Connect with us

Összefoglaló

Ez egy egészen őrült forduló volt

Egészen őrült forduló vasárnap volt ez a tegnapi, a Dolphins utolsó másodperces fordítását egyhamar biztosan nem felejtjük el, de emlékezetes volt a Chiefs és a Cowboys hosszabbításos győzelme is. A Texans pedig a Colts ellen kezdte és a Colts ellen fejezte be győzelmi sorozatát. 

New England Patriots @ Miami Dolphins 33 – 34

Aki látta ezt a meccset, az egyhamar nem fogja elfelejteni. Aki pedig kihagyta – vagy elkapcsolta, elment a tévé elől az utolsó másodpercekben -, az bánhatja egy életre, mert ilyen végjáték egyszer van csak egy évtizedben. Az első félidő egy valódi pisztolypárbaj volt, ahol egymást követték a pontszerzések. Gyakorlatilag ha az egyik csapat TD-t szerzett, akkor arra azonnal érkezett a válasz. Viszont mivel a Patriots kickere, Stephen Gostkowski kihagyta az első extrát, ezért a vezető csapat személye folyamatosan változott. Ez a hatalmas pontháború a második félidőre azonban visszaesett, és már inkább a pozíciós harcokról szólt a meccs. A Patriotsnak azonban még ez is jó lett volna.

4 perccel a vége előtt 30-28-as vendég előnynél a Dolphins a félpálya közelében elpuntolta a labdát. Ezt én személy szerint rossz döntésnek tartottam, de ezúttal meg tudtam érteni, miért választotta ezt Gase. A védelem az egész második félidőben limitálni tudta Bradyt, így joggal bízhatott abban, hogy még visszakapja a labdát. Végül igaza lett, bár nem egészen úgy, ahogyan azt elsőre elképzelte.

A Patriots több first downt is elért, valamint egy mezőnygólt is értékesíteni tudott. Így a Dolphins úgy kapta vissza a labdát 7 másodperccel a vége előtt, hogy egyetlen játékkal kell egy 70 yardos TD-t szerezniük. Lehetetlen feladat volt. De aztán jött az év végjátéka.

Tudván, hogy 70 yardot nem lehet megdobni, Tannehill egy 14 yardos passzt engedett el Stillsnek. Ő elkapta a labdát, de messzire nem tudott futni, így még pont időben hátradobta azt Parkernek. Azonban neki sem volt igazán helye futni, ezért jött az újabb hátrapassz Drake-nek. Ő viszont már jó pozícióból tudott megindulni, és egy 52 yardos rohanás után megszerezte a TD-t, amivel meghozta a győzelmet a csapatának.

Ilyen végjátékot nagyon ritkán látni, és nem véletlenül. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, több mindennek kell működnie. Többek között az ellenfélnek is nagyon bénának kell lennie ilyen helyzetben. És itt a Patriots nagyon elrontotta a végjátékot. Több hibát is vétettek ennél a TD-nél, de a legnagyobb talán Gronkowski beküldése volt safetynek. Ezt nem először csinálta Belichick, és a korábbi esetekben rendben is volt ez a döntés. De itt nem. Gronkowskinak legfeljebb egy hail marynél lett volna haszna, de itt még ott sem. A mozgása nagyon lassú és darabos volt egész meccsen. Mintha sérült lett volna, vagy nem tudom, de a futásai olyanok voltak, mintha Bradyt láttam volna szaladni. Ilyen állapotban pedig nagyon rossz ötlet volt beküldeni a védelembe, még akkor is, ha hail maryre  számít az ember. A végén egyedül ő tudta volna megfogni Drake-et, de olyan borzalmas volt a mozgása, hogy esélye sem volt erre. Egy rendes safetyvel talán meg tudta volna akadályozni ezt a TD-t a Patriots. De Gronkowskival nem.

Természetesen nem ez volt az egyetlen hiba, ami a Patriots vereségéhez vezetett. Lehetne említeni Gostkowski kihagyott rúgásait, az első félidő végét, vagy a második játékrész elszalasztott lehetőségeit, de végső soron ezen az egy playen dőlt el a meccs.

A Dolphins hatalmas győzelmet aratott, és teljesen megérdemelte. Egész meccsen tartották a lépést a Patriotsszal, és még Tannehill lábsérülése sem állította meg őket. A végjátékhoz pedig a Patriots bénázása mellett azért kellett az ő lélekjelenlétük is. Ezzel, és a Ravens vereségével megnyílt a lehetőség az utolsó wild card hely felé. Kérdés, hogy ki tudják-e ezt használni.

