Connect with us

Érdekességek

Todd Bowles szerint idővel ismét a futójáték dominálhat a ligában

Az NFL – mint a csapatsportok többsége – folyamatosan változik akár a szabálymódosításoknak, akár a különböző kialakuló és eltűnő stílusoknak hála. Imádott ligánkban is ez a helyzet, és egyre inkább a passzok felé terelődik a támadások felépítése. De ez sem fog örökké tartani.

 

 

Todd Bowles, a New York Jets főedzője is látja, hogy jelenleg milyen domináns elem a passzjáték a támadósorokban, de badarság azt gondolni, hogy ez örökké fenntartható. Szerinte előbb-utóbb vissza fog térni a futójáték dominanciája az NFL-be, ami ugyanúgy a “semmiből” fog jönni.

 

Az NFL-ben is fellelhető egy körforgás, ami az egyik pillanatban fenntart valamit, majd később szinte jelentéketelenné teszi azt. De ez egy ismétlődő folyamat, vagyis a későbbiekben ami eltűnik, az idővel vissza fog térni – így vagyok a futójátékkal is. Lehet hogy ez már csak a következő edzőgenerációnál fog bekövetkezni, amikor én már nem dolgozom a ligában, de biztos lesznek változások. Tippre a következő 10 éven belül visszaáll a futás dominanciája. Ehhez mindössze elég annyi, hogy egy csapat sikeres legyen vele, a liga ugyanis a kialakult trendekhez alkalmazkodik. Ha valaki a futójátékkal fog hasítani, akkor előbb-utóbb a csapatok nagy része is át fogja venni, így a körforgás megint változik.

 

Erre az lehet a mentőöv az old school futball kedvelőinek, hogy a tavalyi 5 legtöbbet futó csapat közül négy is bejutott a rájátszásba. Az új irány egyértelműen a passzjáték, hiszen sorra dőlnek meg a rekordok, és az NFL is egyre jobban segíti elő a passzok erőltetését a különböző szabályváltoztatásoknak hála. Az alábbi ábra 2015-ig mutatja a passz-és futókísérletek számát, ami láthatóan Bowles körfrgás-elméletét igazolja.

 

 

Lassan 30 éve a passzjáték felé kezd egyre jobban a passzok irányába terelődni a liga, de majd a jövő eldönti, hogy ez meddig folytatódik.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!