt, illetve három olyan is akadt, ahol pontosan 60%-os pontosságot ért el. A csapaton belül már ment a találgatás, de konkrétumokról nem beszélnek.

 

Sok minden játszik közbe ebben a témában. Ez egy olyan dolog, aminek a javítása prioritást élvez nálunk, és amit muszáj kijavítanunk a szezon második felére.

– mondta Joe Philbin, a Packers támadókoordinátora. Hát, nem lettünk okosabbak…

 

A legkézenfekvőbb érv az első fordulóban elszenvedett térdsérülése lehet. A passzjátékok koordinálásáért felelős szakember, Jim Holster szerint emiatt van annyi pontatlan dobása, hiszen nem tud úgy beleállni a passzokba mint egészségesen. Holster rámutatott arra is, hogy 15 passzt dropoltak az elkapói, ami szintén nem Rodgers passzpontosságának kedvez. Ám van ennél egy sokkal egyszerűbb megoldás is: az nfl.com statisztikái hazudnak!

 

Amikor statisztikát készítenek egy meccsről, akkor az irányító minden passzát nézik – azt is, amiket például kidob a pályán kívülre, hogy ne legyen a játékból yardvesztés. Rodgers esetében ez már kapásból torzító tényező, hiszen 39 esetben is ehhez folyamodott, nála többször pedig senki sem dobta ki a labdát emiatt a pályáról. Hogy ez mennyire magas szám, viszonyításként itt hagyom, hogy a második Jared Goff mennyi ilyen dobással áll Rodgers mögött: 19-cel. Ugye, hogy így már kicsit más a leányzó fekvése?

 

A PFF-nél azonban kifejlsztettek erre egy formulát, amit Adjusted Completion %-nak kereszteltek el. Itt jobbára kivonták az egyenletből a nyomás miatt kidobott passzokat, a spike-okat, az olyan dobásokat, ahol megütötték az irányító kezét, ezáltal egy pontosabb képet kaphatunk az irányítókról. Rodgers ez alapján 75,1%-os pontossággal dob, ami a 15. helyre elég az összevetésben (Drew Brees 83,8%-kal az első). Ne felejtsük, az ördög a részletekben rejlik!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!