(jarred)

Baltimore Ravens @ Kansas City Chiefs 24 -27 OT

Közeleg az alapszakasz vége, így egyre több rájátszáshangulatú mérkőzést láthatunk, ahol mindkét csapat az életéért kűzd. A Chiefs a biztos playoffba jutásért, a Ravens a wild card helyének megtartásáért szált harcba, és hoztak össze egy lenyűgöző mérkőzést.

Nem lehet betelni a Mahomes – Hill – Kelce trióval. Összesen 53 passzkísérlete volt a másodéves irányítónak 377 yardért és ezúttal is a top célpontjait kereste elsősorban. Andy Reid remekül mozgatja irányítóját, aki tiszta zsebből és mozgásból is elképesztő passzokra képes. Kelce 77 yardot hozott össze 7 elkapásból 1 TD-ért, míg Hill ugyan nem szerzett touchdownt, de 139 yardot szedett össze annak ellenére, hogy az első negyed közepétől kezdve sérülten volt kénytelen játszani. Persze Tyreek Hill sérülten is a liga egyik legveszélyesebb célpontja, akit 4. negyedes kulcs szituációban is keresni lehet.

Lamar Jackson első mérkőzését vesztette el az NFL-ben kezdőként, bár rosszul egyáltalán nem játszott. A játéka továbbra is futás központú, akadnak benne zavaróan pontatlan kísérletek, azonban egyre többször látunk tőle olyan passzokat is, amik miatt lehet neki hosszútávú jövője is. Segíthetné a játékát egy stabil támadófal, azonban ez nem adatik meg neki egyenlőre, és többször kell sietve szabadulnia a labdától.

Ennek ellenére Jackson sem passz, sem futás közben nem adta el a labdát, ami kulcsfontosságú volt a meccsben maradás szempontjából. Azonban a zsebben állva egy vakoldalról jövő ütés után a 42 másodperccel a mérkőzés vége előtt egy potenciális game winning drive-ot akasztott meg Justin Houston. Az így kierőszakolt fumble után megvolt a lehetősége megnyerni a meccset a Chiefsnek a rendes játékidőben.

https://twitter.com/i/status/1071873135325134848

A végig szoros meccs azonban itt még nem dőlt el, Butker előbb kihagyta a mezőnygólt, hogy aztán majd a hosszabbításban értékesítsen egyet, ami végül a győzelmet jelentette a hazaiak számára. A field goal után még visszatámadhatott a Ravens, de Jackson bokasérülését követően a beálló Robert Griffin mindkét passza pontatlan lett. A Chiefs így bejutott a rájátszásba, míg a Ravens tovább küzdhet az egyre sűrűbb wild card helyekért.

(alatriste)

Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys 23 – 29 OT

Dupla hosszabbításos mérkőzést hozott a vasárnap este a TV előtt ebben a fordulóban. Egy rendkívül furcsa menetű találkozó volt a mostani NFC East rangadó, ahol 3 negyeden keresztül sokszor sírt a labda a támadóknál. Majd az utolsó negyedbe lépve borult minden.

Bár mindenkire elmondható lenne, Dak Prescott különösen álmosan kezdte a mérkőzést. 3 negyed alatt 3 ízben is eladta a labdát és kis híján egyedül volt felelős, hogy nem vezet a Dallas több labdabirtoklásnyi különbséggel. Buta interceptionökkel akasztotta meg csapata támadójátékát, sőt pár yard híján pick6-et dobott a 3. negyedben. A labdaeladást TD-vel büntető Eagles a következő Cowboys támadás során is labdát szerzett, ezúttal Bennett erőszakolt ki egy fumble-t. A újabb szerzett labda végén az addig teljesen inkompetens Eagles támadósor váratlanul kiegyenlített (a TD után az extra kimaradt).

A legjobban azonban azok a szurkolók jártak, akik nagyjából csak a meccs ezen szakaszában kapcsolódtak be a mérkőzésbe. A következő 7 labdabirtoklásból 1-1 three and outot leszámítva mindkét csapat beindította a TD hengert. Wentz és Prescott is végül 3-3 TD-t osztott ki, de míg Dak 455 yard kíséretében tette mindezt, Carson ennek csak a felét érte el. A mérkőzés legvége azonban nem az irányítókról, nem a védőkről szólt, hanem Amari Cooperről. Előbb ezt a 75 yardos TD hozta össze az év közben idecserélt elkapó.

