Connect with us

Érdekességek

Lamar Jackson annyit fut, mint más irányító sose az NFL történelmében

Azt már draftolása pillanatában tudtuk, hogy Lamar Jackson sokat fog futni az NFL-ben. Volt már nem egy “dual threat”, azaz futó és egyben passzoló irányító az NFL-ben, de amit az újonc művel eddig, az történelmi.

 

 

Az NFL történelme során akadt már számos irányító, akik lábon is erősek voltak, és nem is féltek megiramodni a labdával. Steve Young vagy Randall Cunningham korábbról remek példa, mint ahogy az új évezredből Michael Vick vagy Cam Newton is. Ám egyikőjük sem volt arra képes kezdőirányítóként, hogy egy szezont lehozzon úgy, hogy 10 futókísérletet átlagoljon. A közelmúltban Russell Wilson és Robert Griffin III állt ehhez a legközelebb, a Seahawks klasszisa 2014-ben 118, míg a korábbi 1/2-es újonc idényében 120 futókísérlettel zárta az alapszakaszt. Lamar Jackson jelenleg 114-nél tart, két fordulóval az alapszalasz vége előtt.

 

Amióta bekerült a Ravens kezdőjébe, 17,2(!!!!!) futókísérletet átlagol meccsenként, ami természetesen toronymagasan NFL rekord egy kezdőirányítótól. Hogy éreztessem mennyire nagy szám ez, ennél csak két futónak(!) jobb idén az átlaga, Ezekiel Elliottnak (20,4) és Todd Gurley-nek (18,3). Nem csoda, hogy a fiatal irányító előtérbe kerülésével a Ravens 1152 futott yardot szerzett azalatt az öt meccs alatt, ekkora intervallumban ez a legtöbb egy csapattól 1980 óta. De vajon mennyire beszélhetünk dual threatről Jackson esetében?

 

Az elmúlt öt találkozón a Ravens 119-szer passzolt és 234 alkalommal futott, vagyis kb. kétharmad arányban a földön próbálkoznak, ami szintén szürreális a mai passzorientált NFL-ben. Viszont ha bejut a csapat a rájátszásba, oda már passzokra is szükség lesz, amivel eddig nem emelkedett ki a mezőnyből Jackson. Három meccse nem adta el a labdát, de ha nem helyeznek nagyobb hangsúlyt a passzjátékra a jövőben, előbb-utóbb kiismerhetővé válik az offense a playoff csapatok védelmei számára.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!