Erre még ugyan volt válasza az Eaglesnek, közel a végéhez egalizálni tudtak egy Sproles TD-vel, akinek 2016 óta az első elkapott hatpontosa volt ez. A hosszabbításban a Dallas egy lélekölő 8 perces drive-ot vezetett, ahol 13 játék alatt ment át az egész pályán, hogy a végén Cooperből pozitív hőst, míg az Eagles védelméből Douglas személyében szimpatikus negatív hőst csináljanak:

Amari Cooper neve mellé végül 10 elkapás, 217 yard és csapata összes TD-je, azaz 3 került. Az idecserélésekor sokan furcsálták az érte adott első kört, de Elliott mellett a csapat első számú támadójátékosává nőtte ilyen hamar ki magát. A csere jogosságát megerősítendő pedig egy rövid statisztika:

  • 6 meccs Oaklandban: 28 elkapás – 280 yard – 1 TD
  • 6 meccs Dallasban: 34 elkapás – 642 yard – 6 TD

Cooper mellett Elliott is kis híján elérte a 200 scrimmage yardot és sokat tett hozzá, hogy a mérkőzés elején a döcögős Prescott mellett majd a végső pontháború során is győztesen jöjjön ki a párharcból a Dallas. Dak Prescott közel vitte a csapatát egy vereséghez, újra látszódtak a hibái, de aztán felül tudott emelkedni rajtuk és bőven kivette a részét a győzelemből.

Első ránézésre egy nagyon szoros mérkőzésen diadalmaskodott a Cowboys, de a Philly leginkább csak a hazaiak hiábáit kihasználva tudott meccsben maradni. A Dallas 576 támadóyardja mellett az Eagles csupán 256-ot ért el, és a 45:33 vs 22:32 perces labdabirtoklás is igen árulkodó. A jobban teljesítő csapat tudott nyerni, bár nehezen, de ezzel a sikerrel Jerry Jones fiai karnyújtásnyira kerültek a rájátszástól.

(alatriste)

Indianapolis Colts @ Houston Texans 24-21

A Texans nagy győzelmi sorozatát szépen közre zárta a két Colts elleni mérkőzés. A negyedik héten 0-3-nál kezdődött Indianapolisban és most a 14. körben ért véget hazai pályán, amikor is újra Frank Reich csapata volt az ellenfél. A vendég védelem bemutatta, hogy kell egyszerre a futást és DeAndre Hopkinst kiszedni a játékból, ez pedig elég volt a győzelemhez.

A mérkőzés a Colts szempontjából úgy indult az első negyedben, minthogy láthattuk egy hete a Jaguars ellen. A támadósor megint képtelen volt előrehaladni, még a first down sem sikerült nekik. Aztán a második játékrészre valaki még időben megnyomta a wake up gombot és varázsütésre létrejött egy 60 yardos Luck-Hilton játék, ezek után pedig nehéz volt már megállítani őket.

A futás elleni védekezés mindkét oldalon jól ment, hiszen Mack és Miller is 2,4 yardot átlagolt csak. Ha a futás nem megy, akkor pedig a sztár elkapót kell elővenni. Hopkins ellen azonban remekül védekezett a Colts és mindössze csak négyszer találta meg őt Watson, 36 yardért. A másik oldalon kérdéses volt sokáig, hogy Hilton játszhat-e, de az amúgy is gyenge vendég WR sorba úgy kellett Luck kedvenc célpontja, mint egy falat kenyér. Kilenc passz ment Hilton felé és ebből 199 yardot szerzett, amivel a franchise történetében Marvin Harrisont maga mögé utasította, mivel ez volt neki már a tizenkettedik 150+ yardos mérkőzése és Harrison eddig 11-gyel vezetett. Egy másik rekord is megdőlt az Indianapolisnál házon belül. Ebron 12. TD-jével már neki van az egy szezonon belül legtöbb elkapott touchdownja a tight endek között.

A meccs másik kulcsa az irányítók támadása volt. Watson már hozzászokhatott, hogy olyan Russell Wilson módra az életéért fut, de ez a mai estén nem sikerült jól, mivel öt alkalommal is földre vitték és még hét alkalommal meg is ütötték. A másik oldalon a szezon közben jól szereplő támadófal már korábban felbomlott, hiszen Kelly még most sem épült fel, valamint meccs közben Glowinski is megsérült. Ez esélyt adott J.J. Wattnak és társainak, hogy megnehezítsék Luck dolgát, ami sikerült is. Két sack mellett öt alkalommal értek közel az irányítóhoz.

Ki lehet emelni Adam Vinatieri első félidő végén értékesített 52 yardos field goalját is, ami mindenképp kellett a győzelemhez. Így még nem dőlt el a csoport sorsa, de azért továbbra is a Texans az esélyes, a Colts pedig reális versenyben van egy wild card helyért, azaz a 6. kiemelésért

(kronikk)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!